Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322613 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #45 dnia: Lipca 26, 2007, 12:51:35 »
    z tego co pamietam to dziela sie na

Reputacja : Dobry czy Budzacy groze
    Jego wiara to jest wierzy czy ateista
    Dowodzenie to chyba jasne
    Lojalnosc tez chyba jasne

Nie o to chodzi, to jest genialne wraz z nabywanymi cechami, chodzi o inne umiejętności specjalne ;]

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 22, 2007, 12:34:42 »
    http://totalwar.org.pl/board/viewtopic.php?t=15938

Powstaje Empire: Total War - rozgrywka toczyc sie bedzie w XVIII w. i dostepny bedzie praktycznie caly swiat poza afryka i antypodami - Wg mnie strzal w dziesiatke, bo to jeden z moich ulubionych okresow wiec skacze z radosci....

... ale dalej zaczynam sie wkurwiac ze ta seria dalej zajmuje sie daremne studio CA - takze, cudow sie nie spodziewam, a wrecz przeciwnie... cuz przynajmniej tym razem modderzy beda mogli zrobic moda o Napoleonie z prawdziwego zdarzenia lacznie z kampania.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2007, 12:36:14 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 22, 2007, 12:48:15 »
    Szczerze jakoś nie kręci mnie ten okres historii ale i tak zakupie i zagram :P
    Ciekawe co zrobią z Polską?

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 22, 2007, 17:31:45 »
    Jason - Nie doceniasz CA ;] Ma wady, czyli chora polityka i ahistoryczność, ale tworzy niezwykle solidne gry i nie mów że daremne bo nie znajdziesz wiele lepszych :D Ja się cieszę z bitew morskich i nowych rozwiązań, mam nadzieje że w rome 2 też one będą ;] Premiera w 2008 roku, możliwe że dodatek z epoką napoleońską będzie, a potem w 2010 rome 2 :D

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 22, 2007, 18:25:28 »
    Jason - Nie doceniasz CA ;] Ma wady, czyli chora polityka i ahistoryczność, ale tworzy niezwykle solidne gry i nie mów że daremne bo nie znajdziesz wiele lepszych :D

Widze ze jestes dosc jeszcze "swiezy" w serii total war. Ja sledze serie od poczatku i juz zdazylem sie przyzwyczaic do tego ze po romie (a nawet troche wczesniej) tworcy zaczeli sie wypalac, a nastepnie odcinac kupony od gier. Ja bym jeszcze to strawil byle by przynajmniej sie starali a tak od czasow shoguna w dupie maja zwyklego gracza i wielokrotnie powtarzaja te same bledy i nie sluchaja nazekan. Juz nawet nie chodzi mi o olewanie polski czy jakiejs innej frakcji ale o razaca ahistorycznosc realiow wiekszosci frakcji.

No ale swiezy news na TW glosi ze, uwaga:

Technikalia

* Zupełnie nowy silnik graficzny (heh)
        * Ulepszona SI(haha)
        * Zwiększona rola dyplomacji(buahahaha)

No wlasnie... niby nadzieja jakas mala jest, gdyby nie to ze te same slowa (poza silnikiem) powtarzaja przy okazji kazdej ich nowej gry (lacznie z dodatkami (sic!))

hmm a moze zdarzy sie cud/koniec swiata/armagedon i stworza cos calkowicie nowego?

EDIT: uwaga, info z ostatniej chwili, ludzie na TW chca robic kolejna petycje.... padam ze smiechu:D gratulacje samozaparcia i amnezji chyba...

Dlaczego nikt nie wpadnie na pomysl ze nie tylko polske zawsze kaszania i nie zorganiuzuja ogolnoswiatowej petycji ktora obejmowala by WSZYSTKIE dostepne nacje lacznie z realiami? Moze dopiero wtedy trafi do tych zakutych pal ze caly czas odgrzewaja tego samego kotleta...
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2007, 18:31:32 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 22, 2007, 19:07:11 »
    a tak od czasow shoguna w dupie maja zwyklego gracza
    Dokładnie!
    Ale tak to już jest gdy człowiek trzepie kase.. CA ciągle daje to same danie z innymi przyprawami czyli:
    Rome- Grafika
    Medival 2 - Grafika..
    Empire - GRAFIKA??
    No nie wspominam o jakiś tam ulepszeniach dyplomacji, Handlu, itp które się nie pojawiły

CA mówimy zdecydowane NIEee! 

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 22, 2007, 23:00:26 »
    haha Jason, nie jestem Świeżak. Jesteś jak inni, narzekają i tak źle, i tak niedobrze. Shogun wcale nie jest taki dobry, medieval 1 lepszy a rome jest też dobry. I nie tylko grafika, także fizyka, klimat bitew, muzyka i różnorodność armii oraz jednostek. Tylko narzekać i śmiać się umiecie. Śmiejesz się że chcą petycje napisać - Tylko cierpliwi i nieugięci coś wskórają. A gadanie o odgrzewaniu kotleta doprowadza mnie do spazmów - Jednego zasłużonego squela zrobili i narzekasz że tylko kupony odcinają. W totalwary gra się wyśmienicie, te tytuły nawracają tysiące ludzi na strategie, sprawiają że są wyjątki w strategiach w których tylko grafika jest dobra (aoe3 np., settlers 5).

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 23, 2007, 00:00:44 »
    Heh no wlasnie o tym mowilem - kazdy na poczatku tryska optymizmem, z czasem na prawde zobaczysz na czym zalezy tworcom.

Ja po prostu nie moge patrzec jak poczatkowo swietny pomysl nie jest wykozystywany do cna w efekcie czego powstala by na prawde fenomenalna gra do ktorej nie mozna sie przyczepic. Tymczasem CA dodaje wszystkiego po trochu tworzac telenowele jaka teraz jest np. Need for speed czy nawet te nieszczesne simsy - takie prawa zadza rynkiem, latwiej jest cos dawkowac ciemnej masie ludzi bo zuzycie wszystkich pomyslow na jeden porzadny tytul bylby samobojstwem - wszak mozna zarobic na kazdej czesci z osobna.

Jesteś jak inni, narzekają i tak źle, i tak niedobrze.

Tzn.? Ja w przeciwienstwie do ciebie nie wyogolniam i przedstawilem mniej wiecej dlaczego jest tak, a nie inaczej - Czy napisalem cos co nie jest zgodne z rzeczywistoscia?

Śmiejesz się że chcą petycje napisać - Tylko cierpliwi i nieugięci coś wskórają.
    Oj mysle ze sie mylisz, prawdopodobnie pieniadze i ilosc nabywcow w danym kraju o wiele bardziej przemawiaja do tych ktorzy na tym zarobia. Zreszta zawsze moga powiedziec - to nasz gra, my ja robimy wiec mozemy w niej robic co chcemy - nie podoba sie wiec nikt nie bedzie zmuszal do kupna. Cuz, czas pokaze jak bedzie... wszak mysle ze petycja powstanie.

A gadanie o odgrzewaniu kotleta doprowadza mnie do spazmów - Jednego zasłużonego squela zrobili i narzekasz że tylko kupony odcinają.
    Ty chyba nie do konca zrozumiales wiec wymienie po krotce kilka przykladow:
    - dyplomacja
    - AI
    - wtornosc

Tak... przy kazdej mozliwej okazji tworcy chwala sie ze "tym razem na pewno" poprawia dyplomacje i AI... skok jakosciowy moge jako tako tylko zaobserwowac przy przejscu z medievala na roma.

Co do wtornosci to chyba najprostrzy i najswiezszy przyklad - medieval II. Czymze sie rozni od Roma poza zmiana realiow i kilkoma szczegolami. Imo to jest po prostu modyfikacja do roma nazwana szumnie "nowa gra", heh tworcy chyba chcieli pokazac ze tez potrafia robic mody do gier;)

Jeszcze jedna rzecz - jak wytlumaczysz historie z trybem hot-seat? Taka fajna sprawa, czemu by szumnie nie pokazac jej od razu w  podstawce? Mam wrazenie ze juz tak mieli zrobic, ale uswiadomili sobie ze nie beda wtedy miec wystarczajaco nowych pomyslow zeby moc zrobic dodatek do gry wiec nieudolnie go zablokowali - chyba nie powiesz ze zrobili to z troski o gracza?-.-

Co do sequela - to wg moich obliczen oni namnozyli juz 3 sequele shoguna o dodatkach nie wspominajac.

W totalwary gra się wyśmienicie, te tytuły nawracają tysiące ludzi na strategie, sprawiają że są wyjątki w strategiach w których tylko grafika jest dobra (aoe3 np., settlers 5).

Prawda, ale wg mnie to w zadnym przypadku nie jest zaleta, tylko pokazuje kierunek rozwoju serii. Tworcy coraz bardziej chca sie dostosowac do jak najszeszego grona odbiorcow. A dla mas chyba wiadomo co jest najwaznieszje - akcja, grafika i frajda. Ja preferuje raczej gry niszowe - takie ktore sa adresowane do konkretnych odbiorcow... czyli glownie wszelkie symulatory, ale to temat na inny topic.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 23, 2007, 00:12:43 »
    Tylko że w Polsce sprzedało się dużo, 20000 sztuk. Na Polsce dużo zarobili. Narzekasz że medieval 2 to rome ze zmianą klimatów - A co mają jeszcze zmienić? Co niby jeszcze powinni dodać? A teraz, ta część, empire, będzie rewolucją bo zmienią nieco założenia gry i dodadzą bitwy morskie.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 23, 2007, 00:23:53 »
    A co mają jeszcze zmienić?
    Taa pewnie, niech ciagna to wszystko do konca swiata wypuszczajac kolejne czesci w odstepie jednego roku lub nawet pol (jak szalec to szalec i tak nie ma wiele do roboty) Kojarzy mi sie tutaj przypadek przygodowki Sam&Max ktora jest wypuszczana w skromnych czesciach co kilka miesiecy. Tak bedzie prawdopodobnie wygladala produkcja gier za pare lat - ilosc a nie jakosc.

A na serio - no to chyba maja do kurfczy specow od wizjonerskich wizji, a jak nie maja to co za problem zatrudnic. Kiedys to przede wszystkim pomysl sie liczyl.
    A jak nie ma pomyslu to przynajmniej wysluchac laskawie co mowia gracze - w tym przypadku chyba najwiecej lamentow wysluchali (?) na temat kampani online.

A teraz, ta część, empire, będzie rewolucją bo zmienią nieco założenia gry i dodadzą bitwy morskie.
    I dlaego wlasnie napisalem ze dalej mam jakies male nadzieje co do tej czesci - moze przynajmniej bedzie to takie przejscie jak z 2d Medieval do 3d Rome.

Ale tak jak w tej bajce o chlopaku co straszyl wilkami a pozniej nikt mu nie chcial wierzyc - dopoki nie zobacze dalej bede sie wypowiadal na ten temat negatywnie.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2007, 00:26:07 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 23, 2007, 14:21:25 »
    Wyszła informacja, że będzie 50 frakcji (!!!) a Polska będzie potęgą w centralnej Europie. Źle?

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 24, 2007, 07:23:47 »
    Hmm...chciałem kupić jedną z części ale nie mogę się zdecydować jaką. I Rzym i średniowiecze mnie interesuje więc nie wiem za bardzo. Medieval 2 odpada bo mi nie pójdzie.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 24, 2007, 09:13:22 »
    Co? Przecież lubisz starożytność ;p W rome nie ma tylko Rzymu ale cała starożytność. Medieval 1 kosztuje 20 zł, rome jakieś 39zł w sklepach internetowych.

Offline Szwejk

• Użytkownik
    • Shinpū tokubetsu kōgekitai
    « Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 24, 2007, 10:57:45 »
    Może kup złotą edycje za bodajże 49 zł. Rome + Barbarian invasion.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 24, 2007, 11:59:31 »
    No to kupię tą złotą edycję jak będę miał chwilę czasu.