Heh no wlasnie o tym mowilem - kazdy na poczatku tryska optymizmem, z czasem na prawde zobaczysz na czym zalezy tworcom.
Ja po prostu nie moge patrzec jak poczatkowo swietny pomysl nie jest wykozystywany do cna w efekcie czego powstala by na prawde fenomenalna gra do ktorej nie mozna sie przyczepic. Tymczasem CA dodaje wszystkiego po trochu tworzac telenowele jaka teraz jest np. Need for speed czy nawet te nieszczesne simsy - takie prawa zadza rynkiem, latwiej jest cos dawkowac ciemnej masie ludzi bo zuzycie wszystkich pomyslow na jeden porzadny tytul bylby samobojstwem - wszak mozna zarobic na kazdej czesci z osobna.
Jesteś jak inni, narzekają i tak źle, i tak niedobrze.
Tzn.? Ja w przeciwienstwie do ciebie nie wyogolniam i przedstawilem mniej wiecej dlaczego jest tak, a nie inaczej - Czy napisalem cos co nie jest zgodne z rzeczywistoscia?
Śmiejesz się że chcą petycje napisać - Tylko cierpliwi i nieugięci coś wskórają.
Oj mysle ze sie mylisz, prawdopodobnie pieniadze i ilosc nabywcow w danym kraju o wiele bardziej przemawiaja do tych ktorzy na tym zarobia. Zreszta zawsze moga powiedziec - to nasz gra, my ja robimy wiec mozemy w niej robic co chcemy - nie podoba sie wiec nikt nie bedzie zmuszal do kupna. Cuz, czas pokaze jak bedzie... wszak mysle ze petycja powstanie.
A gadanie o odgrzewaniu kotleta doprowadza mnie do spazmów - Jednego zasłużonego squela zrobili i narzekasz że tylko kupony odcinają.
Ty chyba nie do konca zrozumiales wiec wymienie po krotce kilka przykladow:
- dyplomacja
- AI
- wtornosc
Tak... przy kazdej mozliwej okazji tworcy chwala sie ze "tym razem na pewno" poprawia dyplomacje i AI... skok jakosciowy moge jako tako tylko zaobserwowac przy przejscu z medievala na roma.
Co do wtornosci to chyba najprostrzy i najswiezszy przyklad - medieval II. Czymze sie rozni od Roma poza zmiana realiow i kilkoma szczegolami. Imo to jest po prostu modyfikacja do roma nazwana szumnie "nowa gra", heh tworcy chyba chcieli pokazac ze tez potrafia robic mody do gier;)
Jeszcze jedna rzecz - jak wytlumaczysz historie z trybem hot-seat? Taka fajna sprawa, czemu by szumnie nie pokazac jej od razu w podstawce? Mam wrazenie ze juz tak mieli zrobic, ale uswiadomili sobie ze nie beda wtedy miec wystarczajaco nowych pomyslow zeby moc zrobic dodatek do gry wiec nieudolnie go zablokowali - chyba nie powiesz ze zrobili to z troski o gracza?-.-
Co do sequela - to wg moich obliczen oni namnozyli juz 3 sequele shoguna o dodatkach nie wspominajac.
W totalwary gra się wyśmienicie, te tytuły nawracają tysiące ludzi na strategie, sprawiają że są wyjątki w strategiach w których tylko grafika jest dobra (aoe3 np., settlers 5).
Prawda, ale wg mnie to w zadnym przypadku nie jest zaleta, tylko pokazuje kierunek rozwoju serii. Tworcy coraz bardziej chca sie dostosowac do jak najszeszego grona odbiorcow. A dla mas chyba wiadomo co jest najwaznieszje - akcja, grafika i frajda. Ja preferuje raczej gry niszowe - takie ktore sa adresowane do konkretnych odbiorcow... czyli glownie wszelkie symulatory, ale to temat na inny topic.