Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sugestie na temat rozgrywki singleplayer w M&B 2 Bannerlord  (Przeczytany 59799 razy)

Opis tematu: w przyszłości w wersji angielskiej postaramy sie to przesłać na forum TW

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NexaT

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    Odp: Sugestie na temat rozgrywki singleplayer w M&B 2 Bannerlord
    « Odpowiedź #90 dnia: Lipca 29, 2013, 09:31:48 »
    Ty myślisz, że ja jestem już królem? :D Ja jestem wasalem Swadii i zarazem marszałkiem, więc wziąłem się za przejmowanie. Przejmuje tak szybko, że Harlaus nie nadąża z rozdawaniem tych miast i zamków, dlatego stoją puste, a nawet, gdy jakiś lord dostanie ten zamek, to wsadza tam śmieszny garnizon. Zdarza się, że sami ubiją jakieś jednostki, ale rzadko. Takie jeżdżenie jest strasznie uciążliwie i aż grać się odechciewa. Wprowadzenie takiego limitu to według mnie dobry pomysł, bo nie słyszałem, aby w średniowieczu codziennie oblegano jakiś zamek.

Co to jest patch tracking?

Offline Marcin_K

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #91 dnia: Lipca 29, 2013, 09:46:14 »
    Co to jest patch tracking?
    Pewnie chodzi o Path tracking - odnajdywanie ścieżek :)
    A co do M&B2 to chyba nikt o tym nie pisał, powinni wprowadzić zmęczenie jednostki na bitwie, zależne od kilku czynników, siły, kondycji czy samej wagi uzbrojenia. Nie ma takiej opcji żeby chłop w zbroi płytowej latał przez całą bitwę i robił rzeź nie odczuwając trudów walki.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #92 dnia: Lipca 29, 2013, 09:57:19 »
    Zmęczenie? Cóż, możliwe do zrobienia, skrciło by ono uciekanie jednostek z pola bitwy. Według mnie, zmęczenie mogło by odejmować po trochu atletyki, power strike, power draw, power throw i rideing. Gdyby były np. trzy poziomy zmęczenie, przy każdym punkty te spadają o jeden.

NexaT - To nie jest wątek pomocy w SP, ale radzę Ci byś przestał samemu atakować zamki. Chyba że grasz na najniższym poziomie trudności...

Offline NexaT

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #93 dnia: Lipca 29, 2013, 10:18:18 »
    Jestem marszałkiem, więc atakuje z kilkoma lordami + królem. A poziom trudności 79% (bez zmniejszonych obrażeń), z ustawioną kontrolą lancy na łatwy i automatycznym blokowaniu, ale nieważne.

Sorry za mały offtop.

Offline Kamil z Częstochowy

• Użytkownik
    • Chawtowanie wycieraczek. Tanio, solidnie.
    « Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 05, 2013, 21:15:25 »
    Nie wiem jak wy ale rzeczy które ja bym chętnie zobaczy w nowej części to:
    1. Pory roku które jak wiadomo nie tylko zmieniają nam wygląd świata za oknem. Przecież w czasch średniowiecza warunki atmosferyczne czy pora roku miały naprawdę spory wpływ na przebieg działań wojennych(dzisiaj zresztą też). Czyli np. zimą jednostki powinny miec gorsze morale czy wolniej sie poruszać. Tyczyć się to powinno szczególnie odziałów pustynnych które zimą nierozważnie zaatakowały by jakieś północne królestwo i odwrotnie kiedy jednostki przyzwyczjone do mrozów walczą na pustyni. A np. wiosną powinno padać więcej deszczy które źle wpływają na cięciwy.
    2. Wiecej przedmiotów które mogą ulec zniszczeniu. Skoro tarcze mogą zostac straskane to czemu kopia po uderzeniu w cel nie może się złamać? Przecież wiemy że to jest w tej grze możliwe.
    3. Wprowadzenie rozkazu "chrońcie mnie"
    4. Możność kożystania z wagenburga na wzór tego z OiM
    5. Możliwość przstraszenia konia. Na razie zachowują sie jakby były naćpane, fajnie by było żeby te gorsze wieszchowce mogły się wystraszyć i zrzucić jeźdźca z konia.
    6. Trochę krwawsza walka
    7. Może bełty i strzały zapalające(?) (albo zatrute ala słowianie?)
    8. Z chęcią zobaczyłbym kusze wałowe na murach zamków i miast
    9. No i wiadomo żeby ostatnim punktem kariery chłopa w naszej armii nie był rycerz, bo to troche mało realistyczne
    10. Zasadzki? Czemu nie możemy zaskoczyć wrogiej armi i zaatakowac z zaskoczenia. Niechby to nawet odejmowało honor, ale żeby było możliwe w np. lasach ewentulanie nocą. 
    11. Nowe bronie;)
    12. Mozliwość zmuszania miast i wsi do zapłacenia wypalnego. Zapłacą to zwijasz oblężenie (w przypadku wioski odchodzisz i jej nie pladrujesz). Ale np. nie możesz przez jakis czas ich atakować albo jeśli zaatakujesz chociaż objecałes że np przez tydzień nie będziesz próbować a mimo to to zrobisz to od razu poteżne obniżenie stosunków z mieszkańcami i odebranie honoru
    13. Rebelie nie prowokowane przez gracza oraz dajmy na to bunty chłopskie. Powiedzy że podczas buntu kolejne wioski nim objete nie chcą płacic podatków a w ich poblirzu zaczynają się pojawiać bandy zbuntowanego chłopstwa. Kolejna rzecz która mogła by zajmować odziały poszczególnych królestw.
    14. Można by było dodac jakieś urzędy i tytuły
    15. Poszerzenia aspektu ekonomicznego np. jeśli dany kraj jest wyniszczony przez wojny to jasne że ceny w jego miastach i wsiach powinny być wyższe.

No więcej grzechów nie pamiętam;)

"Przyprowadźcie tego sk***go syna!" - Wojewoda Stefan Czarniecki
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 05, 2013, 23:48:44 »
    Najważniejsza rzecz którą powinni DODAĆ, która urozmaici grę tak że będzie nie do poznania to wcześniej wspomniane dodanie AI.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 09, 2013, 08:37:48 »
    Z powyższym w zupełności się zgadzam,  bo jeśli spojrzeć na system walki w dotychczasowych wersjach M&B to jest sporo do poprawienia. Głównie chodzi o to, że walka w zwarciu wygląda jakby na polu bitwy pojawiła się czarna dziura i zaczęła wszystkich przyciągać, a jednak podczas walki każdy powinien mieć miejsce dla siebie. Bo jak tu walczyć dwumetrową halabardą w ścisku? Powinny być osobne formacje dla ludzi z bronią o długim zasięgu i dla tych z krótką oraz mieszane (typu: pierwszy szereg tarczownicy, drugi szereg pikinierzy z nadstawionymi pikami).

No dobra, czyli dla porządku zacznę wymieniać to w punktach:

1) Zmiana systemu walki opisana powyżej. Do tego dodanie formacji, które "wykrywałyby" teren, np. dajemy rozkaz - łucznicy, ustawić się na brzegu rzeki. Niby można samemu wszystkich ładnie ustawić, ale rzeka nie jest prosta jak drut, a formacje obracają się wraz z przeciwnikami.
    2) Oblężenia - zwiększenie ilości drabin oraz dopracowanie AI tak, aby ludzie korzystali ze wszystkich a nie z jednej. Poza tym, powinna być możliwość budowy taranu, może też katapulty, ale jakoś nie widzę na gruncie M&B tego, że pociski z katapulty niszczą mury (brama to co innego). Z drugiej strony byłoby to urozmaicenie rozgrywki, bo to od gracza by zależało jak bardzo destrukcyjne oblężenie chce przeprowadzić. I jeszcze jedna ważna rzecz, którą można wprowadzić bez problemu - szybkość budowy machin oblężniczych i drabin zależy nie tylko od inżynierii, ale też od liczby ludzi w oddziale.
    3) Tak jak wyżej - dodanie zasadzek. Pamiętam jak kiedyś czytałem o M&B, nie wiedząc jeszcze jak wygląda tu bitwa - "oczywiście można pokonać regularne wojsko oddziałem chłopów, ale nie będzie to łatwe zadanie". Jasne, że nie będzie, skoro to gracz musi likwidować wtedy połowę wrogów (a ja sobie wyobrażałem jakieś zaawansowane opcje taktyczne). A gdyby tak ustawić tych chłopów w zaroślach na zboczu wąwozu, dać im łuki (wcześniej trzeba by było ich trochę podszkolić w strzelaniu) to już byłoby zupełnie co innego. Oczywiście wtedy wróg nie mógłby "namierzać" naszych ludzi jak w zwykłej bitwie (czyli nie mógłby wiedzieć o naszym położeniu, dopóki nie zdradzimy pozycji).
    4) Jeśli zakładamy własne królestwo, dobrze byłoby mieć ku temu jakiś powód. Co można teraz? - wypowiedzieć posłuszeństwo jako wasal, albo zacząć napadać lordów lub karawany. A załóżmy taki prosty scenariusz - nie będąc czyimś wasalem, zalecamy się do pewnej damy, która wpadła w oko marszałkowi jakiegoś królestwa. Marszałek traktuje naszą postać jak zwykłego przybłędę, którego nie warto nawet wyzywać na pojedynek i wysyła na nas zbirów. Gdy okazuje się, że nie dali rady pokonać naszej postaci, a marszałek dowiaduje się o utrzymywanej przez nas chłopskiej armii, mówi królowi, że jesteśmy jego "wrogiem publicznym". No i pojawia się już jakiś konflikt... To oczywiście taki przykładowy scenariusz wymyślony na szybko. Dodajmy do tego chociażby wzniecenie chłopskiej rebelii.
    5) Dodanie unikalnych zadań, a nie w kółko: bydło, karawana, bandyci, wywóz śmieci... Powinna być też możliwość wyboru zadań u guildmastera, np. "czy jest tutaj jakaś karawana, która czeka na eskortę do Praven? Właśnie tam jadę, więc przy okazji...". Raz na tydzień losowałby się zestaw kilku zadań w każdym mieście, podobnie w wioskach. To ograniczyłoby ciągłe wczytywanie z powodu nie tego zadania.
    6) Już gdzieś o tym pisałem w podobnym temacie: ulepszenia w lennach powinny być widoczne.
    7) Sam mam wątpliwości co do tego pomysłu, ale co tam: można wprowadzić coś takiego jak liczebność armii każdej frakcji, oczywiście dokładna wartość będzie ukryta, a w raportach będzie tylko napisane, jaki jest "stopień" tej liczebności (duży, mały, przytłaczający). Codziennie armia każdego kraju (oprócz królestwa gracza) zwiększałaby się w niewielkim stopniu, ale byłaby też pomniejszana o liczbę ludzi pokonanych w bitwach. W razie gdyby spadła do bardzo niskiego poziomu, królestwo podejmowałoby strategię obronną.
    8) Coś takiego jak "współczynnik paniki", oczywiście pod inną nazwą :) Duża wartość tego współczynnika objawiałaby się tym, że strzelcy gorzej celują (np. celność broni strzeleckich maleje chwilowo o ileś procent, zależnie od tego jak spanikowani są strzelcy), a co do ludzi walczących w zwarciu mogłoby to być obniżenie zręczności. W każdym razie chodzi o to, aby walczyli wtedy mniej technicznie, czego oczywiście nie da się tak łatwo ukazać. Im niższy ktoś ma stopień w drzewku jednostek, tym łatwiej panikuje.
    9) Możliwość zrobienia pauzy w bitwie, aby spokojnie wydać rozkazy. Czasami pomyłka popełniona w pośpiechu może wiele kosztować (np. "używać tylko broni obuchowej").
    10) Dodanie rozkazów, aby atakować poszczególne grupy, np. "kawaleria, atakować strzelców", "strzelcy, celować w piechotę". Zawsze mi tego brakowało. Oczywiście AI także mogłoby z tego korzystać, aby nie było to tylko ułatwienie dla gracza.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2013, 12:35:01 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline Argoren

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #97 dnia: Września 08, 2013, 22:19:29 »
    Jesli chodzi o Banerlord"a ja bym chetnie zobaczyl kolejna frakcje, a mianowicie cos takiego jak sredniowieczna japonia. Mysle, ze byl to tak orientalny kraj, ze roznice z aktualnymi frakcjami bylyby widoczne. Np. katany, zbroje, te dziwne niesymetryczne luki oraz pewnie konie troche by sie roznily od obecnych. Marzenia... .

Offline AdamsTW

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #98 dnia: Września 29, 2013, 22:13:28 »
    Ja co bym chciał zobaczy to co powiedzieli panowie wyżej no szczególnie lepsze oblężenia i walka lepsza i tez taka opcje rozstawiania jednostek przed bitwom z łucznicy np na górce jakieś a piechota ich chroni itp takie cos jak np rome 2 total war

Offline Batmacik

• Użytkownik
    • 12pp_Gren_Antoni_Goldblum
    « Odpowiedź #99 dnia: Października 21, 2013, 17:33:13 »
    Jeszcze ja coś dorzucę:
    Może bardziej realistyczny stosunek ziem posiadanych przez króla do włości wasalów.
    W końcu który król w średniowieczu miał 1/10 swojego królestwa na własność? Dlatego też np. król Harlaus mógłby mieć więcej ziem niż tylko to Praven. Powinien mieć, kurcze pieczone... z połowę królestwa.
    I jeszcze jedno - kolor lenn.  Piękny pomarańczowy kolor czcionki nad miastami Swadii powinien dotyczć tylko ziem króla. Miejscowości objęte podatkami Tuska  hrabiów powinny mieć np. kolor pomarańczowo - czarny, w paski, co druga litera inny kolor, czy inne warianty, ważne, żeby było fajnie i przyjemnie.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #100 dnia: Października 21, 2013, 18:10:32 »
    Jeszcze ja coś dorzucę:
    Może bardziej realistyczny stosunek ziem posiadanych przez króla do włości wasalów.
    W końcu który król w średniowieczu miał 1/10 swojego królestwa na własność? Dlatego też np. król Harlaus mógłby mieć więcej ziem niż tylko to Praven. Powinien mieć, kurcze pieczone... z połowę królestwa.
    I jeszcze jedno - kolor lenn.  Piękny pomarańczowy kolor czcionki nad miastami Swadii powinien dotyczć tylko ziem króla. Miejscowości objęte podatkami Tuska  hrabiów powinny mieć np. kolor pomarańczowo - czarny, w paski, co druga litera inny kolor, czy inne warianty, ważne, żeby było fajnie i przyjemnie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3lewszczyzna

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #101 dnia: Października 21, 2013, 19:45:02 »
    Jeszcze ja coś dorzucę:

W sredniowieczu, w szczegolnosci wczesnym, krol byl raczej "Primus inter pares", czyli pierwszym posrod rownych. Byl on raczej wiekszym wladca ziemskim, z najwieksza druzyna i zmuszal slabyszych do posluszenstwa, daniny i wojsk. Z biegiem lat krolowie zyskiwali wiecej ziem i autorytetu, a arystokracja straciala w wiekszosci wladze. Ale "za czasow" Calardii, krolowie nie mieli gigantycznych majatkow ziemskich. Dla przykladu, pierwszym francuskim krolem z dynastii Kapetyngow byl Hugon Kapet, hrabia Paryza, Orleanu, Senslis i Dreux (nie za duzo ziem) i pierwsi 4 wladcy z tej dynastii nie mieli wladzy nad wasalami, ktorzy nawet podczas wojny nie wypelniali woli krola, nie wysylali wojsk czy daniny. Tak wiec, dawie 1/2 krolestwa krolowi uznal bym za wyjatkowo ahistoryczne.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #102 dnia: Października 22, 2013, 22:49:07 »
    Zbyt dużo generalizujesz
    W ogóle, po pierwsze, król tym od innych, jak to nazwałeś "równych", różnił się tym, że był namaszczony, co automatycznie stawiało go nie obok a ponad innymi. Co do przykładu, ten okres we Francji trwał rzeczywiście od ostatnich Karolingów do Filipa Augusta (pocz. XIII wiek), przed i po domena i władza królewska były stosunkowo silne, nie mówiąc już o tym, że w sąsiednim Cesarstwie mniej więcej w tym okresie (do wlk bezkrólewia-punkt zwrotny) król/cesarz rzymski dzierżył zwykle sporą władzę oraz, to czego w MnB brakuje, mógł nieposłusznych/tych co go militarnie nie wspierają lordów często bez negatywnych konsekwencji pozbawić lenn.
    Warto wspomnieć też o tym że w tym czasie (do 2 poł XIIIw.) na wschodzie (głównie ruś/polska, ale też pasowałyby węgry i czechy) panowała monarchia patrymonialna, wraz z czasem przechodząca w rozbicie dzielnicowe, często powodujące większy paraliż niż analogie na zachodzie.
    Okres ten jest więc zbyt zróżnicowany jeśli chodzi o sposoby rządzenia by jednolicie go zdefiniować, tak jak to TW uczyniło w swoich pierwszych 2 grach, co wraz z brakiem przemian politycznych/ruchów ludnościowych, uważam za jeden z większych błędów tych gier, o ile mają się nazywać symulatorami średniowiecza, bądź przynajmniej naśladować ten okres.
    Pozdrawniam

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #103 dnia: Października 24, 2013, 21:13:54 »
    W ogóle, po pierwsze, król tym od innych, jak to nazwałeś "równych", różnił się tym, że był namaszczony, co automatycznie stawiało go nie obok a ponad innymi.

Byl ponad, fakt, ale wciaz bardzo latwo mogl ja utracic. I czesto inni mozni panowie nie byli tacy posluszni, i np. krolowie Francuscy, (od Hugona Kapeta do tak moze do Ludwika VI) w zasadzie mieli realna wladze nad stolica i kilkoma lennami. Ale nie jest to dzial historyczny :) wiec powiem tylko ze razi w oczy ze system wladzy jest DOKLADNIE taki sam u Sarranidow, Nordow czy Rhodokow. Powinni w Bannerlordzie jakos to zmienic, zeby bardziej odpowiadalo realia historycznym.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #104 dnia: Października 27, 2013, 20:26:08 »
    Wymyśliłem taką rzecz- dodanie do M&B 2 nowej nacji, albo jako kraj od początku albo w formie inwazji Rzymian, lub im podobnych. Powiedzmy silna armia złożona z legionistów wymieszanych z hoplitami, która atakowałaby Rhodoków od południa. Coś w stylu armii Imperium z Sword of Damocles: Warlords, tylko jeszcze lepiej wyposażona i z lepszymi statystykami, ale z mniejszymi liczebnie armiami. Poza tym wiele zmian w mechanice powiedzianych przez resztę użytkowników.
    Vivat Pomerania!