Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sugestie na temat rozgrywki singleplayer w M&B 2 Bannerlord  (Przeczytany 59893 razy)

Opis tematu: w przyszłości w wersji angielskiej postaramy sie to przesłać na forum TW

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gralem121

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sugestie na temat rozgrywki singleplayer w M&B 2 Bannerlord
    « Odpowiedź #120 dnia: Stycznia 20, 2014, 16:10:04 »
    Jak ja bym chciał bardziej taktyczne bitwy!
    Teraz to wszyscy biegną na "hura" i kto ma więcej ludzi albo lepiej uzbrojonych ten wygrywa
    Niby to logiczne ,ale brakuje mi takiej np szarży kawalerii ,która jest w stanie rozstrzygnąć bitwe
    + to co pisaliście wcześniej (oblężenia i lepsza dyplomacja)

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #121 dnia: Stycznia 20, 2014, 16:16:34 »
    Masz teraz różne "opcje taktyczne" pod przyciskami F1, F2, F3, F4 I tam możesz wpływać na ustawienie swoich wojsk, rodzaj broni, której mają używać, czy też możesz oddzielnie wydawać rozkazy kawalerii, oddzielnie lucznikom i oddzielnie piechocie i inne takie :P

Offline Seahawk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Stycznia 24, 2014, 20:33:47 »
    Byłoby spoko gdyby podczas oblegania naszego zamku można by było wysyłać posłańców do innych lordów z prośbą o pomoc (oni też by tak mogli). Fajne byłyby wspomniane krzyki podczasz bitwy, nie jakieś "OOOOOOOOOOOOOOO!!!" albo "AAAAAAAAAAAAAA!!!" czy "AHH!!!" lecz coś na podobę tych z OiM gdzie żołdacy krzyczeli np. "Wiwat  Rzeczpospolita!". Takie zawołania byłyby całkiem całkiem (moim zdaniem), szczególnie gdyby twórcy wymyślili coś niebanalnego. Trochę drażni mnie ubogość dżwięków (właściwie są tylko odgłosy bitewne). Wchodzisz do siedziby władcy a tam cisza jak makiem zasiał. Nikt nawet nie rozmawia. Rozmowa z królem wygląda jakby komunikował się z nami pisząc na kartce (mógłby przynajmniej pokazać kalambur), choć gdy napotkamy bandytów wystartują do nas z jakimś krótkim tekścikiem.

Offline Onion Spartan

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • Mi casa es su casa, będę bawił się jak szejk
    « Odpowiedź #123 dnia: Stycznia 25, 2014, 12:04:52 »
    W WB nie da się być broniącym zamku, oczywiście na single. Muszą to zrobić. Chyba, że się mylę i tak nie jest.

Znowu krzyczą, "co to za świńskie tracki, łaki?"
    A kto potrafi czytać chińskie znaki, he?

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 25, 2014, 22:19:25 »
    O ile dobrze rozumiem... mówisz o tym iż w Warbandzie nie da się rozegrać obrony zamku na single player podczas ataku na zamek w którym przebywasz?
    Bo jeśli tak to co najmniej ... nie masz racji.

Offline Onion Spartan

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • Mi casa es su casa, będę bawił się jak szejk
    « Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 26, 2014, 12:47:02 »
    A da się? Nigdy nie mogłem. Co trza zrobić?

Znowu krzyczą, "co to za świńskie tracki, łaki?"
    A kto potrafi czytać chińskie znaki, he?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 26, 2014, 22:38:25 »
    Wejść do zamku, gdy ci go oblężają.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 26, 2014, 22:49:53 »
    Wejść do zamku, gdy ci go oblężają.

I pozekać do momentu, aż wróg zacznie szturmować, czyli trzeba być cierpliwym :P

EDIT: Głupi ja, chodziło CI pewnie o moment, w którym już jest szturm :D

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 27, 2014, 13:39:31 »
    EDIT: Głupi ja, chodziło CI pewnie o moment, w którym już jest szturm :D
    Wtedy też się da przecież

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • True North!
    « Odpowiedź #129 dnia: Stycznia 27, 2014, 14:04:01 »
    No tak, ale nie wiem zresztą, czemu to edytowałem w taki sposób, chciałem dopisać o szturmie, a wyszła taka niezrozumiała teraz nawet dla mnie wypowiedź...

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #130 dnia: Maja 19, 2014, 09:13:57 »
    1. Naprawienie tego przechodzenia ludzi przez ludzi. To  jest jakaś masakra jak Ci przejdzie bot przez bota albo piką Cię dźga przez tego z przodu, bądź kusznik strzelający przez swoich :/
    2. Więcej z loota po bitwie a nie marne łachy po walce 500 - 500 .... albo karawana a tu 2 surowce jeszcze jabłka i miód...
    3. Więcej dialogów. Więcej postaci w mieście.
    4. Lepsze  oblężenia więcej drabin, może wieże dwie albo 2 drabiny i wieża i takie tam.
    5. Więcej opcji przy oblężeniu np jakiś wyłom, próba zaskoczenia w nocy z drugiej strony zamku.
    6. Lepsze AI jednostek a nie cios hold cios i bot leży.
    7. Lepsze taktyki lordów,
    8. Na mapie jak idzie armia lordów to żeby nie uciekali od siebie tylko z sobą walczyli.. w podstawce walczyli z sobą a tu tylko uciekają i uciekają, raczej fleeband powinno się to nazywać... Np można by też zrobić że jak atakują zamek żeby obóz zrobili i tam siedziała całą armia albo coś takiego.
    9. Lepsza dyplomacja. Traktaty handlowe, Sojusze itd.
    10. Jakaś hierarchia w grupach bandytów.
    11. Więcej budynków do budowy w miastach, wioskach i zamkach.
    12. Animacje walki jakieś nowe, możliwość walki dwoma broniami byłaby też nawet dobra pod warunkiem że taki koleś musiałby mieć lekką zbroje i byłoby zmęczenie dodane aby nie było takiego spamu znów.
    13. Jak zobaczyłem w wb jak koń zwalnia na małym pagórku to masakra.... znerfione konie trzeba naprawić.
    14. Zaparcie włóczni o ziemie  byłoby fajne :)
    15. Inna animacja łuku np taka jak w crpg i żeby nie bili jak z karabinu z tego, tak samo kusza..
    16. Animacja chowania broni.
    17. Te dźwięki co ktoś na dole wymienił byłyby też mile "widziane" a raczej słyszane xd
    18. Nowa muzyka musi być. W prophecy of pendor jest najlepsza muzyka jaką słyszałem do tej gry.
    19. Ludność w miastach wioskach też mogłaby być określona. I np gdy jest oblężenie to można wyposażyć jakąś część mieszczan w broń, zależne od tego jak Cię lubią i by walczyli po naszej stronie.

Coś jeszcze mi przyjdzie do głowy to napisze xd
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2014, 09:28:53 wysłana przez Gandalf7 »
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #131 dnia: Maja 19, 2014, 13:26:34 »
    Cytat: Gandalf7
    1. Naprawienie tego przechodzenia ludzi przez ludzi. To  jest jakaś masakra jak Ci przejdzie bot przez bota albo piką Cię dźga przez tego z przodu, bądź kusznik strzelający przez swoich :/
    Rzeczywiście, szczególnie w*****a jak jest typ z mieczem i tarczą, a za nim z bronią drzewcową. Szczególnie na początkowych etapach gry, gdy nie mamy dobrego opancerzenia, potrafi to napsuć sporo krwi.

Offline Qwestor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Grudnia 30, 2015, 23:19:14 »
    To ja może dorzucę coś od siebie dokonując mały odkop tematu ;)

Fajnie jakby w M&B 2 zrobili:
    • Możliwość założenia własnej wioski bez potrzeby zakładania całego królestwa. Wioskę taka trzeba by było rozbudowywać oraz chronić militarnie, gospodarczo jak i dyplomatycznie.
    • Wszyscy mówią o armii i ich drzewkach rozwoju a zapominają że przecież konie to też część armii. Fajnie jakby konie też się rozwijały i awansowały jak wojacy oraz jakby można było je wyposażać.
    • Ktoś pisał o polowaniach na dziką zwierzynę, to ja bym dodał tutaj także dzikie konie które po złapaniu byśmy albo zabijali na mięso albo tzw werbowali do armii
    • Tworzenie własnych grup formacji wojskowych i przypisywanie im określonych działań oraz skrótów klawiszowych by móc szybko z nich skorzystać w czasie walki

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #133 dnia: Grudnia 30, 2015, 23:23:38 »
    Taka szybka uwaga co do punktu drugiego. O ile dobrze zapamiętałem na jednym z fragmentów filmików, jakie TW wypuściło podczas Gamescomu, widać było oddzielny slot na pancerz dla konia. Więc o ile dobrze zgaduję co ci chodzi po głowie, to już zostało to zaimplementowane :)

Offline Qwestor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Grudnia 31, 2015, 09:18:06 »
    No coś takiego, bo konie nie powinny być jak figurki w wyposażeniu a praktycznie odrębnym elementem dobrego żołnierza.

Fajnie jeszcze jakby dodali wpływ rannego żołnierza na prędkość przemarszu armii i ranni nie spowalniali wojska to trzeba by mieć wozy jak w karawanach do których kitrali by się ci ranni. Druga sprawa że takie wozy mogły by służyć za zaplecze armii do przechowywania dóbr, bo co jak co ale w nowym M&B będzie trącić amatorszczyzną to że nasz bohater ma w swoim ekwipunku tyle rzeczy, plecak gadzeta będzie miał czy jak? ;)

Ale oczywiście wszystko to co my sobie wymarzymy aby twórcy zrobili a czego nie robili to i tak tylko teoretyzowanie gdyż to od samych autorów zależy co oni zrobią. Jednakże najważniejsze aby nie postawili grafiki powyżej grywalności a znaleźli złoty środek gdyż dzięki temu będzie więcej graczy na grę podstawową. A jak będzie więcej graczy to wśród nich może się znaleźć więcej chętnych moderów.
    No i wtedy dochodzi kolejny aspekt aby twórcy zbyt dużo w tych funkcjach modowych nie po blokowali, bo wtedy to co twórcy nie wprowadzą do gry to moderzy się tym zajmą.