Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Version 0.960 is out!  (Przeczytany 64600 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kyroman

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Version 0.960 is out!
    « Odpowiedź #285 dnia: Lipca 30, 2008, 21:56:45 »
    Sorka, ale nie wazne ile jest jednostek na mapie to i tak proporcje są zachowane. przykładowo masz 100 jednostek na mapie i walkę 50 na 150, czyli na raz na mapie bedzie walka 25 na 75 jednostek. Ale jednak im więcej tym trudniej (troszeczkę)
    PS: Sorka ze to tak zagmatwanie napisałem, ale łep mi napierdziela :)
    Jasne że ważne. Może w bitwach na otwartym polu różnica jest mała, ale podczas oblężenia ogromna. Jeśli miałbyś bitwy na 24 osoby, to jest o wiele łatwiej wejść do zamku. Jeśli stałoby na murach 150 wojaków, szyjąc w Twoich ludzi wchodzących po rampie ze wszystkich stron, to mało kto się przebije. Jeśli zaś byłoby po dwunastu z każdej strony, można się wcisnąć praktycznie bez problemu i na bieżąco siekać przybywające posiłki.
    Zdaje się też, że jeśli wojsk jest sporo więcej niż w ustawionej wielkości bitwy, wojska jednej strony nie mogą przekraczać połowy maksymalnej liczby (nie jestem w tej kwestii do końca pewien). Wyobraź sobie, że dwudziestką ciężkiej konnicy walczysz przeciwko dwustu średniej jakości piechurom i kusznikom. Ustawiając bitwę na 220 jednostek, na mapie będzie Twoje 20 jednostek i wroga 200. Ile by ci konni nie zabili, w końcu zaczną obrywać (głównie z kusz) i padną. Jeśli bitwa byłaby wielkości 40, na mapie powinno pojawić się po 20 jednostek z każdej strony (a jeśli po Twojej stronie byłoby nawet dwa czy trzy razy mniej, to nadal to nie problem). Konnica wtedy bardzo szybko rozniesie garstkę piechurów, i będzie miała siły na więcej. W takim wypadku masz nawet możliwość wygrać, co w wypadku dużej bitwy, "na jeden raz", graniczyłoby z cudem.

A co do tego ze nie dostalas zamku... przykre ale bywa.
    Nie dostała bo nie mogła. Sama napisała, że dołączyła do oblężenia, a więc ewentualne zwycięstwo i tak nie liczy się na jej konto.
    Problem w tym ze ten moj nie chce isc za mna mimo wysokich standingow. Ktos moze pamieta ile mniej wiecej trzeba miec na + zeby "zarekrutowac" krola danej nacji?
    Pamiętam, że kiedyś miałem taki przypadek, że król ledwo wyszedł z zamku, zaczął zbierać lordów, ale chyba zanim wysłał za mną "list gończy", zdążyłem z nim pogadać i zgodził się za mną podążać. On za mną, a za nim wszyscy lordowie. Nie jestem jednak pewien, czy w ogóle byłem już wtedy jego wasalem (zdaje się, że miałem z nim bardzo wysoki standing, z wieloma lordami także, ale nadal brakowało mi reputacji by przyłączyć się do frakcji).
    perspektywa RUJNUJACEJ (finansowo glownie - nie ma lupow a wojsku trzeba placic i karmic darmozjadow) pracy u krola
    Czemu rujnująca? Zdaje się, że można spokojnie zdążyć splądrować wioskę i potem szybko wrócić do króla. W międzyczasie pojawią się pewnie ze dwa ostrzeżenia. A w sumie plądrować i palić nie trzeba, wystarczy zmusić wieśniaków do oddania zapasów. Na podjechanie do miasta po najemników lub do wsi po rekrutów także spokojnie starczy czasu.

Tak, tak pewnie... ustaw sobie na 500, albo 900 ;). Kochanieńki, mój komputer to nie ciągnik. Mam 72 jednostki jedocześnie na mapie i więcej nie wyciągnę, przykro mi ;). Nawet przy tym mi się przycina
    A spokojnie wyciągniesz i 500. Ja mam szczególnie słabego kompa, gram na praktycznie najniższych ustawieniach jakie się tylko da (20% jakości tekstur, brak roślin, brak cieni na roślinach, chociaż z włączonymi roślinami i cieniowaniem ich nie ma wielkiej różnicy) i mam ciągle około 8 fps. Nie ważne, czy na mapie jest 20 jednostek, czy 300. Zawsze tnie się tak samo.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #286 dnia: Lipca 30, 2008, 22:45:14 »
    Sorka, ale nie wazne ile jest jednostek na mapie to i tak proporcje są zachowane. przykładowo masz 100 jednostek na mapie i walkę 50 na 150, czyli na raz na mapie bedzie walka 25 na 75 jednostek. Ale jednak im więcej tym trudniej (troszeczkę)
    PS: Sorka ze to tak zagmatwanie napisałem, ale łep mi napierdziela :)
    Jasne że ważne. Może w bitwach na otwartym polu różnica jest mała, ale podczas oblężenia ogromna. Jeśli miałbyś bitwy na 24 osoby, to jest o wiele łatwiej wejść do zamku. Jeśli stałoby na murach 150 wojaków, szyjąc w Twoich ludzi wchodzących po rampie ze wszystkich stron, to mało kto się przebije. Jeśli zaś byłoby po dwunastu z każdej strony, można się wcisnąć praktycznie bez problemu i na bieżąco siekać przybywające posiłki.
    Zdaje się też, że jeśli wojsk jest sporo więcej niż w ustawionej wielkości bitwy, wojska jednej strony nie mogą przekraczać połowy maksymalnej liczby (nie jestem w tej kwestii do końca pewien). Wyobraź sobie, że dwudziestką ciężkiej konnicy walczysz przeciwko dwustu średniej jakości piechurom i kusznikom. Ustawiając bitwę na 220 jednostek, na mapie będzie Twoje 20 jednostek i wroga 200. Ile by ci konni nie zabili, w końcu zaczną obrywać (głównie z kusz) i padną. Jeśli bitwa byłaby wielkości 40, na mapie powinno pojawić się po 20 jednostek z każdej strony (a jeśli po Twojej stronie byłoby nawet dwa czy trzy razy mniej, to nadal to nie problem). Konnica wtedy bardzo szybko rozniesie garstkę piechurów, i będzie miała siły na więcej. W takim wypadku masz nawet możliwość wygrać, co w wypadku dużej bitwy, "na jeden raz", graniczyłoby z cudem.
    Nie zrozumiałeś mojego postu jeśli byłaby taka sytuacja to konnicy byłoby na mapie razem z tobą 3-5 a ok.35 to byłaby armia wroga..... PROPORCJE ZAWSZE SĄ ZACHOWYWANE  (chyba ze walczysz na ograniczeniu do 2 osob :))
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline karol66

• Użytkownik
    « Odpowiedź #287 dnia: Lipca 30, 2008, 22:50:03 »
    Czemu rujnująca? Zdaje się, że można spokojnie zdążyć splądrować wioskę i potem szybko wrócić do króla. W międzyczasie pojawią się pewnie ze dwa ostrzeżenia. A w sumie plądrować i palić nie trzeba, wystarczy zmusić wieśniaków do oddania zapasów. Na podjechanie do miasta po najemników lub do wsi po rekrutów także spokojnie starczy czasu.

ja nie walcze z wiesniakami
    raz ze to zle wplywa na moja ekipe a dwa ze wroga dzis wioska jutro moze byc moja :)
    no a trzy ze przeciwnikowi zostaly 1-2 wioski w zasiegu w jakim moglem sie oddalic od wojsk krola

« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2008, 22:56:12 wysłana przez karol66 »

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #288 dnia: Lipca 30, 2008, 23:06:36 »
    PROPORCJE ZAWSZE SĄ ZACHOWYWANE
    Nie są.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #289 dnia: Lipca 30, 2008, 23:24:40 »
    Jak to nie?? wtedy gra nie miałaby sensu.....
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #290 dnia: Lipca 30, 2008, 23:38:00 »
    A ja sobie pozwolę na mały offtop. Bo chciałem się spytać uprzejmnie, czy nie zacząć szukać jakiegoś wydawnictwa, które chciałoby wydać tę książkę, którą tu piszecie? ;)
    Jeszcze nigdy w historii tego forum nie było takiego natłoku tak długich postów. Prawdę mówiąc nie chce mi się ich czytać, ale chyba są na temat, więc dodatkowy plus dla was piszących.

Offline karol66

• Użytkownik
    « Odpowiedź #291 dnia: Lipca 30, 2008, 23:42:26 »

Są zachowane do pewnego stopnia.
    Powiedzmy ze masz ograniczenie do 50 jednostek na mapie.
    Ty masz 10 ludzi - przeciwnik 500.
    Proporcje sa 1:50 wiec na mapie powinno sie znalesc 1 Twoja jednostka i 50 przeciwnika.
    Jedna walka ma 3 etapy (poczatek, 1 fala posilkow, 2 fala posilkow) wiec jedna gowniana potyczka zamienila by sie w CZTERY pelne bitwy - to by bylo nieco bez sensu prawda?
    Obstawiam ze jest jakis maksymalny "stosunek sil" (np. 1:4) powyzej ktorego juz wieksza roznica nie wplywa na stosunek jednostek twoje-wroga. Problem z wyliczeniem tego moze byc taki, ze ten stosunek nie musi byc staly - np. dla ustawienia 40 max jednostek na mapie moze wynosic 1:2 a dla 80 1:3 etc.
    Zreszta to chyba nie jest jakies kluczowe - niezaleznie jak to zrobili, trzyma sie kupy in game.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2008, 23:51:05 wysłana przez karol66 »

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Lipca 31, 2008, 00:04:54 »
    Jedna walka ma 3 etapy (poczatek, 1 fala posilkow, 2 fala posilkow) wiec jedna gowniana potyczka zamienila by sie w CZTERY pelne bitwy - to by bylo nieco bez sensu prawda?
    NIe rozumiem tego tekstu o to, zę zamienia się to w cztery pełne bitwy. Z tego co pamiętam (gdy nie miałem jescze battlesizera i mocnego kompa) proporcje były zachowywane właściwie zawsze i czasami walczyłem samemu lub z kumplem (oczywiście miłem party tak koło 20-30)

Offline karol66

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Lipca 31, 2008, 00:59:54 »
    NIe rozumiem tego tekstu o to, zę zamienia się to w cztery pełne bitwy. Z tego co pamiętam (gdy nie miałem jescze battlesizera i mocnego kompa) proporcje były zachowywane właściwie zawsze i czasami walczyłem samemu lub z kumplem (oczywiście miłem party tak koło 20-30)

Ja mam ustawione max 72 i wlasnie mialem bitwe moich 140+ Vs 20 wroga. Stosunek byl 1:7 czyli powinno na poczatku bitwy byc: wroga 9; moich 63.
    A była jedna bitwa BEZ POSIŁKÓW wiec wrogów było od razu 20 ma mapie (swoich nie liczylem ale tak wygladalo ze jest ich cos ok 50).

A co do testu o czterech pelnych bitwach.... zwykle bitwy w polu skladaja sie zawsze z 3 faz:
    - poczatek
    - pierwsza fala posilkow
    - druga fala posilkow
    Jesli cos zostanie przeciwnikowi to po tym pojawia Ci sie okno albo kontynuacji walki albo ucieczki etc. W miedzyczasie odnawiaja sie strzaly, wzrasta Ci nieco HP, moze zalosowac troche inny teren etc i dostajesz OSOBNE RENOWN => wiec generalnie mozna powiedziec ze to sa inne bitwy, prawda?

Nie wiem czy to kwestia modow, wersji etc ale policz sobie najblizsza bitwe przy nietypowych (kilkakrotnych) proporcjach sil to zobaczysz, ze to nie jest zawsze tak wprost liczone.

Offline Nina272

• Użytkownik
    « Odpowiedź #294 dnia: Lipca 31, 2008, 01:01:37 »
    Karol - albo "zwykle" albo "zawsze" :).

Do Kyromana -

A spokojnie wyciągniesz i 500. Ja mam szczególnie słabego kompa, gram na praktycznie najniższych ustawieniach jakie się tylko da (20% jakości tekstur, brak roślin, brak cieni na roślinach, chociaż z włączonymi roślinami i cieniowaniem ich nie ma wielkiej różnicy) i mam ciągle około 8 fps. Nie ważne, czy na mapie jest 20 jednostek, czy 300. Zawsze tnie się tak samo.

Pewnie, nie ma to, jak obniżyć maksymalnie detale w grze, która i tak grafiką nie olśniewa. Tak do Twojej wiadomości, nie potrzebuję jakichś świetnych fajerwerków. Mało tego, nawet obniżyłam detale, ale... Mój zmysł estetyczny tego nie wytrzymał. Gram dla frajdy, a nie dla wymęczenia 500 jednostek, kosztem totalnego wypalenia oczu obrazem. Poza tym, jak w bitwie brało udział 20 moich na 20 przeciwników, to nic się nie zacinało.
    Tak więc Twoja teoria, mówiąca: Nie ważne, czy na mapie jest 20 jednostek, czy 300. Zawsze tnie się tak samo. - legła w gruzach.

Poza tym... 8 Fps?! Czyś Ty oszalał? Oko ludzkie widzi 24 klatki na sekundę. 8 klatek, to pokaz slajdów. Nie trafiłbyś w nikogo :|.
    A jak trafiasz, to gratuluję - zacięcia. Pewnie miło Ci się gra - ja wolę mieć w grach około 90 fps, wtedy wszystko wygląda znacznie lepiej. Jak potem spadnie Ci framerate do normalnych 24, jesteś gołym okiem w stanie zauważyć, jak to mało ;).
    Ja przy  72 ludziach max na mapie mam średnio 20 - 24 fps. Wystarczy, że kiedy przy ciosie spadnie mi do tych 20, mijam się z celem.

Tak a propo bitew:

Postanowiłam zmienić taktykę. Tzn, przetestować średniowieczną, wielokrotnie sprawdzą w realnym świecie metodę walki ( fakt, głównie w czasie krucjat, ale akurat mam wojnę z Chanatem ). Otóż, połowę armii stanowić powinna ciężka konnica, drugą połowę piechota strzelecka. Tak się składa, że Sharpshooterzy Swadian są świetni. Może i strzelają wolno z tych swoich kusz, ale za to mają duże obrażenia i są nieźle opancerzeni.
    Sęk w tym, żeby podprowadzić kuszników blisko wroga, zbić ich zwartą grupę i kazać utrzymać pozycję. Następnie prowadzić walkę Rycerzami w zasięgu ich ostrzału. AI nie strzela do swoich, więc będzie łatwiej, niż w prawdziwym życiu ;). Po szarży wycofywać się w ich pobliże, co zwabi wroga, który dostanie się pod grad strzał. Nie jestem pewna, czy to zadziała. Ale spróbować można. W ciągu kilku dni powinno mi się udać zrobić taką armię
    ( 30 na 30 ). Popróbuję też framerate z battleresizerem i się zobaczy.

« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2008, 01:27:34 wysłana przez Nina272 »

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #295 dnia: Lipca 31, 2008, 03:04:35 »
    Poza tym... 8 Fps?! Czyś Ty oszalał? Oko ludzkie widzi 24 klatki na sekundę. 8 klatek, to pokaz slajdów. Nie trafiłbyś w nikogo :|
    Trafiam, chociaż nie przeczę - nieraz jest ciężko. 8 fps to u mnie średnia, nieraz jest mniej, nieraz więcej. 13 fps mogę wyciągnąć, jak jestem praktycznie sam w polu. Niestety, sześcioletni GF 2 niewiele zdziała.
    Swoją drogą, z tego co wiem, obraz na ludzkim oku zostaje przez około 0,1 sekundy, a więc powyżej 10 fps dla ludzkiego oka to już płynność. 25 czy 30 to tylko taki standard dla filmów.

Tak do Twojej wiadomości, nie potrzebuję jakichś świetnych fajerwerków. Mało tego, nawet obniżyłam detale, ale... Mój zmysł estetyczny tego nie wytrzymał. Gram dla frajdy, a nie dla wymęczenia 500 jednostek, kosztem totalnego wypalenia oczu obrazem.
    No, a tak do Twojej wiadomości, dla mnie liczy się szał bitewny, a nie błyszczące zbroje. W pełnym galopie i tak nie widzisz, czy wróg ma równe oczka w kolczudze, po prostu jedziesz i lejesz. A im ludzi więcej, tym efekt bitwy lepszy. Od obniżenia detali oczy się wcale nie wypalają.

A odnośnie proporcji:
    1. http://img507.imageshack.us/img507/6416/mb1tq4.jpg
    Kilku swadiańskich lordów oblegało zamek, jednemu z wrogów siedzących w nim zachciało się uciekać. Rzuciło się na niego łącznie 420 jednostek (wliczając mnie). Jeśli miałyby być zachowane proporcje, powinno się pojawić u niego tylko 16 jednostek w pierwszym rzucie. Pojawiły się od razu wszystkie, może dlatego, że komputer wiedział, że i tak wygram :D
    2. http://img179.imageshack.us/img179/4638/mb2hy4.jpg
    Już samo oblężenie. Nas było na pewno ponad 500, ich chyba te 118. Ich powinno pojawić się około 60, pojawili się wszyscy.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Lipca 31, 2008, 08:51:35 »
    Dobra ale powiem wam, że granica płynnosci wynosi 25FPS (aw FPS-ach duuużo lepiej się gra przy 30). U mnie przy 400 jednostkach na mapie gra ma około 20-22 FPS-y i da się zauważyć mniej płynne działanie.... Kiedyś mi spadło do 10 FPS-ów i to był już pokaz slajdów.... Więn nie wystrzelaj mi tu, że grasz przez cały czas w 8 FPS-ach

Offline Nina272

• Użytkownik
    « Odpowiedź #297 dnia: Lipca 31, 2008, 11:48:07 »
    haha, rozbawiło mnie to z tymi FPS'ami ;).
    Grałam w Call of Duty w klanie i tam przekonałam się, co to potęga FPS'ów. Akurat silnik gry najlepiej działał na 125, ale taką granicą, przy której znacznie lepiej się gra, jest 90 fps w każdej grze.

Dlatego też, zgadzam się z Pablo ;). Chociaż nie wiem, czy to 25, czy 24 klatki na sekundę ;).
    Gdyby 10 klatek było granicą płynności, nikt by się nie pierniczył z 24 ( czy tam 25 ) przy kręceniu seriali i innych niskobudżetowych produkcji.
    Filmy - jak wiadomo - zawsze muszą być lepsiejsze ;).

Tak a propo, może ktoś mi podać linka do tego battlesizera? Jedyny, który znalazłam - nie działa.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2008, 11:51:48 wysłana przez Nina272 »

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #298 dnia: Lipca 31, 2008, 12:32:29 »
    Dobra ale powiem wam, że granica płynnosci wynosi 25FPS (aw FPS-ach duuużo lepiej się gra przy 30). U mnie przy 400 jednostkach na mapie gra ma około 20-22 FPS-y i da się zauważyć mniej płynne działanie.... Kiedyś mi spadło do 10 FPS-ów i to był już pokaz slajdów.... Więn nie wystrzelaj mi tu, że grasz przez cały czas w 8 FPS-ach
    To brzmi, jakbyście mówili "jesteś głupi, bo masz słaby komputer" :D Kupcie mi lepszy, to będę miał te 25 fps. Jak na razie najwięcej wyciąga mi do 13 fps jak jestem praktycznie sam na mapie (np. w mieście, w tawernie) i więcej nijak nie pójdzie.

Aha, wczoraj podczas oblężenia zauważyłem pewną rzecz. Chciałem spróbować tej taktyki, o której pisał wcześniej chyba Karol: kusznicy blisko murów, a ja włażę na rampę, żeby zmusić ich do odsłonięcia. No, i w każdym razie: postrzelałem do nich kusznikami (chociaż nie było to zbyt efektywne - zamiast muru była palisada, zasłaniająca praktycznie całą stojącą za nią postać). W każdym razie ci obrońcy, którzy stali wokół rampy, odsunęli się i stali blisko przeciwnej krawędzi murów. Wchodzenie i "prowokowanie" raczej nic nie dawało - żeby się tak na stałe odsłonili, musiałbym tam po prostu wejść i zacząć z nimi walczyć. Stojąc nawet na krawędzi rampy lub nawet już na murze, nadal w większości byli zasłonięci. Raczej nikt nie został zabity przez odsłonięcie.
    No, ale tu pojawia się druga rzecz - oni stali dość daleko od rampy, bojąc się podejść, tak więc kazałem piechocie podejść i zaatakować. Gdy doszli już do połowy rampy, sam się cofnąłem, by nie wchodzić jako pierwszy do zamku. No, a wrogowie, stojąc w półkolu, pozwolili wejść na mury około piętnastu moim wojakom od razu, zostawiając jeszcze miejsce dla następnych. Padło ich sporo, z mojej strony straty były o wiele mniejsze. Mnie w każdym razie zdołali ukatrupić, a więc musiałem całą akcję rozpoczynać od nowa.
    Za drugim razem postawiłem od razu kuszników blisko palisady, a piechocie kazałem włazić na rampę - no, i tu pojawił się problem. Wróg także zaczął włazić na rampę, a że mieli z górki, w walce dwóch na dwóch (czy tam ilu się zmieści na "froncie", stojąc na rampie) zatłukli sporo moich ludzi. Kazałem im się cofnąć 20 kroków, żeby pozwolić im wyjść z zamku i tam im dowalić (szczególnie, że po mojej stronie było kilku lordów walczących w pierwszej linii, którzy ciachali aż miło, oraz ponad dwudziestu ciężkich najemników). Tym razem również mnie zaciachali, tak więc następną rundę musiałem rozegrać zdalnie. W każdym razie w tym starciu padło 30 ich wojaków oraz chyba nieco ponad 20 moich - moich w większości na rampie, ich - jak już pozwoliłem im zejść.
    No, i tu pojawia się pytanie - czy to, czy wróg stoi daleko od rampy, czy włazi na nią, jest w pełni losowe, czy mogło być uzależnione od ostrzału kuszników i mojego "straszenia"? Bo jeśli tak, to może to być całkiem ciekawa taktyka.

Offline karol66

• Użytkownik
    « Odpowiedź #299 dnia: Lipca 31, 2008, 12:54:35 »
    Raczej losowe (tzn nie tyle losowe co moze zalezne od typu zamku i jednostek broniacych sie).
    Ja walcze glownie z niebieskimi i zielonymi i przy ich zamkach zawsze to "podpuszczanie" dzialalo rewelacyjnie bo poki nie podszedlem do nich na rampie to zaslaniali sie duzymi tarczami i deatch spamu praktycznie nie bylo.
    Ale strategii jest pewnie tyle co zamkow :)
    Pamietam ze jak kiedys zdobywalem jakis zamek nordow to musialem sie mocno napocic zeby NIE WYPUSCIĆ OBROŃCÓW Z ZAMKU bo skubani praktycznie od samego poczatku próbowali wyjść i dopaść moich luczników. Przy innym zamku byla natomiast spora szczelina miedzy kladka a murami tak ze mozna bylo stanac o krok od murow i walic w stopy obroncow podczas gdy oni nie widzieli wogole naszych wojsk.
    Generalnie chyba oblezenia sa najmniej dopracowana czescia tej gry - jest sporo "strategii" ktore bardziej podpadaja pod bugi niz taktyke.

A jesli chodzi o ten caly watek fpsowy to roznice zdan wynikaja raczej z mylenia pewnych pojec.
    To, ze ludzkie oko rejestruje XX klatek/sek to fakt ale wazny w przypadku filmu. W grze wiecej fps to plynniejszy scroling ekranu, dokladniejsze celowanie a czesto i nieco szybsze poruszanie sie (znana sprawa z wielu shoterow online).
    Poza tym to tez kwestia subiektywnych odczuc - dla jednej osoby liczy sie bardziej jakosc tekstu i efektow a dla innej plynnosc. A o gustach ciezko dyskutowac :)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2008, 12:59:47 wysłana przez karol66 »