Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130565 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #135 dnia: Listopada 23, 2011, 16:19:49 »
    Terroru póki co nie ma w unii, ale mimo wszystko, narzucają nam swoje prawa.
    Patriotyzmu nie trzeba hodować, on sie sam wytwarza, tj. Jeśli kraj daje Ci to czego chcesz, warunki czy nie, to w razie ataku będziesz tego bronił, bo ten ktoś lub coś lub unia, Ci to zabierze, prawda?
    (click to show/hide)

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #136 dnia: Listopada 23, 2011, 16:49:08 »
    Terroru póki co nie ma w unii, ale mimo wszystko, narzucają nam swoje prawa.

Narzucają? Przecież sami ratyfikujemy sobie te traktaty itp. Inna sprawa, ze Unia ma wielką determinacje żeby nas "oświecać". Irlandia traktat lizboński odrzuciła (Dania chyba też). Unia dała zwyrodnialcom szansę na poprawę. Po odpowiednio dużej kampanii propagandowej Irlandczycy udzielili poprawnej odpowiedzi...

Patriotyzmu nie trzeba hodować, on sie sam wytwarza, tj. Jeśli kraj daje Ci to czego chcesz, warunki czy nie, to w razie ataku będziesz tego bronił
    Co to za patriotyzm, jeśli opiera się na rachunku zysków i strat? W drugą stronę: jeśli agresor zaoferuje ci więcej, to oddasz kraj bez walki?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #137 dnia: Listopada 23, 2011, 17:07:58 »

Teraz, to po co piszę tego posta. Otóż, możecie sobie "robić dobrze" przerzucając się na zmianę tym jak ten kraj miałby cudnie wyglądać bez UE, z hasłem "Bóg, Honor, Ojczyzna" na każdym autobusie, czy pociągu. Jednak nic nie zmieni tego, że od XVII wieku Polacy - jako społeczeństwo - to banda największych pacanów w Europie. Niczego ten naród się nie uczy i zamiast rozwijać kraj wolą ślęczeć w kościołach, bądź paradować na gówno wartych marszach. Oczywiście nie wstydzę się tego, że jestem polakiem i nigdy się nie wstydziłem - nawet będąc ponad 2 lata za granicą, jednak nic nie irytuje mnie bardziej niż to umysłowe zaciemnienie.

Ciekawe z jakiego powodu Polacy od XVII wieku to największe pacany w Europie?Hmm bo w dobie monarchii ,despotyzmu mieli demokracje która zrujnowała ten kraj?
    Jeśli o to chodzi to się zgodzę.Ciekawa sprawa jest ze największe pacany w europie miały ogromny wpływ na kształt granic na kontynencie.I na przyszłość narodów zachodnich.Ale to oczywiście nie ważne...

Teraz jako człek lubiący historie i ateista(tak nie jestem tym perfidnie zacofanym moherowym katolikiem od prezesa K.)katolicyzm w Polsce odegrał ogromną role w przetrwaniu narodu Polskiego w czasach IRP,zaborów i komunizmu.Twierdzisz jako student ze katolicyzm powoduje zacofanie?W takim razie musiało by nie być żadnych odkrywców naukowych wyznających katolicyzm.W ogóle powinni być ateistami wszyscy bo religia to zuoo.Powodujące wyhamowania w rozwoju nauki.Faktycznie były rożne tego typu sytuacje gdzie kościół katolicku hamował rożne odkrycia naukowe.Ale trzeba pamiętać ze tym kościołem zarządzali ludzie którzy wydajać takie postanowienia bronili swoich interesów w większości wypadków.Taka jest natura człowieka.

Nie wiem w jaki sposób ty rozumiesz patriotyzm nazywając taka inicjatywę jak Marsz Niepodległości gówno wartym marszem.We Francji takie marsze się odbywają,w USA tez wiec nadal uważasz ich inicjatywę za gówno warta?Czy już nie bo tam jest większy poziom życia?
    MN po to jest by uczcić dzień niepodległości i po to by nie zapomnieli ludzie ze ogromny wkład w ten sukces miał Polski ruch narodowy który w czasie komuny nie dość ze był prawie całkowicie wymordowany to jeszcze fałszowano jego historie na potęgę.Zresztą do dzisiaj to ciągnie się.
    Piszesz o rozwoju kraju.Zastanów się kto ma się za to wziąć i kto po rzekomym upadku w Polsce komuny rządzi.Kto jest w Polskiej elicie politycznej aktywny jeszcze z PZPRu ,kto zasiadał po drugiej stronie rzekomo nie komunistycznej przy okrągłym stole.Ilu ludzi z PRLU odpowiedziało za swoje zbrodnie na obywatelach.
    Inna sprawa.Ktory kraj z układu Warszawskiego był rozwinięty i dziś może konkurować z zachodem w każdej dziedzinie?Jak myślisz czemu Niemcy są dzisiaj tak silne?Pewnie nie dlatego ze tylko 1/3 ich państwa była pod władzami komunistycznymi i po wojnie dostali bilionowe dotacje od amerykanów.Pewnie nie.

I teraz napisze to co powiedziała moja nauczycielka od historii.By Polska w końcu zaczęła się rozwijać bez jakiś rewolucji społecznych musi minąć wiele lat aż komunistyczne struktury przeminą.Moze trzy,cztery pokolenia.

I powiedz jak ma się ten rozwój rozpocząć w ogóle gdy cały przemysł Polski jest sprzedawany zagranicznym inwestorom.Nie da się rozwijać bez narodowego przemysłu.I wracając do stwierdzenia gówno warte Marsze maja na celu odrodzić ruch narodowy który by ten rozwój dzisiaj dal Polsce jak jak 100 lat temu dal niepodległość.I jak by 100 lat temu ludzie myśleli tak jak ty to byśmy dzisiaj nie pisali.Bo jeden z drugim by stwierdził.Po co mam chwytać za bron i ryzykować życie za gówno warty kraj?Dalej będę żył pod butem Niemca albo ruska.Dzisiaj to brzmi.Gówno warty kraj.Dalej będę klepał bide albo wyjadę do Francji i załatwię sobie obywatelstwo.Żyjąc złudzeniami ze tam będę miał jak w raju(oczywiscie nie w tym z bibli).Chyba ze masz bogatych rodziców i jakoś przeżyjesz.Gorzej z tymi co nie mają.

2) W filmiku poruszono wiele spraw związanych z przyrównaniem UE do miarki ZSSR. Istnieje jednak dość istotny błąd u samych podstaw takiego porównania... ZSRR spajana była kultem jednostki, systemem totalitarnym, terrorem oraz propagowaniem jedynego ustroju - komunizmu. UE natomiast opiera się niemal w każdej z tych spraw na czymś zupełnie odmiennym. Nikt nikogo nie prześladuje (choć nie wiem czemu WIĘKSZOŚĆ katolicka narzeka, że jest prześladowana przez MNIEJSZOŚĆ "bezwyznaniowców"), nie przypominam sobie, by ktoś był deportowany "do kołchozów" w jakiejś Szwecji bądź Finlandii. Mam wolność wyboru własnych przekonań, jestem w stanie krytykować państwo i polityków, etc.

Przeczytaj jeszcze raz co w tym filmiku jest napisane.Podpowiem tylko tyle ze jest jak wól napisane ,że w.Bukowski wystąpienie z 2003r.Z reszta chyba sobie poradzisz.Zastanów się kto wybrał Barroso na głowę UE i jego kolegów mających powiązania do lat 90 z komunistami sowieckimi(wszystko do sprawdzenia).
    Tak z grubsza o Europolu.Byla przecież jakaś sytuacja w Polsce z dwa lata temu gdy Polska musiała wydać jakiegoś więźnia do Strasburga czy gdzieś mimo iz PL Konstytucja tego zabrania.Trzeba by poszukać jak dokładnie z tym było.

No i porównanie UE do ZSRR.Gdybyś robił coś i miał jakiś jasny cel ale tego celu nie mógł byś dokonać to chyba zmienił byś taktykę.Prosty przykład.Siatkarze atakują trzy razy z rzędu prawym skrzydłem.Trzy akcje tego typu nie powiodły się.Co wiec robią ?Zmieniają taktykę.Atakują np z drugiej linii.
    Moim zdaniem gdyby ludzie którzy maja na celu stworzenie super państwa europejskiego by tego dokonać muszą tak manipulować ludźmi by im w tym budowaniu nie przeszkodzili.Na ZSRR nauczyli się ze jednak kula w łeb,czołg nie zdaje egzaminu.To poszli droga ,dofinansowań,propagandy tv,światowym kryzysem i innymi które byś znal jak byś obejrzanej dokładnie tamten filmik o UE do końca i z uwagą(wszystko możesz sobie sprawdzić czy to prawda czy nie)

Co do krytykowania polityków.Czy komuś ABW nie wjechało na chatę ostatnio???Hmmm

- Wprowadzanie restrykcji i ograniczeń. W takim razie RP też można porównać do ZSSR. Co robi system legislacyjny? Ogranicza obywateli i wprowadza obostrzenia dotyczące każdej dziedziny życia...

To porównanie jest takie jak to.Nie umożliwiajmy dostępu każdemu do zakupu trutki na myszy którą może użyć ktoś do zupy na swojego członka rodziny.Albo zamknijmy wszystkich mężczyzn bo są potencjalnymi gwałcicielami.Niech nie wychodzą na ulice.

Po prostu nie chce zabierać mi się głosu w sprawie, która zupełnie mnie nie interesuje i która jest niejako "obok mnie". Olewam to kto kogo pobił, bo obie strony są siebie warte... Nacjonaliści-faszyści ganiają się po ulicach z lewakami-anarchistami. Tyle mnie to obchodzi co nic.

Widzisz ,gdybyś wiedział coś o Polskim ruchu narodowym i nie uważał ,że MN to gówno warty marsz i był na tym marszu to tak ignoranckiego postu byś z pewnością nie napisał.

Aha i jeszcze ws twojego obywatelstwa francuskiego którego niestety nie zdobyłeś.Przecież nic straconego.Obywatelstwo ci nie potrzebne by wyjechać i nie wracać.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 17:11:08 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #138 dnia: Listopada 23, 2011, 19:27:50 »
    Narzucają? Przecież sami ratyfikujemy sobie te traktaty itp. Inna sprawa, ze Unia ma wielką determinacje żeby nas "oświecać". Irlandia traktat lizboński odrzuciła (Dania chyba też). Unia dała zwyrodnialcom szansę na poprawę. Po odpowiednio dużej kampanii propagandowej Irlandczycy udzielili poprawnej odpowiedzi...
    Co to za patriotyzm, jeśli opiera się na rachunku zysków i strat? W drugą stronę: jeśli agresor zaoferuje ci więcej, to oddasz kraj bez walki?

Źle sie wyraziłem, bardziej sie nasila, jeśli masz o co walczyć.
    (click to show/hide)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #139 dnia: Listopada 24, 2011, 18:58:19 »
    Cos o Polskich pacanach którzy są nieudacznikami od XVII wieku jak to Proud stwierdził.Znajac Historie trochę inaczej świat wygląda.Prawda????

http://www.youtube.com/watch?v=Dft62x9GVcI

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Listopada 27, 2011, 19:46:58 »
    Źle sie wyraziłem, bardziej sie nasila, jeśli masz o co walczyć.

Ha, żeby miało się co nasilać, to musi to coś najpierw być! Samym dobrobytem go nie wzbudzisz, jak sam przyznałeś. Ludzie mają tendencje do krótkowzroczności, jeśli w polu widzenia pojawią się pieniądze. Patriotyzm nie ma nic wspólnego z pieniędzmi, czy poziomem życia. To uczycie wyższe, charakterystyczne dla idealistów-altruistów. Patriotyzmu trzeba uczyć, ale nie w formie lekcji patriotyzmu w szkołach. Trzeba pokazać patriotyzm jako coś oczywiście pozytywnego, nie jako relikt przeszłości związanej z walką o niepodległość, nie jako niepoprawny romantyzm, którego należy się wstydzić jak macho łez.

PS. Nowicka stwierdziła, że nie tylko ona nie wie, kiedy tworzy się nowe życie, tj kiedy embrion staje się człowiekiem, ale że nie wie tego nauka. Nie wiem co na to naukowcy, ale mi wystarczyło ukończenie obowiązkowej części edukacji, żeby stwierdzić, że moment połączenia plemnika z jajnikiem, i w konsekwencji wytworzenie niepowtarzalnego kodu genetycznego jest TYM momentem. Ale co ja tam wiem...

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Listopada 28, 2011, 20:21:51 »
    Odświeżę, może mnie admini nie zabiją.

Kaczyński ostatnio powiedział, że będzie się starał wprowadzić karę śmierci. Co o tym sądzicie?

Obserwowałem komentarze pod artykułami o tym mówiącymi. Wiele wypowiedzi było wyrazem oburzenia, że ktoś deklarujący się jako katolik może coś takiego postulować. Czego się spodziewać, skrajana ignorancja jest charakterystyczna dla takich forów. Nikt nie zadał sobie trudu sprawdzenia stanowiska Kościoła. Może z tego (czyli z tego, że okazało się że to jednak Kaczor ma rację) wnikała kolejna fala frustracji przelewanej pod artykułem, w którym jakiś biskup przedstawia prawdziwe stanowisko Kościoła. Biskup klarownie wytłumaczył, czemu kara śmierci nie jest sprzeczna z chrześcijaństwem. Nie wiem czy, autorzy wypocin pod artykułem w ogóle czytali, a jeśli tak to czy zrozumieli o czym klecha gada. W każdym razie napisałem komentarz. Nie dla tego, że poczułem się w obowiązku oświecić to zacne grono awangardy polskiej inteligencji. Zdziwiło mnie, że w sondzie, w której trzeba było powiedzieć, czy jest się za karą śmierci, aż 85 % opowiedziało się za. Tymczasem z komentarzy oszacowałbym, że byłoby tego może z 15 %. No więc napisałem komentarz. Wysyłam - dostaję komunikat, że wiadomość musi być sprawdzona. Moje obawy się potwierdziły. Cenzura nie przepuściła.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #142 dnia: Listopada 28, 2011, 20:37:07 »
    Ja jestem Za, ale tylko w BARDZO BARDZO BARDZO skrajnych przyapdkach.
    Takich jak w Norwegii
    Vivat Pomerania!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #143 dnia: Listopada 28, 2011, 21:01:12 »
    Tylko że w Norwegii nie ma kary śmierci. Maksymalny wymiar kary to 21(lub 25, głowy nie dam) lat więzienia, do tego w luksusowych warunkach. A co do mojego zdania, osobiście jestem za surowym kodeksem karnym. Nie może być sytuacji gdzie przestępcy żyją lepiej niż zwykli ludzie, podstawą powinien być obowiązek odpracowywania winy, w antycznej Grecji bycie utrzymywanym przez państwo było przywilejem a nie karą.. A kara śmierci? Kwestia dyskusyjna lecz jak dla mnie niekiedy wymagana. Nie wyobrażam sobie utrzymywania wielokrotnego mordercy z budżetu państwa.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #144 dnia: Listopada 28, 2011, 21:36:37 »
    Chodzi mi o tego masonisto/radykalnego chrześcijanina który zrobił zamachy na siedzibę premiera i na wyspę Utoya.
    Chodzi mi o to ze jak by byl jego Polski odpowiednik to kara śmierci.
    Ale jak wykonywac kare smierci... Ściecie, powieszenie, rozstrzelanie...
    Vivat Pomerania!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #145 dnia: Listopada 28, 2011, 21:55:27 »
    Może nie słyszałeś o czymś takim jak tiapental, pavulon i chlorek potasu.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Listopada 28, 2011, 22:05:42 »
    Chodzi mi o tego masonisto/radykalnego chrześcijanina który zrobił zamachy na siedzibę premiera i na wyspę Utoya.
    Chodzi mi o to ze jak by byl jego Polski odpowiednik to kara śmierci.
    Ale jak wykonywac kare smierci... Ściecie, powieszenie, rozstrzelanie...

Chodzi ci o Breivika? Nie jest chrześcijaninem, sam powiedział że postawa kościoła go rozczarowuje - chodziło o sprawę emigrantów. Wiadomo, on ma poglądy radykalne (akurat tu się trudno z tobą nie zgodzić), a Kościół, przynajmniej u nas ma skłonności narodowe, ale daleko mu do siania nienawiści do ludźmi innego pochodzenia. Mason? Skąd ten pomysł? Czemu tak szybko wydajecie wyroki, nie próbując nawet dowiedzieć się czegoś więcej o sprawie? Czemu ciągle muszę stawać w obronie Kościoła, katolików, nacjonalistów (nie mówię że tylko na tym forum)? Znaleźliście sobie wdzięcznego kozła ofiarnego. Taka moda, czy co?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #147 dnia: Listopada 29, 2011, 00:55:58 »
    Śmierć za śmierć i tyle w tym temacie.Oczyścicie w wypadkach umyślnego zabicia kogoś.Bo czasami ręce opadają jak idą za morderstwo siedzieć nawa 8 lat....A później wiezienia przepełnione.klienci za znęcanie się nad rodzinami z wyrokami nie mogą odsiedzieć swojego bo nie ma miejsca wiec dalej nękają czasami kończy się gorzej.
    Ale spokojnie.Choćby każdy Polak chcial kary śmierci,prezydent i cały sejm to nie możemy jej wprowadzić bo nam Unia Europejska na to nie pozwala.Wiec KAczorowi pozostaje tylko mieć nadzieje ze podbije słupek poparcia ta propozycja w tej sytuacji.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Listopada 29, 2011, 14:04:40 »
    Wczoraj w programie Lisa Hofman pokłócił się z Kaliszem o to, czy może być takie prawo wprowadzone. Choć Kalisz do końca się nie zgadzał, to argumentacja Hofmana wydaje się przekonująca. Wniosek: Polska może wprowadzić karę śmierci. Jak znajdę filmik z tej debaty to ją tu wrzucę.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #149 dnia: Listopada 29, 2011, 14:13:08 »
    Czasem aż krew człowieka zalewa jak czyta co wy tu wypisujecie...

Nie wy daliście życie więc nie wy powinniście decydować o jego odebraniu. Nie można problemów przepełnionych więzień czy złego systemu penitencjarnego rozwiązywać zabijając ludzi. Idąc tym tokiem rozumowania może zabijamy tez emerytów, przecież ZUS jest niewydajny... Albo zabijajmy też młodzież, przecież na nauczycieli i szkoły trzeba z budżetu płacić...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"