Widzę, że magia wzbudza sporo kontrowersji, może to i dobrze. Narazie jej nie ma, może będzie w wkrótce. Z czarodziejakami, również bym się nierozkręcał, ale dałoby się zrobić by byli jak postanie w karczmach, tylko, że na dworach i z innymi statsami.
Pojawienie się nowej wersji zostało opóźnione z powodu dość dużego buga, który zauważył mój pierwszy tester (czyt. współlokator). W chwili od pracy dodałem drzewko krasnoludów, narazie bez zmiany ich rozmiaru. Działa na tej samej zasadzie co elfickie, od bandytów, możliwi do najmu w każdym mieście, w karczmach taniej. Mają unikatowy sprzęt i brody, ale wiadomo, to wciąż zwykłe modele - od czegoś trzeba jednak zaczać. Każdego z rekrutowanych najemników w miastach, w odróżnieniu do wiedźminów, można rekrutować na kredyt. Ponad to zacząłem tłumaczyć nazwy na język polski i są już tego pierwsze efekty. Nazwy jednostek i wsi mają polskii. Reszta e znakzostanie przetłumaczona wkrótce. Dodałem szereg nowych ekranów, w tym nowy powitalny i dodatkowe herby przy starciu z daną frakcją. Wszystkie frakcje, prócz Koviru i Poviss mają teraz tarcze z herbem państwowym, w różnych wariantach rzecz jasna. Najwięcej zmieniło się w armii Kaedwen i Redanii. Dodałem również sporo nowych kompletów zbroi, tarcz i uzbrojenia. Poprawiłem kilka błędów i wywaliłem większość nielkimatycznego uzbrojenia, jak turbany itp. Pozostawiłem tylko kilka z nich, których używają zerrikańscy łucznicy (najemnicy). Na koniec dodam, że dziki gon ma nową zbroje, bardziej klimatyczną, jak i nowe uzbrojenie i statystyki.
Nowa wersja będzie oznaczona numerkiem 0.76, więc jak widziecie, nie ma wielkeigo skoku, ale mimo to będzie trzeba zaczynać grę od nowa. W najbliższym czasie nie planuje zmian wymagającej tej niedogodności, a tylko łatek poprawiąjących/dodających to i owo. Nowa wersja będzie dostępna najpóźniej do środy rano.