Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Któte królestwo jest najpotężniejsze

Królestwo Nordów
    141 (26%)
    Królestwo Swadi
    171 (31.5%)
    Królestwo Vaegirów
    65 (12%)
    Królestwo Rhodoków
    58 (10.7%)
    Khanat Khergicki
    45 (8.3%)
    Sułtanat Sarranidzki
    63 (11.6%)

Głosów w sumie: 540

Autor Wątek: Najmocniejsza frakcja w grze  (Przeczytany 51908 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Relkov98

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Odp: Najmocniejsza frakcja w grze
    « Odpowiedź #270 dnia: Sierpnia 04, 2014, 22:34:03 »
    Moim zdaniem najlepsze frakcje to swadia i nordowie
    Khanat khearecki na polu taranuje ich swadią a w oblężeniu to nordami
    Sułtant sarranidzki nie walczyłem jeszcze
    Królestwo veagirów oj tam huskarlowie,rhodacy strzelcy i kawaleria swadi i ich nie ma
    Królestwo rhodaków najsłabsza frakcja moim zdaniem ale i tak ich używam :)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #271 dnia: Sierpnia 04, 2014, 23:18:18 »
    Królestwo rhodaków najsłabsza frakcja moim zdaniem ale i tak ich używam :)
    Czekaj... WUT? Razem z huskarlami Nordów, Sierżanci Rhodoków to najlepsza piechota w grze, + najlepsza jednostka strzelająca (Rhodoccy Strzelcy), a frakcja najsłabsza? Na czym to oparłeś? :P

Offline Relkov98

• Użytkownik
    « Odpowiedź #272 dnia: Sierpnia 06, 2014, 19:21:09 »
    Frakcje według mnie
    Królestwo Swadii kawaleria bardzo dobra, piechota średnia , strzelcy średni.
    Królestwo Nordów piechota bardzo dobra, strzelcy średni.
    Królestwo Veagirów kawaleria średnia, piechota średnia, strzelcy bardzo dobrzy.
    Królestwo Rhodaków piechota średnia, strzelcy bardzo dobrzy.
    Chanat Khergicki kawaleria słaba, strzelcy konni średni.
    Sułtant Sarranidzki kawaleria dobra, piechota słaba, strzelcy dobrzy, strzelcy konni słabi.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2014, 20:07:17 wysłana przez Relkov98 »

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #273 dnia: Sierpnia 06, 2014, 21:06:46 »
    Kawaleria chanatu słaba? Lansjerzy są mocni, mają opancerzone rumaki, sami zaś też mają dobre zbroje. Nie dotrzymają pola swadiańskim czy vaegirskim rycerzom ale mimo to są silni.

Offline Relkov98

• Użytkownik
    « Odpowiedź #274 dnia: Sierpnia 07, 2014, 10:09:20 »
    Kawaleria Chanatu Khergickiego jest słaba sarranidzcy mamulcy, veagirscy rycerze i swadiańscy rycerze są lepsi

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #275 dnia: Sierpnia 07, 2014, 10:20:27 »
    Nie oszukujmy się, jednostki Sarranidów są najsłabsze i nic tego nie zmieni :P

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #276 dnia: Sierpnia 07, 2014, 10:31:37 »
    Poza mamelukami :)
     Relkov98 - kawaleria chanatu po prostu nie ma tak mocnego kopa jak typowa jazda uderzeniowa. Przykładowo swadiańskich rycerzy wystarczy puścić na wroga i już zrobią masakrę, a żeby Khergitami odnieść jakiś wielki sukces na polu walki trzeba korzystać z komend "za mną", "wstrzymać ogień" itd. Można w ten sposób mieć niezły fun przy okazji ponosząc nikłe straty. I nie jest to oznaka słabości tejże kawalerii, tylko raczej wymuszenie zastosowania innych rozwiązań w bitwie bo frontalny atak nie jest ich domeną (choć lansjerzy dają radę).

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #277 dnia: Sierpnia 07, 2014, 11:26:46 »
    Przykładowo swadiańskich rycerzy wystarczy puścić na wroga i już zrobią masakrę
    Nie zgodzę się. Puść sobie Rycerzy na spory oddział huskarli Nordów. Wtedy zobaczysz masakrę, ale jazdy :P
    Poza mamelukami :)
    Niech wam tam ci mamelucy będą. Ja z nich nigdy nie korzystam, ale wszyscy mówią że to Pr0 cavaleria  z weaponem do ogłuszania, to niech wam będzie, jesteście w większości :D
    kawaleria chanatu po prostu nie ma tak mocnego kopa jak typowa jazda uderzeniowa. [...] żeby Khergitami odnieść jakiś wielki sukces na polu walki trzeba korzystać z komend "za mną", "wstrzymać ogień" itd. Można w ten sposób mieć niezły fun przy okazji ponosząc nikłe straty. I nie jest to oznaka słabości tejże kawalerii, tylko raczej wymuszenie zastosowania innych rozwiązań w bitwie bo frontalny atak nie jest ich domeną (choć lansjerzy dają radę).
    W M&B niezależnie kim grasz trzeba myśleć podczas dowodzenia, żeby wygrać. Szczególnie na początku, jeśli masz małe siły, i wysokie straty nie wchodzą w grę.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #278 dnia: Sierpnia 07, 2014, 11:42:44 »
    Nie zgodzę się. Puść sobie Rycerzy na spory oddział huskarli Nordów. Wtedy zobaczysz masakrę, ale jazdy :P
    Zależy od liczebności obydwu stron, ukształtowania terenu itp. Jeśli na otwartym polu liczebność jest mniej więcej równa, górą będą rycerze.
    Niech wam tam ci mamelucy będą. Ja z nich nigdy nie korzystam, ale wszyscy mówią że to Pr0 cavaleria  z weaponem do ogłuszania, to niech wam będzie, jesteście w większości :D
    Bo są świetni :D Powinieneś sobie spróbować raz zagrać drużyną złożoną z nich - a masakry będą przednie hehe.

W M&B niezależnie kim grasz trzeba myśleć podczas dowodzenia, żeby wygrać. Szczególnie na początku, jeśli masz małe siły, i wysokie straty nie wchodzą w grę.
    Ale już w późniejszej fazie gry gdy złożysz sobie przykładowo drużynę ciężkiej jazdy to poza działaniami w lesie czy w górach, najlepszą taktyką jest szarża. A ta zbytniego myślenia nie wymaga :)

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #279 dnia: Sierpnia 07, 2014, 14:57:31 »
    Ja głosuję na Rhodoków. Z zasady gram piechotą, a ta rhodocka tworzy idealną kombinację obronną. Zwarty szereg sierżantów zatrzyma nawet rycerzy ze Swadii, a strzelcy ich wybiją.
    Nordycka piechota jest wg mnie gorsza (nie dość, że długo się ją szkoli, to jeszcze mają słabych strzelców - a ci strzelcy to podstawa każdej mojej armii).
    Swadia jest słaba. Położenie na mapie pozwala im się rozlecieć w przeciągu paru miesięcy, a piechotę i strzelców (podstawę do oblegania i obrony twierdz) mają kiepską. Gorzej mają tylko Sarranidzi.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #280 dnia: Sierpnia 07, 2014, 15:09:24 »
    Sierżanci swadiańscy wcale nie są słabi. Mają dobre zbroje i broń, więc radzą sobie nieźle z piechotą i lekką kawalerią. Nie mówiąc o tym, że rycerze są skuteczni nawet bez swych wierzchowców, dlatego radzą sobie dobrze podczas oblężeń.

Tak naprawdę największa wada Swadii to położenie, bo armia gniecie w polu a od biedy poradzi sobie w górzystym terenie (choć już dużo gorzej) lub w miastach.   

Offline Relkov98

• Użytkownik
    « Odpowiedź #281 dnia: Sierpnia 07, 2014, 16:11:46 »
    Ja pokonałem 3 rhodyckich wasali (grałem swadią moje wojsko:230) podbiłem 1 zamek a straciłem na polu: 2 zbrojnych, 2 harcowników i 1 piechura
    W oblężeniu(300 rhodoków broniło) straciłem: 1 swadiańskiego rycerza , 2 swadiańskich piechurów i 1 swadiański kusznik ranny

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #282 dnia: Sierpnia 07, 2014, 16:22:02 »
    To chyba z najwyższą redukcją obrażeń grałeś bo aż takie dziwy to się nie zdarzają (chyba, dawno nie grałem w  native). Zwłaszcza, że rhodockie kusze skutecznie powstrzymują zapędy atakujących zamek wojaków.

Offline Relkov98

• Użytkownik
    « Odpowiedź #283 dnia: Sierpnia 07, 2014, 16:32:27 »
    No dobra pomógł mi król harlus (350 wojska) :) a 2/3 mojego mojska to kawaleria :)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #284 dnia: Sierpnia 07, 2014, 17:00:00 »
    To akurat powinno ci przeszkodzić w ataku na zamek niż pomóc :P Prawda jest taka, że najlepszą jednostką do zdobywania zamków Native jako Swadia są ich najlepsi kusznicy. Ktoś powie: jak to? A no tak to: Ustawiamy przed strzelcami byle jaką piechotę z tarczami (oczywiście nie każemy atakować murów) i prowadzimy taki ostrzał aż do skończenia amunicji, wychodzimy z bitwy i tak w kółko. Ja tym sposobem zdobyłem mając 100 najlepszych kuszników Swadii zamek Rhodoków mający 250 osobowy garnizon. Straty miałem niskie, a jakby nie patrzeć, gram na 112% trudności :D