W związku z za dużą ilością wypowiedzi sztucznie elokwentnych osób, które wygłaszają poematy na temat m.in. epickich khregickich lansjerów zostałem zmuszony do założenia konta na tym forum i wypowiedzenia się ^^
Lansjer jest skreślony automatycznie za nieopancerzonego konia (i prawdopodobnie słabszy pancerz, ale tego nie jestem pewien do końca). Konni łucznicy są ok i to jest ich domena, przy oblężeniach są nieźli. Tylko w polu ciężko opancerzony przeciwnik to troszeczkę problem, dodatkowo nie trafiają za każdym razem i te walki mogłyby trwać wieczność. Jednak trzeba przyznać, że czas działa na ich korzyść.
Najlepszą piechotę mają Ci, którzy się w niej specjalizują), kawaleria ma przewagę w momencie kiedy w nich wbija, niestety jeśli owy jeździec zwolni tempo do minimum bądź go zablokują to jest po nim oczywiście jeśli występują tutaj podobne proporcje w ilości jednostek. Na dodatek piechota działa świetnie, kiedy walczymy blisko miejsca odradzania się naszych jednostek. Ta sama zasada dotyczy również naszego wroga. Btw. też macie wrażenie, że na najnowszych patch'ach Rhodocy zostali jakby lekko podbici na statach ?
Łucznicy, kusznicy. Tutaj nie mam niestety zbyt wielu informacji, wiem tylko że występuje bardzo dobry balans pomiędzy tymi jednostkami i każda najlepsza wersja danej frakcji radzi sobie tutaj bardzo dobrze. Na singlu nie ma jak sprawdzić, którzy sobie lepiej radzą bo tam wszystko jest subiektywne (i raczej walka 60v60 łuczników różnych nacji nie występuje). Musiałby jakiś modder porobić testy albo jakikolwiek inny możliwy sposób tego dokonać.
Kawaleria. Prosta sprawa, Vaegirowie najbardziej zbalansowana klasa. Ktoś wspominał o braku specjalizacji i się zgadzam.
Khregitów opisałem wcześniej, nie wiem czy to sprawka tych pancerzy, ale mają tendencję do zgonów i to dość popularna teoria w tym temacie. Zostaje nam sułtanat i swadia. Ci pierwsi niedocenieni, drudzy przecenieni z pierwszej części. Dwie okrutnie mocne jednostki, z czego ta pierwsza chyba jest droższa i ma pałkę z przebiciem bloku czym bardzo plusują. Konie chyba posiadają takie same. Ja bym się tutaj zastanowił, która lepsza.
I naprawdę do tych, którzy opierają się na swoich testach. 120 konnych vs. 50 konnych tamtych + 200 innych jednostkach nie oddaje tego, którzy jeźdźcy są lepsi. To trzeba sprawdzić dokładnie tak jak łuczników.
Pozdrawiam.