Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Któte królestwo jest najpotężniejsze

Królestwo Nordów
    141 (26%)
    Królestwo Swadi
    171 (31.5%)
    Królestwo Vaegirów
    65 (12%)
    Królestwo Rhodoków
    58 (10.7%)
    Khanat Khergicki
    45 (8.3%)
    Sułtanat Sarranidzki
    63 (11.6%)

Głosów w sumie: 540

Autor Wątek: Najmocniejsza frakcja w grze  (Przeczytany 51905 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lutter

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Najmocniejsza frakcja w grze
    « Odpowiedź #195 dnia: Marca 21, 2012, 18:15:52 »
    Cóż, ja wybrałem jako najlepszą frakcję... Vaegirów. Oczywiście, każda z frakcji jest najlepsza na swoim terenie, jednak jeśli miałbym wybierać frakcję najlepszą są to wlaśnie Vaegirowie. Posiadają najlepszych łuczników, natomiast piechota i rycerstwo, które są na co najmniej dobrym poziomie, mają dobre wyposażenie, zwlaszcza berdysze. Na płaskim terenie ustępują Swadii, jednak przy oblężeniach wg mnie są przydatniejsi - jedni torują sobie drogę berdyszami a w tym  czasie łucznicy ostrzeliwują mury - lub w przypadku obrony - ci z berdyszami bronią wejścia a łucznicy zasypują wspinającego się wroga gradem strzał. Na bitwach stosując odpowiednią taktykę oraz ukształtowanie terenu pokona się nawet swadiańską jazdę.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #196 dnia: Marca 21, 2012, 22:41:08 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:35:27 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline rolpa120

• Użytkownik
    « Odpowiedź #197 dnia: Marca 30, 2012, 10:14:20 »
    ja wybralem Rhodokow. troche ich sierzantow i strzelcow i zadna frakcja nie da rady, a szczegulnie swadia i khergici pujda w pyl.

Offline This

• Użytkownik
    « Odpowiedź #198 dnia: Marca 30, 2012, 14:09:45 »
    Jak dla mnie to Sarranidzi :D Nieźli mamelucy, łucznicy co prawda piechota trochę słabo sobie radzi przy oblężeniach ale to tam...

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #199 dnia: Marca 30, 2012, 18:10:58 »
    A ja was zadziwię , że swadiańscy rycerze zadziwiająco dobrze radzą sobie na oblężeniach. Kiedyś pewien mój rycerzyk z mieczem dwuręcznym ubił chyba z 20 vaegirów , przy szturmie Reyvadin na 101% trudności.Szczęka opadła , bo jako jedyny (oprócz mnie) przeżył doczekania się posiłków :D A pod koniec jak wariat z tym mieczem darł mordę po wygranej i cała couir bulli czerwona .

PROBLEM?

Offline Satos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #200 dnia: Kwietnia 01, 2012, 08:54:14 »
    W związku z za dużą ilością wypowiedzi sztucznie elokwentnych osób, które wygłaszają poematy na temat m.in. epickich khregickich lansjerów zostałem zmuszony do założenia konta na tym forum i wypowiedzenia się ^^

Lansjer jest skreślony automatycznie za nieopancerzonego konia (i prawdopodobnie słabszy pancerz, ale tego nie jestem pewien do końca). Konni łucznicy są ok i to jest ich domena, przy oblężeniach są nieźli. Tylko w polu ciężko opancerzony przeciwnik to troszeczkę problem, dodatkowo nie trafiają za każdym razem i te walki mogłyby trwać wieczność. Jednak trzeba przyznać, że czas działa na ich korzyść.

Najlepszą piechotę mają Ci, którzy się w niej specjalizują), kawaleria ma przewagę w momencie kiedy w nich wbija, niestety jeśli owy jeździec zwolni tempo do minimum bądź go zablokują to jest po nim oczywiście jeśli występują tutaj podobne proporcje w ilości jednostek. Na dodatek piechota działa świetnie, kiedy walczymy blisko miejsca odradzania się naszych jednostek. Ta sama zasada dotyczy również naszego wroga. Btw. też macie wrażenie, że na najnowszych patch'ach Rhodocy zostali jakby lekko podbici na statach ?

Łucznicy, kusznicy. Tutaj nie mam niestety zbyt wielu informacji, wiem tylko że występuje bardzo dobry balans pomiędzy tymi jednostkami i każda najlepsza wersja danej frakcji radzi sobie tutaj bardzo dobrze. Na singlu nie ma jak sprawdzić, którzy sobie lepiej radzą bo tam wszystko jest subiektywne (i raczej walka 60v60 łuczników różnych nacji nie występuje). Musiałby jakiś modder porobić testy albo jakikolwiek inny możliwy sposób tego dokonać.

Kawaleria. Prosta sprawa, Vaegirowie najbardziej zbalansowana klasa. Ktoś wspominał o braku specjalizacji i się zgadzam.
    Khregitów opisałem wcześniej, nie wiem czy to sprawka tych pancerzy, ale mają tendencję do zgonów i to dość popularna teoria w tym temacie. Zostaje nam sułtanat i swadia. Ci pierwsi niedocenieni, drudzy przecenieni z pierwszej części. Dwie okrutnie mocne jednostki, z czego ta pierwsza chyba jest droższa i ma pałkę z przebiciem bloku czym bardzo plusują. Konie chyba posiadają takie same. Ja bym się tutaj zastanowił, która lepsza.

I naprawdę do tych, którzy opierają się na swoich testach. 120 konnych vs. 50 konnych tamtych + 200 innych jednostkach nie oddaje tego, którzy jeźdźcy są lepsi. To trzeba sprawdzić dokładnie tak jak łuczników.

Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2012, 09:02:10 wysłana przez Satos »

Offline Linuida

• Użytkownik
    « Odpowiedź #201 dnia: Kwietnia 01, 2012, 09:26:17 »
    Wybrałam Khanat. Jest to frakcja, z którą trzeba mieć jakieś doświadczenie, pograć nią tydzień nie wystarczy na zupełne ogarnięcie frakcji. Zupełnie inna gra, niż resztą frakcji. Mimo tego, że mają tendencję do pojedynczego wpadania w grupę wrogów (wiadomo, jak się kończy), to jednak jest dobrą frakcją. Mają konnych strzelców, którzy w boju wykorzystują taktykę - strzelam, uciekam. Jest to wkurzające, żeby inaczej nie powiedzieć, dla innych, ale wtedy Linuida ma zaciesz na twarzy. ^^

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #202 dnia: Kwietnia 01, 2012, 11:38:36 »
    Mamelucy są tańsi , a ich pałka bloku nie przebija (nie widziałem chyba nigdy by przebiła). I to tyle jeśli chodzi o tą jednostkę . A Swadiańskie rycerstwo przeceniamy bo jest zajebiste i tyle :)

PROBLEM?

Offline Satos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #203 dnia: Kwietnia 01, 2012, 15:44:11 »
    Lord Reginald, wikia podaje że mamelucy są drożsi (żołd), ale może się w sumie mylić. Powiedziałbym że obie jednostki są dość wyrównane. Sam mam tą dwuręczną pałkę i przebija ona blok. Być może w ich wersji nie ma takiej właściwości, ale zamiast zabijać ogłusza co jest wielkim plusem akurat. Bardzo fajnie, że taki dobry balans jest w tej grze. Ciekawe co zaoferuje nam najnowszy oficjalny mod do warbanda, mam nadzieję że też nie będzie jednej stanowczo dominującej frakcji tam.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #204 dnia: Kwietnia 01, 2012, 16:27:11 »
    Swadiański rycerz "żąda" 40 denarów żołdu. A mameluk bodajże 39. Gram głównie swadią (ok. 80 rycerzy, ok.25 mameluków i piechota ze strzelcami) i mam duży problem z podbijaniem zamków swadii. Zanim moi ludzie dojdą do wrogów, to kusznicy powbijają im bełty w głowy. Za każdym oblężeniem tracę ogrom ludzi. Chyba za bardzo przyzwyczaiłem się do Khergitów. Tam zawsze wychodziłem prawie bez żadnych strat.

Offline CrusaderPL

• Użytkownik
      • KoloniaTDM - Gothic Multiplayer
    « Odpowiedź #205 dnia: Kwietnia 03, 2012, 17:11:05 »
    Zdecydowanie królestwo Swadi :-)

Zawsze gdy gram i zakładam własne królestwo to Przed założeniem próbuje jak najbardziej się im podlizać żeby nie mieć z nimi potem wojny :D
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2012, 17:23:18 wysłana przez CrusaderPL »

<W trakcie tworzenia: Enhanced Cheat Mod>

Offline Dracko8989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #206 dnia: Kwietnia 06, 2012, 21:23:02 »
    Królestwo Nordów - Zawsze bałem się ich w polu (a w zasadzie ich piechoty)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #207 dnia: Kwietnia 06, 2012, 22:29:46 »
    Nie taki diabeł straszny, jak go malują (czy coś tam takiego). Huskarlowie atak mają dobry, ale kiepskie pancerze i wytrzymałością tego nie nadrabiają. Denerwujące jest tylko to, że gdy już masz zamiar się zamachnąć, oddzielić jego głowę od reszty ciała to niespodziewanie wyciąga swój rzucany toporek i już masz go między oczami, lub inną częścią ciała.

Offline Krystian_Wielki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #208 dnia: Kwietnia 07, 2012, 02:13:21 »
    Swadia - Najlepsza konnica :)

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #209 dnia: Kwietnia 11, 2012, 20:56:08 »
    Wybrałam Khanat. Jest to frakcja, z którą trzeba mieć jakieś doświadczenie, pograć nią tydzień nie wystarczy na zupełne ogarnięcie frakcji. Zupełnie inna gra, niż resztą frakcji. Mimo tego, że mają tendencję do pojedynczego wpadania w grupę wrogów (wiadomo, jak się kończy), to jednak jest dobrą frakcją. Mają konnych strzelców, którzy w boju wykorzystują taktykę - strzelam, uciekam. Jest to wkurzające, żeby inaczej nie powiedzieć, dla innych, ale wtedy Linuida ma zaciesz na twarzy. ^^
    Tak, ale na początku bitwy ładują sie na "ułana" w najeżoną pikami formacje piechoty. (te konne "uczniki")
    (click to show/hide)