SIEMKA !
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Gram juz dosc dlugo w Warbanda i pozwolcie ze scharakteryzuje plusy i minusy wszystkich panst jakie wystepuja w M&B-ie :) Proszę o wyrozumiałość
1.Królestwo Swadii.
Hmmm moge o nich napisac duzo a nawet za duzo, ale najpierw zaczne od tego ze jest to bardzo dobrze zbalansowana frakcja.Posiadaja dobrych kusznikow i ciezka kawalerie.Ich kraj lezy niestety po srodku mapy przez co sa narazeni na czeste ataki ze strony innych frakcjii.Ogolnie podsumowując jest to frakcja dla ludzi ktorzy grajac na ustawieniach najtrudniejszych (mam na mysli wspolczynniki ustawione w opcjach, :PS. Kto na takich nie gra niech lepiej nawet nic nie pisze ze podbija jakies panstwo sam w 41 minut... ) lubia nalatac sie podczas ciagle toczacyh sie wojen.
2.Królestwo Rhodków
Jest to dosc ciekawa frakcja .Rzekł bym o nich tak. Kusznicy i Strażnicy. Kawalerii w zasadzie brak ale nadrabiaja to celnoscia swoich jednostek kuszniczych, w duzej grupie stanowia smierconosna bron na kawalerie (w szczegolnosci lekka kawalerie Khanatu oraz ciezka kawalerie Veagirow [ja tam mwoie vagierow ^^]).SIerzanci raczej nei sa za specjalnie uzbrojeni, moze oprocz dosc solidnych tarcz mogacych porownywac sie jedynie z nordyckymii.Kraj lezy na górzystym terenie miedzy krolestwem Swadii a Królestwem Sułtana.
3.Sułtan Sarranidzki
Bardzo ale to Bardzo mocna kawaleria.Moim zdaniem potezniejsza niz u Swadian. Memeluk czyli ich jednostka na koniu charakteryzuje sie duza wytrzymaloscia, opancerzeniem i mobilnoscia.Oprocz mopcnej konnicy maja takze dobrych harcownikow czy jak kto woli lucznikow.Ogolnie rzecz biorac gdyby nie to ze ich kraj lezy raczej na uboczy pustynii i nie ma za wielu szlakow handlowych jest to dobra frakcja aby wspierac ja w trybie single jako jeden z wasali Sułtana.
4.Khanat Khergicki
Od razu napisze ze wspolczoje ludzia ktorzy grajac Krolestwem Nordow byli zmuszenii do walki z armiami Khanatu.Na pierwszy rzut oka mozna zaobserwowac ze ich frakcja posiada tylko 2 a nie 3 jak reeszta frakcji rodzaje jednostek.Dlaczego? Otoz zalozenia tej frakcjii nawiazuja do panstw azjii wschodniej (Mongolia, Kazachstan).Przede wszystkim wojsko ma byc jak najbardziej mobilne i stety lub nie moze posiadac znaczne ilosci lucznikow.Jest to naprawde fajna frakcja, jezeli ktos ma smykalke to strzelania a tym bardziej w biegu polecam jak najbardziej.Khanat lezy miedzy dwoma pasami gór.Sasiaduje z Krolestwami :Sultana, Rhodkow, Swadii oraz Veagirow.
.Krolestwo Nordow
A wiec tak.Najprosciej moglbym opisac ich w ten sposob. WIKINGOWIE!. Leza nad morzem Caldarii miedzy frakcja Swadianow a frakcja Veagirow.Polecam ich graczom ktorzy dopiero rozpoczynaja swoja przygode z M&B:Warband. Frakcja stawia przede wszystkim na Wojownikow (Huskar, bardzo wytrzymala jednostka.Jezeli podbijasz zamek nordow i w zamku znajduje sie znaczna ilosc tych jednostek to WIEDZ ze latwo ci nie bedzie :) ) nastepnie łucznicy. Dość celni ale z kawaleria nie maja zbyt dużych szans a konnica tym bardziej ciezka. Kawaleria nie ma jej za duzo poniewaz frakcja jak juz wsppomnialem wczesniej stawia na Wojownikow. -----Pozdrowienia dla króla Redgara jak dobrze pameitam ^^-------
6.Królestwo Vaegirów ( POLECAM,POLECAM,POLECAM)
Zaczne od tego ze nigdy ich nie docenialem zanim nie zaczalem wspolpracowac z ta frakcja.Na pierwszy rzut oka wygladaja, moze inaczej oni NIE WYGLADAJA :). Jednostki niby jakos wyposazone ale niby nie.Lucznicy ciezko powiedziec itp. Ale jezeli pograsz zrozumiesz ze jest to dla mnie bardzo potezna frakcja. W ich panstwie widac wplywy Khanatu oraz Krolestwa nordow na ubrania oraz orezu. Vaegirowie walcza szablami jak i mieczami. Pikami jak i łukami. Charakteryzujac ich armie musze zwrocic uwage ze jezeli planuejsz grac nimi inwestuj w sama konnice, co prawda podczas podbijanai jakiegos zamku mozesz miec problemy ale jezeli toczysz walke PVP 1vs1 uwierz mi nie ma lepszej konnicy! Ich konni rycerze przewyzszaja rycerzy Swadianskich oraz Memelukow kilku krotnie.Bardzo potezni w walce w grupach po 60-80 rycezy.. Majac tylu rycerzy w oddziale reszta jednostek jest zbedna. Panstwo lezy na uboczu: góry odgradzaja je od Khanatu waskim przesmykiem, duze lasy pozwalaja spowolnic ataki Nordow i Swadii. Bardzo polecam ta nacje.
Dziekuje za mozliwosc wypowiedzenai sie na temat najlepszej frakcji.
Podsumowując kazda nacja ma duze plusy i minusy, mozecie sie ze mna zgadzac lub nie ale pozostawiam wam opinie na temat najlepszej nacji :)
Pozdrawiam f3js