A ty jak zakładasz "Królestwo Zasiedmiogórogrodu" to przepraszam gdzie je zakładasz? Kto wchodzi w skład tego królestwa? Właśnie spłodziłeś nową rasę o nowych preferencjach akurat pasujących do twojego gustu?
Wydaje mi się, że jeśli zakładasz królestwo na granicy Vagirów i Nordów to nacja twojego królestwa to mieszanka Vagirów i Nordów, a nie coś zupełnie nowego. Chcesz zmienić takiego "górala" w np. "jezdnego łucznika" albo "Tatara" w piechociarza w płytówce i dwuręcznym mieczem, bo masz takie preferencje?
Mając 60 Huskarli czasem generują się z mieczami, toporami, tarczami, czasem z dwuręcznym toporem, czasem mają topory do rzucania itp. są różnorodni. Swadiański konny czasem generuje się z kopią a czasem bez.
Dla mnie to jest zaleta, bo to pokazuje, że każda jednostka poprzez tą losowość ma jakieś swoje predyspozycje i używa tej broni jaka umie się najlepiej posługiwać. Jak bym chciał armię klonów to grał bym w jakieś SW.
Pomysł tworzenia standardowo "swojej armii" nie ma dla mnie logicznych podstaw, ale przecież nikt nikomu nie zabrania modować swojej wersji.
Zauważ, że ja rekrutuje
chłopów, którzy nie mają/nie powinni mieć z góry ustalonych predyspozycji do konkretnej roli. To jest zwykły parobek zabrany z pola, który miecza na oczy nie widział. Nie widzę powodu, by chłop z mroźnych terenów Vaegirów nie stał sie Rhodockim kusznikiem.(oczywiście wykluczam Vaegira stającego się Sarranidem i vice verca)
I tutaj kolejna uwaga, Pomysł robienia Rycerzy z chłopów to ogromny ABSURD i powinno to zostać zmienione. Uważam, że jednostki powinny się dzielić na szlachtę oraz pospólstwo, ta pierwsza grupa byłaby droższa w utrzymaniu, bardziej kapryśna ale i oczywiście silniejsza, zaś ta druga słabsza, tańsza i łatwiejsza w utrzymaniu morale.
Co do losowości ekwipunku. To ma dobre i słabe strony. Co to za ciężka konnica doby średniowiecza bez lancy/kopii? To NIE jest ciężka konnica.
Co to za Rhodok bez włóczni? Co to za Khergicki lansjer bez lancy? Absurd.
Losowanie ekwipunku jest dobre, ale pewne części uzbrojenia (tak, jak łuki i kusze) powinny być stałe, ponieważ to na nich dana jednostka się opiera.
I wyjaśnij mi proszę, jak kompletnemu głupcowi ostatni akapit, ponieważ chyba gubię jego sens.
Jesteś przeciwny tworzeniu własnej armii, to rozumiem, ale dalej? Modowanie własnej wersji? Co przez to rozumiesz?