Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Co nowego w M&B 3  (Przeczytany 30082 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: Co nowego w M&B 3
    « Odpowiedź #150 dnia: Lipca 03, 2011, 14:49:59 »
    Albo dozbrajać obecne np dasz zbroje płytową i taka jedna starcza na 10 rycerzy a żeby mieć na 11 to musisz dać drugą zbroje płytową :D
    Jedna zbroja na 10 gostków?
    To jest zły pomysł.
    Moim zdaniem powinno być tak, jak jest w Multiplayer. Jest pula pancerzy, broni etc, które jednostki mogą otrzymać i z nich, za określoną cenę zależna od jakości jednostki wybierasz uzbrojenie, które będą nosić. Oczywiście powinna być mozliwośc wybrania kilku "garniturów" by jednostki nie były klonami.
    Dajmy na to, że chcesz wyekwipować zwykłego piechura, to masz budżet jedynie 100 denarów. Chcesz wyekwipować rycerza, masz budżet 10 tysięcy denarów.
    By nie było niejasności, ten system budżetowy nie ma związku z Twoją zamożnością. jest to jedynie sposób by otrzymać jednostki zbalansowane. (bez rycerzy z najlepszą bronią, w płytówkach na chargerach)

Bo pamietajmy, że w systemie feudalnym sredniowiecznej Europy niemalże wszystkie jednostki musiały samodzielnie kupować/zdobywać swoje wyposażenie. (kapitan nie kupował broni czy zbroi swoim ludziom)

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UMAD?
    « Odpowiedź #151 dnia: Lipca 03, 2011, 19:44:37 »
    Wysłany przez: EMOsek
    Umieść cytat
    Cytat: Gregoriian  Dzisiaj o 13:07:48
    Albo dozbrajać obecne np dasz zbroje płytową i taka jedna starcza na 10 rycerzy a żeby mieć na 11 to musisz dać drugą zbroje płytową :D
    To jest zły pomysł.
    Moim zdaniem powinno być tak, jak jest w Multiplayer. Jest pula pancerzy, broni etc, które jednostki mogą otrzymać i z nich, za określoną cenę zależna od jakości jednostki wybierasz uzbrojenie, które będą nosić. Oczywiście powinna być mozliwośc wybrania kilku "garniturów" by jednostki nie były klonami.
    Dajmy na to, że chcesz wyekwipować zwykłego piechura, to masz budżet jedynie 100 denarów. Chcesz wyekwipować rycerza, masz budżet 10 tysięcy denarów.
    By nie było niejasności, ten system budżetowy nie ma związku z Twoją zamożnością. jest to jedynie sposób by otrzymać jednostki zbalansowane. (bez rycerzy z najlepszą bronią, w płytówkach na chargerach)

Bo pamietajmy, że w systemie feudalnym sredniowiecznej Europy niemalże wszystkie jednostki musiały samodzielnie kupować/zdobywać swoje wyposażenie. (kapitan nie kupował broni czy zbroi swoim ludziom)

Więc po co Ci to?
    Ja bym nie kombinował z takimi rzeczami.MB3 to powinien być ulepszony Floris :D

PROBLEM?

Offline Twinfire

• Użytkownik
    « Odpowiedź #152 dnia: Lipca 03, 2011, 21:16:10 »
    To jest zły pomysł.

Ja bym zrobił tak :
    Jest "puste" drzewko jednostek, klikasz w puste okienko, wyświetla ci się ekran tworzenia jednostki ( ustalasz umiejętności i wyposażenie, które kosztuje odpowiednio więcej niż w sklepie, istnieje również pewna hierarchia np.pierwsza jednostka ma być najsłabszą więc nie możesz dać jej najlepszego ekwipunku). Do drzewka można dodawać nowe gałęzie itp.     
    "Wspaniale! Czas na świętowanie... ser dla każdego! Czekaj, skreśl to. Ser dla nikogo. Sądzę, że to też może być uroczystość zwłaszcza, jeśli nie lubisz sera, prawda? Sporo tu namieszałeś, jak jakiś mały szczur. Ale wciąż nie dostaniesz sera. No, może troszeczkę." - Sheogorath, Książę Szaleństwa (Oblivion, Shivering Isles)
    "Na żadnej imprezie nie ma brzydkich kobiet, jest tylko za mało alkoholu."
    "Bo człowiek nie wie, co to życie, dopóki po raz pierwszy nie rozbierze kobiety." - Carlos Ruíz Za

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #153 dnia: Lipca 03, 2011, 23:05:12 »
    Ja bym zrobił tak :
    Jest "puste" drzewko jednostek, klikasz w puste okienko, wyświetla ci się ekran tworzenia jednostki ( ustalasz umiejętności i wyposażenie, które kosztuje odpowiednio więcej niż w sklepie, istnieje również pewna hierarchia np.pierwsza jednostka ma być najsłabszą więc nie możesz dać jej najlepszego ekwipunku). Do drzewka można dodawać nowe gałęzie itp.     
    Ale dlaczego ekwipunek miałby być droższy niż w sklepie i dlaczego to gracz miałby za niego płacić?
    Co do hierarchii to problem jakości byłby rozwiązany w sposobie, który opisałem, wielkość budżetu dla danej jednostki i kupowanie sprzętu jak w multiplayer. Proste i przyjemne.

Offline Twinfire

• Użytkownik
    « Odpowiedź #154 dnia: Lipca 04, 2011, 00:05:26 »
    Ale dlaczego ekwipunek miałby być droższy niż w sklepie i dlaczego to gracz miałby za niego płacić?
    Bo nic za darmo, biedak ot tak sobie nie może zostać królem.
    "Wspaniale! Czas na świętowanie... ser dla każdego! Czekaj, skreśl to. Ser dla nikogo. Sądzę, że to też może być uroczystość zwłaszcza, jeśli nie lubisz sera, prawda? Sporo tu namieszałeś, jak jakiś mały szczur. Ale wciąż nie dostaniesz sera. No, może troszeczkę." - Sheogorath, Książę Szaleństwa (Oblivion, Shivering Isles)
    "Bo człowiek nie wie, co to życie, dopóki po raz pierwszy nie rozbierze kobiety." - Carlos Ruíz Za

Offline Maciek1105

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #155 dnia: Lipca 04, 2011, 08:49:07 »
    Otóż może. Mało w historii władców mających "chwilowy problem z gotówką"? Provident kiedyś nie istniał i ci co mieli mało kasy albo tracili tron, albo kombinowali jak się tylko dało. Lecz panowali przez czas jakis. Jedni dłużej inni krócej.
    Lepsza jest najgorsza prawda od najlepszego kłamstwa...

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #156 dnia: Lipca 04, 2011, 08:54:21 »
    Tak na logikę...

Król (przez marszałka) bierze sobie najemnika (gracza) na potrzeby kampanii wojennej, płaci mu 80, 100, 150 do 250 (chyba) żołdu na tydzień... i ma w głęboko gdzieś co on (gracz) nosi na dupie, kto za nim biega i jaką mają broń.

Tak samo ja wychodzę z założenia, że te "żywe tarcze" biegające z moją postacią mają same się o siebie troszczyć.
    Ciekawe ile kasy by mnie kosztowało jak bym miał uzbroić sobie 100 jednostek - wystarczy że muszę kupować "ciuchy" dla NPC.
    Pamiętajmy o realiach średniowiecznych, czyli ile faktycznie zbroja i rumak kosztowały (2-3 wsie jak mnie pamięć nie myli)
    Tworzenie armii (odgórnie narzucone jednostki) nie powinno być zmieniane.

Zmęczenie w bitwach:
    Już widzę, że wzrośnie o 100-200% ilość postaci robionych tylko i wyłącznie pod dowodzenie i zdolności medyczne. Robienie postaci pod walkę stanie się dziwactwem dla tych którym się nudzi gra.

Tworzenie miast i wsi:
    Ile kasy będzie trzeba wyłożyć na zbudowanie wsi? Własnoręcznie będzie się stawiać budynki? Jak zmusić chłopów żeby się tam osiedlili? Jak długo to potrwa? - bez sensu pomysł
    Tworzenie miast? Biorąc pod uwagę powyższe tym bardzej bez sensu.

No sorry, popularność M&B własnie polega na tym, ze twórcy gry poszli w dobrym kierunku, a wszystkie głosy namawiające do tego, żeby połączyć "trójkę" z inną istniejącą strategią spowoduje, że będzie ona tylko hybrydą porównywaną z oryginałem. Nic dobrego to nie przyniesie.

(Odnośnie swoich oczekiwać już pisałem w poprzednim poście)
    Let us drink to the power drink to the sound
    Thunder and metal are shaking the ground
    Drink to your brothers who are never to fall
    We're brothers of metal here in the hall

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #157 dnia: Lipca 04, 2011, 09:44:02 »
    Bo nic za darmo, biedak ot tak sobie nie może zostać królem.

Ehh... Możliwe, że nie wiesz, ale w czasach średniowiecza armia zawodowa ekwipowana przez państwo to był ewenement, praktycznie malutki odsetek gwardii. Jeśli ktoś został powołany pod broń, to musiał sam, z własnych pieniędzy zdobyć ekwipunek do walki. Dowódca miał gdzieś z czym do walki idzie jakiś chłop, czy nawet rycerz. W przypadku tych drugich wiedział, że szlachcic jest wystarczająco majętny i rozsądny, by kupić sobie dobre wyposażenie. Dowódca płacił jedynie żołd.
    Dlatego nie ma żadnych podstaw, by to gracz płacił choćby ułamek ceny ekwipunku swoich żołnierzy.

Dodam tez, że żołnierze mogliby też dozbrajać się tym, co zrabują z pola bitwy. Wtedy wygrywanie bitew przeciwko lepszym(nie koniecznie liczniejszym) armiom dawałoby bonus, ponieważ żołnierz, który zdobył ekwipunek i nie wydał złamanego denara, który będzie mógł wydać go na miód pitny w karczmie będzie bardzo dumny z siebie. (bonus do morale)

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #158 dnia: Lipca 04, 2011, 10:19:46 »
    Więc po co w MB3 wyposażanie jednostek.W średniowieczu np w Anglii był wykaz przy jakiej liczbie majątku co noszono na wojnę .
    Rozporządzenie Króla Anglii Henryka II z 1181 :
    100 liwrów - pełny rynsztunek rycerski
    25-40 liwrów - krótka kolczuga,miecz,dzida
    Reszta - pikowana kurtka ,kapalin,włócznia,miecz lub łuk ze strzałami :)

PROBLEM?

Offline Twinfire

• Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Lipca 04, 2011, 12:56:08 »
    Ehh... Możliwe, że nie wiesz, ale w czasach średniowiecza armia zawodowa ekwipowana przez państwo to był ewenement, praktycznie malutki odsetek gwardii. Jeśli ktoś został powołany pod broń, to musiał sam, z własnych pieniędzy zdobyć ekwipunek do walki. Dowódca miał gdzieś z czym do walki idzie jakiś chłop, czy nawet rycerz. W przypadku tych drugich wiedział, że szlachcic jest wystarczająco majętny i rozsądny, by kupić sobie dobre wyposażenie. Dowódca płacił jedynie żołd.
    Dlatego nie ma żadnych podstaw, by to gracz płacił choćby ułamek ceny ekwipunku swoich żołnierzy.
    Wiem, ale to jest gra nie rzeczywistość. A płacenie za ekwipunek swoich żołnierzy jest dobrym pomysłem w grze.
    Płacisz za ten ekwipunek tylko jak tworzysz własne królestwo ( więc i jednostki do niego przypisane ) a potem nie trzeba się tym przejmować. To nie ma być coś co ingeruje mocno w rozgrywkę, tylko przyjemny dodatek.

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #160 dnia: Lipca 04, 2011, 14:09:13 »
    Wiem, ale to jest gra nie rzeczywistość. A płacenie za ekwipunek swoich żołnierzy jest dobrym pomysłem w grze.
    Płacisz za ten ekwipunek tylko jak tworzysz własne królestwo ( więc i jednostki do niego przypisane ) a potem nie trzeba się tym przejmować. To nie ma być coś co ingeruje mocno w rozgrywkę, tylko przyjemny dodatek.

A co jak ktoś nie chce płacić i nie podoba mu się takie rozwiązanie? Lepiej stworzyć moda i spełnić czyjeś widzimisie, niż tworzyć moda żeby takie coś usuwać.
    Let us drink to the power drink to the sound
    Thunder and metal are shaking the ground
    Drink to your brothers who are never to fall
    We're brothers of metal here in the hall

Offline Twinfire

• Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Lipca 04, 2011, 17:05:22 »
    Ja po około 100 dniach grania nie mam co z kasą robić. Ale dobra tam, obchodzi mnie tylko to, aby można było robić jednostki dla swojego królestwa, płacić czy nie, obojętnie.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #162 dnia: Lipca 04, 2011, 17:54:18 »
    twój pomysł byłby
    a) nie zgodny z rzeczywistością.
    b) mniej wygodny dla graczy

A co do pieniędzy. Uważam, że żołd w Warbandzie jest zdecydowanie zbyt niski. Uważam, że powinien być co najmniej 2-krotnie wyższy. (Ja sobie ustawiłem 3x większy we własnej wersji diplomacy+PBOD)
    Raptem parędziesiąt denarów żołdu tygodniowo dla Rycerza? Coś tu nie gra!

Offline Twinfire

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Lipca 04, 2011, 18:32:04 »
    mniej wygodny dla graczy
    ??? Nie rozumiem, piszę tylko żeby można było dla jednostek własnego państwa ustalić ekwipunek tak aby były te jednostki wyjątkowe.
    nie zgodny z rzeczywistością.
    Znajdź mi grę zgodną z rzeczywistością.Gramy przecierz M&B. EMOsek gry są po to aby bawić, są odskocznią od rzeczywistości, dlatego są takie ciekawe.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #164 dnia: Lipca 04, 2011, 18:52:27 »
    Tu Cię mam! Total War'y są w 99,[9]% zgodne z rzeczywistością :D W pełni nie, bo oddziały były większe, w armii było więcej oddziałów i takie malutkie duperelki odnośnie wielkości/liczebności armii. Reszta jest zgodna. Jak np. oddział dostanie płonącym pociskiem z katapulty to większość żołnierzy jest spalona i odwala ich daleko. Do tego Company of Heroes: Kompania Braci. To też jest w 99% zgodne z rzeczywistością. Czołg nie zawsze trafi, działo, karabin, CKM też nie. Z karabinu nie rozwalą twoi żołnierze czołgu czy nawet cięższego transportera. Do tego zachowują się bardzo realistycznie. Chowają się za przeszkodami, unikają itp. To są baardzo realistyczne gry. Mam wymieniać dalej? Bo takich gier kilka jest.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara