Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381065 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RW_Zerwikaptur

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1320 dnia: Lutego 29, 2012, 23:01:44 »
    Jeszcze co do tych zbroi - jest trochę się o co spierać, bo równie dobrze w modzie mogliby się znaleźć XVI wieczni kopijnicy i husarze raccy. Zaprzestawanie używania pełnych zbroi, zastępowanie ich tylko częściami lub lżejszym uzbrojeniem to trend ogólnoświatowy (poza Japonią). Wraz z rozwojem broni palnej ważniejsza dla kawalerii stała się mobilność niż pełna zbroja płytowa, która ważąc te 25-30 kg wybitnie ograniczała ruchy nie mówiąc już o tym, że nie chciałbym być takim rajtarem, który w tej zbroi spadnie z konia. Nie używano już przecież siodeł rycerskich z wysokimi, drewnianymi łękami, które miały zapobiec spadnięciu rycerza. Po za tym rajtaria posługując się w walce karakolem tych zbroi po prostu nie potrzebowała. Teza Wimmera jest jak najbardziej słuszna.

Co do czośników - rzeczywiście mogłyby popsuć rozgrywkę, przynajmniej kawalerią. Jednak gra nie odwzoruje wszystkich aspektów pola bitwy.

Pikinierzy - moim zdaniem są za silni ponieważ mają za mocny ostatni pancerz. Może zwiększyć jego koszt po prostu?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1321 dnia: Lutego 29, 2012, 23:33:29 »
    Jeśli piki będą na historycznych wymiarach to ja bym proponował uniemożliwienie pchania nimi tak by używane były tylko i wyłącznie do ustawiania przeciwko jeździe.A do walki na szabelki używali swojej szabelki.Nie przesadzajcie ze pikinierzy powinni mieć jeszcze słabsza zbroje.Podnoszenie cen nie ma sensu bo i tak admini na "zawołanie" podnoszą na start  tyle golda ze od razu można full sprzęt kupić.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1322 dnia: Lutego 29, 2012, 23:39:13 »
    Jeśli piki będą na historycznych wymiarach to ja bym proponował uniemożliwienie pchania nimi tak by używane były tylko i wyłącznie do ustawiania przeciwko jeździe.A do walki na szabelki używali swojej szabelki.
    Wtedy NIKT oprócz fanatycznego zwolennika lub desperata ich nie weźmie. Jeśli pikinier nie będzie mógł pchać piką, to znacznie skuteczniej będzie zwalczać kawalerię rapierem.... Przecież nikt nie jest na tyle głupi, by wjechać na pikę zwłaszcza, że póki co pole bitwy (nadal) mają jako swoje podwórko HA.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1323 dnia: Lutego 29, 2012, 23:58:40 »
    Z drugiej strony zobaczymy jak będzie wyglądać pikinier na historycznych wymiarach przeciwko piechocie w zwarciu.

Offline RW_Zerwikaptur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1324 dnia: Marca 03, 2012, 23:04:22 »
    Chciałbym się jeszcze odnieść do sprawy łuków w grze, bo zauważyłem, że dużo zmian jest wprowadzanych jeżeli o nie chodzi.

Łuki - to problematyczna sprawa do odwzorowania w grze. Tatar jak strzelał to rzadko chybiał, ale dobry łuk u Tatara to rzadkość również. Byli za biedni, dobre łuki miała jedynie elita. Z łuków zrezygnowano w późnym średniowieczu z paru powodów. Łatwiej wyszkolić dobrego strzelca broni palnej (choćby to była zwykła puszka, czy hakownica) niż dobrego łucznika. Po za tym dochodzi efekt psychologiczny broni palnej (np Tatarskie konie i Tatarzy byli "nieostrzelani" z bronią palną i bardzo często wpadali pod jej wpływem w panikę  - jak pod Martynowem w 1624 roku, gdzie szarża tatarska załamała się po jednej salwie żołnierzy polskich chociaż Tatarzy nie odnieśli wielkich strat, Koniecpolski kazał nawet husarzom strzelać, a nie walczyć wręcz). Po za tym de facto kula z broni palnej zadaje większe obrażenia niż strzała i co najważniejsze - jest w stanie przebić pancerz (oczywiście w XVII wieku nie jest to jeszcze zasadą - zbroje husarskie dobrze wykonane wstrzymywały strzały z muszkietów). Oczywiście angielskie, długie łuki też potrafiły przebić pancerz, ale w XVII wieku w środkowej Europie ich nie ma. Wydaje mi się, że optimum dla gry będzie zwiększenie celności łuków przy zmniejszeniu obrażeń i ilości strzał w kołczanie, gdyż Tatarzy strzelali doskonale, ale wiadomo, że strzała z łuku ma mniejsze szanse na zadanie dotkliwych obrażeń niż kula muszkietu, więc zmniejszeniu trochę obrażeń łuków przy zmniejszeniu ilości strzał w kołczanie (wojownik tatarski był zobowiązany do zabierania na CAŁĄ wyprawę wojenną 18-20 strzał).
    « Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 09:37:16 wysłana przez RW_Zerwikaptur »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1325 dnia: Marca 03, 2012, 23:36:11 »
    Moim zdaniem łuki są blisko doskonałości, nie robiłbym w nich rewolucji.

Odnośnie balansu w 0.52, moim zdaniem największa krzywda stała się broni miotanej. Noże mają jedną sztukę amunicji na slota? Ten ruch to doskonała droga do wyeliminowania krótkiej broni miotanej z użycia, to samo się tyczy oszczepów - 3 to za mało, bez dwóch zdań. W dodatku żadna broń rzucana nie zabija na raz, co potęguje jej bezużyteczność. Proponuję zwiększenie ilości o jedną sztukę w paczce, i 5% więcej obrażeń.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1326 dnia: Marca 04, 2012, 00:40:36 »
    Odnośnie balansu w 0.52, moim zdaniem największa krzywda stała się broni miotanej. Noże mają jedną sztukę amunicji na slota? Ten ruch to doskonała droga do wyeliminowania krótkiej broni miotanej z użycia, to samo się tyczy oszczepów - 3 to za mało, bez dwóch zdań. W dodatku żadna broń rzucana nie zabija na raz, co potęguje jej bezużyteczność. Proponuję zwiększenie ilości o jedną sztukę w paczce, i 5% więcej obrażeń.
    Nie wydaje mi się;) noże powinny być traktowane jako ostatni ratunek, a oszczepów nie można mieć wielu na plecach(to była zmora z poprzedniej wersji moim zdaniem).
    (...)
    Mogę przystać na duże paczki ze strzałami, bo na rycinach wiele ich widać. Trzeba by tylko jakiś fajny bag do tego zrobić;). Poza tym luk się teraz niszczy więc ilość strzał to żaden problem.
    Co do celności to dopóki nie będzie pociętej animacji ładowania dla muszkieterów to ludzie będą się wkurzali na te celne strzały przerywające im ładowanie broni...

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #1327 dnia: Marca 04, 2012, 01:43:40 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:29:05 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline RW_Zerwikaptur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1328 dnia: Marca 04, 2012, 09:39:41 »
    Pomyliłem się - nie 50 strzał, a 18-20, bo tyle mieściło się w kołczanie, a moja pomyłka wynikła z tego, że pomieszały mi się liczby, gdyż Tatar był zobowiązany wziąć jedzenie na 50 dni. Dzisiaj rano już zajrzałem do książki.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1329 dnia: Marca 04, 2012, 10:04:25 »
    dopóki nie będzie pociętej animacji ładowania dla muszkieterów to ludzie będą się wkurzali na te celne strzały przerywające im ładowanie broni...

1866 Western do podstawki miał coś takiego. Gdy się otrzymało trafienie podczas nabijania, zaczynało się potem od określonego ,,checkpointa'', do którego się dotarło. Możecie z nimi ponegocjować o te skrypty.

1.Proponuję dodać zacinanie się pistoletów ,,na amen'', głównie tych najsłabszych.

Tylko darmowa lontówka czerni i inżynierów powinna mieć takie zacinki. Pozostałe pistolety są tak drogie, że u graczy mogą wywołać niezły wk*rw jeżeli zatną się na początku rundy. :P

2.Sądze że ładnie wyglądały by w nocy świetliki. Po zobaczeniu pszczół swierdzam że to na 100% wykonalne. ;)

Nein nein nein, limit ruchomych źródeł światła (nie mam pojęcia co to znaczy w praktyce, powtarzam za Dedalem :D).

3. Ponownie proszę o dodanie darmowego, łamilwego koncerza dla husarzy.

Koncerze już się łamią. Poza tym, koncerz chyba nie był zbyt tanią bronią... A pełne wyposażenie husarza powinno być niemożliwe dla kogoś kto nie ma 3 000 złota, niewiele itemków (albo żadna) powinno być za darmo, a na pewno nie coś tak mocnego jak stock.

4.
    (click to show/hide)
    . Proponuję wieć dodać dla polskich rajtarów zbroje husarskie za baardzo wysoką cenę.

Niezłe urozmaicenie. Ale trzeba zdecydować, który by to miał być armor - moim zdaniem ten niebieski, pasuje do rajtarów. Chociaż z drugiej strony ma skórę lamparcią, których rajtaria chyba nie nosiła...

Nie wydaje mi się;) noże powinny być traktowane jako ostatni ratunek, a oszczepów nie można mieć wielu na plecach(to była zmora z poprzedniej wersji moim zdaniem).

Jest w tym trochę racji, ale zrobiliście za duży skok, z 3 do 5. Wyśrodkujcie proszę do 4, a sami zobaczycie że balans na tym zyska. :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1330 dnia: Marca 04, 2012, 10:28:48 »
    1866 Western do podstawki miał coś takiego. Gdy się otrzymało trafienie podczas nabijania, zaczynało się potem od określonego ,,checkpointa'', do którego się dotarło. Możecie z nimi ponegocjować o te skrypty

Nie będziemy z nikim nic negocjować. Myślę, że świetnie sami sobie poradzimy. ;)

2.Sądze że ładnie wyglądały by w nocy świetliki. Po zobaczeniu pszczół swierdzam że to na 100% wykonalne. ;)

Świetliki już są i to na wielu mapach. Pojawiły się wcześniej, niż pszczoły. Można je spotkać tylko w nocy, tylko przy w miarę dobrej pogodzie i tylko w niektórych miejscach (łąki, krzaki, tereny podmokłe, blisko rzek) - przez drobny błąd w ustawianiu godziny były obecne także na pierwszej mapie Eventu Filmowego. ;) Oczywiście, są to proste efekty cząsteczkowe, a nie światła dynamiczne (co zresztą nie miałoby sensu, wszak świetlik sam w sobie nie generuje aż takiej światłości, by cokolwiek oświetlić).

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1331 dnia: Marca 04, 2012, 10:44:48 »
    Nie będziemy z nikim nic negocjować. Myślę, że świetnie sami sobie poradzimy. ;)

No tak, zapomniałem że impossible is nothing. :P

Troszkę z innej beczki, moim zdaniem trzeba wyeksploatować bardziej ficzer niewypałów. Obecny jest trochę... za suchy, że się tak wyrażę. Brakuje mi jakiegoś smaczku oprócz zmiany pogody, który by wpływał na częstotliwość niewypałów. Propozycje:

- To co mówił Haresus na TW, broń kombinowana powinna mieć większą szansę na niewypał o jakieś 3-4 punkty procentowe.
    - Niewypał powinien mieć jakąś szansę na wybuchnięcie, a nie tylko ,,kliknięcie''. W takim wypadku gracz miałby jakieś 10-15 HP w plecy.
    - Muszkiety lontowe powinny mieć absurdalnie wysoką szansę na niewypał w deszczu, jakieś 60-70%.
    - To co napisał Sephi, pistolety powinny mieć określoną (ale raczej nie podawaną w statystykach) szansę, że przy którymś niewypale się zatną i staną bezużyteczne.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1332 dnia: Marca 04, 2012, 11:41:28 »
    Tylko darmowa lontówka czerni i inżynierów powinna mieć takie zacinki. Pozostałe pistolety są tak drogie, że u graczy mogą wywołać niezły wk*rw jeżeli zatną się na początku rundy. :P
    Jak myślisz co może się zepsuć w broni lontowej? Jeśli już to może zaciąć się kurek, wtedy od biedy przystawiasz ręcznie lont do panewki i strzelasz. Tam nie ma co sie psuć. Psuły sie dość często zamki kołowe(skomplikowany mechanizm). Ale to może trochę wkurzyć gracza.
    Jest w tym trochę racji, ale zrobiliście za duży skok, z 3 do 5. Wyśrodkujcie proszę do 4, a sami zobaczycie że balans na tym zyska. :)
    Pożyjemy zobaczymy, rzutki są bardzo mocne na bliskim dystansie, to co mi się teraz podoba to to że prędzej czy później wszyscy idą na szabelki, a jak ktoś będzie miał dużo oszczepów to będzie trochę psuł taką ostateczną potyczkę.
    Witam
    1.Proponuję dodać zacinanie się pistoletów ,,na amen'', głównie tych najsłabszych.
    3. Ponownie proszę o dodanie darmowego, łamilwego koncerza dla husarzy.
    4.
    (click to show/hide)
    . Proponuję wieć dodać dla polskich rajtarów zbroje husarskie za baardzo wysoką cenę.
    Pozdrawiam
    1. Najsłabszy jest lontowy, który się właściwie nie zacinał. Jeśli już to powinny się zacinać kołowe, a niderlandzkie bardzo rzadko. Tylko jest mały problem, na razie nie mamy jeszcze pistoletów z zamkiem niderlandzkim, więc powinno to poczekać.
    2.Tul podawał screeny ze świetlikami jeszcze na starym forum, gdy z nami pracował. Pewnie jakiś rok temu to było.
    3.No nie wiem, zobaczymy(z naciskiem na nie;) )
    4.Chciałbym kiedyś taki zrobić, ale właśnie zrobić, nie może to być taki sam ciuch jak husarski. Muszą to być wamsy z napierśnikiem husarskim.
    Troszkę z innej beczki, moim zdaniem trzeba wyeksploatować bardziej ficzer niewypałów. Obecny jest trochę... za suchy, że się tak wyrażę. Brakuje mi jakiegoś smaczku oprócz zmiany pogody, który by wpływał na częstotliwość niewypałów. Propozycje:
    - To co mówił Haresus na TW, broń kombinowana powinna mieć większą szansę na niewypał o jakieś 3-4 punkty procentowe.
    - Niewypał powinien mieć jakąś szansę na wybuchnięcie, a nie tylko ,,kliknięcie''. W takim wypadku gracz miałby jakieś 10-15 HP w plecy.
    - Muszkiety lontowe powinny mieć absurdalnie wysoką szansę na niewypał w deszczu, jakieś 60-70%.
    - To co napisał Sephi, pistolety powinny mieć określoną (ale raczej nie podawaną w statystykach) szansę, że przy którymś niewypale się zatną i staną bezużyteczne.
    1.Zgadzam się, ustawiłem mu zacinki z rozpędu nie przemyślawszy dobrze sprawy.
    2.To się zdarzało raczej w pierwszych egzemplarzach broni palnej(lub w źle eksploatowanej broni, a my chcemy grać zawodowcami tak?), a jeśli już to gracz powinien raczej paść na glebę w przypadku (muszkietu przynajmniej) z poparzoną twarzą.
    3.Tak też proponowałem, ale były głosy na nie, także;)
    4.Powinny, ale jak wprowadzimy pistolety z zamkiem niderlandzkim.

Teraz coś od siebie:
    Grając husarzem bardzo mi się podobało to że połowa ekwipunku pękała mi na przeciwnikach(lanca/koncerz), pistolet czasami nie wypalił, zostawała mi tylko szabla, która też po jakimś czasie powinna pękać(polska była bardzo dobra więc nie prędko) moim zdaniem;).

Zauważyłem że szwedzka piechota nie ma szans z husarią mimo długich pik. Moja propozycja to zmniejszenie limitu na ciężką kawalerię?

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1333 dnia: Marca 04, 2012, 12:15:56 »
    Pękanie szabli to największa głupota jaka mogłaby zostać dodana. Gdy ktoś ma tylko szable i wpadnie na kilku wrogów to ma się martwić że mu szable połamią? Non sens, szable się nie łamały po jednej bitwie, raczej po wielu latach użytkowania i to te słabsze :P Normalne egzemplarze były przekazywane z pokolenia na pokolenie, tak że jeszcze w XIX wieku przy kontuszach noszono XVII wieczne głownie w innej oprawie.
    Sława!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1334 dnia: Marca 04, 2012, 13:14:06 »
    Pękanie szabli to największa głupota jaka mogłaby zostać dodana. Gdy ktoś ma tylko szable i wpadnie na kilku wrogów to ma się martwić że mu szable połamią? Non sens, szable się nie łamały po jednej bitwie, raczej po wielu latach użytkowania i to te słabsze :P Normalne egzemplarze były przekazywane z pokolenia na pokolenie, tak że jeszcze w XIX wieku przy kontuszach noszono XVII wieczne głownie w innej oprawie.
    Jaką masz pewność że ta szabla przekazywana z pokolenia na pokolenie brała udział w walce? Jesteś pewien czy nie wisiała Ona czasem nad kominkiem?
    Na pewno będę chciał dodać łamliwość jeszcze nadziakom i może toporkom. Temat szabel jest nadal otwarty i można dyskutować na ten temat;)