Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381350 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1230 dnia: Lutego 21, 2012, 11:44:17 »
    Powiem szczerze, że wczoraj czułem się pewniej używając szwedzkiej piki przeciw piechurom, niż kawalerii. Gdy widziałem kawalerzystę, to używałem pchnięcia tylko, gdy jechał powoli w obawie przed zgubieniem broni. Problemem pikiniera jest to, że kawaleria nie jest chętna by wjechać pikę, a ma też sporo przyjaciół z muszkietami. Często jest tak, że stanę z piką, kawaleria ucieknie a mnie zastrzelą...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1231 dnia: Lutego 21, 2012, 13:12:50 »
    Tak, jest to możliwe.

Zostaje jednak kwestia tego nieszczęsnego upuszczania broni, które wprowadziłem, bo ono także znerfiło piki strasznie...

Może zablokować możliwość wypuszczenia piki (albo mocno ograniczyć) w czasie wyprowadzania ataku. A w zamian dać możliwość upuszczenia broni w momencie przejechanie przez konia(?).
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1232 dnia: Lutego 21, 2012, 13:26:02 »
    Tak, jest to możliwe.

Zostaje jednak kwestia tego nieszczęsnego upuszczania broni, które wprowadziłem, bo ono także znerfiło piki strasznie...
    Zatem wzmocnimy konie do poziomy sprzed zmian, ale moim zdaniem różnice pomiędzy rasami powinny zostać zachowane. Upuszczanie broni może już nie będzie takie denerwujące gdy doda sie bonus przeciwko kawalerii(do przetestowania). Z innej strony jakby się tak zastanowić to broń trzymaną oburącz nie powinno się dać łatwo wytrącić.

@konie
    Przykładowe konie(obecnie):
    "Strong Hussar Horse" hit_points(100)|difficulty(3)|body_armor(32)|horse_speed(40)|horse_maneuver(40)|horse_charge(38)|horse_scale(105)"Fast Tatar Horse" hit_points(60)|difficulty(3)|body_armor(20)|horse_speed(44)|horse_maneuver(43)|horse_charge(21)|horse_scale(88)"Strong Swedish Horse" hit_points(100)|difficulty(2)|body_armor(35)|horse_speed(39)|horse_maneuver(37)|horse_charge(40)|horse_scale(110)"Heavy Strong Turkish Horse" hit_points(100)|difficulty(3)|body_armor(45)|horse_speed(35)|horse_maneuver(39)|horse_charge(50)|horse_scale(100)Proponuję zwiększyć: hp o 50%, armor o 20%, charge o 20%

Po zmianach wyglądało by to następująco:
    "Strong Hussar Horse" hit_points(150)|difficulty(3)|body_armor(38)|horse_speed(40)|horse_maneuver(40)|horse_charge(45)|horse_scale(105)"Fast Tatar Horse" hit_points(90)|difficulty(3)|body_armor(24)|horse_speed(44)|horse_maneuver(43)|horse_charge(25)|horse_scale(88)"Strong Swedish Horse" hit_points(150)|difficulty(2)|body_armor(42)|horse_speed(39)|horse_maneuver(37)|horse_charge(48)|horse_scale(110)"Heavy Strong Turkish Horse" hit_points(150)|difficulty(3)|body_armor(54)|horse_speed(35)|horse_maneuver(39)|horse_charge(60)|horse_scale(100)
    Obecnie konny każdą walkę kończy pieszo więc jaki tu sens. Mniejsza o to.
    Wczoraj na swoje.. nie wiem, jakieś 15 zgonów może tylko dwa razy zginąłem w siodle. Dziś to policzę dokładnie.Wczoraj to bardziej była zwykła refleksja z mojej strony niż poważne badania. Najsłabszym ogniwem tej kombinacji powinien być jeździec , i on powinien stanowić cel.
    Kawaleria była silna? Ale o co chodzi?...tak ma być.

Jeśli chodzi o zmianę taktyki to właśnie powinna być wymuszona po stronie piechoty. Tu strzelę oklepany cytat , którego autentyczności nawet nie jestem w stanie potwierdzić
    (click to show/hide)
    Tymczasem masa niezorganizowanych randomów może pokonać kawalerię. Powinni pokombinować, zorganizować się, użyć pik, okopów, dział... Ale widok muszkietera dzielnie stającego z mieczem naprzeciwko Husarza ( albo wychodzący z szyków i goniący Rajtara z szablą ) jest po prostu groteskowy :)
    Tutaj akurat ciekawa jest obserwacja tego co się dzieje na Kircholmie gdy np kawaleria polska i Rajtarzy szwedzcy zaczynają "harce". Zwróćcie uwagę ile zostaje wysadzonych z siodła, a pod iloma pada koń - nawet gdy już zaczyna się gonitwa i walka na broń białą z konia ( nota bene również nasza specjalność w tamtych czasach )

Jeśli chodzi o strzały vs konie to sprawdzałem to wczoraj zabijając własnego konia. Najlepszy bahmat bogatego wojownika jest na 3 strzały z najlichszego łuku. Śmiałą tezę wysunę, że nie istnieje koń którego można zabić 3 strzałami, tym bardziej zapewne koń szkolony do walki ( o ile ktoś by to jeszcze robił ) gdyż szkolenie takiej bestii trwało jakieś 7 lat.

O koniach w sarmackiej Rzeczpospolitej można pisać elaboraty, bo i literatura jest obszerna - również źródłowa. Przede wszystkim nie jestem ekspertem w tym temacie. Swoją drogą błędne wydaje się założenie, że konie tatarskie były"liche". Krew wschodnia dominowała wśród naszych koni, i były to jedne z najwytrzymalszych koni.
    Osłabienie łuczników konnych nie powinno chyba uderzać w konia.
    Obecnie jego rola jest tak mała ( nic nie wnoszący dodatek ), i na tak ograniczonej ilości map, że równie dobrze można zrezygnować z koni w modzie - to nie jest szydera, ja to mówię całkiem poważnie.
    Można powiedziec, ze pozwala trzymać wroga na dystans - co nie jest prawdą, bo ta przewaga trwa ile? pół minuty dopóki koń nie padnie( optymistyczna wersja ).
    Wszystko się zgadza, ale graczy łatwiej jest nauczyć uciekać i się chować niż walczyć na otwartym polu wspierając kolegę po lewej i po prawej. Może bitwy liniowe coś tu zmienią...Widok współpracującego klanu i atakującego z rozwagą w dużej grupie napawa dumą(tutaj bardziej chodzi o mnie osobiście jako współtwórcy;) ) i chęcią przyłączenia się nich.

Ja świetnie zdaję sobie sprawę z tego że konie tatarskie były dobre, czy statystyki wyżej opisane wskazują na to że są liche? Bo według mnie są szybkie i zwrotne, małej postury, więc trudniejsze do trafienia.

Konie polskie były dobre, ale bez przesady. To że o nich pisano dużo dobrego wynikało raczej z zamiłowania polaków do ich koni. Liczby mówią co innego. Wystarczy przytoczyć, jakąś dużą bitwę i przeczytać ilu padło konnych a ile koni... Oczywiście nie piszę że koń polski był lichy, był dobry ale nie był niezniszczalny.

No i najważniejsze gdzie trafiałeś konia że zabiłeś go dwoma strzałami?

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1233 dnia: Lutego 21, 2012, 14:56:22 »
    (click to show/hide)

W sedno trafiłeś z tą fascynacją końmi, ale wiadomo, musiała mieć w czymś źródło.

Widok zgranej ekipy zawsze jest budujący, z tym się zgodzę, widziałem to nie raz, nie tylko na tym modzie. Co do serwerów, jesli postawi się na tp to randomi sami zaczną dołączać do zgranych ekip co by nie polec zbyt szybko. Kwestia pokazania im słusznej ścieżki. Wydaje mi się, że stawianie na team play to dobra droga.

@ edit : sprawdziłem właśnie ponownie , i żaden koń nie padł po 2 strzałach - fakt. Ale przy większej ilości łuczników o trafienie łatwiej. W sumie to akurat zdaję sobie sprawę, że to żaden argument bo przy setce łuczników nie ma konia który by nie padł.

Nie oczekuję bynajmniej nieśmiertelnych koni, ani nie polemizuję z trudnością przeniesienia realiów ówczesnego pola bitwy do gry, ale fajnie gdyby jednostki konne proporcjonalnie zachowały swoje atuty.

Co do różnorodności ras, to właściwie nawet nie polemizuję z tym tematem. Idea jak najbardziej słuszna. Może trochę z rozpędu wjechałem na ten temat, ale chodziło głównie o samą wytrzymałość koni.

Proponowane zmiany na oko bardzo mi się podobają ;)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2012, 15:34:54 wysłana przez Ans »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1234 dnia: Lutego 22, 2012, 10:59:00 »
    Oglądam właśnie "Potop" i w nim szwedzcy pikinierzy piki mają o wiele dłuższe niż w modzie.
    Orientuje się ktoś czy te piki w modzie nie są za krótkie?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1235 dnia: Lutego 22, 2012, 11:01:16 »
    Są za krótkie, tak samo jak i kopie husarskie. Nie chciałbym wystraszyć obcokrajowców realną długością husarskich kopi;)
    To temat do obgadania raczej...

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1236 dnia: Lutego 22, 2012, 11:03:15 »
    A moim zdaniem im dłuższe, tym lepiej. na TW ludzie już narzekali na długość pik, więc wydłużmy je, powiedzmy, na dobry początek, do 3,50. (Wydłużając kopie husarii o tyle samo) Jeśli to będzie za mało, można by się jeszcze z tym pobawić. :D

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1237 dnia: Lutego 22, 2012, 11:05:48 »
    Jeśli chcecie to zwiększę, ale moim zdaniem najlepiej dać od razu realną długość. Najwyżej się zmniejszy. Będą poprawiał tekstury więc chyba lepiej zrobić od razu teksturę i model na coś większego.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #1238 dnia: Lutego 22, 2012, 11:13:47 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:27:27 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1239 dnia: Lutego 22, 2012, 11:15:24 »
    Jestem jak najbardziej za! Długie piki, długie kopie, dłuższe rohatyny to jest to, czego nam trzeba!
    Ale oczywiście piki polaków i kozaków też wydłużcie, by nie były zupełnie bezużyteczne.. Chociaż już teraz trochę są. :)
    Edit: Tylko przy przedłużaniu kopii nie zapomnijcie powiększyć też i proporca. :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2012, 11:19:39 wysłana przez EMOsek »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1240 dnia: Lutego 22, 2012, 11:23:50 »
    Jeśli chcecie to zwiększę, ale moim zdaniem najlepiej dać od razu realną długość. Najwyżej się zmniejszy. Będą poprawiał tekstury więc chyba lepiej zrobić od razu teksturę i model na coś większego.

Tak ,zrób od razu historyczne wymiary.
    A czy ich wystraszysz?Na pewno przynajmniej zdziwisz.Ale trzeba ciemnotę zachodnia edukować co do pięknej Polskiej historii;]
    A jak będą się burzyć to sie przyzwyczają w parę dni a współpraca miedzy graczami się zwiększy.Tak sądzę.

Edit down:Jak dla mnie nie dobry pomysł...

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1241 dnia: Lutego 22, 2012, 11:26:02 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:27:23 wysłana przez Sefirot »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1242 dnia: Lutego 22, 2012, 11:33:30 »
    nie, większość pancerzy jest ustalonych na husarie koronną (czerwone), więc proporce niech zostaną. Gdyby dodać różne kolory żupanów spod zbroi husarskich można by kombinować, że niby chorągiew prywatna. Bo wtedy fundator mógł ustalać takie rzeczy.
    Sława!

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1243 dnia: Lutego 22, 2012, 11:37:57 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:27:19 wysłana przez Sefirot »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1244 dnia: Lutego 22, 2012, 11:50:46 »
    Ja bym nie przesadzał z tymi realnymi długościami. To gra, a gry rządzą się swoimi prawami. Nagle może się bowiem okazać, że po wydłużeniu pik i lanc grywalne będą tylko ogromne, płaskie mapy pokroju Kircholmu. Na małych mapach takie wydłużone bronie będą wyglądały tragicznie.