Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 379392 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #135 dnia: Lutego 21, 2011, 14:57:41 »
    Mi się zdaje, że zapomina się, iż ma to być gra - zabawa, a nie symulator husarza...
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #136 dnia: Lutego 21, 2011, 15:31:52 »
    Mi się zdaje, że zapomina się, iż ma to być gra - zabawa, a nie symulator husarza...

Przynajmniej dla mnie(I chyba dla większości ludzi) w takich grach właśnie taka symulacja Husarza robi więcej frajdy z gry niż Husarz marines z CSa.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #137 dnia: Lutego 21, 2011, 15:35:05 »
    Już ktoś o tym wspominał, że tak sobie pozwolę zacytować Barbariana - to może od razu czołgi dodajmy?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #138 dnia: Lutego 21, 2011, 16:14:51 »
    Nie chodzi mi o to, by robić husarza marines, tylko o to, że gdy mod będzie mieć byt wiele nazwijmy to utrudnień, to mało kto w niego będzie chciał grać. Takie jest moje zdanie 0,5s ok, brak ładowania muszkietów konno ok, ale nie przesadzajmy, że pistoletu nie można przeładować... Zostawić możliwą do wyboru JEDNĄ strzelbę, lub dwa pistolety dla inżyniera max 2 granaty i na tym koniec, lepiej się skupić na dodatkowych frakcjach niż uprzykrzaniu rozgrywki graczom.

Edit: Sory, za nadużycie słowa "to" w pierwszym zdaniu.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #139 dnia: Lutego 21, 2011, 17:11:21 »
    To nie jest uprzykrzanie rozgrywki, a ograniczanie znaczenia broni palnej. Celem jest uczynienie rozgrywki bardziej przyjemną i czasami by to osiągnąć trzeba ryzykować i wprowadzać nawet takie ograniczenia, na które z początku ludzie będą tylko pluli, przyzwyczajeni do niektórych niedorzeczności z Warbanda.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Lutego 21, 2011, 17:50:45 »
    Jak dla mnie dużo bardziej uprzykrza rozgrywkę noob bawiący się husarzem (bez kopii oczywiście, bo po co) w harcownika z 3 pistoletami albo biorący 4 paczki granatów i spamujący nimi w wąskim przejściu, niż fakt, że nie można przeładować na koniu. Ale to tylko moje zdanie, bo z moich obserwacji wynika, że wielu graczy wolałoby CoD WFaS, niż realistycznego moda.

PS. Mimo wszystko, zablokowanie ładowania pistoletu na koniu to już lekka przesada :D Ale w tej sytuacji należałoby obniżyć postaci umiejętność horse archery.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Aqshy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Lutego 21, 2011, 17:57:16 »
    Jak dla mnie dużo bardziej uprzykrza rozgrywkę noob bawiący się husarzem (bez kopii oczywiście, bo po co) w harcownika z 3 pistoletami albo biorący 4 paczki granatów i spamujący nimi w wąskim przejściu, niż fakt, że nie można przeładować na koniu. Ale to tylko moje zdanie, bo z moich obserwacji wynika, że wielu graczy wolałoby CoD WFaS, niż realistycznego moda.

PS. Mimo wszystko, zablokowanie ładowania pistoletu na koniu to już lekka przesada :D Ale w tej sytuacji należałoby obniżyć postaci umiejętność horse archery.
    Owszem, jest to przesada, problem w tym, że wnioskując z wypowiedzi Daedalusa umożliwienie przeładowywanie tylko podczas postoju może być trudne/niemożliwe, więc w celu osiągnięcia zamierzonego efektu (zmniejszenia spamu pistoletami podczas walki konnej) można by się pokusić o wprowadzenie blokady będącej jak to mówią amerykanie "acceptable break from reality" ;).

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #142 dnia: Lutego 21, 2011, 18:49:35 »
    Moim zdaniem na koniu powinni zablokować tylko przeładowanie muszkietów bo były za duże. A pistolety spoko powinno się nabić na koniu.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #143 dnia: Lutego 22, 2011, 08:53:05 »
    Zauważyłem że kozacy są trochę za słabi, mimo iż kozacka piechota powinna być mocna. Wzmocnił bym ich nożami do rzucania i pistoletami dwu lufowymi lub w jakiś inny sposób...
    Powinni być też trochę szybsi według mnie... Normalnie powinni mieć przewagę liczebną...
    Pozdrawiam.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Lutego 22, 2011, 15:37:20 »
    Dokładnie, kiedy husaria wbija to po kozakach, mój znajomy ciągle na to narzeka ;]

Offline Clexane

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
      • CGZKM
    « Odpowiedź #145 dnia: Lutego 22, 2011, 18:45:43 »
    Zauważyłem że kozacy są trochę za słabi, mimo iż kozacka piechota powinna być mocna. Wzmocnił bym ich nożami do rzucania i pistoletami dwu lufowymi lub w jakiś inny sposób...
    Powinni być też trochę szybsi według mnie... Normalnie powinni mieć przewagę liczebną...
    Pozdrawiam.

Ja tam problemu nie widzę i ze spokojem Kozakami/Tatarami wygrywam nawet z przewagą Rzeczpospolitej

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #146 dnia: Lutego 22, 2011, 21:48:21 »
    Jakiś problem jednak jest, ponieważ to polska piechota ma mieć problem z kozacką a nie na odwrót. Jakieś proste zabiegi się przydadzą, np zwiększenie krzepy i umiejętności walki, ponadto końska żuchwa na kiju powinna chyba zadawać większe obrażenia(raczej podstawowy oręż kozaka)... Ponadto może zwiększyć trochę umiejętności strzeleckie... Musze zajrzeć w MS i zobaczyć jak to teraz wygląda.
    Pozdrawiam.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #147 dnia: Lutego 23, 2011, 18:14:36 »
    Właśnie grałem jako kozak przeciwko husarii. Kiedyś już mowiłem o strasznym braku balansu w tym modzie. Rozumiem, że fakty historyczne, itp. ale to ma być gra. A nie da się wygrać, grając przeciwko gościowi z kilkumetrową kopią która zabija jednym ciosem, nawet jeśli jedziesz w tym samych kierunku co husarz...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Lutego 23, 2011, 18:22:50 »
    .....i ma potężną zbroję za darmo, szybkiego konia i pistolet za pasem. ;) Rozumiem, żeby husaria wymiatała w szarży, ale husarze się sprawdzają nawet jako piechota i strzelcy!

EDIT DOWN: Tak, to jest dobry pomysł. Rozumiem że masz na myśli obniżenie Athletics. Ja bym jeszcze zmniejszył Umiejętności w Broń palna i łuki.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2011, 20:51:20 wysłana przez Hofiko »

Offline Clexane

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
      • CGZKM
    « Odpowiedź #149 dnia: Lutego 23, 2011, 20:24:48 »
    Można by ich konkretnie na piechote zwolnić