Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 379998 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    No fajny pomysł. Np. u hajduków wyglądało by to mniej więcej tak, że by mieli kilka odcieni niebieskiego.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    Nie wiem czy ktoś już o tym wpominał, ale kopie husarii są chyba zbyt silne. Grałem właśnie przeciwko botom, to każdego kładłem jednym ciosem, nawet stojąc w miejscu, bez konia. to chyba troche przegięcie. Ich długość też chyba jest przesadzona. Nawet jeśli historycznie były takie długie, to na cele gry można je trochę skrócić. Siłą husarii nie była broń, tylko masa i prędkość:
    Cytat: "Pan Wołodyjowski"
    I było widocznym, że choćby nikt z nich kopią się nie złożył, choćby nikt szabli nie wydobył, samym swym rozpędem i wagą położą, zgniotą i stratują wszystko przed sobą
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Na prawdę tez kładli jednym ciosem, lubisz przekłamania historyczne na temat husarii zagraj w Empire Total War tam mają włócznie. Mod ma za zadanie moim zdaniem pokazać światu w miarę prawdziwe oblicze RON i trzeba oddać uzbrojenie i realia jak najbardziej historycznie. Kopia jest przeznaczona tylko do szarży, czyli trzeba się rozpędzić, więc masz swoją szybkość, a i koń rani swoją masą. 

Offline Moczymord

• Użytkownik
    To dzięki pięcio,sześciometrowych kopiach husaria odnosiła tak wspaniałe zwycięstwa. Np. pod Kircholmem, Chocimiem.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    To dzięki pięcio,sześciometrowych kopiach husaria odnosiła tak wspaniałe zwycięstwa. Np. pod Kircholmem, Chocimiem.

Gdyby siła Husarii miała polegać tylko na 5,6 m kopiach to by tyle bitew wygrali co przegrali.Czyli garstkę.Całe wyposażenie Husarii było z najwyższej półki do tego dochodzili najlepiej wyszkoleni i zdyscyplinowani żołnierze RON.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    Ensis, problem w tym, że nie trzeba się rozpędzić. Stojąc na ziemi, bez konia, mozna jednym ciosem położyć przeciwnika. Naprawdę sądzisz, że rzeczywista husaria byłay w stanie coś takiego zrobić? Rozpędzić się trzeba grając Swadią w Native. W M&B każda broń, przy odpowiedniej prędkości zabija, więc obrażenia zadawane przez samą kopię można zmniejszyć. Bonus od prędkości i tak zrobi swoje. Już lepszym pomysłem byłoby zwiększenie obrażeń zadawanych przez konie usarii, bo one idąc powoli nie zabiją, a jedynie mknąc w szarży położą wrogów.
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Moczymord

• Użytkownik
    Husaria nie była raczej w stanie takiego czegoś zrobić. Jestem za tym pomysłem.

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Ensis, problem w tym, że nie trzeba się rozpędzić. Stojąc na ziemi, bez konia, mozna jednym ciosem położyć przeciwnika. Naprawdę sądzisz, że rzeczywista husaria byłay w stanie coś takiego zrobić? Rozpędzić się trzeba grając Swadią w Native. W M&B każda broń, przy odpowiedniej prędkości zabija, więc obrażenia zadawane przez samą kopię można zmniejszyć. Bonus od prędkości i tak zrobi swoje. Już lepszym pomysłem byłoby zwiększenie obrażeń zadawanych przez konie usarii, bo one idąc powoli nie zabiją, a jedynie mknąc w szarży położą wrogów.

To jest czysty błąd, do naprawy moim zdaniem:)

Offline Raddeo

• Użytkownik
    No właśnie o to mi cały czas chodziło.
    Wypadałoby też zwiększyć obrażenia zadawane przez kij z końską żuchwą. Sienkiewicz pisał, że broń ta była w stanie złamać szablę. Więc chyba musiała być dość silna.
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Może dodać jej właściwość ,,Pozwala na przebijanie bloku''?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Raddeo

• Użytkownik
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #100 dnia: Lutego 09, 2011, 17:15:58 »
    Też by się przydało, ale sama siła ciost powinna zostać jednak zwiększona.

Kto wymyślił, żeby celując nie mozna było chodzić? Toż to jakiś basurd...
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #101 dnia: Lutego 09, 2011, 17:25:27 »
    To bardzo dobra modyfikacja. Jeżeli już zależy nam na realizmie, to w żadnym razie nie wolno dopuścić, by wolno było celować w biegu.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #102 dnia: Lutego 09, 2011, 17:56:46 »
    No właśnie o to mi cały czas chodziło.
    Wypadałoby też zwiększyć obrażenia zadawane przez kij z końską żuchwą. Sienkiewicz pisał, że broń ta była w stanie złamać szablę. Więc chyba musiała być dość silna.
    Sienkiewicz pisze też że koncerzem można było ciąć, tak więc nie brał bym jego słów na poważnie. Na pewno była to mocna broń, ale nie jestem pewien czy mogła złamać szablę, do tego nie byle jaką bo polską.
    Czytałem na "historkach" że husaria używała czasami kopi bez konia, jeśli wymagała tego sytuacja. Proponuję jednak by kopia była bardzo wolna, tzn żeby było naprawdę ciężko wyprowadzić nią skuteczny cios będąc na koniu, na pieszo zresztą też.
    Może dodać jej właściwość ,,Pozwala na przebijanie bloku''?
    dobry pomysł.
    Pozdrawiam.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Lutego 09, 2011, 18:26:56 »
    Czytałem na "historkach" że husaria używała czasami kopi bez konia, jeśli wymagała tego sytuacja. Proponuję jednak by kopia była bardzo wolna, tzn żeby było naprawdę ciężko wyprowadzić nią skuteczny cios będąc na koniu, na pieszo zresztą też.
    Tak, i jednym ciosem zabijała przeciwnika który biegł w tym samym kierunku co husarz? Szablą trzeba uderzyć kilka razy, a kopia zabija za pierwszym razem i to ze sporego dystansu. Nie chodzi o spowolnienie kopii, a jej osłabienie.
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #104 dnia: Lutego 09, 2011, 19:22:13 »
    Tak, i jednym ciosem zabijała przeciwnika który biegł w tym samym kierunku co husarz? Szablą trzeba uderzyć kilka razy, a kopia zabija za pierwszym razem i to ze sporego dystansu. Nie chodzi o spowolnienie kopii, a jej osłabienie.
    Tego nie napisałem, muszę to przetestować i zobaczymy co będzie lepszym wyjściem.
    Pozdrawiam.