Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380779 razy)

Opis tematu:

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Po prostu Jędruś
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #120 dnia: Lutego 20, 2011, 12:19:29 »
    Fajnie by to wyglądało! Można by się poczuć ja w filmie Pan Wołodyjowski kiedy to Turcy oblegali Kamieniec.
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #121 dnia: Lutego 20, 2011, 14:12:30 »
    Szczerze to nie wiem jak to było z tymi kolorami, wszystki rysunki jakie znalazłem ukazują postaci w kolorowych szatach...
    Białe widziałem tylko w Wołodyjowskim...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 14:19:08 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #122 dnia: Lutego 20, 2011, 14:42:41 »
    Pan Wołodyjowski był filmem czarno białym, może celowo Janczarzy byli tam na biało by dobrze ich było widać w telewizorze. A jak już został pokolorowany to białe mundury zostały.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #123 dnia: Lutego 20, 2011, 14:54:25 »
    Albo białe prześcieradło było tańsze:)
    W każdym bądź razie wpisując w google janczarów nie znalazłem żadnych ubranych na biało.
    Pozdrawiam.

ps. na dniach będzie patch z nacją Turecką i oddzielnymi Tatarami.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #124 dnia: Lutego 20, 2011, 16:32:16 »
    Nie sądzicie, że granaty są trochę denerwujące? Dzisiaj na 6 osób 3 naparzały tylko z granatów i to w Krakowie. Przez takie coś gra traci klimat.

Z tego co się orientuję to granatów używano głównie podczas oblężeń. Więc może lepiej na mapach typowo oblężeniowych (Zbaraż, Fort, itp) dać skrzynie z granatami, a usunąć je z ekwipunku. Dzięki temu na normalnych planszach nie będzie spamu tą bronią. Wtedy wystarczy ograniczyć ilość granatów (albo ogólnie w skrzynie będzie tylko kilka, albo każdy będzie miał limit pobrań w danej minucie) i po sprawie.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #125 dnia: Lutego 20, 2011, 19:30:26 »
    Nie wiem jak działają granaty w WFAS ale napiszę jak powinny działać. Granaty nie wybuchają od uderzenia a przez zapalnik czasowy, w przypadku XVIIw to po prostu lont. W momencie gdy naciskam przycisk odpowiadający za rzut zapalam lont i mam np. 10s do wybuchu, w współczesnych granatach to 5s. Po tym czasie granat wybucha, bez względu na to czy jest w ręku, powietrzu czy już wylądował na ziemi. Jeśli wylądował na ziemi pewnie by się jeszcze poturlał, a jak by się zderzył że ścianą to pewnie by się odbił. Jak za wcześnie rzucisz granat przeciwnik będzie miał czas na ucieczkę. Jak tak będą działać granaty to nie będą używane tak często bo stracą na precyzji.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Lutego 20, 2011, 21:21:38 »
    Kto czytał Potop ten powinien pamiętać jak granaty opisywał Kmicic. Nie chce mi się szukać tego cytatu więc tylko opiszę. Otóż, jest to kula wypchana prochem. W otworze owej kuli umieszczona jest specjalna zapalona tutka (tego wyrazu użył chyba Sienkiewicz). Granat wybuchał tylko, jeśli podczas uderzenia lub kulania się po ziemi tutka znajdzie się między granatem a ziemią. Wtedy zostaje wepchnięta do wnętrza, co powoduje zapłon prochu i eksplozję. Tak więc większość granatów nie wybuchała, a po wyrwaniu owej tutki można broń ta stawała się całkowicie bezużyteczna.

Prawdopodobnie jest to opis granatu miotanego przez armatę, ale prawdopodobnie granaty ręczne działały w podobny sposób.
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #127 dnia: Lutego 20, 2011, 22:32:25 »
    Muszkietów i pistoletów nie da się już przeładować jeżdżąc konno. Pistoletom odebrałem też możliwość ładowania w biegu.

Ilość granatów została ograniczona. Teraz będzie można kupić co najwyżej dwie paczki (po dwa granaty). Dodałem też do panelu admina opcję całkowitego wyłączenia granatów.

Ograniczyłem również liczebność inżynierów dla drużyny. Mogą oni stanowić maksymalnie 1/5 oddziału.

edit: przeładowanie pistoletu i muszkietu wydłużyłem o sekundę pół sekundy. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 23:08:46 wysłana przez Daedalus »

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lutego 20, 2011, 23:18:12 »
    Dlaczego nie można przeładowywać pistoletów na koniu? Ani w biegu? Toż wiele jeźdźców używało wtedy tej broni, a jakoś wątpię, by nagle padała komenda "Z koni! Przeładować pistolety!". Muszkietów nie można przeładować w biegu głównie ze względu na ich wymiary, długość lufy, itp. A przeładować pistolet to chyba nie problem...

P.S. Tak mała propozycja jeszcze: Może lepiej zmienić konie botów-husarii na te z dużymi skrzydłami. Gra będzie ładniej wyglądała, a botom różnicy to raczej nie robi.
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Zagiel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Lutego 21, 2011, 00:24:53 »
    Szkoda że broń palna zostanie osłabiona :/ mam nadzieje że większych nerfów nie będzie. W każdym razie też uważam że pistolety mimo wszystko powinny mieć możliwość przeładowania na koniu co najwyżej można zrobić tak, że aby przeładować pistolet na koniu trzeba się zatrzymać i tyle moim zdaniem by wystarczyło. Natomiast brak możliwości przeładowania w biegu jest dobry, ewentualnie można też zrobć tak że postać może przeładowac pistolet w ruchu tyle że wolno się porusza.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Lutego 21, 2011, 11:46:33 »
    Hm....do tej pory wydawało mi się, że nie było problemu z balansem broni palnych........ale dawno nie grałem, może się coś zmieniło ;)

Pistoletom odebrałem też możliwość ładowania w biegu.
    (click to show/hide)

edit:
    @Skrzetusky
    Wiem, dla żartu to napisałem :P
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 12:52:22 wysłana przez Kalpokor »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Lutego 21, 2011, 12:16:17 »
    A wiesz ze w filmach Husaria walczy ze skrzydłami z parad?Albo szarżuje na mury.Filmy to jedno a przeszłość ta realna to drugie.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #132 dnia: Lutego 21, 2011, 12:21:25 »
    W Ostatnim Mohikaninie nosili też po dwa muszkiety. Mimo iż sam tak robiłem grając w WFaS, to od następnego patcha będzie to uniemożliwione. Można będzie wziąć maksymalnie dwie sztuki broni palnej - w przypadku wybrania muszkietu, będzie można dobrać tylko jeden pistolet.

Z tym ładowaniem pistoletów na koniu to był błąd. Nadal można. Jednak zarówno muszkietów, jak i pistoletów nie będzie można ładować w biegu.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #133 dnia: Lutego 21, 2011, 13:49:06 »
    Sporo osób pisało o swoich pomysłach na strzelanie, o tym czy gracz powinien mieć możliwość biegania podczas celowania czy nie. Ja wpadłem na inny pomysł, bardziej realistyczny i sprawiający, że gra stałaby się jeszcze bardziej przyjemna i wygodna dla gracza. Mianowicie gracz powinien podczas celowania( przynajmniej na stojąco) posiadać możliwość bardzo powolnego przemieszczania się. Wiązałoby się to z mniejszą celnością ( tak jak w przypadku normalnego strzelania z łuku podczas biegu). Czemu miałoby służyć takie rozwiązanie? Gracz przed każdym strzałem obiera pozycje, bez możliwości przemieszczania, jeśli pozycja nie jest idealna( nawet minimalnie) musi znowu cofnąć strzał i po raz kolejny się ustawić. W przypadku kiedy mógłby bardzo powoli się przemieszczać gra wydałaby się bardziej płynna. Podkreślam, że żeby oddać celny strzał gracz musiałby tak czy inaczej się zatrzymać a poruszanie musiałoby być naprawdę powolne, żeby nie dochodziło do counterstikowych ruchów mających na celu uniknięcie kul przeciwnika.

Edit/ trzeba też pamiętać o łukach, które na chwilę obecną są dużo lepszym wyborem niż strzelby.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 13:53:11 wysłana przez Oktawian »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #134 dnia: Lutego 21, 2011, 14:04:16 »
    Popieram rękami i nogami, to bardzo dobry pomysł. Bardzo mnie też cieszy ograniczenie pola do popisu doublegunnerom i granat-spamerom ^^
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński