Bardzo pięknie opisałeś siedemnasty wiek, ale chyba zapomniałeś że to 100 lat więc taktyka i sprzęt nie zmieniały się z dnia na dzień. Sposób walki i sprzęt w czasie powstania chmielnickiego był inny niż na początku lub na końcu wieku.
Wielkość muszkietu zależała od tego do jakich zadań został stworzony. Dla osiągów pocisku długość lufy ma duże znaczenie. Wiadomo że kawaleria nie będzie z największymi muszkietami paradowała ale dla muszkieterów stojących w odpowiednim szyku liczą się dobre osiągi broni które zapewniały większe muszkiety.
Hajducy strzelali stojąc. http://pl.wikipedia.org/wiki/Piechota_w%C4%99gierska
Są filmy i książki które oprócz miejsca i czasu z historią mają niewiele wspólnego np.300. Powieści Sienkiewicza raczej do nich się nie zaliczają choć na pewno czasami autor mijał się z prawdą. Przy każdym filmie historycznym są konsultacje z historykami którzy pilnują by broń była z epoki, stroje odpowiednie itd. Nawet przy Panu Tadeuszu pracował historyk.
Rozwinięcie taktyki walki ciężkiej konnicy wespół z konnymi strzelcami to początek XVII wieku, choć wtedy raczej jazda krótkiej broni używała.
Muszę poszperać , ale w jednej z bitew z początku stulecia miała miejsce mieszana szarża Husarii i strzelców konnych. Ci drudzy zrównali się z Husarią gdy ta jeszcze cwałowała i oddali salwę na przygotowanych na ciężką szarże piechurów. Więc już wtedy kombinowano z efektywnym wykorzystaniem broni palnej.
Sposób strzelania z muszkietu w dużej mierze zależał również od sposobu odpalenia ładunku. Muszkiety z zamkiem lontowym musiały mieć przed strzałem podpalony lont. Częściowo zamek kołowy uprościł proces.
b@rtu$ - chodziło o siłę salwy bardziej. W momencie gdy pędzi na ciebie oddział ciężkiej jazdy, szkoda tracić czas na strzelanie pojedyńczymi rzędami, i następne roszady, skoro strzelać mogą dwa rzędy na na raz, mogące potencjalnie dwa razy większe straty zadać wrogowi w tym samym czasie.
Filmy maja terminy i budżet, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Mówiłeś o filmie, nie o powieści.
Nie mam zamiaru się spierać, nie wiem czemu jesteś taki "anty" . Tu chodzi tylko o fakt, że z tej pozycji ( kucającej ) łatwiej jest wycelować.