Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646216 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Prophesy of Pendor v3.611, patch... i hotfix...
    « Odpowiedź #2565 dnia: Października 30, 2014, 22:57:56 »
    No w końcu to najemnicy

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #2566 dnia: Października 31, 2014, 05:19:40 »
    Tyle, że ta armia kosztuje 35000 talarów, a liczy sobie 1300 ludzi. Przy czym jej bazowy stan (Veccavianie) stanowi mniejszość.

Offline huth

« Odpowiedź #2567 dnia: Października 31, 2014, 22:27:43 »
    a liczy sobie 1300 ludzi
    a ty się dziwisz........

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #2568 dnia: Października 31, 2014, 22:35:18 »
    Ja nigdy takiej armii nie wyprowadziłem w pole nawet :D Chyba od razu bym zbankrutował xD

Offline BeZcZeL

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #2569 dnia: Listopada 01, 2014, 01:05:36 »
    dla czego mam normalne frakcje sarranidów nordów itp.?

Offline huth

« Odpowiedź #2570 dnia: Listopada 01, 2014, 13:27:35 »
    ale same nazwy czy wszystko?
    Coś ty zainstalował i na co?
    Jeśli to nazwy, to masz coś nie tak z plikami językowymi... grasz ze spolszczeniem tak w ogóle? Masz włączony w konfiguracji polski język? Przerzuć do folderu 'pl' w 'languages' w folderze moda pliki z folderu 'en'.

Offline BeZcZeL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2571 dnia: Listopada 01, 2014, 13:38:58 »
    Tak gram ze spolszczeniem przerzuciłem pliki z "en" do "pl" i nadal to samo. a zainstalowałem z nexusa prophesy of pendor full download.

Offline BeZcZeL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2572 dnia: Listopada 01, 2014, 13:51:55 »
    dobra sorry że zawracałem ci gitare jestem idiotą :) nie zainstalowałem spolszczenia

Offline huth

« Odpowiedź #2573 dnia: Listopada 01, 2014, 19:32:15 »
    mam nadzieje że teraz już jest dobrze

Offline BeZcZeL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2574 dnia: Listopada 01, 2014, 20:37:18 »
    wszystko śmiga solidnie i pięknie

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #2575 dnia: Listopada 03, 2014, 05:15:16 »
    a ty się dziwisz........
    Może, ale jest wygodna w obsłudze i potrzebna.

Offline DeBe

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2576 dnia: Listopada 11, 2014, 13:59:02 »
    Mam trzy pytania:
    1. Jestem marszałkiem imperium i prowadzę wojnę ze wszystkimi. Czy da się jakoś przyspieszyć zawarcie rozejmu? Bo walka na każdym froncie jest niesamowicie denerwująca (zresztą ta cała gra robi się przez to irytująca i zaczynam powoli mieć jej dość): ledwo zdobędę jakiś zamek, to zaraz go tracę nawet jak daję zadanie kilku lordom, aby go pilnowali. Generalnie to wygląda tak, że nie mam w ogóle czasu na podbijanie, bo jak rozwalę jedną armię oblegającą, to zaraz kolejna się pojawia, a potem następna. I tak w każdej wojnie, bo imperium walczy z trzema, albo czterema innymi krajami. Czy ten imperator, to jakiś cymbał, że wypowiada wojnę nie kończąc poprzedniej? :) Inna sprawa: jak powinienem się zachowywać, będąc marszałkiem w takich sytuacjach? Poproszę o rady.
    2. Będąc marszałkiem podbijam jakiś zamek i wypadałoby w nim zostawić jakiś garnizon, lecz żeby mógł się skutecznie bronić, powinno być to ponad 100 żołnierzy. Sam prowadzę armię po 150 woja, więc rozdawanie większości do garnizonów nie wchodzi w grę. Dodatkowo jak zamek zostanie przyznany innemu lordowi, to tracę tych żołnierzy. Czy jedynym wyjściem jest zostawienie kilku lordów w tym zamku?
    3. Czy da się w jakiś szybki sposób zorganizować garnizon w swoich zamkach? Z tego co sobie przypominam we Floris modzie można było kupować wojaków w zarządcy.

Offline huth

« Odpowiedź #2577 dnia: Listopada 11, 2014, 18:11:00 »
    1. Hmmm a masz już jakieś lenna? Generalnie broniłbym do ostatniej kropli krwi swoich lenn, co do reszty, to skakałbym z radości, jeśli wrogie frakcje je przejmą. Najbardziej bym się cieszył gdyby jakieś miasto padło, żeby je za wszelką cenę zdobyć szybko i licząc na to, że imperator odmówi mi przyznania go - rebelia, żeby zachować wszystkie lenna. Im słabsza nacja, z której się buntujemy, tym lepiej.
    A czy można jakoś wpłynąć na pokój u władcy... nie wiem. Wiem, że jest quest u guildmasters w miastach, którzy chcą pokoju.

2. No cóż głupia mechanika gry. Zależy od różnych czynników... generalnie do czasu ogloszenia kto zamek dostaje zostawiłbym tam choć z 20 zwykłych żołnierzy i lorda, zresztą te re-siege nie są aż tak szybkie zwykle. Zależy też gdzie jest taki zamek, bo jeśli gdzieś daleko od własnych lenn, to bym się w ogóle nie przejmował.

W ogóle w kwestii walk o lenna i ich utrzymania...
    Zależy od zasobów, znaczy się żołnierzy i priorytetów. Oraz w ogóle wielkiej strategi... Generalnie od czasu otrzymania pierwszego zamku każdą wolną chwilę powinno się poświęcać na rekrutację chłopstwa z wiosek i szlachciurów z zamku i biegać z nimi, żeby awansowali, najlepiej na strzelców i piechotę z tarczami(chłopstwo na garnizon) i na zakonnych(szlachta na błyszczący trzon armii). To oczywiście oznacza, że często musisz wymieniać cały skład armii w lennach/garnizonach, bo nie da się walczyć jakimiś rekrutami... Więc od tego jak ci to wyjdzie, dużo zależy jakie będziesz miał zasoby.

Druga kwestia to priorytet. Czy ten zameczek trzeba utrzymać za wszelką cenę w najbliższym czasie(pewnie będzie re-siege), czy też ci żołnierze są potrzebni gdzie indziej, do np. jakiegoś szturmu by zginęli w chwale. Generalnie zależy też jaki typ zamku, do niektórych bardzo szybko można zbudować sprzęt oblężniczy i wróg szybciej go będzie szturmował, a przy innych będzie siedział i czekał... to czy czeka na posiłki też chyba zależy od jakiegoś pułapu liczebności garnizonu...  Trafne ruchy wojsk adekwatne do sytuacji to w sumie jeden z filarów sztuki wojny, liczy się twój napoleoński zmysł :P

No i kwestia twojej wielkiej strategii na kampanię... Jeśli to jest twój zamek - utrata to spora szkoda, chyba że jest na drugim końcu świata(to rodzi zbyt wiele problemów - chyba że to miasto). Nie jest też nigdy do końca pewne czy akurat będzie czas i sposobność na szybkie odbicie. Każde lenno będzie elementarną częścią fundamentu twojego świeżego młodego imperium! :P Jeśli to zamek obcej frakcji, którego nie otrzymałeś - ja bym się nim nie przejmował. Jeśli to zamek blisko twoich innych lenn i nie otrzymałeś go - starałbym się go odbić, gdybym znów nie otrzymał, to znów bym się nie przejmował nim i liczył na zdobycie przez wroga.

3. W zamku/mieście możesz rekrutować szlacheckich rekrutów u zarządcy i tylko po wybudowaniu training grounds. Jest też opcja, żeby rozkazać mu rekrutowanie niby z okolicznych wsi chłopstwa, ale trzeba mu to przypominać. Obie te opcje to i tak za mało i szybka runda z towarzyszami po wsiach i tak jest najlepsza. Wypełniasz rekrutami całą armię przed północą - północ wybija i masz awansowanych wszystkich o stopień w drzewku awansu, im wyższy stopień, tym mniej awansuje, ale to zależy czy myślałeś o tym, żeby towarzyszom podwyższać statystykę szkolenia.

Offline DeBe

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2578 dnia: Listopada 11, 2014, 20:19:13 »
    1. Hmmm a masz już jakieś lenna? Generalnie broniłbym do ostatniej kropli krwi swoich lenn, co do reszty, to skakałbym z radości, jeśli wrogie frakcje je przejmą. Najbardziej bym się cieszył gdyby jakieś miasto padło, żeby je za wszelką cenę zdobyć szybko i licząc na to, że imperator odmówi mi przyznania go - rebelia, żeby zachować wszystkie lenna. Im słabsza nacja, z której się buntujemy, tym lepiej.
    A czy można jakoś wpłynąć na pokój u władcy... nie wiem. Wiem, że jest quest u guildmasters w miastach, którzy chcą pokoju.
    Dzięki za odpowiedź. Właśnie ja na to tak nie patrzyłem (co było błędem). Zakładałem, że frakcja z którą jestem, powinna być jak największa i jak najsilniejsza. Nie myślałem o tym, co będzie gdy zechcę mieć własne państwo. To dlatego, że nigdy jeszcze nie byłem na etapie jego tworzenia. Mam już dwa zamki, więc mogę zacząć budować swoją potęgę kosztem imperium.
    ale to zależy czy myślałeś o tym, żeby towarzyszom podwyższać statystykę szkolenia.
    U swojego bohatera mam z 9 punktów, ale innym nie dodawałem (choć mają co niektórzy po kilka punktów). Gdy rozwijam umiejętność szkolenia u kilku bohaterów, to bonus będzie się sumował? Czy tak samo jest z innymi umiejętnościami np. chirurgia bądź odnajdowanie dróg? 

Offline Radtrak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2579 dnia: Listopada 11, 2014, 22:41:31 »
    Witam, mam problem...
    wrzuciłem moda (PoP 3,61) do folderu modules, odpalam launchera
    zmieniam z native na PoP wczytuje się intro, gra czyna się ładować i nagle...
    Gra się wyłącza i wyskakuje mi okiengo z:

RGL ERROR
    "Unable to open file:CommonRes/costumes_a.brf

Co mogę zrobić aby sobie pograć?