Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646181 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Prophesy of Pendor v3.611, patch... i hotfix...
    « Odpowiedź #2355 dnia: Grudnia 23, 2013, 15:39:01 »
    Mam problem z modem. Po kolejnym rozpoczęciu nowej gry i pokonaniu zbója w mieście zamiast kupca danego miasta wybiega na mnie niewyszkolony bandyta. Po zabiciu go wyjść mogę tylko przez alt+f4 :/

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2356 dnia: Grudnia 24, 2013, 02:15:44 »
    W jaki sposób (tak na prawdę) oblicza siłę lordów i wielkości ich oddziałów. W moim królestwie są lordowie z  800-900 renomy i jedną wioską a latają armiami po 140-200 chłopa. Z drugiej strony bywają lordowie z 1500 renomy, którym dałem np. miasto i przylegającą wioskę a ich oddział nigdy nie przekracza 100:/...
    W PoPie jest to raczej tak jak w native, ale jest znacznie więcej różnych armii, z którymi lordowie mogą walczyć i czasem wygrywają z taką, która ma mnóstwo jeńców i przechwytują ich, ale po jakimś czasie stan liczbowy i typy jednostek wracają do ustalonych pierwotnie wartości.
    Nie wiem czy cheatowie i szybkie zwiększanie levelu bohatera nie ma z tym czegoś wspólnego, tak jak to ma znaczenie przy ustalaniu ilu jest bandytów we wioskach.
    Poza tym 140-200 ludzi to nie jest cos dziwnego w PoPie, największe armie ma zawsze trzech lordów o najwyższej randzie(ci dodatkowo mają też dla nich przypisaną grupę elitarnych jednostek), potem jest masa średnich i jeszcze trochę słabych(na początku gry)

Mam problem z modem. Po kolejnym rozpoczęciu nowej gry i pokonaniu zbója w mieście zamiast kupca danego miasta wybiega na mnie niewyszkolony bandyta. Po zabiciu go wyjść mogę tylko przez alt+f4 :/
    Dziwne... na pewno masz najnowszego Warbanda(1.154-8) i najnowszego PoPa(z patchem i hotfixem)?

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2357 dnia: Grudnia 24, 2013, 15:31:46 »
    Dziwne... na pewno masz najnowszego Warbanda(1.154-8) i najnowszego PoPa(z patchem i hotfixem)?
    Tak i tak. Coś popieprzyłem w pliku troops bo jak kopiuje oryginalny do wszystko wraca do normy;].

Offline huth

« Odpowiedź #2358 dnia: Grudnia 24, 2013, 16:48:08 »
    haha, no tak, z tym trzeba uważać. Robiłeś to ręcznie czy w Morgh's editor?

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2359 dnia: Grudnia 24, 2013, 23:27:37 »
    Morgh's editorem. Tak na prawdę nie wiem co mogłem popsuć :/. Między ostatnią grą a tym błędem zmieniłem tylko zbroje rycerzy Hebanowej Rękawicy na bardziej różnorodne (nie cierpię szeregów IDENTYCZNYCH żołnierzy). Mimo, że kopiuję w/w rycerzy z oryginalnego pliku to błąd pozostaje.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #2360 dnia: Grudnia 25, 2013, 11:58:28 »
    Witam. Ostatnio zdobyłem zamek i postanowiłem założyć w nim Zakon Gryfa, jednak jestem lordem Sarleonu a pisze że wprowadzić do zakonu można tylko Pendorskich Rycerzy. Jest jakiś sposób na wprowadzenie Sarleońskich Rycerzy do "gryfów"?

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #2361 dnia: Grudnia 25, 2013, 12:12:58 »
    Bez ingerencji w pliki gry, niszcząc przy tym balans to raczej nie da rady tak zrobić ;) Sarleońscy rycerze mogą tylko na rycerzy Lwa awansować.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #2362 dnia: Grudnia 25, 2013, 12:49:57 »
    Cóż... No to zostaje mi tylko założyć zakon Lwa. Dzięki za odpowiedź.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #2363 dnia: Grudnia 25, 2013, 15:57:20 »
    Albo zmienić kulturę. Poza tym jest problem, bo Zakon Lwa można założyć tylko w Sarleonie (w mieście Sarleon), albo posiadać go na własność. Zresztą sprawdź w dzienniku, w zakładce plan gry/zakony rycerskie. A rycerze zakonni i tak będą się co jakiś czas pojawiać w siedzibie zakonu, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby założyć zakon gryfa, albo... stworzyć własny.

Offline huth

« Odpowiedź #2364 dnia: Grudnia 25, 2013, 16:21:41 »
    Morgh's editorem. Tak na prawdę nie wiem co mogłem popsuć :/. Między ostatnią grą a tym błędem zmieniłem tylko zbroje rycerzy Hebanowej Rękawicy na bardziej różnorodne (nie cierpię szeregów IDENTYCZNYCH żołnierzy). Mimo, że kopiuję w/w rycerzy z oryginalnego pliku to błąd pozostaje.
    no cóż, nie wiem czy morghs jest kompatbilny z najnowszym popem, w każdym razie, nawet gdyby był, to i tak różne rzeczy mogą się dziać(u mnie były jakieś błędu skryptowe, mod działał, ale jednak coś tak po modyfikacji było nie tak).

Witam. Ostatnio zdobyłem zamek i postanowiłem założyć w nim Zakon Gryfa, jednak jestem lordem Sarleonu a pisze że wprowadzić do zakonu można tylko Pendorskich Rycerzy. Jest jakiś sposób na wprowadzenie Sarleońskich Rycerzy do "gryfów"?
    Dostęp do rycerzy Pendorskich ma się dopiero po założeniu swojego królestwa i wyborze pendorskiej kultury. Jest to generalnie sensowne i gdyby wcześniej(przed uruchomieniem 'pendorskiej rewolucji' gracz miał już stare pendorskie zakony to byłoby nieco niespójne(nie pasowałoby do historii uni).

Offline WerewolfT16

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2365 dnia: Grudnia 29, 2013, 13:12:06 »
    Nie mogę pobrać... w ogole nie otwiera mi tego nexus moda czy jak to tam.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2366 dnia: Stycznia 07, 2014, 15:04:20 »
    Czy ktoś próbował tworzyć własny zakon? Jeśli tak to z jakim skutkiem? Bo ja gdy zobaczyłem te podstawowe łamagi i informację, że muszę czekać 2 miesiące żeby trochę ich ulepszyć to podziękowałem, wczytałem save i teraz wożę się z gryfami ;d.
    Czy te czasy przeszkalania nie powinny być krótsze? 60 dni to jednak kupa czasu w grze.

Offline petrotyren

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2367 dnia: Stycznia 08, 2014, 00:07:00 »
    Ja tworzyłem swój zakon, sporo czasu co prawda to zajęło, ale było warto. Jak już skończyłem to  byli niepokonani,  po wyposażeniu ich w łuki Noldorów plus pancerz zmiji Maltise (chyba tak się to nazywało), tarcze i jakąś szabelkę czarną (nie pamiętam nazwy ale coś z ebonitem) to z każdego przeciwnika dzięki tym łukom sieczkę robili zanim ten do nich zdążył podejść,  jak komuś się udało to go szabelką dobijali (lepsi jak dla mnie i tańsi niż noldorscy najemnicy). Ponadto jak tak ponad 50'a moich rycerzy zaczęła strzelać to większość przeciwników padała jak muchy( mając ich około 150 plus z 50-60 jakiś przypadkowych wojaków z łapanki w oddziale bez problemu rozbijałem armie specjalne tych demonów czy nie umarłych w liczbie nawet ponad 1000 przy minimalnych stratach własnych, głównie to ci z łapanki padali), nie wspominając już o zdobywaniu miast i skuteczności z jaką czyścili mury z obrońców, przykładowo jak musiałem wieżą podjechać to garnizon w liczbie około 600 ludu był już wystrzelany zanim dojechała (zostawali jedynie jacyś zblokowani gdzieś na schodach czy takich podobnych miejscach gdzie byli poza zasięgiem strzał). Na maxa ulepszyłem ich pod koniec rozgrywki dopiero (co prawda długo zwlekałem z jego założeniem, korzystając przez dłuższy czas z tego zakonu co w Larii był, chyba Stanowczego Wezwania), ale było warto w moim mniemaniu, mimo znaczących kosztów i potrzebnego na to czasu odwdzięczali się swoją skutecznością, a w zasadzie to byli niepokonani :D

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2368 dnia: Stycznia 08, 2014, 13:15:16 »
    Można również wybrać zakon Lwa/Smoka, ulepszyć z 2-3 razy i też zrobią się praktycznie nieśmiertelni. Moje gry rzadko trwają dłużej niż z 300-350 dni więc czas jest dla mnie istotny.
    Jakie tak na prawdę są koszty i czasy ulepszania własnego zakonu? Bo szczerze mówiąc gdy zobaczyłem że potrzebuję 60 dni żeby LEKKO ich ulepszyć to podziękowałem i nie zagłębiałem się w temat;].

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #2369 dnia: Stycznia 08, 2014, 22:38:04 »
    No niestety standardowe zakony mają jedną wadę: używają słabych broni. Przy dobrych statystykach i zbroi to i tak się w miarę dobrze sprawdza, ale właśnie wyposażając własny zakon w jakieś ebonitowe miecze czy noldorskie łuki i tym podobne bronie zdobywamy tą "niepokonalność". Chociaż przyznam, że noldorskie łuki to przesada. Kiedyś we własnym zakonie wyposażyłem w nie i sierżantów i rycerzy i gromiłem każdą kilkukrotnie liczniejszą armię prawie bez strat. Taka gra nudzi się po kilku większych bitwach, bo zazwyczaj przeciwnicy nawet nie zdążą podejść. Więc moim zdaniem znacznie lepiej jest dać do zakonu trochę słabsze uzbrojenie i krócej czekać. Na bardzo przyzwoite wyposażenie i wyszkolenie czeka się 250 - 300 dni, a koszty to głównie zbroja, która kosztuje ok. 100 000 denarów. Ale dobra, przyjmijmy, że całkowity koszt to ok. 500 000 denarów.

Najlepiej jeszcze rozplanować umiejętności towarzyszy, tak aby mieć kilku do szkolenia zakonu w poszczególnych cechach, np. Sigismundowi można podnieść siłę na 36, Edizowi atletykę na 10 i mamy ciężkozbrojnych berserkerów :)