Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646766 razy)

Opis tematu:

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    Odp: Prophesy of Pendor v3.611, patch... i hotfix...
    « Odpowiedź #1920 dnia: Maja 08, 2013, 22:25:44 »
    Tak zostając w temacie kościołów, zakonów etc. - Zrobiłem mały test pięciu jednostek zakonnych. Uprzedzając pytania, czemu tylko pięć - Po prosu skorzystałem z tych zakonów, które były dla mnie dostępne. Gdybym miał robić test wszystkich, trwałoby to strasznie długo, nawet na kody, poza tym musiałbym mieć szlacheckie jednostki z każdej kultury, spełniać warunki wszystkich zakonów, itp.

Tak więc przetestowałem Rycerzy Gryfa, Rycerzy Promiennego Krzyża, Centurionów Legionu Cienia, Rycerzy Hebanowej Rękawicy i Zwiadowców Srebrnej Mgły. Każdego typu jednostki brałem po 20 sztuk, a przeciwnikiem był oddział Jeźdźców Jatu (1 Władca Wojny Jatu, 3 Bitewnych Łupieżców Jatu, 8 Lansjerów Jatu, 15 Jeźdźców Jatu). Kawalerzystów wysyłałem od razu do ataku, a jednostki piesze ustawiłem w wodzie. Gdy jeźdźcy do nich podjechali, wydałem rozkaz do ataku. Sam oczywiście nie angażowałem się w bitwę. A oto wyniki, które przedstawiają ilu swoich straciłem (suma zabitych i ogłuszonych). Robiłem po trzy próby:
    (click to show/hide)

Mam nadzieję, że trochę pomogę tym, którzy wahają się między dołączeniem do któregoś z tych zakonów. Oczywiście nie jest to żadna prawda ostateczna, możliwe, że w innych warunkach wyniki byłyby inne. Uff... ale się rozpisałem :)

Offline dew350

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Archanioł Inkwizytor
    « Odpowiedź #1921 dnia: Maja 08, 2013, 22:33:28 »
    Tak zostając w temacie kościołów, zakonów etc. - Zrobiłem mały test pięciu jednostek zakonnych. Uprzedzając pytania, czemu tylko pięć - Po prosu skorzystałem z tych zakonów, które były dla mnie dostępne. Gdybym miał robić test wszystkich, trwałoby to strasznie długo, nawet na kody, poza tym musiałbym mieć szlacheckie jednostki z każdej kultury, spełniać warunki wszystkich zakonów, itp.

Tak więc przetestowałem Rycerzy Gryfa, Rycerzy Promiennego Krzyża, Centurionów Legionu Cienia, Rycerzy Hebanowej Rękawicy i Zwiadowców Srebrnej Mgły. Każdego typu jednostki brałem po 20 sztuk, a przeciwnikiem był oddział Jeźdźców Jatu (1 Władca Wojny Jatu, 3 Bitewnych Łupieżców Jatu, 8 Lansjerów Jatu, 15 Jeźdźców Jatu). Kawalerzystów wysyłałem od razu do ataku, a jednostki piesze ustawiłem w wodzie. Gdy jeźdźcy do nich podjechali, wydałem rozkaz do ataku. Sam oczywiście nie angażowałem się w bitwę. A oto wyniki, które przedstawiają ilu swoich straciłem (suma zabitych i ogłuszonych). Robiłem po trzy próby:
    (click to show/hide)

Mam nadzieję, że trochę pomogę tym, którzy wahają się między dołączeniem do któregoś z tych zakonów. Oczywiście nie jest to żadna prawda ostateczna, możliwe, że w innych warunkach wyniki byłyby inne. Uff... ale się rozpisałem :)
    że też tobie to sie chciało robić szacun ^^
    Follow the damn train CJ

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1922 dnia: Maja 08, 2013, 22:45:27 »
    To głównie dlatego, że zrobiłem wielki błąd i wybudowałem najpierw wieże więzienną, w swoim jedynym mieście (nie wiedząc, że do werbowania rekrutów szlacheckich potrzeba obozu szkoleniowego), więc w grze jestem 40 dni do tyłu z jednostkami szlacheckimi - zawsze można podbić nowy zamek lub miasto, ale to nadal spore wyzwanie, a poza tym mam obecnie pokój (Sarleon chciał pokoju po 3 dniach wojny (!) - ale to w w sumie dobrze, bo nie pokał bym ich na razie, gdyby zrobili kompanię wojenną). Pomyślałem więc sobie - sprawdzę, czy Legion Cienia do którego chcę dołączyć naprawdę jest taki dobry... W końcu warto jak najwcześniej dołączyć do zakonu, a rycerze ponoć sami będą się pojawiać w garnizonie. No i miałem dobrą intuicję...

Ale co tam - rekruci szlacheccy już chcą do mnie dołączyć, dzięki kościołom i kaplicom w wioskach, więc gdy obóz szkoleniowy powstanie, będę miał ich ~ 60.

Tak znowu zapytam o ten koszt szkolenia szlacheckich jednostek - W raportach mam wpisane 39, ale za centuriona muszę dać 45 renomy, a np. za takiego Rycerza Gryfa 33. Więc, czy to jest koszt w przeliczeniu na doświadczenie jednostki, czy poziom? Jeśli już, to jest to na pewno zależność nieliniowa.

A, ten cały test trwał 2 - 3 godziny i pod koniec już faktycznie nie chciało mi się go robić. Więc jak ktoś napisze, że chce podobny przeciwko piechocie, niech nie liczy, że go zrobię :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 08, 2013, 22:56:46 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline Wismerin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1923 dnia: Maja 09, 2013, 12:07:22 »
    Ktoś wie może, która linijka w scripts.txt odpowiada za kłótnie w drużynie?

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1924 dnia: Maja 09, 2013, 12:40:14 »
    Czy to normalne, że wstępując do zakonu jako król (obojętnie jakiego) dostaję od razu 100 rank points i rangę rycerza, mimo że nie wyświetla się informacja o otrzymaniu tychże rank points? Gdy nie jestem królem, po wstąpieniu, mam 0 rank points. Druga sprawa, może nie bezpośrednio związana z modem: Czy plik conversation.txt w głównym folderze z modem zawiera dialogi po angielsku? Bo w folderze languages/en są tylko trzy pliki niewielkiego rozmiaru. Pytam o to, bo pojawiły się chyba nowe dialogi związane z zakonem, a w spolszczeniu odpowiadają im stare identyfikatory, np. wygrywając walkę z trzema przeciwnikami, rycerz zakonu mówi "nie jesteś godzien aby wstąpić do naszego zakonu. Żegnaj", a przegrywając "nie rozmawiam z wrogami naszego zakonu. Idź pokutować".

selwek - nie wiem po co chcesz dawać denary do skrzyni. Chyba, że grasz na realistycznym zapisie i w razie przegranej bitwy nie chcesz ich tyle tracić. Ale tak normalnie to chyba się nie da, bo denary nie występują jako item i nie da się ich przeciągnąć do jakiegoś innego ekwipunku. Chyba jedyna możliwość to dodanie opcji dialogowej z ministrem aby wpłacić denary do skarbca.
    « Ostatnia zmiana: Maja 09, 2013, 12:51:51 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #1925 dnia: Maja 09, 2013, 12:55:15 »
    I dobrze,że ten test zrobiłeś..ktoś pewnie na tym skorzysta. To tłumaczenie Huth robił jeszcze przed wydaniem tych patchy zmieniajacych wersje..dlatego sie  robi troche kaszany..)))..  ale i tak każdy wie o co biega.Z tego co wiem już Huthowi nie chce sie pracowac nad zakończeniem czy poprawkami tego spolszczenia..dlatego jest jak jest..)).

Jeszcze pyfko ode mnie Czarnoksiężniku..za cierpliwośc

Szkoda,że nieśmiertelnych nie dałes do testu ..chyba by mieli najwyższą średnią
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1926 dnia: Maja 09, 2013, 13:03:36 »
    No i dlatego właśnie pomyślałem o tym, aby samemu wprowadzić trochę poprawek. Poprawiłem już te dialogi, o których pisałem w pliku dialogs.csv. Teraz mam za to ten sam tekst przypisany do dwóch identyfikatorów - stąd wniosek, że pojawił się jakiś nowy. A jak z tym zakonem - miał ktoś od razu 100 rank points?

O, dzięki za piwo :p

Nie wiem czy nieśmiertelni mieliby tak dobrą średnią (chyba najniższą średnią miałeś na myśli) - mając chyba 30 dzień w grze pokonałem ich war party (93 ludzi), zginęło mi tylko dziewięciu... ale to w sumie zasługa taktyki, gdybym dał rozkaz do ataku i nie odwracał ich uwagi, to by pewnie byłaby rzeź moich.

Offline Zwiadowca

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1927 dnia: Maja 09, 2013, 15:19:51 »
    Robie quest z odzyskaniem tronu. I mam kilka pytan :
    * Czy jesli mam ten quest to nacja w ktorej chce zrobic rewolucje nigdy nie bedzie miala wojen z innymi krolestwami? (Od czasu wziecia tego questu (ok. 100dni go robie) panstwo to nie mialo rzadnych)
    *Jak juz przywroce do wladzy nowa wladczynie to dostanie nowe uzbrojenie czy zachowa te co ja jej dalem?
    *Na razie przejalem jeden zamek i mam w nim 500 ludu. Jestem juz na minusie 50k a co tydzien place 20k, Skad brac na to kase?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1928 dnia: Maja 09, 2013, 16:50:44 »
    Czarnoksiężnik <- żeby to zmienić, musiałbyś mieć pliki językowe angielskie, więc musisz uruchomić kampanię bez spolszczenia i zobaczyć, jakie są te nowe dialogi w grze po angielsku i potem wyszukać je w plikach oraz porównać do plików polskich. Albo w ogóle bez tego, po prostu porównać pliki polskie i angielskie i jakoś to znaleźć.

Offline TwarógSzatana

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1929 dnia: Maja 09, 2013, 17:10:38 »
    *Na razie przejalem jeden zamek i mam w nim 500 ludu. Jestem juz na minusie 50k a co tydzien place 20k, Skad brac na to kase?

• Polecam turnieje, ja zarabiałem 30 tys za udany turniej, w każdej rundzie stawiałem na samego siebie i wygrywałem, plądrowanie wiosek odchodzi chyba że cie honor nie interesuje i szacunek  ludzi z wioski :P
    • Dodatkowo porywaj lordów, albo wypuszczaj jak chcesz zdobyć honor ( za porwanie króla dostaniesz w cholere złota )
    • Bierz jeńców i sprzedawaj w tawernach

Offline Zwiadowca

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1930 dnia: Maja 09, 2013, 17:43:34 »
    Kurcze wszystko to wiem, tylko czego ja sie spodziewałem? :D Chyba nie ma złotego środka na DUŻĄ kase. Mozna tez nie wziaść qualisa tylko 50k golda, tylko troche szkoda ;p Jaki czynnik wpływa na większe dochody z zamku Bo wybudowałem targ i mam tylko 500 denarow na tydzien... Dodam ze caly czas mi pladruja wioske przynalezaca.To ma jakis zwiazek?

A na zdobywanie qualisow jest bardzo prosty sposob. Jako iz frakcje poboczne sie nie lubia (Jatu z noldorami i lotrami z tajemnych gor, i np legion strachu[to chyba heretycy ;p] z noldorami), po prostu nasyłamy je na siebie i dołączamy do silniejszego unikalnego spawnu i pokonujemy drugi!Najłatwiej mi sie to z wolfbodem robilo (chyba juz z biedaczka 6 wyciągnąłem na początku gry ;p) posyłając go na ordy jatu czy tez na Zulkara.
    Wg mnie qualisy najlepiej spozytkowac na początku na eliksiry Akona, i co lvl up dawac tylko w int ( co automatycznie daje wiecej punktow rozwoju do umiejętności! Takie rozwiązanie jest najbardziej korzystne dla naszej postaci. Ja juz na 30 lvl mialem sile zrecznosc int i charyzme na 30 ;] A po 30 to wiadomo albo w sile albo w zrecznosc albo w to i to na zmiane ;p Wg mnie w charyzme sie nie oplaca z powodu i tak rosnacego limitu wojsk wraz ze wzrostem renomy.
    I podam jeszcze takie ułatwienie/bug ktory pozwala wiekszej armii dogonic mniejsza i szybsza! Gdy ta wielka goni tą drugą ( musi byc przy niej napisane ze ucieka od...) wtedy podbiegamy do niej, rozmawiamy i wychodzimy z dialogu ( nie przejmujcie sie jesli od razu zaatakuje, poniewaz mozecie wybrac opcje "odejdz"); co skutkuje sekundowym przystopowaniem uciekiniera. Powtarzamy ten manewr az Wielka ślamazarna armia dogoni malego skurczybyka :D

PS. Za turniej można max dostac okolo 22k denarow. 2k za wygrany turniej i 19\20k(nie pamietam dokladnie) za obstawianie.(Oczywiscie nalezy od tego odjąć te 3k co sie postawiło :d) + na niektorych turniejach sa rozdawane przedmioty, ale nie wiem od czego zalezy czy sie dostanie czy nie ;/ [na noldorskich zawsze! :D]

PS2. Co do plądrowania wiosek to honor za to nie spada (Jestem na 90% pewien[moge sie mylic ;p])

PS3 Sposób na honor też jest fajny ;p Wystarczy ogłuszać noldorskie patrole i masowo je wypuszczać (Baaardzo opacalna sprawa, bo mamy jeszcze z nich itemy. Jesli zrobicie walke automatyczna ok 1\3 powinna byc oguszona), Gorzej ma sie sprawa jesli mamy z nimi stosunki na + i nie mozemy ich zaatakować. Wtedy wystarczy mieć jakiegos przyjaciela z danej frakcji, kazac mu isc za sobą, naprowadzic go na patrol ktory go zaatakuje, dołączyc i do dziela ;p
    « Ostatnia zmiana: Maja 09, 2013, 18:01:46 wysłana przez Zwiadowca »

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1931 dnia: Maja 09, 2013, 22:22:11 »
    He, ten trik z zatrzymywaniem armii też od dawna stosuję, ale nie działa on gdy chcemy odciągnąć lorda z pewnej frakcji, gdy w pobliżu są inni lordowie z jego kraju (gdy do któregoś zagadamy, zatrzymują się wszyscy).

Według mnie nie warto brać tych eliksirów na początku gry tylko właśnie na końcu, z dwóch powodów:
    - Trudniej podnieść umiejętności bojowe z 400 na 420, niż z 150 na 170 i jest to ogromna różnica. Eliksir zwiększa chyba wszystkie o 20, o ile się nie mylę.
    - Szczęście maleje wraz z postępem rozgrywki i to chyba nieliniowo (drugi raz używam tego sformułowania, jakiś maniak ze mnie ;p), ale parabolicznie, więc o wiele więcej da "zastrzyk" szczęścia, gdy mamy go 170, niż gdy mamy 300. A tak poza tym - zna ktoś dokładnie formułę, w jaki sposób szczęście wpływa na rozgrywkę (np. każdy punkt szczęścia podnosi średnią wartość łupów o x)?

Miałem ostatnio bug, który uświadomił mi, że nie warto brać najemnych kampanii, chyba że w ostateczności. I opiszę go tutaj dla przestrogi. Otóż spotkałem armię kultu węża, w której było ~200 ludzi zdolnych do walki (pozostałe 200 było ogłuszonych), ale nie tylko to przykuło moją uwagę - mieli 400 więźniów, w tym 36 Imperialnych rycerzy, ok. 30 ciężkozbrojnych imperialnych kuszników i wiele innych, świetnych jednostek. Nie chciałem tracić ludzi w walce z nimi, a z samymi towarzyszami bym ich raczej nie pokonał (poza tym potrzebowałem miejsce na uwolnionych jeńców). Zatrudniłem więc najemników, zostawiłem swoich ludzi w mieście i po wygranej bitwie okazało się, że mogę uratować jakichś 70 jeńców... ale nie to mnie najbardziej zaintrygowało - moi najemnicy, którzy dołączyli się do bitwy nie wzięli do swojego oddziału żadnych uratowanych jeńców. Przekalkulowałem więc wszystko jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że nawet jeśli stracę wszystkich ludzi (praktycznie niemożliwe z powodu chirurgii) i tak będę na plusie, przynajmniej jakościowo. Wczytałem save'a, zebrałem pełen oddział i po wygranej nie dość, że miałem do wyboru wszystkich jeńców, to jeszcze zdobyłem najlepszego konia w grze (hp 500, pancerz 90). No i archeivement, oczywiście:p

A jeśli chodzi o to poprawianie spolszczenia, to faktycznie miałem rację - angielskie dialogi znajdują się w pliku "conversations.txt". Potem trzeba po prostu znaleźć w pliku "dialogs.csv" te same identyfikatory co w pliku conversations.txt i przypisać im polskie odpowiedniki. Na razie przypisałem teksty o identyfikatorach dlga_start:close_window.xx do 55 numeru. Pozostało jeszcze jakieś 15 tekstów (pewnie dodanych w nowej wersji), ale trzeba je jeszcze przetłumaczyć, a ja geniuszem w tłumaczeniu nie jestem, więc to może chwilę potrwać. W każdym razie jak skończę, mogę wstawić na forum, żeby każdy skorzystał. A "kaszana" bez poprawek faktycznie byłaby niezła, np. Lady po przegranej walce gracza z jego rywalem mówiłaby "nie wystawiaj mojej cierpliwości na próbę. Precz, żebraku." - chociaż w sumie to nawet pasuje :)

Poza tym, wie ktoś może jak przekonwertować zwykły tekst z polskimi znakami, na taki, w którym są znaki, jak w tych plikach .csv? Bo na razie po prostu korzystałem z opcji kopiuj/wklej, ale to trochę trwa, jeśli tak nad każdy polskim znakiem trzeba się pochylać...
    « Ostatnia zmiana: Maja 09, 2013, 22:38:57 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline Wismerin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1932 dnia: Maja 09, 2013, 22:37:51 »
    Jak w końcu jest z tymi lennami, dochód z nich jest większy niż w nativie czy dalej trzeba kombinować jak cholera aby utrzymać własne ziemie?

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1933 dnia: Maja 09, 2013, 22:42:24 »
    Ja tam nie mam problemu z kasą w grze, ale wydaje mi się, że zyski z lenn są podobne jak w native. Z drugiej strony, jest masa ulepszeń, które zwiększają dochód.

Offline Zwiadowca

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1934 dnia: Maja 09, 2013, 23:05:58 »
    A jakiego ten kon ma speeda? :p