Też nie wiem na co wpływa, ale jego wartość możesz sprawdzić następująco: obóz->wybierz działania->zrezygnuj z wypraw.
Kończąc temat spolszczenia:
1) Eksportowałem te pliki językowe i rzeczywiście jest teraz łatwiej. Dzięki za porady, HUtH :)
2) Wcześniej pisałem coś o wstawieniu na forum. Wiem, że wygodnie by było, gdybym po prostu wrzucił gdzieś poprawiony plik, ale byłoby to trochę nie w porządku - w końcu nie jestem jego autorem, a tylko trochę go zmodyfikowałem. Dlatego pomyślałem, aby ograniczyć się do wklejenia na forum linijek do skopiowania, które można wkleić do pliku dialogs.csv w folderze Modules/Prophesy of Pendor 3.6/languages. Jeśli ktoś jest zainteresowany takim małym upgradem spolszczenia, to niech przeczyta instrukcję poniżej.
a) Kopiujemy zawartość spoileru i wklejamy do notatnika. Zapisujemy plik txt używając kodowania UTF-8 (opcja dostępna przy zapisywaniu, domyślnie jest ANSI).
b) Otwieramy Excel, wybieramy zakładkę Plik/otwórz i wybieramy typy plików "pliki tekstowe" (tam, gdzie będzie format txt).
c) Otwieramy nasz plik. Jako pochodzenie pliku wybieramy "1250: Europa środkowa (Windows)", a typ danych jako rozdzielane. Klikamy "zakończ".
d) Teraz zamiast polskich znaków powinny pojawić się takie dziwne krzaczki. Otwieramy plik dialogs.csv (jak ktoś mi nie ufa - zrobić backup pliku :p) w folderze ze spolszczeniem do moda i wyszukujemy "dlga_start:close_window" (bez ""). Teraz na miejsce starych linijek zaczynających się od dlga_start:close_window wklejamy te, które wyświetliły się nam w Excelu. Niektóre linijki występują grupami, więc warto je kopiować po kilka naraz. Linijki, które nie mają odpowiedników w pliku ze spolszczeniem wklejamy po prostu na końcu pliku - to są głównie teksty dotyczące grandmaster questu przetłumaczone przeze mnie.
Jeśli pojawią się jakieś wątpliwości albo peoblemy pisać albo na forum albo na PW (żeby nie zaśmiecać tematu).
A oto spoiler:
dlga_start:close_window.3|Upraszam waszą lordowską mość, by trzymała ręce na widoku.
dlga_start:close_window.4|Przeklęci rabusie, {panie/pani}. Mamy juz dość twojego proszenia o nasze wioski!
dlga_start:close_window.5|{Mój Panie/Moja Pani}, jesteśmy zaszczyceni, że będziesz nas eskortować do {s11}. Proszę, pozostań w pobliżu. Słyszeliśmy pogłoski o zbirach Czerwonego Bractwa grasujących na podróżnych przejeżdżających tą drogą.
dlga_start:close_window.6|To był prawdziwy zaszczyt służyć ci, {panie/pani}.
dlga_start:close_window.7|Dziękuję raz jeszcze za wszystko.
dlga_start:close_window.8|Ruszymy, kiedy będziesz gotów.
dlga_start:close_window.9|Nie marnuj, proszę, dzisiaj mojego czasu, {panie/pani}. Może jeszcze się spotkamy w przyszłości.
dlga_start:close_window.10|Dobrze więc. Wyraził{eś/aś} się jasno. Nie mam nic więcej do powiedzenia.
dlga_start:close_window.11|I co, {panie/pani}! Oszczędź sobie kłopotu i nie podnoś się z ziemi, abym nie musiał powalić cię na nią ponownie. Twoje milczenie przyjmę jako przeprosiny. Bywaj!
dlga_start:close_window.12|Dobrze więc. Wyraził{eś/aś} się jasno. Cofam to, co powiedziałem. Mam nadzieję, że jesteś usatysfakcjonowany.
dlga_start:close_window.13|Ha! Teraz mniej elegancko, nieprawdaż? I nie kłopocz mnie nigdy więcej.
dlga_start:close_window.14|Dobrze już, wygrałeś. Niech wszyscy tu dziś obecni zaświadczą, że mnie pokonałeś, a ja zaprzestaję zalotów do {s10}. Czy to cię satysfakcjonuje, ty bezduszny draniu?
dlga_start:close_window.15|Wstań. Niech wszyscy tu dziś obecni zaświadczą, że cię pokonałem, a ty zobowiązujesz się do zaniechania swoich zalotów do {s10}. Udzielam ci zgody na wasze ostanie spotkanie celem pożegnania. Jeżeli w przyszłości będziesz próbował się z nią zobaczyć, niech wszyscy wiedzą, że jesteś człowiekiem pozbawionym honoru.
dlga_start:close_window.16|To cudowne. Już za chwilę będziemy powiązani węzłem małżeńskim! Jednak muszę zaznaczyć, że, zgodnie ze zwyczajem, nie powinniśmy rozmawiać ze sobą zanadto.
dlga_start:close_window.17|{playername}, być może nie są ci znane nasze Ślubne zwyczaje, ale miałam nadzieję, że ktoś ci je wytłumaczy... Dobrym Źródłem informacji powinien być mój {s11}, {s4}.
dlga_start:close_window.18|Nie wiem, gdzie się podział‚ mój {s11} {s10}, który zgodnie z tradycją powinien nadzorować nasz ślub. Może powinniśmy poczekać, aż się znajdzie…
dlga_start:close_window.19|Czcigodny {s12} zgodził‚ się, abyśmy mogli wrócić do naszych rodzin. Wyruszamy wkrótce.
dlga_start:close_window.20|Już wkrótce wyruszamy{s5}. Dobrze wiedzieć, że są jeszcze na świecie ludzie honorowi.
dlga_start:close_window.21|Cóż, {playername}, w pojedynku {s10} okazał‚ się lepszy. Zgodnie z naszym zwyczajem i tradycją, przestajesz być moim gościem. Żegnaj, {playername}.
dlga_start:close_window.22|Ach, {playername}. Jak dobrze znów cię widzieć. Jednak obawiam się, że jestem potrzebny gdzie indziej.
dlga_start:close_window.23|Dzień Dobry {playername}. Witamy w mieście {s9}. Jestem jego seneszalem. Kiedy będziesz gotowy, jestem na twoje rozkazy odnośnie zarządzania tym majątkiem ziemskim.
dlga_start:close_window.24|Dzień Dobry {playername}. Witamy w mieście {s9}. Jestem jego seneszalem i służę mojemu Panu w bieżących sprawach. Może kiedyś, kiedy będziesz właścicielem posiadłości, również skorzystasz z usług swojego stewarda.
dlga_start:close_window.25|Widzę w oddali mury {s3}. Dotarliśmy bezpiecznie. Proszę, weź tą sakwę z umówioną kwotą {reg3} denarów. Mam nadzieję, że któregoś dnia znowu spotkamy się w podróży.
dlga_start:close_window.26|Znikaj, zanim stracę cierpliwość, ty ohydny żebraku!
dlga_start:close_window.27|Przybywasz w samą porę. Teraz połączmy siły i dajmy naszym wrogom nauczkę.
dlga_start:close_window.28|Robisz wielki błąd, walcząc z nami.
dlga_start:close_window.29|Znowu uratowałeś nasze gardła, {playername}! Prawdziwie, jesteś najlepszym przyjacielem. {s43}
dlga_start:close_window.30|Przybyłeś w samą porę {playername}! Masz moje najgłębsze podziękowania! {s43}
dlga_start:close_window.31|Przybyłeś w samą porę {playername}! Nie zapomnę twej pomocy. {s43}
dlga_start:close_window.32|Dobrze cię tu widzieć {playername}. {s43}
dlga_start:close_window.33|{s43}
dlga_start:close_window.34|{s43}
dlga_start:close_window.35|Dziękuję ci za pomoc, {panie/pani}. Ocaliłeś {nam życie/moje życie}.
dlga_start:close_window.36|Dziękuję ci za pomoc, {panie/pani}. Sprawy kiepsko wyglądały, ale nagle zjawiasz się ty i wszystko się zmienia.
dlga_start:close_window.37|Dziękuje ci za pomoc, {panie/pani}. Dobrze było mieć cię w pobliżu.
dlga_start:close_window.38|Nie martw się {panie/pani}, już wyruszam.
dlga_start:close_window.39||Dziękuję ci za pomoc, {panie/pani}. Zniszcz tych bandytów!
dlga_start:close_window.40|Sami pokonamy zatem resztę drogi. Dzięki.
dlga_start:close_window.41|No! To przecież {s21}! Miasto już widać na horyzoncie, więc jesteśmy niemal na miejscu. Sami pokonamy resztę drogi. Oto twoja zapłata... {reg14} denarów. Dziękuję za eskortę. Powodzenia.
dlga_start:close_window.42|Dziękuję za umożliwienie mi powrotu. Już nie mogę się doczekać spotkania z rodziną. Do zobaczenia.
dlga_start:close_window.43|Dzień dobry, {panie/pani}. Miło cię spotkać w {s10}.
dlga_start:close_window.44|W granicach miasta okaż dobre maniery, a nie będziemy mieli kłopotów.
dlga_start:close_window.45|Witaj, przyjacielu Noldorów. Dalej możesz natknąć się na Jatu, a ich patrole włóczą się po lasach.
dlga_start:close_window.46|Witaj, Arcymistrzu. Wszędzie cisza i spokój oraz fascynujący widok zachodu słońca.
dlga_start:close_window.47|Gratulacje! Od teraz jesteś {s8} naszego Zakonu! Zawsze noś z dumą ten pancerz!
dlga_start:close_window.48|Gratulacje! Będziesz potrzebować‚ miejsca w swoim ekwipunku dla umieszczenia w nim czterech części naszego zakonnego pancerza.
dlga_start:close_window.49|Wygląda, że jesteś niegodny, aby dołączyć do naszego Zakonu. Żegnaj.
dlga_start:close_window.50|Wystąpiłeś przeciwko naszemu Zakonowi! Tym samym zostajesz wydalony. Idź precz i pokutuj.
dlga_start:close_window.51|Mój zakon nie prowadzi Żadnych interesów ze swoimi wrogami. Idź precz i pokutuj.
dlga_start:close_window.52|Jestem rozczarowany twoim brakiem umiejętności pokonania dostatecznej liczby wrogów Zakonu. Nie nagradzamy porażek.
dlga_start:close_window.53|Być może przekona to do reprezentowania twojego zakonu z wprawą i honorem. W każdym razie, powinieneś spróbować.
dlga_start:close_window.54|Twoje beznadziejne dowodzenie zawiodło nas, {playername}. Jeśli nie potrafisz sprostać wyzwaniu, nie proś nas o nie ponownie. Natychmiast zabierzemy ci naszych ludzi i oddamy twoich. Wierz mi, byli tutaj niczym zaraza, grzebiąc w zakonnych spiżarniach.
dlga_start:close_window.55|Zawiodłem się na tobie, {playername}. Jesteś kolejną łajzą albo zwykłym zdrajcą.
dlga_start:close_window.56|Trochę się poturbowali, prawda, Konstablu? Niestety, przybyliśmy zbyt późno, aby uratować naszego arcymistrza. Zabójcy Kultu węża dopadli go w mgnieniu oka. Nie możemy teraz nic zrobić, pozostała nam jedynie zemsta, a na ciebie, jako starszego oficera zakonu przypada jej wypełnienie. Musisz poprowadzić nasze siły przeciwko Kultowi Węża i wymierzyć im sprawiedliwość. Nie wiemy dlaczego zdecydowali się na tak śmiały atak, gdyż zazwyczaj działają w ukryciu. Sugeruję dowiedzieć się czegoś więcej o miejscu ich pobytu, pytając podróżników. Z reguły ludzie przesiadujący w tawernach powtarzają tylko bezużyteczne plotki, ale czasami mogą mieć cenne informacje. Zacznij od nich, konstablu, powodzenia.
dlga_start:close_window.57|Przynosisz cenne informacje, konstablu. Ukryta twierdza kultu w pobliżu {s8} – jeśli los nas poprowadzi, znajdziemy tam zabójców i zgładzimy ich, choć nie wygląda to na łatwe zadanie. Mam także niepokojące wieści od przyjaznych zakonów na temat ataków na wysokich rangą członków. Kult musi mieć przebiegły plan usunięcia przywódców zakonów, najdzielniejszych obrońców Pendoru. Obawiam się, że możemy spodziewać się niepokojących wiadomości z Amala, będących zwiastunem wielkiej inwazji. Jednak naszym zadaniem pozostaje zniszczenie twierdzy Kultu Węża. Twoim honorowym obowiązkiem jest oczyszczenie tego miejsca i przejęcie go dla naszego zakonu. Do wypełnienia tego zadania mamy wielu ochotników, konstablu, upewnij się więc, czy jesteś gotów na szturm. Powodzenia!
dlga_start:close_window.58|Przynosisz wspaniałe wieści, Arcymistrzu. Nie dziw się tak, gdyż od dziś mianujemy cię liderem naszego zakonu. Mamy nadzieję, że z twoją obecnością na czele, zaświta nowy dzień dla ludzi Pendoru. Coraz więcej młodych wojowników chce wstępować w nasze szeregi, nasza sława jest większa niż kiedykolwiek, a to wszystko dzięki tobie. Niechaj powierzona tobie władza będzie chwalebna i honorowa! Zapewne chcesz też wiedzieć, że już wysłaliśmy murarzy i robotników, aby przebudowali plugawą twierdzę Kultu Węża w fortecę bardziej odpowiednią dla naszego zakonu. Prace powinny się skończyć za około 2 miesiące.
Wiem, że to niewiele, ale przynajmniej trochę pomoże tym co grają ze spolszczeniem na najnowszej wersji moda.