Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Age of Men (Władca Pierścieni) - preview!  (Przeczytany 92778 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • ko muhuhoq na mik aga nop
    Odp: Age of Men (LOTR) - preview!
    « Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 11, 2011, 02:15:02 »
    Wiem co to puklerz :) nie jest to takie znowuż małe ale chyba lepiej nie przesadzać z tą ich ochroną. Blokować bronią to akurat łucznicy sobie mogą bo jak na nich najedziemy konno to nie zdążą łuku na drugą broń zmienić.
    Po co im tarcze? Gdyby to byli oszczepnicy to bym zrozumiał ale łucznik potrzebuje dwóch rąk do walki więc do tarczy potrzebowałby chyba giermka hehe.
    Łucznicy mieli broń krótką - łuki kładli na ziemię, wyjmowali miecz a jak zagrożenie mijało to miecz wbijali w ziemię i dalej szyli strzałami. Nie mieliby czasu na zabawy z tarczami. Przynajmniej ja tak to widzę. Co prawda w nativie zdaje się, ze rhodoks mieli kusze i tarcze no ale najwyraźniej byli potomkami ośmiornic i sobie dawali radę... nie należy się tym sugerować ;p

Zmartwiliście mnie natomiast z tym blokowaniem kopii szabelkami. To może chociaż usunąć możliwość blokowania tasakami i nożami bo też mi się zdarzało natrafić na takie przypadki;)

No i oczywiście my tu gadu gadu a fani chcą screeny :> dajcie nowe screeny! :>
    Pozdrawiam:)
    Ja

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 11, 2011, 10:12:34 »
    Ale nożykami, sztyletami itd już w Native nie da się blokować.

Do weekendu powinny dojść ode mnie dwa screeny :) (Ale tylko render z Wingsa :|)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 11, 2011, 15:53:54 »
    A nie wpadłeś na to że tarcze można paskami na stałe przymocować do ręki i dłoń ma sie wolną? Jeśli tarcza jest odpowiednich wymiarów to nie ogranicza ruchów i bez problemu można strzelać z łuku. Taką metodę np. stosowali Szkoci, w jednej dłoni mieli miecz w drugiej sztylet a tarcza była mocowana do ręki. Angielscy łucznicy mieli na wyposarzeniu puklerze właśnie do obrony, to nie byli chłopi którzy oprócz łuku to nie potrafili walczyć, jak trzeba było to stawali się lekką piechotą. A jeśli chodzi o Rhodoków to mają bardzo dobre tarcze, jak ładuję kusze to powinni się odwracać plecami, czyli tarczą do przeciwnika i maja pełną ochronę lub tak jak to było w filmie Krzyżacy ustawiać tarcze na ziemi i zza nich strzelać, tego w nativie nie ma a powinno być.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 11, 2011, 18:57:28 »
    A nie wpadłeś na to że tarcze można paskami na stałe przymocować do ręki i dłoń ma sie wolną?
    Szatanie... Co za agresja. Peace and Love. <3 Tak wielkie pawęże jak mają rhodocy to niestety nie były używane w ten sposób co w m&b. Przy przeładowywaniu przykrywanie się nimi to raczej wymysł medieval total war (nieziemsko niewygodne) - w praktyce stanowiły one raczej rodzaj 'muru', statycznej zasłony, tak jak już zauważyłeś - zostało to przedstawione w ekranizacji powieści Krzyżacy.

Angielscy łucznicy to bardzo nieliczny przykład 'wolnych łuczników', rzeczywiście mogli oni zostać użyci jako leciutka piechota (Grunwald zachodu - Francuzi w ciężkich blachach tkwią w błocie - Angielski łucznik w szmatkach z krótkim mieczem ich dobija).

Istnieją osobne traktaty na walkę z puklerzem i krótkim mieczem. W zasadzie ciosy zadaje się tam tak samo często głownią jak i 'tarczką'. Z mojej strony screenów raczej szybko nie będzie - sesja. |x

@ Edit down

Nie bzdura a fakt. Puklerz pełnił wtedy rolę większego karwasza. Łuk z cięciwą podczas strzału chodził po stronie wewnętrznej przedramienia, puklerz był przymocowany na zewnątrz. Waga puklerza (wielkość rozpostartej dłoni) to koło 2 kilo. Dla porównania moje rękawice płytowe 'klepsydry' ważą nie całe 3kg każda. (: Przymocowany puklerz na stałe to jednak bardzo rzadko spotykany przypadek. Raczej był zawieszany na pasie (nie przypinany), aby można było szybko po niego sięgnąć.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2011, 21:19:52 wysłana przez Tapase »
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 11, 2011, 21:13:13 »
    Moim zdaniem przymocowywanie tarczy do ręki to bzdura. Jeśli tarcza jest drewniana lub metalowa to nie ma szans, żeby nie spowalniała ruchów a strzelaj sobie z deską przypiętą do ręki;)

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 12, 2011, 12:17:31 »
    Puklerze? W Brytenwaldzie były takie male tarcze ale nadawaly się tylko do odbijania ciosów mieczy i toporków...
    Więc chyba oto chodzi :-)
    Ale co mają puklerze do Age of Men??? Czy nadawały by się do rangersów z ithillien?
    Czy może faktycznie dla orkowych łuczników?

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 12, 2011, 17:12:47 »
    Raczej widzę je dla najwyższych poziomami łuczników. Orkowi łucznicy ogólnie byli tak słabo wyszkoleni że używali tylko krótkich łuków. Książka mówi że Uruk-hai byli zdolni do używania łuku 'ludzkich rozmiarów'. Ale orkowy łucznik raczej powinien mieć tylko krótki mieczyk/toporek jako broń ręczną. W wersji zdolnej do blokowania tylko dla najlepszych z nich. (:
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 12, 2011, 18:20:36 »
    Popieram :)

A robicie Wargów?

Offline ancalagon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 12, 2011, 20:48:28 »
    Myślę że wargowie będą , co to by była bowiem gra orkiem bez możliwości szarżowania wargiem na tłum niczego nie spodzewających się wieśniaków...:)

Gdy nie ma już pomysłów wcale, walnij browara pójdzie wspaniale...

Offline PrzydatnyCzłowiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:51:18 »
    Siema mam kilka screenów. Nie jestem pewnien czy zostaną wykorzystane w grze ale mam nadzieję że tak ;). Mam nadzieję że się podoba ;p.

Orthank:
    (click to show/hide)

Mur Isengardu:
    (click to show/hide)

Sierpacz Uruk-Hai
    (click to show/hide)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 13, 2011, 07:25:35 »
    Ty robisz różne tekstury na różne miejsca? Np jedna na drzwi, druga na mur itp?

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

• Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 13, 2011, 15:17:32 »
    Orthank podzieliłem na 2 tekstury (dzrzwi i wieża).Reszta to 1 tekstura. Zrobiłem te 2 teksturo tylko dla tego bo orthank miało strasznie dużo powierzchni, i chciałem żeby dobrze to wyglądało w grze.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 13, 2011, 15:34:14 »
    Nie wiem czy to będzie działało w grze w takim razie. W openBRFie jest DiffuseB i mam nadzieję, że dzięki niemu będzi działało jak powinno.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 13, 2011, 15:43:56 »
    Nie wiem czy to będzie działało w grze w takim razie. W openBRFie jest DiffuseB i mam nadzieję, że dzięki niemu będzi działało jak powinno.

Też mam taką nadzieję ;)

Żeby nie było że spamuje daje zdjęcie poprawionej rączki.

(click to show/hide)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 13, 2011, 15:52:21 »
    Dam Ci radę, której nauczył mnie Mat. Rozjaśniaj/Przyciemniaj krawędzie zależnie od tego czy to drewno, metal czy co innego. Dużo ładniej to wtedy wygląda.