Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja  (Przeczytany 33300 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja
    « Odpowiedź #105 dnia: Września 13, 2010, 17:03:38 »
    Nie lubię myślenia ilościowego... Bardziej cenię jakość i nigdy nie będę rozpatrywał takich problemów pod kątem czysto matematycznym. X+1 jest lepsze niż X? Jeśli jest się matematykiem to czemu nie... Jednak mamy takie coś jak empatia - I ona może nam pomóc w wyborze. Uczucia, samoświadomość, to istotne kwestie podczas ocalenia, a nie czysta rachunkowość: Niech wilki zagryzą pastuszka, bo 4 dzikie kundle to więcej istnień niż jeden człowiek...
    Dobrze, a więc Grievous : skoro uważasz że zwierzęta nie są potrzebne na świecie, to powiedz mi jak wyobrażasz sobie świat bez zwierząt. Ja nawet nie potrafię o tym myśleć, ale ktoś taki jak Ty powinien umieć :)

Wiesz co to prawo Godwina? Poczytaj sobie o tym i nie rób wycieczek w moją stroną bo już przegrałeś dyskusję, więc nie będę tu z Tobą argumentował.
    Nie obchodzi mnie prawo Godwnia, chce poprostu żebyś mi odpowiedział na moje pytanie i to wszystko. I kto powiedział że przegrałem dyskusję? Dyskusji nie przegrałem, bo nadal wierzę że można jakoś naprawić twoje błędne myślenie :)

Offline Warlock

• Użytkownik
    « Odpowiedź #106 dnia: Września 13, 2010, 17:23:57 »
    Nie lubię myślenia ilościowego... Bardziej cenię jakość i nigdy nie będę rozpatrywał takich problemów pod kątem czysto matematycznym. X+1 jest lepsze niż X? Jeśli jest się matematykiem to czemu nie... Jednak mamy takie coś jak empatia - I ona może nam pomóc w wyborze. Uczucia, samoświadomość, to istotne kwestie podczas ocalenia, a nie czysta rachunkowość: Niech wilki zagryzą pastuszka, bo 4 dzikie kundle to więcej istnień niż jeden człowiek...
    Dobrze, a więc Grievous : skoro uważasz że zwierzęta nie są potrzebne na świecie, to powiedz mi jak wyobrażasz sobie świat bez zwierząt. Ja nawet nie potrafię o tym myśleć, ale ktoś taki jak Ty powinien umieć :)

Wiesz co to prawo Godwina? Poczytaj sobie o tym i nie rób wycieczek w moją stroną bo już przegrałeś dyskusję, więc nie będę tu z Tobą argumentował.
    Nie obchodzi mnie prawo Godwnia, chce poprostu żebyś mi odpowiedział na moje pytanie i to wszystko. I kto powiedział że przegrałem dyskusję? Dyskusji nie przegrałem, bo nadal wierzę że można jakoś naprawić twoje błędne myślenie :)
    Chcesz naprawiać czyjeś myślenie ?, zmieniać drugą osobę? tylko dlatego, że twoje poglądy(mało przekonujące) Nie zgadzają się z poglądami innych ? Mało racjonalne i mówiące o poziomie inteligencji... Wracając do tematu ja zgadzam się ze swego rodzaju ideologią Grievous'a na ten temat. Boli mnie, że ludzi krzywdzą zwierzęta ale nie można przestawiać zwierzę nad człowieka. Takie moje zdanie.

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Września 13, 2010, 18:23:32 »
    A możecie jednak się odnieść do problemu przedstawionego na poprzedniej stronie (np. Warlock) prezentując takie stanowisko? Bo to liche deklarować pewien pogląd ale nie podpierać tego konkretnym wyborem. I nie zasłaniajcie się, proszę, że to "niemoralne, nieetyczne i w ogóle pewnie rozmawia w kinie". Bo tak to możemy do usranej śmierci dyskutować i nie dojść do niczego konstruktywnego.

;)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #108 dnia: Września 13, 2010, 20:21:43 »
    I kto powiedział że przegrałem dyskusję?

Prawo Godwina:) Może jednak poczytaj...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #109 dnia: Września 14, 2010, 09:59:42 »
    Ehh... Palcem nie pokażesz to nie zrozumie:
    Hitler uważał że Niemcy są rasą panów i są lepsi od każdego innego człowieka, jak widać dzisiaj ten pogląd przekształcił się w "Człowiek jest panem a zwierzęta g***** niepotrzebnym", ale do rzeczy :
    Masz, poczytaj sobie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
    Wiem że nie w każdej szkole program nauczania obejmuje Cycerona, ale jeśli chce się argumentować na poziomie to warto się zapoznać z zasadami opracowanymi przez tegoż wybitnego mówcę.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #110 dnia: Września 14, 2010, 15:00:10 »
    Ciekawa hierarchia wartości...

A co gdybyś miał do wyboru 1 człowieka vs 1000 psów - jeden szczegół ten człowiek to ostatnia kobieta/mężczyzna Co wybierzesz?

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Września 14, 2010, 17:25:39 »
    Ciekawa hierarchia wartości...

A co gdybyś miał do wyboru 1 człowieka vs 1000 psów - jeden szczegół ten człowiek to ostatnia kobieta/mężczyzna Co wybierzesz?
    No Axel zabił by kobietę i potem bzykał się z setką psów :D
    Oczywiście dla wydłużenia gatunku :D

Z jednej skrajności w drugą -_-'
    Te dywagacje są coraz bardziej debilne...

Fakt ludzi jest za dużo... (o dużo za dużo - czyli przydała by się wojna)
    Ale człowiek zawsze będzie nad zwierzęciem...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Cocher

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #112 dnia: Września 14, 2010, 17:56:57 »
    To pytanie zadane przez Pana Ozwana jest dość trudne.Czemu?Więc wątpię żeby każdy z nas wiedział  co by zrobił w takiej sytuacji,Tego się nie da swtierdzić,więc można gdybać.Fakt wypowiedziałem już swoje zdanie wcześniej,no ale powiem szczerze,sam nie wiem co bym mial robić.

Kalsiver,a jakby zabił kobiete i potem martwą ten teges?: )
    Look over your shoulder, ready to run.
    Like a cleveland pitch, from a smoking gun.
    I am the game and I make the rules.
    So move on out here and die like a fool.
    Try to figure out what my moods gonna be.
    Come on over sucker, why don't you ask me?
    Don't you forget that the price you can pay
    Cause I am the game and I want to play....

Offline Crims

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Września 15, 2010, 09:10:56 »
    Ja osobiście nie rozumiem osób, które by wybrały psy czy to w moim pytaniu czy też we wcześniejszym...

Gdzieś tu wcześniej był zarzut skierowany do ludzi ze wsi trzymających psy na łańcuchu...
    Przypadki gdzie pies jest uczepiony całe życie na łańcuchu przy budzie dzień, noc, lato, zima to skrajność i tu się zgodzę to męczarnia dla takiego psa. Nie zgodzę się z stawianiem wszystkich w jednym rzędzie - większość psów na wsiach jeśli są groźne, duże psy w dzień są na łańcuchu tylko dlatego aby nie zrobiły nikomu obcemu/dziecku krzywdy, na noc są z reguły spuszczane z łańcucha. W większości małe nie groźne psy biegają po podwórkach swobodnie. Wg mnie duże psy trzymane na łańcuchu w dzień użyją z życia więcej niż psy trzymane w blokach... 1-2 spacery dziennie i reszta w 4 ścianach jeśli ktoś to nazywa cudownym życiem to tak jak człowieka wsadzić do pierdla - żreć ma co, spać ma gdzie, spacerek jest ale jakoś chyba nikt z was by tam nie chciał trafić...?

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Września 26, 2010, 16:45:31 »
    Odkopując nieco temat:

http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100926/POWIAT02/15304042

Za zabicie zwierzęcia ze szczególnym okrucieństwem Stefanowi L. grozi do 2 lat więzienia.

A za zabicie człowieka, o ile mnie pamięc nie myli, dostać można np. ćwiartkę, czyli lat 25. W świetle polskiego prawa dwanaście i pół psa równa się jednemu człowiekowi.

Offline Sowa69

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 21, 2010, 14:19:40 »
    Moim zdaniem za zabicie np. psa wyrok powinien być taki sam jak za zabicie człowieka, ponieważ to też istota żyjąca i nikt nie powiedział, że człowiek musi mieć wieksze prawa od innych żyjących stworzeń. Oczywiście do zabijania zwierząt hodowlanych nic nie mam bo każdy musi coś jeść.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 21, 2010, 14:28:47 »
    Oczywiście do zabijania zwierząt hodowlanych nic nie mam bo każdy musi coś jeść.
    Zwierze hodowlane to pojęcie sztuczne i względne. W jednej części świata jedzą krowę, w innej pasa a w jeszcze innej świnkę morską. Dlatego takie rozgraniczanie nie ma żadnego sensu oraz podstaw, oprócz tych ściśle kulturowych a jak wszyscy wiemy kultura jest bardzo płynna. Jeszcze do niedawna psi smalec używano jako lekarstwo a teraz na myśl o tym ludzie się oburzają. Powiedzmy sobie szczerze nie jedliśmy masowo na przykład kotów tylko dla tego że były nam potrzebne w gospodarstwie do odganiania gryzoni.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 21, 2010, 21:42:18 »
    Moim zdaniem za zabicie np. psa wyrok powinien być taki sam jak za zabicie człowieka, ponieważ to też istota żyjąca i nikt nie powiedział, że człowiek musi mieć wieksze prawa od innych żyjących stworzeń. Oczywiście do zabijania zwierząt hodowlanych nic nie mam bo każdy musi coś jeść.

A czy zwierzęta hodowlane to nie istoty żyjące? Zaprzeczasz sam sobie...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 10, 2011, 07:52:54 »
    Wybaczcie, że się tak wtrącę w temat, ale o tym trzeba powiedzieć.
    Więcej możecie przeczytać po kliknięciu w link, ja ze swojej strony dodam tylko, że takiego debilizmu jeszcze nie widziałem.
    Na szczęście w końcu ktoś chce coś z tym zrobić. W Polsce takich przypadków w ostatnich latach zdarzyło się naprawdę dużo, o wielu nawet nie wiemy. Trzeba z tym skończyć!
    Od siebie proszę Was, wypełnijcie tą petycję, podpiszcie się pod nią.
    Nie ważne czy jesteś wegetarianinem czy nie, czy nie lubisz psów, itd itd. Chodzi o to, aby takich akcji zdarzało się coraz mniej, najlepiej w ogóle.
    Człowiek uważa się za lepszego, a jednak to też tylko zwierzę, trochę bardziej rozwinięte (choć jak widać też nie zawsze... takich akcji nawet zwierze się nie dopuści...). Jeden z wielu gatunków tej planety.

Oto link do petycji:
    http://www.petycjeonline.pl/petycja/petycja-w-sprawie-orzeczenia-bezwzglednej-kary-pozbawienia-wolnosci/66

Im więcej podpisów, tym lepiej. Z góry dzięki.

PS. Dodam jeszcze, że nie mam z tą petycją nic wspólnego. Dowiedziałem się od znajomego, który mi wysłał tego linka, abym rozesłał go dalej, co też czynię.

Offline italka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 10, 2011, 08:49:00 »
    Więcej możecie przeczytać po kliknięciu w link, ja ze swojej strony dodam tylko, że takiego debilizmu jeszcze nie widziałem.
    Historia tego biednego psa jest straszna i smutna :(...wzbudziłeś we mnie tak negatywne emocje do tego słusznie określonego "debilizmu", że wypełnienie tej ankiety (jak widzę w dziale ostatnie działania na głównej stronie z tego linku) nie było tylko moim odruchem. Wybaczcie, ale muszę się powstrzymać od skomentowania takiego zachowania z uwagi na to, że pod adresem takich "ludzi"...(jeśli oczywiście zasługują na to miano, co jest wątpliwe) pojawić by się mogły w moim poście tylko pierwsze litery pojedynczych słów z resztą wygwiazdkowanych lub sama łacina podwórkowa.
    Nie możemy się na to zgadzać, jeśli chodzi o mnie, podpiszę się pod każdą taka petycją, a jeśli będzie możliwość napisania jeszcze kilku słów od siebie na pewno zachęcę do tego innych ludzi. Przeczytałam tam, że taką ankietę można wystawić np na popularnym Facebooku, choć nie mam tam konta i uważam takie portale za takie ...jakie uważam, to jak widać mogą nieświadomie być ( bo założenie takich portali jest zupełnie inne ) swoistą podporą dla bardzo szybkiego zapoznania się i zareagowania właśnie z takimi na wołaniami.
    Osobiście podeślę ten link na kilka innych for.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2011, 08:57:58 wysłana przez italka »