Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja  (Przeczytany 33139 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja
    « Odpowiedź #75 dnia: Września 09, 2010, 18:46:10 »
    To zależy jaki człowiek :)
    (click to show/hide)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #76 dnia: Września 09, 2010, 19:43:48 »
    Przypadkowy. I nie wiecie, jaki.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #77 dnia: Września 09, 2010, 20:13:21 »
    Zabil bym tego kto by mi to kazał zrobić ;p
    (click to show/hide)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #78 dnia: Września 09, 2010, 20:22:35 »
    *Nie możecie nie podjąć żadnego wyboru, proszę mi tego nie rozbijać "dlaczego" bo nie o to chodzi.

Zabil bym tego kto by mi to kazał zrobić ;p

To zależy jaki człowiek :)

Greg czy ty potrafisz czytać?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #79 dnia: Września 09, 2010, 20:39:04 »
    Potrafie ale raczej takiego zadania w życiu miał nie będę
    (click to show/hide)

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #80 dnia: Września 09, 2010, 21:06:41 »
    Macie człowieka i psa do dyspozycji. Jeden z dwóch musi umrzeć. Co wybierzecie?

Jest to moralny dylemat, acz wybrałbym człowieka - mimo wszystkie swe przekonania o równości wszelkich stworzeń dążę do rozwoju naszego gatunku. Po dłuższym zastanowieniu uznałbym jednak zapewne, że zrobiłem źle, gdyż ludzi jest za dużo, a psów ani za mało, ani za dużo.

Cytat: Ozwan
    Wybór taki sam, człowiek albo dwanaście psów.

Wtedy podążyłbym za ideą równości stworzeń i zabiłbym człowieka. Jednostka nie równa się dwunastu jednostkom.

I w tym mniej więcej można zamieścić mój pogląd na ten temat - takie same kary, taka sama sprawiedliwość. Przy czym narażam się obu stronom konfliktu, gdyż grinpisi zaatakują mnie za zabójstwo psa, a prawdziwi ludzie - za "równanie głupich zwierząt z ludźmi". A dodatkowo, że znam angielski - flamewar, please continue. ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #81 dnia: Września 09, 2010, 21:31:26 »
    Jak ja lubię takie śmieszne pytania ;>

Osobiście w tej czysto teoretycznej sytuacji, najpierw zabiłbym człowieka, ponieważ wolę już psy. A potem zabiłbym psa dla czystej zasady, aby nie było wątpliwości i problemu.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #82 dnia: Września 10, 2010, 14:43:23 »
    Oczywiście że psa/psy. Dwa powody: Mniejszy wyrok, a może nawet wcale (policja będzie zawzięcie ścigać mordercę, ale człowieka zabijającego psy już nie bardzo). A powód drugi: Strach przed zemstą. Możecie tu pisać że zamordowalibyście człowieka znęcającego się na psami, ale chrzanicie głupoty... Nic byście nie zrobili. Jednak gdyby ktoś zabił np: waszego bliskiego wtedy już moglibyście posunąć się do dokonania krwawej zemsty. Suka nie będzie mścić się na oprawcą jej szczeniąt, a matka na zabójcy jej dzieci owszem.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Września 10, 2010, 15:15:32 »
    Jeżeli z tym wyborem nie byłyby związane żadne konsekwencje, to oczywiście wybrałbym człowieka na śmierć, ponieważ jak już zostało gdzieś powiedziane "ludzi jest za dużo", w drugim przypadku również człowieka, ponieważ 12 żyć jest bardziej wartościowe od jednego. Dużo też zależy jakiego człowieka i jakiego psa, ponieważ gdyby to był przypadkowy człowiek i przypadkowy pies, to wybrałbym człowieka, ale gdyby był to ktoś znajomi i przypadkowy pies wybrałbym psa, tak więc jest dużo czynników które wpływają na decyzje.

Grievous : Widać że myślisz tylko o sobie :)

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #84 dnia: Września 11, 2010, 10:59:31 »
    Wtedy podążyłbym za ideą równości stworzeń i zabiłbym człowieka. Jednostka nie równa się dwunastu jednostkom.
    ponieważ 12 żyć jest bardziej wartościowe od jednego.
    Słodcy idealiści... Równość to pusty slogan. Zgwałcicie trzynastolatkę to dostańcie surowy wyrok i łatkę do końca życia... No chyba że macie na nazwisko Polański. Jak pokazuje nam życie nie ma całkowitej równości. Można się burzyć, kruszyć kopię i walić głową w mur, ale świata się nie zmieni... I takie pisanie że 12 psów równa się więcej niż 1 człowiek pokazuje że naiwni z was idealiści... Żyjcie we własnym świecie, świecie równości, ale nie zdziwcie się kiedy w starciu z rzeczywistością okaże się jedynie mirażem.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #85 dnia: Września 11, 2010, 20:58:48 »
    Ja tam jestem w tym momencie w pełni chrześcijaninem... Zwierzęta to są stworzenia Boże i nie można ich krzywdzić. Jednak to człowiek jest istotą "wyższą", więc zabiłbym psa, a nawet dwanaście psów zamiast człowieka.

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Września 11, 2010, 21:45:08 »
    ponieważ 12 żyć jest bardziej wartościowe od jednego.
    Słodcy idealiści... Równość to pusty slogan. Zgwałcicie trzynastolatkę to dostańcie surowy wyrok i łatkę do końca życia... No chyba że macie na nazwisko Polański. Jak pokazuje nam życie nie ma całkowitej równości. Można się burzyć, kruszyć kopię i walić głową w mur, ale świata się nie zmieni... I takie pisanie że 12 psów równa się więcej niż 1 człowiek pokazuje że naiwni z was idealiści... Żyjcie we własnym świecie, świecie równości, ale nie zdziwcie się kiedy w starciu z rzeczywistością okaże się jedynie mirażem.
    Nie rozumiem o co ci chodzi, dla mnie poprostu 12>1, dlatego zabiłbym człowieka a nie psa, a to że "śfiat jest zuy i be" nie obchodzi mnie w tym momencie, a idealistą napewno nie jestem, tymbardziej naiwnym.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Września 11, 2010, 21:56:38 »
    Jeżeli z tym wyborem nie byłyby związane żadne konsekwencje, to oczywiście wybrałbym człowieka na śmierć, ponieważ jak już zostało gdzieś powiedziane "ludzi jest za dużo", w drugim przypadku również człowieka, ponieważ 12 żyć jest bardziej wartościowe od jednego.

Nie rozumiem o co ci chodzi, dla mnie poprostu 12>1, dlatego zabiłbym człowieka a nie psa,

Czy ty czytasz własne posty?

Co do wyboru, oczywiście że zabiłbym psa, a nawet dwanaście psów mimo że szanuję te zwierzęta, jednak są to tylko zwierzęta.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Września 12, 2010, 05:37:57 »
    O, Argaleb, uratowałeś sytuację. Bo już się bałem, że nie padnie taka odpowiedź. Wiecie, całe to pytanie wynika właśnie z twierdzenia "bo to tylko zwierzę" i zazwyczaj ludzie zapytani z zaskoczenia właśnie tak odpowiadają.

No to dalszy ciąg logiczny wynikający z odpowiedzi "bo to tylko zwierzę": w taki sposób odpowiadając jeśli będę wam zwiększał "dawkę" zwierząt do poświęcenia dla zachowania życia tej jednej wspaniałej istoty, jaką jest człowiek, dochodzimy do sytuacji takiej, że macie do wyboru człowieka albo całą faunę Ziemi. I co wtedy? Dalej będziecie obstawać przy "bo to tylko zwierzęta"?

Mam szczerą nadzieję, że ktoś odpowie, że nie. Bo wtedy będzie można przejść do lepszego absurdu, czyli wynikającego z powyższego "równania" obliczania wartości życia człowieka w ilości żyć zwierzęcych - bo taka jest właśnie konkluzja tego pytania.

Tak swoją drogą - do czego waszym zdaniem doprowadzi obecny rozwój "cywilizacji", masowe przekształcanie naturalnego środowiska w środowisko człowieka, czyli beton, metal i tworzywo sztuczne? Jak na razie udało nam się wybić pośrednio lub bezpośrednio większość gatunków, jakie kiedykolwiek żyły. Człowiek jest na bardzo dobrej drodze do życia sobie samemu na planecie.

Ja tam jestem w tym momencie w pełni chrześcijaninem... Zwierzęta to są stworzenia Boże i nie można ich krzywdzić. Jednak to człowiek jest istotą "wyższą", więc zabiłbym psa, a nawet dwanaście psów zamiast człowieka.

Skoro jesteś chrześcijaninem to pewnie wiesz, że twoja wiara uznaje, że zwierzęta niczego na kształt duszy nie posiadają i dla nich śmierć to po prostu koniec? Zresztą dobry chrześcijanin odpowiedziałby (oczywiście nie tymi słowami), że człowiek został stworzony na podobieństwo boskie, jest istotą wybraną i że nie można mierzyć jego wartości ani stawiać ultimatum. A gówno prawda. Gdyby krokodyle posiadały ludzki stan autoświadomości to też by uważały, że są najważniejsze, że bez nich się nie da i że one przetrwać muszą, nawet za cenę życia wszystkiego innego.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Września 12, 2010, 07:58:59 »
    Tylko że idąc drogą poświęcania zwierząt można by dojść do pytania ilu ludzi zabiję by uratować jednego psa? Całą cywilizację? To pytanie jest jednym wielki błędnym kołem, idąc za bardzo w jedną stronę w końcu będziesz chciał odbić w drugą bo kto normalny poświęci np. sto tysięcy ludzi dla jednego psa?