Axel wiesz czemu to ludzie są nie tyle ważniejsi co lepsi od zwierząt? Bo my mamy uczucia i myśli. Pies może być przywiązany do pana, ale nie dlatego że go kocha (bo on tego nie potrafi) tylko dlatego iż ten pan go w przeszłości nakarmił, bawił się z nim i go wychował. Huba jest pasożytem - to fakt. Ale huba jako grzyb nie dorównuje roślinie. A istota ludzka przewyższa zwierzę.
I mam do Ciebie takie małe osobiste pytanie: Ile posadziłeś drzew? Ile uratowałeś zwierząt? Bo tak to jest z tymi ekologami że dużo gadają, a nic robią... Pardon... Robią: Oślepiają rybaków, atakują elektrownie itp., itd. Ale drzew jakoś nie sadzą...
Zwierzęta nie mają uczuć?! Proszę cię, takimi stwierdzeniami robisz z siebie idiotę (bez obrazy). Z jakiej racji zwierzęta nie mają uczuć ani myśli? Przecież według teorii ewolucji człowiek powstał od małpy, a skądś te uczucia i myśl człowiek przecież musiał zdobyć, no chyba że według Ciebie przyszły one do nas z nikąd, lub Bóg nam je dał.
A z tym ze zwierzęta myślą to jest tak samo jak z istnieniem Boga, jedni w to wierzą, drudzy nie, ale nie da się tego sprawdzić i nigdy nie będzie się dało, a argumentem za tym że zwierzęta myślą jest to że człowiek myśli a człowiek pochodzi od zwierząt.
Istota ludzka przewyższa zwierzę pod względem brutalności i głupoty, ponieważ wbrew wielu pozorom życie zwierząt jest dokładnie takie same jak życie ludzi. Zwierzęta bawią się, jedzą, dorastają, uczą się, rozmnażają, poznają świat, człowiek robi dokładnie to samo tylko że w innej formie : zwierzę poluje lub szuka jedzenia, a człowiek idzie do sklepu, zwierzę uczy się poprzed oglądanie jak robią to rodzice, a czlowiek w szkołach.
A co do osobistego pytania : Drzew tylko kilka na wsi posadziłem, zwierząt uratowałem dość dużo, głównie ptaków które powypadałby z gniazd (głównie znienawidzonych gołębi, również kilka kruków i srokę bodajże, również gdy byłem nad jeziorem to znalazłem porzuconego psa którego miałem przez kilka lat), nigdzie nie powiedziałem że jestem ekologiem, chociaż jestem przeciwny zatruwaniu środowiska jak też wieszania się na kominach itp przez idiotyczne organizacje jak Green Peace które działają jak legalna mafia ,zapłacisz takim i już sobie idą.
I właśnie za to karmienie go kocha...
Pies nie kocha... To jest uczucie zaobserwowane tylko u ludzi. Zwierzęta nie kochają, nie potrafią nienawidzić i nie potrafią wielu innych rzeczy. One mają tylko instynkt - a instynkt nie kocha.
Patrz wyżej.