Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja  (Przeczytany 33196 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja
    « Odpowiedź #45 dnia: Września 06, 2010, 17:03:03 »
    "Pies nie kocha... To jest uczucie zaobserwowane tylko u ludzi. Zwierzęta nie kochają, nie potrafią nienawidzić i nie potrafią wielu innych rzeczy. One mają tylko instynkt - a instynkt nie kocha."

A jak nazwiesz to, że pies sie cieszy gdy przychodzisz do domu?
    (click to show/hide)

Offline Axel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #46 dnia: Września 06, 2010, 17:04:03 »
    Axel wiesz czemu to ludzie są nie tyle ważniejsi co lepsi od zwierząt? Bo my mamy uczucia i myśli. Pies może być przywiązany do pana, ale nie dlatego że go kocha (bo on tego nie potrafi) tylko dlatego iż ten pan go w przeszłości nakarmił, bawił się z nim i go wychował. Huba jest pasożytem - to fakt. Ale huba jako grzyb nie dorównuje roślinie. A istota ludzka przewyższa zwierzę.
    I mam do Ciebie takie małe osobiste pytanie: Ile posadziłeś drzew? Ile uratowałeś zwierząt? Bo tak to jest z tymi ekologami że dużo gadają, a nic robią... Pardon... Robią: Oślepiają rybaków, atakują elektrownie itp., itd. Ale drzew jakoś nie sadzą...
    Zwierzęta nie mają uczuć?! Proszę cię, takimi stwierdzeniami robisz z siebie idiotę (bez obrazy). Z jakiej racji zwierzęta nie mają uczuć ani myśli? Przecież według teorii ewolucji człowiek powstał od małpy, a skądś te uczucia i myśl człowiek przecież musiał zdobyć, no chyba że według Ciebie przyszły one do nas z nikąd, lub Bóg nam je dał.
    A z tym ze zwierzęta myślą to jest tak samo jak z istnieniem Boga, jedni w to wierzą, drudzy nie, ale nie da się tego sprawdzić i nigdy nie będzie się dało, a argumentem za tym że zwierzęta myślą jest to że człowiek myśli a człowiek pochodzi od zwierząt.
    Istota ludzka przewyższa zwierzę pod względem brutalności i głupoty, ponieważ wbrew wielu pozorom życie zwierząt jest dokładnie takie same jak życie ludzi. Zwierzęta bawią się, jedzą, dorastają, uczą się, rozmnażają, poznają świat, człowiek robi dokładnie to samo tylko że w innej formie : zwierzę poluje lub szuka jedzenia, a człowiek idzie do sklepu, zwierzę uczy się poprzed oglądanie jak robią to rodzice, a czlowiek w szkołach.
    A co do osobistego pytania : Drzew tylko kilka na wsi posadziłem, zwierząt uratowałem dość dużo, głównie ptaków które powypadałby z gniazd (głównie znienawidzonych gołębi, również kilka kruków i srokę bodajże, również gdy byłem nad jeziorem to znalazłem porzuconego psa którego miałem przez kilka lat), nigdzie nie powiedziałem że jestem ekologiem, chociaż jestem przeciwny zatruwaniu środowiska jak też wieszania się na kominach itp przez idiotyczne organizacje jak Green Peace które działają jak legalna mafia ,zapłacisz takim i już sobie idą.
    I właśnie za to karmienie go kocha...
    Pies nie kocha... To jest uczucie zaobserwowane tylko u ludzi. Zwierzęta nie kochają, nie potrafią nienawidzić i nie potrafią wielu innych rzeczy. One mają tylko instynkt - a instynkt nie kocha.
    Patrz wyżej.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #47 dnia: Września 06, 2010, 17:18:21 »
    Ewolucja... Najpierw sprawdź w słowniku co to znaczy. To że zwierze z którego wyewoluował człowiek nie miało uczuć to nie znaczy że na przestrzeni dziejów umysł człowieka nie wykształcił sobie takiej zdolności. Zwierzę oczywiście odczuwa ból, głód, a nawet przyjemność. Ale nie ma uczuć wyższych takich jak miłość. Zwierzę nie czuję potrzeby pójścia do filharmonii aby zaspokoić swe potrzeby duchowe, ono chce się nażreć, wyspać i kopulować. Nie bez powodu o ludziach, którym w głowie tylko najniższe potrzeby mówi się że są jak zwierzęta. Taka małpa... Jakie narzędzie zrobi? Góra młotek. A co stworzył człowiek? Taki np: internet dzięki, któremu możesz tu prezentować własne opinie.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Września 06, 2010, 17:19:56 »
    jakiej racji zwierzęta nie mają uczuć ani myśli? Przecież według teorii ewolucji człowiek powstał od małpy, a skądś te uczucia i myśl człowiek przecież musiał zdobyć, no chyba że według Ciebie przyszły one do nas z nikąd, lub Bóg nam je dał.

Człowiek według tej samej teorii zdobył samoświadomość. Co oznacz iż:
    Samoświadomość - świadomość siebie, zdawanie sobie sprawy z doświadczanych aktualnie doznań, emocji, potrzeb, myśli, swoich możliwości, czy ograniczeń, autokoncentracja uwagi

Pies raczej nie zdaje sobie sprawy iż jest ironiczny czy cyniczny, nie? Zdaje sobie sprawę z bólu, ale to nie uczucie to tylko objaw. Nie zdaje sobie sprawy, że czegoś się nauczył po prostu jak robić określone działanie za jedzenie czy pieszczotę. A człowiek w wyniku ewolucji dostał samoświadomość, potrafi nazwać to co czuje i jest tego świadomy. Dzięki tej samoświadomości jest lepszy do zwierzęcia. Jeśli pomyślisz to człowiek dostał uczucia znikąd. Wymyślił je. Gdyby Ci nikt nie powiedział, że jest coś takiego jak miłość uznałbyś po prostu, że to dobra partia do rozmnażania i to wszystko. Piszę dość chaotycznie jeśli chcesz pogadać o tym ze mną to lepiej napisz na moje GG lub na PW będzie mi łatwiej wytłumaczyć i Ciebie zrozumieć.

Istota ludzka przewyższa zwierzę pod względem brutalności i głupoty

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Przeczytaj zanim powiesz OK?

głównie ptaków które powypadałby z gniazd

A słyszałeś o czymś takim jak naturalna selekcja? Ten twój ptaszek wypadnie znowu.
    « Ostatnia zmiana: Września 06, 2010, 17:25:54 wysłana przez legomir »
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #49 dnia: Września 06, 2010, 17:28:44 »
    "ono chce się nażreć, wyspać i kopulować"

Dorośli mężczyźni zazwyczaj też tak mają, więc sam sobie strzeliłeś gola.
    (click to show/hide)

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Września 06, 2010, 17:31:23 »
    "ono chce się nażreć, wyspać i kopulować"

Dorośli mężczyźni zazwyczaj też tak mają, więc sam sobie strzeliłeś gola.

Raczej nie. Dorosły mężczyzna chce jeszcze np. ubrania czy siłowni czy komputera czy marzeń, a zwierze nie.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #51 dnia: Września 06, 2010, 17:34:16 »
    Zbaczamy z tematu on brzmi znecanie sie nad zwierzętami a nie czy są lepsze od nas czy gorsze, jak to mówią "tyle teori ilu badaczy"

(click to show/hide)

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #52 dnia: Września 06, 2010, 17:34:40 »
    Ale żeś powiedział... A czy taki  Penderecki nie jest dorosłym mężczyzną? Mógłbym Ci wymieniać mnóstwo ludzi, którzy właśnie takimi zwierzętami nie są. A Ty trywializujesz sprawę... No nie wiem... Podaj jakieś naukowe twierdzenia że dorośli mężczyźni są zazwyczaj zwierzętami... Sondaż chociaż jakiś podaj. Wiem iż teraz od razu napiszesz: "Udowodnij że zwierzęta nie mają uczuć wyższych!" Ale nie ja jestem od udowadniania, lecz naukowcy. Znajdź mi internecie jakiegoś naukowca, który mówi że zwierzęta mają potrzeby duchowe...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Września 06, 2010, 17:36:59 »
    Hitler uważał że Niemcy są rasą panów i są lepsi od każdego innego człowieka, jak widać dzisiaj ten pogląd przekształcił się w "Człowiek jest panem a zwierzęta g***** niepotrzebnym", ale do rzeczy :
    Ewolucja... Najpierw sprawdź w słowniku co to znaczy. To że zwierze z którego wyewoluował człowiek nie miało uczuć to nie znaczy że na przestrzeni dziejów umysł człowieka nie wykształcił sobie takiej zdolności. Zwierzę oczywiście odczuwa ból, głód, a nawet przyjemność. Ale nie ma uczuć wyższych takich jak miłość. Zwierzę nie czuję potrzeby pójścia do filharmonii aby zaspokoić swe potrzeby duchowe, ono chce się nażreć, wyspać i kopulować. Nie bez powodu o ludziach, którym w głowie tylko najniższe potrzeby mówi się że są jak zwierzęta. Taka małpa... Jakie narzędzie zrobi? Góra młotek. A co stworzył człowiek? Taki np: internet dzięki, któremu możesz tu prezentować własne opinie.
    Na jakiej podstawie twierdzisz że zwierzę nie ma uczuć takich jak miłość? Dlatego że np taki pies nie zaprasza suki na kolacje przy świecach w restauracji? Jeżeli tak to  radzę się zapoznać z pojęciem miłości, ponieważ samo bronienie szczeniąt przez matkę to nie jest "Instynkt bo gatunek musi przetrwać" tylko miłość matki do dziecka a w tym przypadku suki do szczeniąt.
    Zwierzęta również mają wyższe potrzeby od tych podstawowych, nie chcą się tylko "nażreć wyspać i kopulować", zwierzęta również się bawią tylko jak już mówiłem w inny sposób, nie siedzą przed komputerem i grają pikselami, tylko biegają po dworze, gonią siebię (mój pies też ogląda telewizję ale to inna bajka), mają też np potrzebe bezpieczeństwa, pies zawsze wybiera sobie w domu miejsce tylko jego, jego legowisko w którym czuje się bezpieczny i nikt go tam nie ma prawa tknąć.
    Znajdź mi internecie jakiegoś naukowca, który mówi że zwierzęta mają potrzeby duchowe...
    Nie mają też potrzeb politycznych, nie chcą zdobywać nowych ziem oraz tworzyć różnego rodzaju ogranizacji bo im to do szczęścia nie potrzebna, a to że człowiek żeby czuć się bezpiecznie potrzebuje 9348950348 organizacji to inna sprawa.
    Zbaczamy z tematu on brzmi znecanie sie nad zwierzętami a nie czy są lepsze od nas czy gorsze, jak to mówią "tyle teori ilu badaczy"
    Jeżeli uważasz kogoś za gorszego od siebie, bardzo często automatycznie nim gardzisz, co sprowadza do znęcania się, torturowania, a nawet zabijania, dlatego nie zbaczamy z tematu,
    « Ostatnia zmiana: Września 06, 2010, 17:41:14 wysłana przez Axel »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #54 dnia: Września 06, 2010, 17:37:43 »
    Duchowych nie mają, ale kochać potrafią, widać to na codzień, był nawet artykuł gdzie pies przyszedl sie do człowieka połasić, a człowiek go mało co nie zabił bo mu podeptal grządki. Albo weźmy przykład może nie mają potrzeb duchowych, nie mają religii, nie mają waluty i dzięki temu nie mają wojen w których cierpią WSZYSCY.
    (click to show/hide)

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Września 06, 2010, 17:45:07 »
    Nie gorszego tylko MNIEJ WAŻNEGO NIŻ ŻYCIE CZŁOWIEKA szczepionki dla ludzi testuje się na szczurach. Ty też taką dostałeś kiedyś na pewno. Wolisz aby ten szczur żył wtedy dalej czy ty teraz?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #56 dnia: Września 06, 2010, 17:53:17 »
    Myśle, że szczur bo moje życie zmarnowało się przed komputerem
    (click to show/hide)

Offline J4ffarello

• Użytkownik
    • Lubię spam!
    « Odpowiedź #57 dnia: Września 06, 2010, 17:59:43 »
    papierza
    (tu nic nie było ;p)

Hitler uważał że Niemcy są rasą panów i są lepsi od każdego innego człowieka, jak widać dzisiaj ten pogląd przekształcił się w "Człowiek jest panem a zwierzęta g***** niepotrzebnym"
    Nie wydaje mi się... Co mają ze sobą wspólnego znęcanie się nad zwierzętami a ideologia nazistowska? Toż tu o psychikę chodzi...

Grevious, nie rób z psów, kotów i innych istot bezmózgich prymitywnych ameb, które kierują się tylko pierwotnymi odruchami i instynktem. Zwierzęta myślą głównie o zaspokajaniu potrzeb niższego rzędu, ale czy to znaczy, że nie mają uczuć? Niech będzie, te moje wypociny o karze śmierci były przesadzone, ale więzienie na pewno się takiemu osobnikowi należy.

Mówiłeś o tym, że za męczenie zwierząt 10 lat, a za zabójstwo czasem mniej? Tak, ale zabójstwo może być w obronie własnej, na zabójstwo może wpłynąć wiele czynników... a męczenie zwierząt to czysty sadyzm.

@up - nie skomentuję... pewnie masz mniej niż 30 lat, i mówisz że zmarnowałeś CAŁE ŻYCIE?! OMG, jeszcze co najmniej 30 lat przed Tobą...
    « Ostatnia zmiana: Września 06, 2010, 20:45:17 wysłana przez J4ffarello »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #58 dnia: Września 06, 2010, 18:11:29 »
    Nie śmiej sie proszę z tego "papierza" człowiek sie uczy ciągle ;)

Całe życie przesiedziałem tak dokładnie pewnie mnie co zabije przed 25 rokiem życia,

BTW Znęcanie sie nad zwierzętami to jest choroba psychiczna której się nie da wyleczyć bo się zapewne z nią urodził więc szpitale psychiatryczne odpadają. Sadysta zaczynając od zwierząt może skończyć na ludziach.
    (click to show/hide)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Września 06, 2010, 23:51:41 »
    O kurczę. Nie spodziewałbym się tematów filozoficzno-moralnych (haha, powiedzmy) na tym forum. Ale dobra.

Zaczynając: ktoś z was może mnie oświecić, dlaczego życie człowieka jest bardziej wartościowe od życia psa?*

*bez elaboratów, proszę. To tylko mały wstęp. :)