Czy mi się zdaje, czy nikt się nie wypowiedział ogólnie, która frakcja w czym jest najlepsza.
Rhodoks:
Więc tak według mnie Rhodocy są świetni w bronieniu zamków, oraz... nie, w niczym tylko w bronieniu zamków lub w ich zdobywaniu chociaż wole nimi bronić niż atakować :).
Swadians:
Cóż mówić, generalnie maja najlepsza pod każdym względem "Piechotę" (jak i w opancerzeniu jak i w umiejętnościach), maja także najlepsza "Ciężka Jazdę" jednak generalnie nie lubie nimi grać ani mieć z nimi wojny a to dlatego, że są umiejscowieni [mówię o wersji 1.003] w samym środku i głownie przez ich kraj przechodzę do innego.
Nords:
Są raczej średnią grupa we wszystkim, maja dobra "Piechotę", "Łuczników". Jej minusem jest brak [jak się mylę niech mnie ktoś poprawi] jazdy. Jednak ich duzym plusem [jak i Veagirów] jest swietne umiejscowienie na mapie.
Veagirs:
Jak już wcześniej mówiłem maja świetne umiejscowienie, podoba mi się również podobna do Swadianskiej "Ciężka Jazda", dobzi "Łucznicy" oraz ich weterani którzy tworzą dobra nawet "Piechotę".
Chanat Khergicki:
Według mnie niedoceniana a zarazem najlepsza nacja. Po pierwsze maja świetna (zarazem do walk otwartych, czy to na łąkach czy szczególnie w górach, jak do ataków i obrony zamków) "Lekką Jazdę" gdyż mają łuki, (nawet ci najbardziej doświadczeni "Lansjerzy".
Podsumowując, według mnie najlepsza nacja jest Chanat ale na drugim miejscu zdecydowanie są Rhodocy, najgorsi sa chyba Nordzi gdyż nie maja "Jazdy" a jednak ona jest w Mount&Blade najważniejsza.