Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 222640 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    Odp: cRPG MOD
    « Odpowiedź #870 dnia: Lutego 16, 2011, 23:05:06 »
    Dziękuję, za wszystkie porady, rozmawiałem z Harpagiem i zdecydowałem się za jego namową na snajperkę i 100 punktów w kuszę, wypróbowałem ten build i jestem bardzo zadowolony :)

Offline Fraa_Erasmas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #871 dnia: Lutego 17, 2011, 15:09:23 »
    No więc prawda jest taka że Harpag i ja używamy snajperki (Harpag Masterworka a ja Well Made), Heavy też, ale rzadziej. Powiedzmy sobie szczerze, ze strzelaniem jest jak ze wszystkim innym - trzeba trafić żeby zabić. A i to nie zawsze się udaje, nawet snajperką; czyli klasyczne L2P. Taki Ronald ma wysokie staty bo potrafi naprawdę szybko i dobrze celować. Co do skuteczności - w zwykłej snajperce jakieś 30-40% trafień zabija, w dziedziczonych jest lepiej, ale nawet Masterwork Harpaga nie zabija za absolutnie każdym razem.  

Snajperka ma dwie duże wady - czas ładowania i lag po naciśnięciu spustu.  To pierwsze powoduje że szansa trafienia drugi raz tego samego pacjenta jest bliska zeru. Lag z kolei jest irytujący i groźny przy strzelaniu na małe dystanse. Musze jednak przyznać że już Exceptional ma lag stosunkowo niewielki, a Masterwork prawie wcale.

Heavy jest z tej perspektywy fajna - lag jest minimalny, ładuje się wyraźnie szybciej, jest przyjemniejsza w obsłudze, ale... może służyć od "obskubywania" przed dobiciem z ręki, ew. do dobicia wcześniej "obskubanych". No i jest sporo tańsza co ma znaczenie przy naprawach;  uszkodzenie snajperki to 875 golda w plecy. Ja ją lubię i okresowo używam. Co do zasady jednak wolę snajperkę ze względu na skuteczność. Jeśli nastawiasz się na strzelanie to strasznie frustrujące jest patrzenie na gości dobijanych przez kogoś innego jednym machnięciem po tym jak wpakowałeś bełta w żywot...  No ale cóż, bycie kusznikiem to jednak robota przy wsparciu dla piechoty, a gości takich jak Ronald czy Gnjus (DaveUKR odpuścił sobie cRPG po patchu) jest ledwo kilku.  

Harpag ma 100 w kuszach, ja obecnie 115, zmierzam do jakiś 130, ale też inaczej jej używamy - Harpag bardziej piechociarsko, ja strzelam na większe dystanse. Moim zdaniem różnica między 100 a 120+ jest wyczuwalna i polega na tym jak bardzo bełty "chodzą" na boki przy strzelaniu, co ma znaczenie przy dystansie większym niż 20 - 30 m.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2011, 15:13:13 wysłana przez Fraa_Erasmas »

Dyplomacja to sztuka mówienia komuś "sp****laj" w taki sposób żeby poczuł podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #872 dnia: Lutego 17, 2011, 15:29:09 »
    Primo:
    DaveUKR odpuścił sobie cRPG po patchu

Bez obrazy, ale dobry kawał :)
    Widziałem pacjenta wczoraj na Siege'u "Piątce". Dalej kusza i pole. Zwierzał się, że w pole ma coś ~70/80, a w kuszach coś ponad 110. Szło mu naprawdę ciekawie, nawet ja nie mogłem mu przeszkodzić (Lamiłem jak cholera. Chciałbym również dodać, że nie uważam się za jakąś Alfę i Omegę).

Secundo: Ja sam zastanawiam się co do wpakowania większości punktów w kusze. Każdy z lepszych kuszników mówi (lecz nie obiecuje), że ma ~140/150 w kuszach.

Tertio: Najbardziej martwi mnie jedna rzecz - ja z natury jestem cholernie niecierpliwy. Gdybym miał ulepszać snajperkę, aż do Masterworka to bym sobie chyba coś zrobił. Ja sam nie wiem - mam obecnie level 30, 4 miliony expa do nabicia. Przy następnej generacji (czyt. V) nie wiem czy nabiłbym level 31 dość szybko.

No i sprawa ostatnia: Nie wiem jak wy, ale chyba tylko ja mam tak cholernego farta. W większości czasu muszę chodzić z Light Crossbow'em. Sniperka często mi się psuje. Z tego co czytam to Harpag czy Erasmas spokojnie utrzymują swoje sety. Nie mówiąc już o tym, że większość z Was wychodzi jeszcze na plus. Naprawdę nie wiem co jest. Chciałbym postrzelać ze snajperki, a uwierzcie mi, nie strzelam aż tak tragicznie jak większość pewnie myśli.

No, koniec użalania się nad sobą. Chyba, że...NIE!! SNAJPERKA SIĘ ZEPSUŁA!!!

Offline Fraa_Erasmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #873 dnia: Lutego 17, 2011, 15:34:39 »
    no i 875 do piachu :-) Mój standard: Pielgrzym + sniper + stalowe bełty + saranid guard sword/one handed battleaxe + tarcza = ca 27,5k. Jak masz zapasik gotowizny
    to da rade to utrzymać przez cały czas, bez znaczącego zarobku (do x2, powyżej jest lepiej)

A Dave tak się zarzekał że olewa i nie wraca :-)

Tymbałku, kusza nie nie jest dla niecierpliwych, wiesz?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2011, 15:41:22 wysłana przez Fraa_Erasmas »

Dyplomacja to sztuka mówienia komuś "sp****laj" w taki sposób żeby poczuł podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #874 dnia: Lutego 17, 2011, 16:03:36 »
    Primo:
    Bez obrazy, ale dobry kawał :)
    Widziałem pacjenta wczoraj na Siege'u "Piątce". Dalej kusza i pole. Zwierzał się, że w pole ma coś ~70/80, a w kuszach coś ponad 110. Szło mu naprawdę ciekawie, nawet ja nie mogłem mu przeszkodzić
    Potwierdzam. Ma 79 pole i 132 w xbow.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #875 dnia: Lutego 17, 2011, 16:07:25 »
    Dla niecierpliwych? Widzisz, z mojego punktu widzenia w kuszach w większości wypadków (nie we wszystkich) ceniona jest właśnie dynamiczność :P
    Ja zawsze chodzę w Leather Jerkin + Nordic Helmet (Taki ala metalowy + skórzana osłona na szyję) + Leather Boots'y i Leather Gloves'y. Noszę także Longsword'a. Jak chcę się pobawić to latam w cięższej zbroi z Dadao. Naprawdę świetna zabawa :)

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #876 dnia: Lutego 17, 2011, 17:48:32 »
    Dla odmiany po konnym kuszniku, jak już zretiruję i osiągnę pierwszą heirloomowaną broń (będzie to lekka kusza), myślałem nad buildem kusznika na nogach. Byłby to build a'la ninja, ale z polearmami (właściwie, to long hafted blade) + lekka kusza.

Level 30 (4 420 577 xp)

Strength: 10
    Agility: 30
    Hit points: 45
    Converted: 10
    Ironflesh: 0
    Power Strike: 3
    Shield: 0
    Athletics: 10
    Riding: 0
    Horse Archery: 0
    Power Draw: 0
    Power Throw: 0
    Weapon Master: 8
    One Handed: 1
    Two Handed: 1
    Polearm: 113
    Archery: 1
    Crossbow: 150
    Throwing: 1

Albo znowu pojadę tym samym buildem jak teraz, czyli konny kusznik 5 HA skill.

EDIT

O PS się nie martwcie, na tym samym buildzie, ale 1h, mam postać i z Niuweidao jestem w stanie tak zaspamować, że wróg nie ma szans.

Można też wziąść pod uwagę staffa zamiast long hafted blade, wtedy to będzie spam.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #877 dnia: Lutego 17, 2011, 18:31:49 »
    Z tym spamowaniem, to sam się przekonałem :]
    Właśnie osiągnąłem 30 poziom i tu musze się zmierzyć z pytaniem: "Wbijać 31 i heirloomować łuk (albo strzały), czy pozostać na poczciwym 1 genie".
    Moja postać ma takie oto predyspozycje:
    Age 45 [30]
    Experience 4455000
    Level up at 8735843
    Kills 175
    Death 150
    Gold 45417
    Generation 1
    Attribute Points 0
    Skill Points 0
    Weapon Proficiency Points 0

Strength 15 
    Agility 24 

One Handed 1 [1 WPF cost]
    Two Handed 1 [1 WPF cost]
    Polearm 13 [1 WPF cost]
    Archery 171 [12 WPF cost]
    Crossbow 1 [1 WPF cost]
    Throwing 1 [1 WPF cost]

Ironflesh 0 
    Power Strike 4 
    Shield 0 
    Athletics 6 
    Riding 0 
    Horse Archery 0 
    Power Draw 5 
    Power Throw 0 
    Weapon master * 8

Jeżeli miałbym zrestartować po 31 poziomie, to myślę, że mój build jest dobry, tylko zamiast 6 Atheltics i 4 PS, to zrównoważyć 5 PS i % Athletics.
    Co o tym sądzicie?

www.pustamiska.pl

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #878 dnia: Lutego 17, 2011, 19:34:48 »
    No, to tak, Mam pytanie: czy uważasz, że twój dmg z łuku był dobry?
    Odpowiedź nie ma wielkiego wpływu na to, co zaraz przeczytasz. ;)

Heirloomój bodkin arrows, jeśli w ogóle cokolwiek. Dlaczego? Otóz spróbuj sobie ten build w następnym genie/na postaci dodatkowej (alt charze):

Level 30 (4 420 577 xp)

* Strength: 21
        * Agility: 18
        * Hit points: 56

* Converted: 8
        * Ironflesh: 0
        * Power Strike: 6
        * Shield: 0
        * Athletics: 4
        * Riding: 0
        * Horse Archery: 0
        * Power Draw: 7
        * Power Throw: 0
        * Weapon Master: 6

* One Handed: 1
        * Two Handed: 1
        * Polearm: 1
        * Archery: 156
        * Crossbow: 1
        * Throwing: 1

+ Warbow, Bodkiny (heirloomowane w nastepnym genie lub nieheirloomowane na alt charze)

6 power strike wystarczy, by mocno przywalić nawet bez WPFów z jakiejś broni. Agi wystarczające, by używać Warbowa z sensowną prędkością, a jego dmg + 7 pd (minimum w dzisiejszych czasach) wystarczy by zabijać. Odczujesz ogromną różnicę w dmgu pomiędzy moim a twoim obecnym buildem, jak tylko dobędziesz warbowa. Zawsze możesz używać Strong Bowa z tym buildem, dmg od PD zawsze trochę (28%) zwiększony, szybkość strzał delikatnie również.

LUB

Uwaga, teraz build, jak ja to nazywam, z deczka "hardkorowy". Jeśli chcesz używać, rezygnujesz z dodatkowej celności, ale sam mistrz poradników dla łuczników Kong Ming z c-RPG forum powiedział, że używa właśnie tego buildu:

Level 31 (8 892 403 xp)

* Strength: 27
        * Agility: 15

* Converted: 12
        * Power Strike: 1
        * Athletics: 5
        * Power Draw: 9
        * Weapon Master: 5

* Archery: 149

uwaga, 27 str = kupa życia nawet bez if. Co prawda jedynie 1 PS, ale siła też troszkę dmg. Natomiast 9 PD - bajka jeśli chodzi o obrażenia z jakiegokolwiek łuku. Polecam oczywiście warbowa, chociaż strong bow tez moze być. Build wymagający poświęceń.

Ogólnie:

Proponuję zrobić do testów alt chara, wbić 21 lvl (pod ten lvl przygotowałem poniższy build) i użyć takiego buildu:

Level 21 (762 569 xp)

* Strength: 18
        * Agility: 12
        * Hit points: 53

* Converted: 8
        * Ironflesh: 0
        * Power Strike: 0
        * Shield: 0
        * Athletics: 4
        * Riding: 0
        * Horse Archery: 0
        * Power Draw: 6
        * Power Throw: 0
        * Weapon Master: 4

* One Handed: 1
        * Two Handed: 1
        * Polearm: 1
        * Archery: 128
        * Crossbow: 1
        * Throwing: 1

Pozwoli ci on podnieść warbowa i strzelać z PRAWIE taką samą ilością wpf jak na buildzie pod 30 lvl, więc zobaczysz, czy w ogóle chcesz używać silniejszego buildu.

I powtarzam, jeśli heirloomować łuk, to najpierw zrób test postacią zbudowaną jak powyżej, by zdecydować, czy lepiej niejako na dłużej związać się ze strong bowem (heirloomując go) czy lepiej heirloomować strzały i w następnym genie warbowa. Chodzi o to, że na twoim buildzie nie podniesiesz warbowa, wiec go nie wypróbujesz ani też nie masz mozliwosci heirloomowania go.

Pozdrawiam i przepraszam za niechlujny post, nie piszę z mojego komputera ;/
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #879 dnia: Lutego 17, 2011, 22:36:32 »
    Teraz robię (zainspirowałeś mnie) kusznika konnego, ale wróćmy do twojego posta.
    Dzięki za tyle trudu ile sobie zadałeś :) Więc chyba zrobię 1 build, ale boję się, że będę miał duży celownik ;/ Mam 171 WPF i niczym się nie różni od 161, tylko tym, że dłużej można trzymać napiętą cięciwę, a między 161 i 156 też nie ma różnicy, ale strong bow i Warbow różnią się od siebie, więc myśle, że celownik będzie za duży, ale mimo wszystko build rzeczywiście śliczny, teraz w puszki muszę ładować 5-6 strzał w lamelki 2-3, a w gorszych 2. A z tym co mi zaprezentowałeś to puszki będą się kłaniać po 2-4 :]
    Dzieki WIELKIE (ot moje zboczenie z Wielkimi :D)

Cholera, mam pytanie! Czy jeżeli będę miał Warbowa i wpf 156 to czy będę skuteczny? (Wielkosc celownika)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2011, 15:04:35 wysłana przez wesch96 »

www.pustamiska.pl

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #880 dnia: Lutego 18, 2011, 15:43:04 »
    Heavy wtopa z tą kuszą, tym bardziej, że ten temat często się przewijał, ostatnio a propos obrażeń(masterwork sniper xbow+(standardowe}belty=95 damage)

PS Aha, dlaczego Leuthen nie kojarzy  Erasmasa, Erasmas nie widuje DaveUKR(którego ja też bardzo rzadko widuję) etc., etc..., no to chyba  wytłumaczenie jest banalnie proste- inne serwery, a przede wszystkim inne czasy reaktywacji.

Dravic
    ,

no, chyba zbytnio odleciałeś w sferę dotkliwych obrażeń, takie buildy bardziej są w klimatach szotganowych rzucajek niż łuków(zwłaszcza tych topowych).

Kompletnie Sobie nie wyobrażam korzystania z Warbowa, nie wspominając o Longu, przy archery w okolicach 120p.
    Bo pod względem widełek, w obszarze których łuki stają w pełni używalne, sytuacja zmieniła się tylko o tyle, że zostały obniżone minima dla Warbowa i Longbowa( który w wersji surowej  jest i tak na chybotliwej granicy grywalności).
    Dalej obowiązują szczeble/punkty kontrolne, które ,IMHO, należy zaliczyć-tzn(w zaokrągleniu) takie są minima:

Khergit -120 p
    Strongbow-140p
    Warbow-150p
    Longbow-160p
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2011, 15:56:14 wysłana przez Liveon »

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #881 dnia: Lutego 18, 2011, 15:51:47 »
    Dzięki :] Długo czekałem na odpowiedź w związku z łukami, dzięki tobie wiem, że moge zretirować spokoknie mając w Warbowie 171 archery :]

www.pustamiska.pl

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #882 dnia: Lutego 18, 2011, 16:27:07 »
    dlaczego Leuthen nie kojarzy  Erasmasa,
    Swoją drogą czy Erasmas ma coś wspólnego z Erasmo Karmazynem?

PS Miałbym prośbę, Wasze buildy umieszczajcie w spojlerach albo chociaż w cytatach, forum jest wtedy bardziej czytelne. Z góry dzięki ;-)

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #883 dnia: Lutego 18, 2011, 16:58:40 »
    Mam dylemat, jak zobaczyłem, że aby wbić 31lvl musiałbym praktycznie zrobić tyle samo ile zgromadziłem przez całą grę. Z 4.400.000 do 8.800.00, i tu mam problem, czy szybciej będzie zdobyć 30 poziom zaczynając od 1 poziomu? Na Heirloomah aż tak mi nie zależy...

www.pustamiska.pl

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #884 dnia: Lutego 18, 2011, 18:12:16 »
    Swoją drogą czy Erasmas ma coś wspólnego z Erasmo Karmazynem?

Nieee, nawet konta bankowe prowadzą osobno;)

Mam dylemat, jak zobaczyłem, że aby wbić 31lvl musiałbym praktycznie zrobić tyle samo ile zgromadziłem przez całą grę. Z 4.400.000 do 8.800.00, i tu mam problem, czy szybciej będzie zdobyć 30 poziom zaczynając od 1 poziomu? Na Heirloomah aż tak mi nie zależy...

Hmm, to jakiś żart?

Pociąg ze  stacji A przebył drogę, o długości 100km, do stacji B w ciągu godziny, a następnie przebył drogę, o tej samej długości,  ze stacji B do stacji C, w takim samym odcinku czasowym...

Pytanie:
    ...dobra, daruję Sobie pytanie, bo mam nadzieję, że już zakumałeś... jeśli nie, to masz big(logical) problem do przemyślenia przez ten weekend...

« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2011, 18:18:03 wysłana przez Liveon »