OK, trochę odświeżę. Też dołączę do grona osób studiujących prawa rządzące Warbandem:
Uwaga, dużo tekstu po angielsku z nie najlepszą gramatyką. Pamiętajcie, to "tylko" moje przypuszczenia, a działania wykonywane były na podstawie szczątkowych informacji podawanych przez dev team w wielu tematach.
http://forum.c-rpg.net/index.php/topic,3246.msg58386.html#msg58386Dla tych, co nie lubią czytać:
chodzi o to, że 9 shield skill + Steel Shield (NIE heirloomowany) = immunitet do większości broni. To, co może ci najbardziej zaszkodzić, to bronie z bonusem do tarcz, ale tylko z PSem 13 i z dużym szczęściem. Krótko:
Maksymalny dmg, który może ci zadać postać 13 PSa z Great Long Bardichem (najsilniejszą bronią z bonusem do tarcz):
max dmg: 94dmg * (8*13PS)% * 100% - 131 * 50% ~~ 192dmg - 65res(minimum!) ~~ 126dmg
W tym przypadku, twój wróg dokonał rzutu na % branych obrażeń i wyrzucił 100%, a ty dokonałeś rzutu na % wchłoniętych obrażeń na 50%. Oba rzuty mogły wynieść od 50 do 100 procent. Twój wróg używa najpotężniejszej broni do łamania tarcz, a jej dmg został pomnożony przez 2 (wzięte z posta cmpx o podwajaniu obrażeń toporów przeciwko tarczom). Nie liczyłem bonusu od szybkości, bo mając 9 athletics 9 shield możesz "backpedalować" i przez to zmniejszyć przyjęty dmg. To NAJGORSZY scenariusz. W najlepszym razie, topór zada... 1 dmg, czyli minimum. Fajnie, nie?
Znalazłem też coś o koniach. Oto, jak przedstawia się wielkość koni w statystykach. Chodzi o wysokość, z której atakujesz, jest ona podana w takich samych jednostkach, jak długość broni. Można się przekonać, czy uderzysz w coś z siodła używając ulubionego 1h.
Sumpter 100
Rouncey 104
Palfrey 104
Steppe 98
Desert 100
Courser 106
Sarranid 100
Destrier 108
Warhorse 110
Large Warhorse 112
Cataphract 98
Charger 112