Siema,
niedawno zacząłem grać w Warband i wsiąkłem straszliwie ;-) Niesamowita gra. Mam jednak kilka wątpliwości, których lektura forum, w tym poradnik autorstwa PC maniaka, mi nie rozwiała. Opiszę je w punktach ;)
1. czy zdolności towarzyszy się sumują? jeżeli mam dwóch gości z chirurgią, jeden ma ją na poziomie 3, a drugi 2, to czy łącznie mam 5 chirurgii, czy tylko liczy się wartość wyższa? Okno towarzyszy - to po lewej stronie - sugeruje, że tylko wyższa wartość się liczy, ale sporo głosów jest na forum, że trza rozwijać trening u wielu towarzyszy, bo szybciej wtedy rekruci się szkolą. Prawda to czy blaga?
2. jak szybko zdobyć jakąś wieś? nieważne czy z mojego królestwa czy nie, ale chcę mieć wieś! nie ważne jest dla mnie poparcie lordów, króla, jestem gotów im podpaść, byle tylko tę wieś - a najlepiej i zamek - zdobyć, tylko pytanie - jak?
3. no właśnie, czy jak zdobędę na kimś zamek to będę mógł go zachować? ot tak o? obecnie prowadzę dość skromna, aczkolwiek elitarną, armię i na szturm się nie porywam, gdyby jednak była możliwość zdobycia zamku zmieniłbym strategię.
4. czy tylko ja jestem takim nobem jeśli chodzi o walkę mieczem? oglądałem filmiki na yt, na których koleś z końskiego grzbietu straszliwie siekł piechurów od samego początku gry, tylko mózgi się rozchlapywały. Tyle że grał w zwykłe M&B. Ja w Warband tnąc z końskiego grzbietu najczęściej przecinam powietrze, w dodatku w tłoku mój wojak straaaaaaszliwie wooooolno macha szablą - czy jak awansuje na wyższy poziom to zacznę machać mieczem szybciej? I czy przypadkiem w Warband nie jest trudniej siekać mieczem siedząc na koniu?
5. do czego służy klawisz "X" - czyli zmiana trybu broni? Wciskam go i jakoś nie widzę, żeby coś się działo. Wyczytałem gdzieś, że służy do szarży, ale ja szarżuje bez wciskania go i to z dość dobrymi efektami. Zatem do czego służy ten przycisk?
6. czy jest aktywna pauza w tej grze? W czasie bitwy łofkors, a nie na mapie. I czy da się jakoś rozsądnie rozkazywać naszym wojakom na tej mapce co sie wyświetla jak sprawdzamy rozkazy w trakcie bitwy? przeciąganie flag, które nie wiem do czego są przyporządkowane, jakoś tak średnio skuteczne jest... Wszelkie porady w tym względzie byłyby mile widziane ;)
Z góry dzięki za odpowiedź ;-)