Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Parę nurtujących pytań  (Przeczytany 46254 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Krwawa opalenizna
    Odp: Parę nurtujących pytań
    « Odpowiedź #45 dnia: Maja 15, 2010, 22:47:30 »
    Kalsiver, to było pomocne, potwierdziłeś to, co sam napisałem, za pomocą konkretnego argumentu - instrukcji.

Trochę logiki... gdzie chcesz przenieść swój dwór jeśli masz tylko jeden zamek czy też jedno miasto? Pewnie na wieś, ale w skrócie odpowiem: Nie da rady.
    Ale rozumiem, że chodzi Ci tylko o ministra i żonę. Szczerze mówiąc nie jestem pewien w takiej sytuacji (gdy się posiada jedno lenno), dlatego spróbuj zdobyć inne miasto/zamek i sprawdź dostępne opcje. Bo tak ogólnie mówiąc to wygląda na kolejne niedopracowanie ze strony twórców.
    Na Twoje drugie pytanie nie znam odpowiedzi, ale zakładam, że da radę to zrobić. Poszukaj na forum, czuję, że ludzie pewnie już zadawali tego typu pytania (w sensie edycji save'ów)..
    Pozdrawiam!
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #46 dnia: Maja 16, 2010, 00:04:50 »
    Mam questa na zlikwidowanie dziupli bandytów.Ale za cholewę nie mogę jej znaleźć.Wie ktoś może gdzie jest ta kryjówka na pustyni saranidow?

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #47 dnia: Maja 16, 2010, 01:17:29 »
    To miejsce jest losowe, ale obejmuje pewien określony obszar - jak znajdziesz zniszczysz jedną kryjówkę, to spodziewaj się, że kolejna także będzie gdzieś blisko. Nikt Ci konkretnie nie powie, ale umiejętność "spostrzegawczość" na pewno Ci pomoże. U mnie najczęściej się zdarza gdzieś w polu czworoboku: Zamek Durrin-Zamek Samarra-Zamek Jameyyed-Zamek Teramma.

No i zwykle kręci się w okolicy mnóstwo bandytów. Ja sam, by nie podążać z wielką wolną armią, która żre i wymaga, wysyłam ekspedycję w postaci siebie i drużyny, a potem w razie potrzeby wracam po kilku elitarnych wojów (jeśli drużyna jeszcze nie jest za dobra). Good luck!

Offline bandyta

• Użytkownik
    • "try to kill bug"
    « Odpowiedź #48 dnia: Maja 16, 2010, 04:47:30 »
    Też mam problem z przeniesieniem dworu.Zdobyłem nowe miasto i chciałbym tam przenieść marszałka, tylko że nie mam żadnej opcji dialogowej z tym związanej, czy ona pojawi się po zdobyciu wymaganych przedmiotów ?

"And the only time he's satisfied
     Is when he's on a drunk"

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #49 dnia: Maja 16, 2010, 05:17:51 »
    Heh, nie ma takiej opcji dialogowej w ogóle (jak i wielu innych niestety). Jedź do miasta/zamku, gdzie chcesz mieć stolicę i w menu będziesz miał zdublowane (przynajmniej tak jest u mnie) zdanie: "Przenieś tutaj swój dwór". Jedna z tych opcji to właśnie ta, której szukasz. Jak masz aksamit (najwięcej znajdziesz u Rhodoków oraz w Khanacie) i narzędzia (dostaniesz wszędzie) to sprawa załatwiona.

Offline kaczy1982

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Maja 16, 2010, 10:39:33 »
    To ja mam taki ze tak powiem denerwujacy problem.

Mam swoje krolewsto , jestem Panem swojego krolewstwa i po zdobyciu jakiegos zamku czy tam miasto dostaje pytanie czy dac je komus czy wziasc dla siebie czy wstrzymac sie z decyzja.Czego nie zrobie - czyli dam komus lub wezme dla siebie to nic sie nie dzieje, miasto zostaje nie przydzielone nikomu.Dopiero zeby zostalo przydzielone musze jechac do swojego glownego miasta gdzie ja mam swoj dwor i pogadac z jednym z towrzyszy , ktorego pewnie wybralem na marszalka i przydzielic dzieki niemu, jest to strasznie irytujace bo musze jechac przez pol mapy czasami zeby przyznac komus te ziemie.Jest tam taka opcja w trakcie rozmowy z marszalkiem : ze chce sameu pelnic funckje marszalka - jednak gdy ja wybieram to nic sie nie zmienia.
    Co zrobic zeby samemu moc przydzielac ziemie?

Drugie pytanie jest takie ze juz koncza mi sie towarzysze :D zostal jeden w mojej druzynie i chyba mam z 12 wasali.Ilu jest towarzyszy abym mogl z nich uczynic swoich wasali?Czytalem ze da sie werbowac lordow innych frakcji ale jak to zrobic?Bo ci moi towarzysze to sa takie lamy ze oni maja srednio po 60 wosjak w swoim oddziale wiec troszke zal.

Dzieki z gory za pomoc.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Maja 16, 2010, 11:08:43 »
    Horn tylko jest jeden problem u mnie;p
    Ja gram bez kodów i nie posiadam jeszcze żadnego zamku a nawet nie jestem jeszcze wasalem.I w takiej sytuacji chyba nie da się oddelegować żołnierzy do jakiegoś zamku aby poczekali na mnie.Chyba ze usunę ich no ale dla mnie to katastrofa ;d

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Maja 16, 2010, 12:03:51 »
    (...)
    Na Twoje drugie pytanie nie znam odpowiedzi, ale zakładam, że da radę to zrobić. Poszukaj na forum, czuję, że ludzie pewnie już zadawali tego typu pytania (w sensie edycji save'ów)..
    Pozdrawiam!
    Niestety ani Wujek Dobra Rada "Google" ani też Ciocia Forumowa Szukajka nie dały mi odpowiedzi na moje pytanie...

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #53 dnia: Maja 16, 2010, 12:17:12 »
    I niech pierwsi będą ostatnimi i vice versa, więc odpowiem Skrzetusky'emu najpierw;] [ale czy to na pewno ten temat;)?]

Owszem - oddelegowanie wojsk - cóż.. nie ma takiej opcji nad czym ubolewam od początku gry. Kodów mam nadzieję, nikt nie używa, ja nawet nie wiem jak takowe mogą wyglądać. Mówisz - jesteś bez siedziby (chłopie, za co Ty utrzymujesz wojsko?;)), więc jedynym wyjściem jest zdobycie takowej, bo żaden ze wspaniałomyślnych królów zamku Ci nie da od razu.
    I jeśli pojawią się kłopoty w postaci zdenerwowanego byłego właściciela z armią pod murami i kilkoma chłopakami z klanu, to szybko udaj się do władcy, do którego Ci najbliżej i zostań wasalem. Jedyny kłopot w tym, że już z tym zamkiem nie odejdziesz dobrowolnie. Ale i na to są sposoby, trochę kombinatoryki i wszystko jest po Twojej myśli.

kaczy1982
    1. Tak, kolejne niedopracowanie - aczkolwiek można w ten sposób podnieść relacje z konkretnym lordem.
    2. Mylisz funkcje - marszałek i minister. Ministrem być nie możesz. Marszałek natomiast sprawuje władzę tylko nad wojskami tak swymi, jak i przyjaznych mu lordów. Jeszcze co do ministra - jeśli masz dużo ziem i nie chcesz latać to zawsze miej ze sobą trochę aksamitu i narzędzi i w każdym (albo w co czwartym, jak wolisz;]) nowo zdobytym zamku/mieście urządzaj sobie stolicę, minister pojawi się tam od razu (może nim być ktoś z pospólstwa, ale tylko jak zaczynasz rządzić własnym królestwem - taka opcja jednorazowa dla nieposiadających drużyny czy też żony, którzy to tę funkcję także mogą pełnić.
    3. Tzw. NPC-ów (bohaterów tawern;]) jest tylko 16. I z miejsca gorąco odradzam czynienie z nich lordów. Nie dość, że nie mają i nie mogą mieć rozwiniętych zdolności przywódczych, przez co posiadają niesamowicie słabe armie (ja wiem, Ty możesz im dać te armie, ale co z tego jak po kilku tygodniach wszyscy żołdacy, których im łaskawie przydzieliłeś, spierdzielą z powodu niskiego morale). Ponadto pojawiają się dziwne bugi kiedy pytasz ich o zdanie na temat przydzielania lenn (UNRECOGNIZED TOKEN i czerwony ekran pełen dziwnych przekazów kosmicznych - czy coś w ten deseń, a z tym - uwierz - nie idzie grać).
    4. Lordowie-rekrutacja - temat wałkowany na forum mnóstwo razy. Musisz pogadać z takowym (opcja na samej górze) zapytać go o jego władcę i jeśli powie że coś nie bardzo w tym jego słodkim królestwie, to znak że może być Twój. Najłatwiej znaleźć sojusznika w rywalach swoich seniorów. Raz mi się udało przekonać któregoś z bojarów na tyle, że odszedł razem ze swym zamkiem i wsią, dołączając do mnie.
    I, jak to mówią, powodzenia życzę.

AdrianC
    Nie znam się na modowaniu ani trochę, nawet takich, wydawałoby się, banalnych rzeczy. Poszukaj może zatem jakiegoś modera na forum (wielu jest) i wyślij PM, może będzie na tyle miły, że odpowie;]

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Maja 16, 2010, 21:13:46 »
    Znalazłem rozwiązanie swojego problemu na Forum TaleWords.
    Należy pobrać minimod Companion Export & Banner Edit.
    Link do tematu: http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,109481.0.html

Offline Rooste

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Maja 16, 2010, 23:58:25 »
    Wiecie gdzie jest skrzynia , czy wgole jest , z ekwipunkiem podczas obrony zamkow ? bo mi strasznie strzal brakuje i chcialbym uzupelniac

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #56 dnia: Maja 17, 2010, 00:02:42 »
    Musisz zbierać od trupów. Niestety skrzynki nie znajdziesz.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #57 dnia: Maja 17, 2010, 00:26:28 »
    Prawda, tym bardziej to jest dziwne i niedopracowane, że budujesz przez długi czas wieżę oblężniczą, ale do ekwipunku wejść nie da rady, bo trzeba przerywać oblężenie. Ja sam często zapominam zmieniać uzbrojenie przed oblężeniem i budzę się stojąc przed murami ze świadomością, że nie wziąłem kuszy, niesamowicie irytujące.

A dla Ciebie rozwiązaniem może być uzbrojenie się w łuk i trzy kołczany, co da Ci nawet do 102 strzał [3*34] (jeśli używasz khergickich o zwiększonej pojemności). Powinno wystarczyć jak jesteś dobrym strzelcem, resztą niedobitków zajmuje się armia. Oczywiście jeśli nie planujesz walczyć w pierwszej linii w ogóle.
    A zresztą też tak jak kolega wyżej radzi, trzeba zbierać z pola;]

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Maja 17, 2010, 13:45:40 »
    Czy konie naszych towarzyszy ulegają okulawieniu w następstwie obrywania w d...? Mój koń po tym jak dwa razy z rzędu padnie traci na jakości, konie towarzyszy na razie się trzymają, ale ciekaw jestem czy to przypadek/ ich konie są bardziej żywotne/ czy też może w ogóle konie przez nich dosiadane się nie "psują"? A tak w ogóle czy liczba upadków możliwych do zaliczenia przez "kunia" bez okulawienia jest stała, czy zmienna? Dotychczas moje dwa konie po dwóch upadkach uległy pogorszeniu, ale może to przypadek... Aha, jeszcze jedno ;-) przez ile dni towarzysze siedzą w jednej karczmie? Na początku gry zbieram drużynę, mam z góry wytypowanych gości do zebrania, 6 ludzików. Objechanie całej mapy - jadę sam, tylko z zebranymi towarzyszami - zajmuje mi ponad tydzień (muszę przy okazji stoczyć parę walk coby mieć kasę na moich hirołsów) i gdy dojeżdżam do ostatniego miasta nadal brakuje mi jednego ludzika. A objechałem wszystkie tawerny, w których odwiedzałem także sypialnie by sprawdzić czy tam się kto nie kryje (a czasami się kryje ;-) ). I teraz muszę jechać jeszcze raz :( Stąd też to pytanie, jak długo taki ludzik siedzi w jednej tawernie?

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Maja 17, 2010, 13:52:20 »
    Co do koni to niestety nie wiem. Ja cały czas jeżdżę na Kulawym, którego dostałem na początku gry i nie narzekam.
    Co do NPC,to ja swoich 8 szukałem ponad 30 dni(w grze). Odwiedziłem wszystkie miasta kilka razy.
    Co do tego ile dni przebywają w danym mieście to wydaje i się, że jest to liczba losowa. Bywało, że niepotrzebny mi NPC siedział w jednym mieście kilka dni, a innego nie było już po kilku godzinach. Co ciekawe, podczas moich poszukiwań "8 wspaniałych" za każdym razem gdy wchodziłem do Tawerny w jakimś mieście był w niej... Bunduk... Jego akurat nie potrzebowałem, ale miałem wrażenie jakby mnie śledził i się narzucał ^^