Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Parę nurtujących pytań  (Przeczytany 46238 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bandyta

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "try to kill bug"
    Odp: Parę nurtujących pytań
    « Odpowiedź #30 dnia: Maja 13, 2010, 21:12:56 »
    siema :D mnie też wciągnęła ta gra jak żadna inna od czasów gothica
     Postaram się odpowiedzieć na twoje pytania.

1.Z tego co mi wiadomo to nie, ale mogę się mylić :D

2.Samą wieś możesz dostać chyba tylko od króla przy okazji zdobywania zamku,da ci ją jako lenno.Jeśli chcesz mieć szybko wieś dla siebie, to musisz wyszkolić ludzi i szturmem zdobyć zamek,zdobywając zamek będziesz miał też twoją upragnioną wieś.

3.Jeśli nie służysz żadnemu królowi to jak najbardziej będziesz mógł go zachować,sam siebie mianować królem, osadzić marszałka i robić wszystko co jest związane z rządzeniem.Jeśli już komuś służysz to zależy to od twojego chlebodawca czy zamek zostanie w twoich rękach czy król odda go innemu lordowi.

4.Ja nie odczułem dużej różnicy w walce mieczem po przesiadce na warband.Nie jesteś noobem :) co najwyżej newbie, gdy kupujesz miecz zwracaj uwagę na długość ostrza i szybkość broni, logicznym jest że z konia łatwiej trafić długim mieczem, z czasem nauczysz się siekać wroga na polu walki. Jeśli chcesz rady ode mnie to mogę napisać że warto odbijać koniem w stronę atakowanego tuż przed wymachem.Wygląda to tak że gdy pędzisz koniem z pozycją gotowości przed samym atakiem skręcasz lekko w stronę atakowanego.Im wyższy lvl postaci tym więcej pkt biegłości co za tym idzie coraz lepiej szybciej i mocniej obsługujesz swój ulubiony oręż.

5.Nie wiem nie używam,ale domyślam się że przy broni jedno/dwuręcznej można przeskakiwać między trybami z tarczą i bez (jednoręczna/dwuręczna)

6.Czekam na moda który by rozwiną ten aspekt gry :(
    « Ostatnia zmiana: Maja 13, 2010, 21:20:05 wysłana przez bandyta »
    "And the only time he's satisfied
     Is when he's on a drunk"

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #31 dnia: Maja 13, 2010, 21:52:08 »
    Siema,
    niedawno zacząłem grać w Warband i wsiąkłem straszliwie ;-) Niesamowita gra. Mam jednak kilka wątpliwości, których lektura forum, w tym poradnik autorstwa PC maniaka, mi nie rozwiała. Opiszę je w punktach ;)

1. czy zdolności towarzyszy się sumują? jeżeli mam dwóch gości z chirurgią, jeden ma ją na poziomie 3, a drugi 2, to czy łącznie mam 5 chirurgii, czy tylko liczy się wartość wyższa? Okno towarzyszy - to po lewej stronie - sugeruje, że tylko wyższa wartość się liczy, ale sporo głosów jest na forum, że trza rozwijać trening u wielu towarzyszy, bo szybciej wtedy rekruci się szkolą. Prawda to czy blaga?
    2. jak szybko zdobyć jakąś wieś? nieważne czy z mojego królestwa czy nie, ale chcę mieć wieś! nie ważne jest dla mnie poparcie lordów, króla, jestem gotów im podpaść, byle tylko tę wieś - a najlepiej i zamek -  zdobyć, tylko pytanie - jak?
    3. no właśnie, czy jak zdobędę na kimś zamek to będę mógł go zachować? ot tak o? obecnie prowadzę dość skromna, aczkolwiek elitarną, armię i na szturm się nie porywam, gdyby jednak była możliwość zdobycia zamku zmieniłbym strategię.
    4. czy tylko ja jestem takim nobem jeśli chodzi o walkę mieczem? oglądałem filmiki na yt, na których koleś z końskiego grzbietu straszliwie siekł piechurów od samego początku gry, tylko mózgi się rozchlapywały. Tyle że grał w zwykłe M&B. Ja w Warband tnąc z końskiego grzbietu najczęściej przecinam powietrze, w dodatku w tłoku mój wojak straaaaaaszliwie wooooolno macha szablą - czy jak awansuje na wyższy poziom to zacznę machać mieczem szybciej? I czy przypadkiem w Warband nie jest trudniej siekać mieczem siedząc na koniu?
    5. do czego służy klawisz "X" - czyli zmiana trybu broni? Wciskam go i jakoś nie widzę, żeby coś się działo. Wyczytałem gdzieś, że służy do szarży, ale ja szarżuje bez wciskania go i to z dość dobrymi efektami. Zatem do czego służy ten przycisk?
    6. czy jest aktywna pauza w tej grze? W czasie bitwy łofkors, a nie na mapie. I czy da się jakoś rozsądnie rozkazywać naszym wojakom na tej mapce co sie wyświetla jak sprawdzamy rozkazy w trakcie bitwy? przeciąganie flag, które nie wiem do czego są przyporządkowane, jakoś tak średnio skuteczne jest... Wszelkie porady w tym względzie byłyby mile widziane ;)

Z góry dzięki za odpowiedź ;-)

1. Tak, sumują się
    2. Do każdego zamku przydzielona jest jedna wieś, do każdego miasta przydzielone jest 2 - 4 wsi. Każda wieś ma "patrona" w postaci miasta lub zamku. Więc, jeśli chcesz samodzielnie zdobyć wieć, musisz zdobyć zamek, lub miasto do którego jest przydzielona.
    3. Jeśli jesteś lordem a nie masz zamku, to kiedy sam zdobędziesz zamek, jest duża szansa, że król ci go przydzieli. Jeśli masz już zamek, a zdobędziesz inny, to jest mała szansa, że król również tobie go da, przy 3 zamku praktycznie nie ma szans (są lordowie bez lenn, więc król stara się i im coś przydzielić). Jedyną radą na to jest założenie własnego królestwa, lub poparcie pretendenta do tronu (przy wojnie domowej to ty decydujesz komu dać zamek)
    4. Siekanie mieczem jest stosunkwo łatwe, ale lepiej zaopatrz się w długi miecz (średniowieczna kawaleria używała półtoraków)
    5. wciskając x przy rozpędzonym koniu trzymając lancę, powodujesz jej nachylenie. Trafienie nachyloną lancą jest bardzo skuteczne, przebija się przez blok i niszczy tarcze, ale używają tego zwykle początkujący. Naciskając x przy walce długim dwuręcznym toporem zmieniasz tryba walki z drzewcowej na dwuręczną. Nacskając x przy walce oszczepami mnieniasz tryb z rzucania na walkę w zwarciu.
    6. Nie ma aktywej pauzy, polecam nauczyć się na pamięć kombinacji rozkazów na F1 - F3 oraz 1- 3. Bardzo momaga w taktycznej grze.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Maja 13, 2010, 22:47:59 »
    Wielki dzięki za odpowiedzi - pomocne wielce ;)
    Jednak nadal parę rzeczy mnie frapuje ;-)
    Co do pkt 1 - jeżeli zdolności towarzyszy się sumują to chyba nie wszystkie? Jak zbieram podatki to pojawia się info, że człekiem z najwyższą zdolnością handlu jest ktoś tam i dlatego będę zbierał podatki przez ileś tam dni. Podobnie jest gdy kradnę bydło ze wsi. Czyli w tych przypadkach się nie sumują. A które zatem się sumują? Jest jakiś wykaz czy coś takiego?

W grze jestem łupieżcą bez honoru, który pali, gwałci i rabuje wszystko co się rusza i na drzewo nie ucieka. Ostatnio napadłem na powracającego z wojny lorda z mojego królestwa, pobiłem i wziąłem go do niewoli. Wszyscy pozostali lordowie ruszyli za mną w pościg, pokonałem dwóch kolejnych - byli osłabieni po wojnie i mieli armie rzędu 20-30 ludzi - ale teraz chciałbym jakoś powrócić na łono mego królestwa - jest taka możliwość, czy już cały czas będą mnie tak ścigać? Lordowie, którzy za mną pogonili nie chcieli ze mną gadać tylko krzyczeli, że walka z nimi będzie prawdziwym sprawdzianem mojej siły. Sam nie jestem ani lordem ani nawet szlachcicem.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #33 dnia: Maja 13, 2010, 22:51:58 »
    Jedynym skillem który się sumuje jest "trening", zaś inne skille "drużynowe" są zaliczane tylko osobie o najwyższym danym skillu...

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Maja 14, 2010, 00:00:51 »
    Jedynym skillem który się sumuje jest "trening", zaś inne skille "drużynowe" są zaliczane tylko osobie o najwyższym danym skillu...

Mylisz się, sumują sie każde umiejętności z stetusem "umiejętność drużyny", takie jak szkolenie, chirurgia, handel, tropienie itd.

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #35 dnia: Maja 14, 2010, 03:39:56 »
    Gram w WB już mnóstwo czasu (wieloma postaciami, stosując różne strategie), ale pewne sytuacje wciąż zaskakują. Obecnie nurtuje mnie głównie prawo do rządzenia. W tej chwili gram jako wasal Królestwa Rhodoków. Oprócz tego, że pomogłem cały Sułtanat odesłać w zapomnienie, gram bardzo spokojnie (wydając uczty, wypełniając zadania dla książąt i podnosząc swój status poprzez wysyłanie NPC-ów z misjami).

Jednakowoż, szukając już na forum kilka razy, nie znalazłem odpowiedzi jak konkretnie ma wyglądać przejęcie królestwa w sposób pokojowy, czyli zastąpienia króla swoją osobą. Doczytałem się jeno, że prawo do rządzenia na wysokim poziomie, pozwoli mi dostać tron Jelkali. Brzmi dobrze, ale pytanie brzmi - jak?

Opcje dialogowe (choć o niebo poprawione względem podstawki) są nadal bardzo ubogie. I tak, gdy pytam książąt o zdanie na temat władcy, najczęściej mówią że sporo się im nie podoba, ale na tym monolog się kończy. Bo trzeba dodać, że król Graveth ma bardzo ciekawą osobowość (nie wiem czy zawsze tak jest, tzn. czy przy każdej grze postaci losują "osobowości" czy są one ustalone z góry), dając wszystkie podbite ziemie tylko kilku lordom, a ostatnio zwłaszcza mi [relacja ok. 30]. W ten sposób król tworzy sobie coraz to nowych wrogów. Ale to w sumie nieważne.

Pytanie więc sprowadza się do jednego - jak powiększać wartość prawa rządzenia bez wywoływania buntu i zakładania swojego królestwa? NPC-ów jest za mało (tylko 16, ale i tak nie wszystkich da się wysłać bo sobie przeszkadzają wzajemnie). I ja, jako wasal, nie mogę buntować książąt przeciw królowi [dziwne realia].

Ostatnio miała miejsce jeszcze inna dziwna sytuacja, o której wyjaśnienie bym prosił.
    Otóż Królestwo Nordów wypowiada wojnę Królestwu Rhodoków. Walki trwają miesiąc, chłopcy się biją zawzięcie, palą po kilka wiosek [oko za oko] i w końcu !bum! zamek Grunwalder pada pod naporem nordyckich toporów. Jednak nie upilnowali chłopcy z północy swego nowego dobytku, albowiem szybko postanowiłem wymarsz z zamku Jamiche, by wraz z armią odbić zamek, który później trafił w moje posiadanie. Walki skończyły się trzy dni później, więc całą "wojnę" można by podsumować jako próbę sił.
    I dostałem prawo do rządzenia. Dlaczego, czy raczej - za co?

Wybaczcie za obfitość tekstu, niekoniecznie niezbędnego.
    Pozdrawiam!
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Maja 14, 2010, 20:06:06 »
    Podepnę się. Chce zwerbować lordów swadii, z jednym mam relacje ponad 18, ponad 115 ludzi ze sobą, podbitych veagierów, prowadzę wojnę z Nordami, a on gada, że w wojskowego punktu widzenia nie dam rady go obronić itp. Co zrobić? A i jezcze jedno, staram się o damę jakąś i mam relacje na 37 z bratem 15 chce wziąść ślub a ona gada, że wygrałeś już nie będę mieć miasta czy coś takiego.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Maja 15, 2010, 14:38:04 »
    Poczytałem na strategy wiki i z tego co tam pisze wynika, że spośród zdolności towarzyszy tylko punkty treningu sumują się, w przypadku pozostałych zdolności bierze się pod uwagę tylko najwyższy skill. Czyli rację miał Kradus ;-)

Mam natomiast pytanie o broń drzewcową. W przypadku niektórych jej egzemplarzy w czasie szarży samoczynnie pochyla się do ataku bez potrzeby wciskania czegokolwiek, tak jest w przypadku lancy. Jednak na przykład włócznia sama za nic się pochylić nie chce i trzeba nią dźgać. Tak ma być? Czy coś robię nie tak?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Maja 15, 2010, 15:02:18 »
    Panocki a aktualna wersja Warbanda czyli 1.113 jest już pozbawiona bugów itp i istnieje pełne spolszczenie do niego?

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #39 dnia: Maja 15, 2010, 15:56:31 »
    Bug na pewno jakiś się znajdzie, ale ja żadnych jeszcze nie uświadczyłem... A spolszczenie jest pełne.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Maja 15, 2010, 17:12:33 »
    Poczytałem na strategy wiki i z tego co tam pisze wynika, że spośród zdolności towarzyszy tylko punkty treningu sumują się, w przypadku pozostałych zdolności bierze się pod uwagę tylko najwyższy skill. Czyli rację miał Kradus ;-)
    Co innego wiki, co innego gra.
    Mam natomiast pytanie o broń drzewcową. W przypadku niektórych jej egzemplarzy w czasie szarży samoczynnie pochyla się do ataku bez potrzeby wciskania czegokolwiek, tak jest w przypadku lancy. Jednak na przykład włócznia sama za nic się pochylić nie chce i trzeba nią dźgać. Tak ma być? Czy coś robię nie tak?
    Nachylić można wyłącznie lancę (o ile wiem, nachylić ją można tylko przez klawisz), bo każdy normalny konny uzywa lancy, nie włóczni. Za ciekawostkę podam fakt, że kiedyś można było nachylić długi topór, oraz oszczep.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #41 dnia: Maja 15, 2010, 18:15:09 »
    Co innego wiki, co innego gra.

Czyli uważasz że nie mam racji?

Experience points are not given to party members that are fully upgraded. If multiple companions have this skill they will each help train party members.

Czyli że każdy członek posiadając ten skill daję odpowiednią ilość expa dla jednostek z mniejszym lvl. W żadnym innym skillu nie jest napisane że każdy członek jej używa jednocześnie, czyli tylko trening "sumuję się". Jak nie wierzysz to twój problem...

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #42 dnia: Maja 15, 2010, 18:51:24 »
    Hmm.. widzę, że chyba nikt nie zna odpowiedzi na pytania, które zadałem (z tych, którzy wspaniałomyślnie przeczytali mój post;]) ale do późniejszych kwestii w wyniku własnych obserwacji i doświadczeń:

1. Lanca (w opcjach gry można ustawić ręczne pochylanie lub automatyczne). Osobiście już nie używam tego typu broni, gdyż zbyt proste wydaje się być samodzielne wybijanie armii piechurów. Aczkolwiek z drugiej strony, walka ze stadem Swadiańskich Zbrojnych jest niemal pewnym samobójstwem dla średnio wprawnego gracza, za którego się uważam..
    W podstawce dało się używać każdej broni drzewcowej w ten sposób (sam wybierałem żelazny kij by ogłuszać wrogów), ale w Warbandzie wprowadzili już ograniczenia (może to i lepiej).

2. Werbowanie lordów - przyłączają się (zwykle) tylko ci, którzy mają słabe relacje ze swoim obecnym seniorem, lub wręcz jest on ich rywalem. Poza tym umiejętność perswazji jest niezwykle istotna w tej kwestii.

3. Sumowanie punktów - otóż jest jeszcze inaczej niż panowie twierdzicie; bohaterowie dostają bonusy tylko od naszej postaci. Przykład: wyszkoliłem Marnida w umiejętnościach lekarskich (wszystko na 10) a sam mam tylko dwa punkty w szybkości leczenia, za co on dostaje premię (10+1) do tej umiejętności. Podobnie wyszkoliłem Jeremusa w taktyce, w której sam mam także 2 punkty, więc też jest (10+1). Od innych herosów nie dostają plusów (lub nie jest to nigdzie napisane). Wiem, bo trzech z moich ludzi ma pierwszą pomoc na 10.

4. Błędy 1.113. Wciąż jest ich masa, tyle ode mnie. Najbardziej mnie denerwuje stos czerwonych napisów podczas widoku mapy, gdy żonę ustawia się jako ministra, lub gdy z członków drużyny robimy lordów i pytamy ich o zdanie na temat "kto według ciebie ma otrzymać lenno". Wiem, że to może być spowodowane ilością łatek (tzn. jeśli nie wgramy wszystkich po kolei, jeśli łatamy grę ręcznie) oraz, że to samo może różnie wpływać na różnych kompach.
    W kwestii spolszczenia.. cóż, nie wszystko jest spolszczone - wyliczyłbym jakieś 99,5% dobrej roboty. Poza tym ja sam przerabiam spolszczenie, bo znalazłem kilkanaście denerwujących literówek i błędów składniowych [niby nic, ale dla purysty jęz. to istotna kwestia].
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Maja 15, 2010, 19:56:26 »
    Dobra...
    A teraz powiem wam jak jest w grze na serio.
    Pisze wszystko w Mount&Blade WARBAND Instrukcja !
    Każdy kto potrafi czytać i rozumieć zrozumie:
    (click to show/hide)

Mam nadzieję że to rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące umiejętności.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Maja 15, 2010, 20:33:44 »
    Ponieważ w moim temacie nie uzyskałem odpowiedzi, a nie chcę pisać posta pod postem to zadam swoje pytanie jeszcze raz, tyle że tutaj:
    Pytanko odnośnie opcji "Przenieść tutaj swój dwór". Na forum wyczytałem, że żeby ta opcja zadziałała potrzebne są narzędzia i aksamit. Czy opcja ta działa dopiero gdy mamy co najmniej 2 zamki/miasta, czy przy jednym także? Jeśli przy jednym także, to gdzie jest mój dwór, który mam zamiar przenieść do mojego jedynego zamku/miasta?? :P

i dodam kolejne pytanie.
    Czy istnieje jakaś możliwość(np. za pomocą jakiegoś edytora np. save'ów) zmienić rozłożenie pkt. umiejętności, atrybutów u NPC? Źle rozdałem pkt. w atrybuty i umiejętności u jednego z NPC i chciałbym to naprawić w jakiś inny sposób niż rozpoczęcie gry od nowa.