Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Parę nurtujących pytań  (Przeczytany 46369 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Degren

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Parę nurtujących pytań
    « Odpowiedź #90 dnia: Lipca 27, 2010, 21:39:36 »
    A zauważyłeś że lordowie nie atakują miasta które ma duży garnizon? Np. lord ma 60 chłopa, a wioski broni 70, to już masz jedną akcję do przodu bo nawet nie zacznie plądrować.
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #91 dnia: Lipca 28, 2010, 11:30:20 »
    Ale zazwyczaj zbiera kumpli ;>

Edit Ale mimo wszystko dzięki garnizonowi można będzie opóźnić plądrowanie do czasu aż my wrócimy z "końca mapy"

I przydało by się na początku gry kiedy nie ma z nikim wojny, żeby ludzie nie dezerterowali z niskich morali
    « Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2010, 11:32:05 wysłana przez Gregoriian »
    (click to show/hide)

Offline GTASA

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #92 dnia: Lipca 28, 2010, 13:43:16 »
    atakujesz jakis bandytow i juz morale rosna :)
    92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Lipca 28, 2010, 14:57:40 »
    Ja mam takie jedno nurtujące mnie pytanie. Czemu tak upowszechniła się tutaj odmiana słowa morale "morali", "moralami" itp.? Czy to tylko niedouczenie, czy celowe olewanie zasad poprawnej polszczyzny? To słowo jest nieodmienne i nie posiada liczby mnogiej. Jest morale i koniec kropka! Tak samo jak kakao, choć wiem, że 99% polaków chce się napić "kakała" i "kakałem" lub "kakaem" poprawia sobie humor. o_O

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #94 dnia: Lipca 28, 2010, 16:44:30 »
    "atakujesz jakis bandytow i juz morale rosna :)" nie wiem czy jak ubije 60 ludzmi 25 bandytów to morale urosną

"Ja mam takie jedno nurtujące mnie pytanie. Czemu tak upowszechniła się tutaj odmiana słowa morale "morali", "moralami" itp.? Czy to tylko niedouczenie, czy celowe olewanie zasad poprawnej polszczyzny? To słowo jest nieodmienne i nie posiada liczby mnogiej. Jest morale i koniec kropka! Tak samo jak kakao, choć wiem, że 99% polaków chce się napić "kakała" i "kakałem" lub "kakaem" poprawia sobie humor. o_O"

Tera nie bede odmienial u mnie to niedouczenie raczej
    (click to show/hide)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Lipca 28, 2010, 17:12:49 »
    Na początku morale będą za wysokie, żeby ktoś dezerterował, poczekaj, aż będziesz miał 200 chłopa, zapasy tylko na 2 dni i przegrasz jakąś bitwę... Mój rekord (w podstawce) to utrata 20 ludzi pod wpływem koszmarnie niskiego morale, w tym 12 rycerzy, podczas wielodniowego marszu od zdobytego zamku do następnego itd. W dodatku nagle okazało się ze morale mamy tak niskie, że w bitwie (choć mieliśmy wsparcie innych lordów) moi ludzie po prostu padali jak muchy. Ponadto sposobów zdobywania morale jest zastraszająco mało: właściwie to można tylko kupować wojakom kupę jedzenia.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Orzech

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Lipca 28, 2010, 22:37:53 »
    Można również wygrywać bitwy, zwiększać wskaźnik "przywództwa";)
    Noł ofens, ale ruszać na kampanię wojenną bez zaopatrzenia... Wstyd!

Offline LiYuan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Lipca 29, 2010, 04:05:19 »
    Czy w grze jest jakaś kusza z której można strzelać z konia? Pytam bo jak do tej pory nie trafiłem na taką natomiast podczas jednej z bitew mój bohater strzelał z kuszy siedząc na koniu http://screenshot.xfire.com/s/101675765-4.jpg

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Lipca 29, 2010, 07:06:46 »
    Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Tak, w grze jest kusza, z której można strzelać z konia. Nawet dwie są takie kusze, kusza myśliwska i lekka kusza. Patrz po sklepach, jeśli w statystykach kuszy jest napisane, że nie można używać podczas jazdy konno (cannot use on horseback) to znaczy, że nie można. Jeśli nie ma takiego napisu to znaczy że można. Proste.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #99 dnia: Lipca 29, 2010, 09:56:07 »
    "Na początku morale będą za wysokie, żeby ktoś dezerterował, poczekaj, aż będziesz miał 200 chłopa, zapasy tylko na 2 dni i przegrasz jakąś bitwę... Mój rekord (w podstawce) to utrata 20 ludzi pod wpływem koszmarnie niskiego morale, w tym 12 rycerzy, podczas wielodniowego marszu od zdobytego zamku do następnego itd. W dodatku nagle okazało się ze morale mamy tak niskie, że w bitwie (choć mieliśmy wsparcie innych lordów) moi ludzie po prostu padali jak muchy. Ponadto sposobów zdobywania morale jest zastraszająco mało: właściwie to można tylko kupować wojakom kupę jedzenia."

takie coś i przy 130 jest.
    (click to show/hide)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Lipca 29, 2010, 10:41:35 »
    Można również wygrywać bitwy, zwiększać wskaźnik "przywództwa";)
    Noł ofens, ale ruszać na kampanię wojenną bez zaopatrzenia... Wstyd!

Fakt, o wskaźniku przywództwa nie pomyślałem. A co do wygrywania bitew, to jak wygrasz bitwę, jeżeli twoje morale są za niskie? :) To paradoks.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Orzech

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Lipca 29, 2010, 11:01:25 »
    To nie paradoks.
    A wygrać można, owszem. Choćby i samemu lub z npc tłukąc przeciwnika. Byleby z niskim morale nie rzucać się na spore armie.
    Ktoś może dokładnie wyjaśnić jakie wydarzenia wliczają się do pozycji "ostatnie wydarzenia", która wpływa na morale?
    Czy np. zwycięstwo w turnieju ma na to wpływ?

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #102 dnia: Lipca 29, 2010, 11:10:36 »
    Odpowiedź prosta, nigdy nie dopuszczać do spadku morale w takiej postaci bo inaczej, kampania wojenna równa się fiasko i równie dobrze możesz ludzi puścić do domu. Na singlu, nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja, z trybem zapisu przy wyjściu. Więc problem zwyczajnie leży w pazernym stylu gry i braku dowódczego drygu połączonego z odpowiednią logistyką i planowaniem. Ale to sandbox, tutaj nigdy się nie przegrywa do końca. Bo zawsze można zacząć zbierać wojaków od nowa.

Osobiście preferuje Rhodoków przy czym nigdy nie rozwijam ich na maksymalny poziom jednostek. Zazwyczaj staram się ubierać postać w podobne do nich uzbrojenie i awansuję tylko wtedy, gdy sam dobiję odpowiedni poziom. Grę rozpoczynam w stylu kupiec-misje-polowanie na bandytów. Potem przechodzę na najemnictwo, w czasie pokoju misje i handel plus kręcenie się przy kandydatce na żonę. Po odpowiednim długim czasie uzbierania odpowiedniej renomy, doświadczenia itd zostaje wasalem, rodzina przyszłej żony akceptuje mnie z łatwością i gra jest już z górki.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Lipca 29, 2010, 12:45:22 »
    Więc problem zwyczajnie leży w pazernym stylu gry i braku dowódczego drygu połączonego z odpowiednią logistyką i planowaniem.

A jeżeli zostaniemy okrążeni przez 3x większe armie wroga i będziemy zmuszeni do ucieczki w głąb jego terytorium? Wtedy nawet ekwipunek wypchany żarciem nie pomoże. Pomyśl trzy razy, zanim napiszesz taki, niczym nie poparty, agresywny post.

Offline LiYuan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Lipca 29, 2010, 13:56:47 »
    W grze umiejętności podzielone są na trzy grupy(osobiste, przywódcy i drużynowe) Jak obliczane są umiejętności drużynowe. Czy warto aby jednej[tej samej] umiejętności drużynowej uczyło się więcej ludzi? Czy te punkty jakoś się sumują?