@MatBerseker bardzo dziękuję za odpowiedź. Wszystko oczywiście zaczęło działać jak należy.
Postanowiłem zgodnie z sugestią nauczyć się to wykorzystywać wg szablonu kodu, który mi podałeś. Tym razem razem postanowiłem wejść "głębiej" w pętlę, czyli stworzyć pętlę w pętli i czegoś chyba nie dopatrzyłem.
Chciałem osiągnąć następujący efekt:
1. na samym starcie (script start game) przypisałem reg40 (na razie) stałą wartość 720 (jeśli wszystko zacznie działać, to uruchomię trigger, który co miesiąc będzie zwiększał tę wartość
2. w skryptach, w miejscu, gdzie uruchamia się spawny poszczególnych grup bandytów, dodałem swoją własną "cultist", mają swój pt_cultist w party_templates
3. ilość spawnów ma być zależna od wartości reg40, na razie jest to 720
4. ilość spawnów uruchamia się na zasadzie określenia minimalnej ilości grup, która wynosi reg40/12 - tę liczbę przypisałem do zmiennej ":total_parties"
do tej pory wszystko działa
w punkcie 5. wewnątrz kodu chciałem stworzyć pętlę, która dla aktualnie "spawnowanej" grupy kultystów będzie tyle razy dodawała "pt_cultist" ile wynosi ":total_parties", czyli zmienna ta określałaby nie tylko ilość grup, ale też ile razy do grupy zostanie dodany jej pt_cultist.
i tu właśnie mój system nie działa. Pozwolę sobie pokazać kod, który wpisałem poniżej:
(assign, ":total_parties", reg40), #obecnie reg40 ma przypisane 720
(val_div,":total_parties",12),
(val_add,":total_parties",1), #gdy normalnie gra sie będzie zaczynać reg40 będzie wynosił 0 a chciałbym żeby choć jedna grupa kultystów buszowała po świecie
(try_begin),
(store_num_parties_of_template, ":num_parties", "pt_cultists"),
(lt,":num_parties",":total_parties"), # doomsday clock
# (eq, ":party_type", spt_scout),
# (party_add_template, ":result", ":reinforcements_c"),
# (party_add_template, ":result", ":reinforcements_b"),
(try_for_range, ":town_spawnpoint", towns_begin, towns_end),
(store_random,":spawn_point",num_cultist_spawn_points),
(val_add,":spawn_point",":town_spawnpoint"),
(set_spawn_radius, 25),
(spawn_around_party,":spawn_point","pt_cultists"), #w header_operations przeczytałem że to polecenie zwraca do reg0 id spawnowanej grupy
(assign,":created_party",reg0),
(assign, ":template",1), #tu poza pętlę wyciągnałem wartość template
(try_begin),
(lt,":template",":total_parties"), #operacja ma się powtarzać tak długo
(party_add_template, ":created_party", "pt_cultists"),
(val_add,":template",1),
(try_end),
(try_end),
ps używając tego fragmentu kodu ze skryptu tworzenia patroli, scoutów itd. upewniłem się, że multiplikacja linii " (party_add_template, ":result", ":reinforcements_a")," prowadzi do każdorazowego zwiększenia stanu oddziału o dany szablon
(try_begin),
## (eq, ":party_type", spt_forager),
## (party_add_template, ":result", ":reinforcements_a"),
## (else_try),
(eq, ":party_type", spt_scout),
(party_add_template, ":result", ":reinforcements_c"),
(party_add_template, ":result", ":reinforcements_b"),
(else_try),
Co robię źle?