Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462282 razy)

Opis tematu:

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2790 dnia: Stycznia 16, 2016, 19:15:18 »
    Pytanie od początkującego: czy efekt imobits dla przedmiotów (superb, lame, heavy itd.) można gdzieś edytować w modules? Jeśli nie, to czy można zrobić swoje własne imobity? Który z plików module za to odpowiada? Ew. jakby w którym miejscu szukać ktoś podpowiedział, to byłbym wdzięczny.
    Dzięki z góry!

Znajdują się w kodzie gry, więc niestety nie można ich edytować ani tworzyć nowych.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline MadGuarang

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • Autor PARADIGM WORLDS.
      • PARADIGM WORLD WARBAND MOD
    « Odpowiedź #2791 dnia: Stycznia 17, 2016, 15:21:42 »
    Dzięki! Garedyr, czy jest opcja stworzenia własnych imodbitów do przedmiotów?

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2792 dnia: Stycznia 17, 2016, 18:58:02 »
    [...]nie można ich edytować ani tworzyć nowych.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline ggpaw

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #2793 dnia: Stycznia 17, 2016, 20:10:59 »
    Hejka mam pytanie Co jest potrzebne aby zmienić wyposażenie wojaków miecz dodać  / lance dodać lub zabrać itp.

No i oczywiście jak to zrobić ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2794 dnia: Stycznia 17, 2016, 20:22:40 »
    W kwestii zabawy edytorami - proponuję zajrzeć TU.
    Natomiast jeśli chcesz zacząć zabawę z MS, to proponuję rozpocząć od tutka Mata jak w ogóle zainstalować MS.

Offline MadGuarang

• Użytkownik
    • Autor PARADIGM WORLDS.
    « Odpowiedź #2795 dnia: Stycznia 18, 2016, 02:01:37 »
    ani tworzyć nowych.
    Sorka nie doczytałem. Znalazłem na to radę - tworzenie artefaktów, jako takie, zawiera też kod jak obejść ten problem, ale do każdego przedmiotu trzeba sporo dopisać kodu...

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2796 dnia: Stycznia 18, 2016, 19:54:35 »
    Mam problem z Blenderem. Wie ktoś, jak naprawić to, co jest widoczne na renderze na kółkach? Zwykle dzieje się tak, gdy są nałożone na siebie dwa modele. Ale tam w jednym miejscu jest tylko jeden model. Nie ma żadnych doublesów, ani nic. Jest jakaś możliwość na naprawienie tego, czy trzeba zrobić te kółka od nowa?

(click to show/hide)

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #2797 dnia: Stycznia 18, 2016, 21:32:00 »
    Jesteś pewien że nie masz włączonego jakiegoś dziwnego modyfikatora? Widzę że na bank masz subsurfa ale on raczej czegoś takiego nie powinien powodować. Chociaż istnieje szansa że gryzie się z jakimś innym.

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2798 dnia: Stycznia 19, 2016, 11:19:06 »
    Racja, miałem jeszcze mirror, którego zapomniałem usunąć. Dzięki.

Offline MadGuarang

• Użytkownik
    • Autor PARADIGM WORLDS.
    « Odpowiedź #2799 dnia: Stycznia 20, 2016, 03:07:39 »
    Mam  sporą zagwozdkę, prawdopodobnie nie rozumiejąc jeszcze do końca robienia list, zbierania info.
    Zrobiłem usprawnienie (improvement) do miast, pt "Sheriff Office". Na takiej zasadzie jak np. szkoła w wiosce. Wszystko działa, usprawnienie się buduje, etc. gra gitara.

Ale potrzebuję teraz ilości wszystkich sheriff office, które wybudował gracz, bo każde biuro szeryfa zwiększa limit (odblokowanych już wcześniej i działających) Prisoner Wagon. O ile ilość karawan jest zależna od ilości miast, to ja ilość Prison Wagon chcę uzależnić od wybudowanych "Sheriff Office".

Potrzebuję 1) policzyć wszystkie miasta należące do gracza 2) wśród nich policzyć wszystkie, które mają wybudowane "Sheriff Office" (( 3) ewentualnie wystarczy mi sama liczba Sheriff office, wiec nawet jeśli komputer zajmie miasto, to odblokuje dla siebie Prisoner Wagon.)

Wydawałoby się to nietrudne, zduplikowałem kod, z simple_triggers.py którego używa "szkoła" w wioskach:
    (click to show/hide)

Według mnie, w ten sposób po zbudowaniu jednego Sheriff Office wiadomość powinna wskazywać 1, po dwóch dwa itd. Skompilowany moduł, bez błędów wywala mi natomiast info po zbudowaniu jednego biura liczbę 26. Dlaczego?

Na pewno dobrze wykrywa, czy usprawnienie zostało w ogóle zbudowane, wiadomości pokazują się dopiero po zbudowaniu Sheriff Office. Ale dlaczego 26?

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2800 dnia: Stycznia 20, 2016, 12:09:07 »
    Problem jest raczej prosty. Kluczem są trzy poniższe operacje, które należy przeanalizować.
    (assign, ":sheriff", ":cur_center"),
          (assign, reg8, ":sheriff"),
          (display_message, "@Sheriff Sheriff Sheriff {reg8} !", 0x00FF00),
    Pierwsza z nich kopiuje numer aktualnie sprawdzanego miasta do zmiennej lokalnej sheriff. Druga instrukcja ponownie kopiuje wą wartość do rejestru nr 8, podczas gdy ostatnia instrukcja go wypisuje. Można łatwo zauważyć że w wypisywanym rejestrze znajduje się kopia wartości ze zmiennej  ":cur_center", czyli numer(id) sprawdzanego aktualnie miasta. Gra działa przewidywalnie i będzie wypisywała graczowi numery miast w których znajduje się wspomniane ulepszenie(dla 5 miast pokazane zostanie 5 wiadomości). Jak można zmienić kod żeby działał w pożądany sposób?
    Po pierwsze należy dodać zmienną zliczającą na początku wyzwalacza.
    Po drugie należy w pętli zwiększać ją gdy spełnione zostały warunki.
    Po trzecie należy przenieść faktyczne wypisywanie poza pętlę, żeby pokazało się tylko raz na wywołanie triggera.
    Polecam spróbować zrobić to samemu w ramach samorozwoju. Poniżej zamieszczam przykładowy kod który realizuje wspomniane zliczanie.

(click to show/hide)

Offline MadGuarang

• Użytkownik
    • Autor PARADIGM WORLDS.
    « Odpowiedź #2801 dnia: Stycznia 21, 2016, 12:38:28 »
    @MatBerseker bardzo dziękuję za odpowiedź. Wszystko oczywiście zaczęło działać jak należy.

Postanowiłem zgodnie z sugestią nauczyć się to wykorzystywać wg szablonu kodu, który mi podałeś. Tym razem razem postanowiłem wejść "głębiej" w pętlę, czyli stworzyć pętlę w pętli i czegoś chyba nie dopatrzyłem.

Chciałem osiągnąć następujący efekt:

1. na samym starcie (script start game) przypisałem reg40 (na razie) stałą wartość 720 (jeśli wszystko zacznie działać, to uruchomię trigger, który co miesiąc będzie zwiększał tę wartość
    2. w skryptach, w miejscu, gdzie uruchamia się spawny poszczególnych grup bandytów, dodałem swoją własną "cultist", mają swój pt_cultist w party_templates
    3. ilość spawnów ma być zależna od wartości reg40, na razie jest to 720
    4. ilość spawnów uruchamia się na zasadzie określenia minimalnej ilości grup, która wynosi reg40/12 - tę liczbę przypisałem do zmiennej ":total_parties"

do tej pory wszystko działa

w punkcie 5. wewnątrz kodu chciałem stworzyć pętlę, która dla aktualnie "spawnowanej" grupy kultystów będzie tyle razy dodawała "pt_cultist" ile wynosi ":total_parties", czyli zmienna ta określałaby nie tylko ilość grup, ale też ile razy do grupy zostanie dodany jej pt_cultist.

i tu właśnie mój system nie działa. Pozwolę sobie pokazać kod, który wpisałem poniżej:
    (click to show/hide)

ps używając tego fragmentu kodu ze skryptu tworzenia patroli, scoutów itd. upewniłem się, że multiplikacja linii "  (party_add_template, ":result", ":reinforcements_a")," prowadzi do każdorazowego zwiększenia stanu oddziału o dany szablon
    (click to show/hide)

Co robię źle?

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2802 dnia: Stycznia 21, 2016, 13:32:47 »
    Dobrze, zaczynając od początku. Rejestry są zmiennymi globalnymi, to fakt ale nie nadają się do dłuższego przechowywania danych. Każdy inny skrypt może ją nadpisać. O wiele lepszym wyjściem będzie zapisanie tego jako nazwanej zmiennej globalnej("$nazwa_zmiennej") lub jako slot(o którym nie chce mi się teraz pisać). Ogólnie głównym problemem w twoim skrypcie jest złe użycie instrukcji z rodziny try_. Warband posiada różne instrukcje odpowiadające za sterowanie wykonaniem skryptu.
    Podstawą jest blok:
    (try_begin),
        #instrukcje warunkowe w stylu eq, le, gt, lub bardziej skomplikowane a nawet skrypty z przedrostkiem cf_
        #instrukcje klasyczne
    (try_end),
    Gra zawsze wejdzie do bloku, gdy napotkana zostanie niespełniona instrukcja warunkowa zostanie wykonany przeskok do instrukcji znajdującej się po (try_end). Można traktować ją jako odpowiednik if z imperatywnych języków programowania.
    (try_begin),
        #instrukcje warunkowe w stylu eq, le, gt, lub bardziej skomplikowane a nawet skrypty z przedrostkiem cf_
        #instrukcje klasyczne
    (else_try)
        #instrukcje klasyczne
    (else_try)
       #inne instrukcje
    (try_end),
    Uogólnienie przykładu wyżej. Odpowiednik drabinki if else if else. Instrukcje wykonują się po kolei. Wystąpienie niespełnionego warunku przeskakuje do instrukcji znajdującej się po najbliższym else_try lub try_end. Po dotarciu do else_try następuje skok do instrukcji za try_end.
    Czyli jak widzisz nie ma tu żadnych pętli, szczególnie że (dzięki bogu) warband nie przewiduje jawnej instrukcji skoku. Aby móc wykonać pętle trzeba użyć którejś z podanych niżej instrukcji.
    try_for_range           =    6  # (try_for_range, <destination>, <lower_bound>, <upper_bound>),
    try_for_range_backwards =    7  # (try_for_range_backwards, <destination>, <lower_bound>, <upper_bound>),
    try_for_parties         =   11  # (try_for_parties, <destination>),
    try_for_agents          =   12  # (try_for_agents, <destination>),
    try_for_prop_instances  =   16  # (try_for_prop_instances, <destination>, [<scene_prop_id>]),
    try_for_players         =   17  # (try_for_players, <destination>, [skip_server]),
    Najbardziej podstawowy jest  (try_for_range, ":zmienna", <lower_bound>, <upper_bound>) który zapisuje do ":zmienna" aktualną wartość i wykonuje się dla wszystkich liczb z przedziału <lower_bound, upper_bound). Warto odnotować że przedział jest otwarty z prawej strony, czyli dla (try_for_range, ":zmienna", 0, 5) wykona się dla 0, 1, 2, 3, 4. Kolejne instrukcje to rzadko używany odpowiednik iterujący od tyłu oraz instrukcje będące zbitką pozwalającą prościej iterować po jednostkach, graczach, przedmiotach itd.

Podsumowując mój za długi wywód teoretyczny musisz zamienić
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Powyższy kod wygeneruje ostrzeżenie o nieużywanej zmiennej ":template". Można je łatwo wyłączyć zmieniając ją na ":unused".

Offline MadGuarang

• Użytkownik
    • Autor PARADIGM WORLDS.
    « Odpowiedź #2803 dnia: Stycznia 21, 2016, 16:11:12 »
    Ponowne dzięki!

W krainie zaroiło się od mas kultystów generowanych przez $doomsdayclock. Prędzej czy później wszystkich czeka zagłada. Super.

Przez następne dwa dni pewnie będę analizował co się stało (w kodzie oczywiście), postaram się też wykorzystać nowe wiadomości, ale tak, by nie zawracać już głowy.

Ps. Czy do tego tematu slotów jest jakiś poradnik, tutek (może być po angielsku). Wydaje mi się, że dość dokładnie przejrzałem bazę polską i angielską (szukając sposobów jak zrobić to czy tamto, ale wszystko na co trafiałem to raczej szczątkowe informacje, a drugiej strony wiele osób świetnie się w tym orientuje...

Dzięki jeszcze raz za pomoc!

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2804 dnia: Stycznia 22, 2016, 13:13:32 »
    Nie potrafię tego umieścić,a chciałem popytać jak usprawnić to co zrobiłem