Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462987 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2640 dnia: Maja 19, 2014, 23:07:54 »
    Jest taka zasada - jeśli nie wiesz co robić, to rób to samo, co robią ludzie, którzy wiedzą co robią. :P W skrócie - zerknij do BRFów Warbanda i kopiuj stamtąd materiały.

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2641 dnia: Maja 20, 2014, 06:37:48 »
    No właśnie :D też tak Robiłem jak się tym bawiłem :) Ano simple_shader takie coś powoduje :)
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2642 dnia: Maja 25, 2014, 15:12:11 »
    Jest taka zasada - jeśli nie wiesz co robić, to rób to samo, co robią ludzie, którzy wiedzą co robią. :P
    Bardzo mądra i pomocna ta zasada. :D Wielkie dzięki, bo teraz faktycznie wszystko ładnie się cieniuje. Jednak mam jeszcze jedno pytanie. Jak dodać dźwięki do gry? Tak, jak miał np. Dedal w Rządach Miecza (szkoda, że mod nie wyszedł :c). By w np. wiosce były dźwięki, które chcę dodać. Zapytam się jeszcze jak dodać banner do gry i przypisać go danemu lordowi?  Mówię z góry, że chodzi mi o podstawkę, nie wb.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2014, 12:00:38 wysłana przez firentis »

Offline MartinWD

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2643 dnia: Czerwca 01, 2014, 10:11:55 »
    Witajcie, w MB gram już od jakiegoś czasu i chciałbym zapytać się o kilka nurtujących mnie spraw, związanych z modyfikacją:
    1. Czy da się coś zmienić w skryptach, aby lordowie ZAWSZE zlecali nam jakieś misje, bo trochę irytuje mnie fakt, że kiedy próbuję zyskać przychylność któregoś, to jestem odsyłany z odpowiedzią "Nie potrzebuję twoich usług" (czasem i nawet po dwóch tygodniach lord nie ma dla nas żadnej misji).
    2. Jak wiadomo po każdej z bitew trzeba nacisnąć TAB, aby z niej wyjść. Jeśli natomiast tego nie zrobimy, to gra wyjdzie z ekranu starcia automatycznie. Czy można to zmienić, abyśmy po bitwie mogli poruszać się po polu walki bez takiego ograniczenia?
    3. Zauważyłem że w niektórych modach zastosowano ciekawe usprawnienie. Otóż w przypadku naszej "śmierci"żołnierze walczą dalej bez nas, a w Nativie w takim przypadku starcie kończyło się naszą porażką. Jakich zmian w plikach dokonać, aby w przypadku naszego nokautu, nasi ludzie walczyli dalej?
    4. Pomysł jest mój: otóż ciekaw jestem, czy podczas rozmów z lordami dało by się wprowadzić opcję "Łapówki". Polegałoby to na tym, że za pewną sumkę denarów (od co najmniej tysiąca do dziesięciu tysięcy, żeby nie było za łatwo), można by było poprawić swoje relacje z danym lordem. Nie byłaby to wprawdzie tania opcja, ale skuteczna, ale czy dałoby się wprowadzić takie usprawnienie.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2644 dnia: Czerwca 01, 2014, 10:31:59 »
    3. Co do tego to u lady z danej frakcji możesz wysłac"prezent" lordom Ale tylko tym którzy Cię nie lubią:)
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2645 dnia: Czerwca 01, 2014, 12:41:22 »
    Co do 3 to powinieneś zerknąć tu http://themodders.org/index.php?topic=12777.msg128468#msg128468  Jeśli chodzi o pozostałe pytania to tu zapewne trzeba było by umieć skryptować, więc tutaj Ci nie pomogę ;(.
    Jak dodać dźwięki do gry? Tak, jak miał np. Dedal w Rządach Miecza (szkoda, że mod nie wyszedł :c). By w np. wiosce były dźwięki, które chcę dodać. Zapytam się jeszcze jak dodać banner do gry i przypisać go danemu lordowi?  Mówię z góry, że chodzi mi o podstawkę, nie wb.

Co do moich pytań to mógłby ktoś pomóc?

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2646 dnia: Czerwca 02, 2014, 20:09:17 »
    [Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co dokładnie wrzucić, co pozmieniać w module system, aby mieć funkcję rekrutacji w mieście/zamku KONKRETNEJ jednostki? Tylko ze szczegółami takimi jak:
    - co do module_game_menus.py,
    - co do module_scripts_.py, itp.

Czekam na szybką odpowiedź ;)

EDIT:
    Już wszystko mam i modzik się rozwija :D
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2014, 21:42:29 wysłana przez paweltoja »

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2647 dnia: Czerwca 03, 2014, 09:58:48 »
    Jest jeden, IMO prosty, tutek laszersa, sam z niego korzystałem na początku mojej przygody z modowaniem:
    http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,202029.0.html?PHPSESSID=7qu30na9v6unfe3v1ds1frng87

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2648 dnia: Czerwca 15, 2014, 12:03:31 »
    Pytam się już kolejny raz. :P Mam nadzieję tym razem uzyskać odpowiedź. :D Jak dodać obiekt (wieża) do gry, by móc ją następnie postawić w jakiejś scenie? Kolejne pytanie to jak dodać dźwięki do poszczególnych lokacji? I jak dodać do gry nowy banner dla nowego lorda? Chodzi mi o podstawkę ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2649 dnia: Czerwca 15, 2014, 12:15:40 »
    1. Module system.
    3. Jest tutek na oficjalnym forum TW.

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2650 dnia: Czerwca 15, 2014, 14:12:35 »
    1. Tyle też wiem xD Jednak nie wiem co zrobić. Zapewne coś w pliku module_scene_props. Tyle, że ja nie wiem co. Mógłby to ktoś zbliżyć?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2651 dnia: Czerwca 15, 2014, 14:16:49 »
    Ugh... teraz nie mam czasu. Napiszę ci tak gdzieś koło 22.
    EDIT: Ok, co prawda godzinę później, ale teraz mogę napisać. Zakładamy, że model tej wieży już masz i masz w formacie .brf. Potrzebujesz MS, a konkretnie module_scene_props.py. I... w sumie tutaj mógłbym skończyć, ponieważ masz napisane, jak dodawać nowe modele (szukaj linijki 'Each scene prop record contains the following fields').
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2014, 23:13:25 wysłana przez lllew »

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #2652 dnia: Czerwca 15, 2014, 16:09:14 »
    Pytam się już kolejny raz. :P Mam nadzieję tym razem uzyskać odpowiedź. :D Jak dodać obiekt (wieża) do gry, by móc ją następnie postawić w jakiejś scenie? Kolejne pytanie to jak dodać dźwięki do poszczególnych lokacji? I jak dodać do gry nowy banner dla nowego lorda? Chodzi mi o podstawkę ;)
    Twoje pytania są strasznie ogólne, nie da się na nie odpowiedzieć bez pisania całych tutorialii :(.
    Możesz poszukać gotowych tutoriali na forum TW (to dość podstawowe zagadnienia), ewentualnie przeanalizować krok po kroku jak wymienione zagadnienia są zrealizowane w grze.
    Wiele osób chętnie ci pomoże jeśli zadasz konkretne pytania, raczej niewiele ma czas lub ochotę pisać całe poradniki.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2653 dnia: Czerwca 20, 2014, 11:17:58 »
    Twoje pytania są strasznie ogólne, nie da się na nie odpowiedzieć bez pisania całych tutorialii :(.
    Ok, teraz moje pytanie będzie bardziej konkretne :P
    3. Jest tutek na oficjalnym forum TW.
    Faktycznie. Udało mi się dodać ten banner. Lecz w dalszym ciągu jest to tylko zamiana bannera z Native'a na mój banner. Chodzi mi o to by dodać zupełnie nowy banner, a nie podmienić istniejący. Dodałem kilku lordów, więc teraz chcę pododawać sztandary dla nich. Zapewne trzeba będzie się pobawić również z Module Systemem. A więc podsumowując: Jak dodać NOWY banner i przypisać go do danego lorda pozostawiając inne bannery w spokoju?
    Mam nadzieję, że to pytanie nie jest zbyt ogólne i niezrozumiałe. xD
    Edit: Znalazłem jeszcze jeden tutek o tym http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,58725.0.html i jest tam może opisane jak dodać NOWY banner do gry, jednak wciąż nie wiem jak przypisać go lordowi. (Wrzucam banner do gry i teraz muszę podać by np. król mojej nowej frakcji nosił ten banner). Jak to zrobić?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2014, 15:24:57 wysłana przez firentis »

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #2654 dnia: Czerwca 20, 2014, 16:35:45 »
    Ok, teraz moje pytanie będzie bardziej konkretne :P
    Obiecanki...
    Faktycznie. Udało mi się dodać ten banner. Lecz w dalszym ciągu jest to tylko zamiana bannera z Native'a na mój banner. Chodzi mi o to by dodać zupełnie nowy banner, a nie podmienić istniejący. Dodałem kilku lordów, więc teraz chcę pododawać sztandary dla nich. Zapewne trzeba będzie się pobawić również z Module Systemem. A więc podsumowując: Jak dodać NOWY banner i przypisać go do danego lorda pozostawiając inne bannery w spokoju?
    Mam nadzieję, że to pytanie nie jest zbyt ogólne i niezrozumiałe. xD
    Po pierwsze, nie zrozumiałeś. Wybacz, ale to co piszesz, można odebrać  jako "nie chce mi się szukać rozwiązania, niech to ktoś to za mnie zrobi".

Po drugie, jeśli dodasz nowych lordów to banery będą twoim najmniejszym zmartwieniem, w zależności od miejsca dodania zepsujesz rożne aspekty oparte na założeniu o stałej liczbie lordów (np. rodzina).

Po trzecie, prawidłowe dodanie czegokolwiek do gry zawsze wymaga Module System.

Nie zbyt dobrze znam zwykłe M&B, a w swoim modzie wcześnie zrezygnowałem z wbudowanego systemu, więc w tym momencie analizuje kwestie od podstaw...

Skoro edytowałeś banery, to zakładam ze wiesz w którym pliku znajdują się meshe i znasz ich nazewnictwo.
    Pierwszy krok to zlokalizować plik zawierający bannery.
    Proste wyszukanie (szukałem w plikach "banner_q") zaprowadziło mnie do pliku module_scene_props.py.

("banner_a",0,"banner_a01","0", []),
    ....
      ("banner_f21", 0, "banner_a15", "0", []),

Drugi krok, to zlokalizować gdzie banery są przypisane do lordów:

Otwieram module_scripts.py i szukam słowa "banner" i znajduje kolejno:
    1)      #Setting background colors for banners
          (troop_set_slot, "trp_banner_background_color_array", 0, 0xFF8f4531),
    ....
          (troop_set_slot, "trp_banner_background_color_array", 125, 0xFF3f6e39),
    Łatwo się domyślić ze w tym fragmencie chodzi o ustawienie koloru tła.
    2)
    # Assign banners and renown.
    # We assume there are enough banners for all kingdom heroes.
    (click to show/hide)
    Czyli kod automatycznie przypisujący banery do lordów (zakładając ze jest dość banerów dla wszystkich).

Trzeci krok, to sprawdzić w module_constants.py co oznaczają dziwne stałe:
    banner_scene_props_begin = "spr_banner_a"
    banner_scene_props_end_minus_one = "spr_banner_f21"

khergit_banners_begin_offset = 63
    khergit_banners_end_offset = 84

Czwarty krok, to dodanie nowego wpisu w module_scene_props.py i ewentualne zmodyfikowanie stałych w module_constants.py.

Piąty krok, jeśli wykonałeś przednie kroki i nadal masz problemy, to dopiero w tym momencie powinieneś zadawać pytania.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"