Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462839 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2595 dnia: Marca 10, 2014, 19:58:21 »
    czy dodałeś drzewka rozwoju w module_troops ?
    dodałeś w module_party_templates te swoje jednostki  ?
    co dodałeś w module_parties ?
    zajrzyj także do module_scripts i zobacz czy masz tam wpisane takie kody:
      (faction_set_slot, "fac_kingdom_6",  slot_faction_culture, "fac_culture_6"),
          (faction_set_slot, "fac_kingdom_6",  slot_faction_leader, "trp_kingdom_6_lord"),

(faction_set_slot, "fac_culture_5", slot_faction_tier_1_troop, "trp_rhodok_tribesman"),
          (faction_set_slot, "fac_culture_5", slot_faction_tier_2_troop, "trp_rhodok_spearman"),
          (faction_set_slot, "fac_culture_5", slot_faction_tier_3_troop, "trp_rhodok_trained_spearman"),
          (faction_set_slot, "fac_culture_5", slot_faction_tier_4_troop, "trp_rhodok_veteran_spearman"),
          (faction_set_slot, "fac_culture_5", slot_faction_tier_5_troop, "trp_rhodok_sergeant"),
    czy pod tym kodem masz wpisany swój ze swoimi jednostkami?
    następnie znajdź ten kod i zobacz co masz pod nim wpisane
          (faction_set_slot, ":faction_no",  slot_faction_reinforcements_a, "pt_kingdom_5_reinforcements_a"),
              (faction_set_slot, ":faction_no",  slot_faction_reinforcements_b, "pt_kingdom_5_reinforcements_b"),
              (faction_set_slot, ":faction_no",  slot_faction_reinforcements_c, "pt_kingdom_5_reinforcements_c"),
    na razie to tyle: przeczytaj to i odpowiedz :)

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #2596 dnia: Marca 20, 2014, 08:29:32 »
    Jak w MapEdicie zrobić idealny piasek na plażę? Bo robię mapki pod moda i próbuję takie coś osiągnąć:
    (click to show/hide)

Z góry dzięki za pomoc!
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2597 dnia: Marca 21, 2014, 21:50:08 »
    Witam

Panowie mam pytanie, czy znacie jakiś sposób, aby szybko i bez komplikacji przezbroić wojsko w modzie?
    Przerabiam pewien mod i chciałbym przezbroić w nim jednostki (zbroje, broń, konie), w tej chwili nie znam sposobu, aby bez prób i błędów za pomocą programu Morghs zmieniać wyposażenie jednostek.
    Nigdy nie słyszałem o jakimś programie, który pozwoliłby na szybkie przezbrajanie jednostek.
    Pomocny był by taki program, w którym dostępne by były wszystkie itemy z moda i tak jak w grze, można by je było przymierzać tak jak dzieje się to w sklepie w mieście.
    A może macie jakieś inne sposoby?

Pozdrawiam

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #2598 dnia: Marca 21, 2014, 21:59:37 »
    Bezpiecznie nie zrobisz tego bez Module Systema, i nie ma tak by coś wyszło bez błędów, wiem co mówię bo sam robię moda, jak również wielu innych moderatorów doświadczonych w tych spawach.

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2599 dnia: Marca 21, 2014, 23:58:12 »
    Chyba źle opisałem problem. Zamiana itemów jednostką przez program Morghs jest bezpieczna i prosta, jeżeli robi się to uważnie to nie ma błędów.
    Niestety przy tej pracy nie widać, co dajemy jednostce. Itemy maja swoją nazwę i numer, podglądanie plików *.brf też nic nie daje, bo zazwyczaj nazwy są różne. Mi chodzi o to, aby jednostce o pewnej charakterystyce nie dać itemów, które nie będą odpowiadały charakterystyce frakcji. Prosty przykład, jaki mi przychodzi do głowy, aby łatwiej to zrozumieć to chodzi o to, aby wojsku np. niemieckiemu nie dać wyposażenia żołnierzy amerykańskich pomieszanych jeszcze z angielskimi.

Ps. Przykład nie ma nic wspólnego z tym, nad czym pracuje.

Offline Grze848

• Użytkownik
    • Piwa: 0
      • Księstwo Rostonii
    « Odpowiedź #2600 dnia: Marca 25, 2014, 13:47:21 »
    Mam pytanie odnoścnie Module System mam Warbanda wersja 1.153 i nigdzie nie mogę pod tą wersję gry znaleźć Module System. Nie wiem czy tu chodzi o wersje gry czy o wersje MS?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2601 dnia: Marca 25, 2014, 16:02:33 »

Offline Grze848

• Użytkownik
      • Księstwo Rostonii
    « Odpowiedź #2602 dnia: Marca 25, 2014, 17:18:17 »
    Tak trudno wygooglować?
    http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=111706.0

Tam jest 1.158 a ja mam wersje 1.153. A tak przy okazji chciałem się zapytać czy w Warbandzie można zmienić kształt mapy świata np, zmienić na Polske?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2603 dnia: Marca 25, 2014, 18:22:11 »
    Info o tym jest na forum, patrz: Narzędzia dla modderów czy coś takiego w tym dziale.
    http://www.mbrepository.com/file.php?id=90

Offline Grze848

• Użytkownik
      • Księstwo Rostonii
    « Odpowiedź #2604 dnia: Marca 25, 2014, 18:53:52 »
    No ok, wiem ale czy Module System v. 1.158 pójdzie na 1.153?

Offline Grze848

• Użytkownik
      • Księstwo Rostonii
    « Odpowiedź #2605 dnia: Marca 25, 2014, 19:23:20 »
    http://www.youtube.com/watch?v=VtMbkdH4cJQ

Ej, możecie mi to wytłumaczyć? Gość na filmiku robi mapę do single player, czy do multi?

Offline raplem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2606 dnia: Marca 27, 2014, 01:39:58 »
    Witam , mam takie pytanie do was zaawansowanych i tych mniej zaawansowanych modderów .
    Czy aby stworzyć nową scenę (mam na myśli wioskę , miasto , zamek , czy zwykłe wnętrze pomieszczenia) potrzebuję specjalnego programu ? Jeśli tak to jakiego i jak z nim postępować ?
    Jeśli nie to mam rozumieć , że wystarczy zwykły edytor wbudowany do Warbanda ?
    I od razu sprostuję , że chodzi mi o tworzenie całkiem nowej sceny a nie edycji innej.
    Ponieważ mam zamiar stworzyć (o ile dowiem się jak :D) całkiem nowe wioski , zamki czy miasteczka , które potem chciałbym dodać do mapy i przydzielić je do jakichś tam frakcji (tak wiem od tego już są poradniki)
    Ja tylko pytam o edytor i tworzenie nowych scen i nic więcej.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Raplem

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2607 dnia: Marca 27, 2014, 06:36:08 »
    Edytor wbudowany w M&B posiada opcję wyłącznie edycji, ale da się to obejść. Skopiuj jakąkolwiek mapę do MP i zedytuj ją jak chcesz, a następnie zmień nazwę zedytowanej kopii na odpowiadającą twojej nowej lokacji, np.: scn_town_numermiasta.sco

Offline raplem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2608 dnia: Marca 28, 2014, 00:49:22 »
    Dziękuję za odpowiedź lecz mam pewien problem , robię tak jak mówiłeś lecz te skopiowane sceny wgl. nie wczytują się w Multiplayerze ;/

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #2609 dnia: Marca 28, 2014, 12:17:02 »
    Po pierwsze i najważniejsze samo skopiowanie pliku mapy nic nie da, potrzebujesz właściwego/zmodyfikowanego wpisu w pliku scenes.txt lub module_scenes.py, w szczególności właściwego kodu terenu.
    Po drugie edycja map w trybie multiplayer mija się z celem, będziesz miał duży problem z przetestowaniem funkcjonalności mapy, szczególnie jeśli chodzi o miasta. Jeśli zdecydujesz się na podmienianie plików map, to zdecydowanie lepiej edytować sceny w grze (w trybie "cheatmenu" masz bezpośredni dostęp do wszystkich scen w mieście).

Tak czy inaczej to są metody improwizowane. Edytor nie ma możliwości tworzenia nowych scen. Nowe sceny można tworzyć tylko dodając nowe wpisy w module_scenes.py. Wymaga to minimalnej znajomości Module System. Bardzo przydatny bywa tez skrypt Quick Scene Chooser (umożliwia bezpośredni dostęp do dowolnej sceny). Podczas edycji dodanych w ten sposób scen edytor automatycznie utworzy odpowiednie pliki.

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"