Ok, teraz moje pytanie będzie bardziej konkretne :P
Obiecanki...
Faktycznie. Udało mi się dodać ten banner. Lecz w dalszym ciągu jest to tylko zamiana bannera z Native'a na mój banner. Chodzi mi o to by dodać zupełnie nowy banner, a nie podmienić istniejący. Dodałem kilku lordów, więc teraz chcę pododawać sztandary dla nich. Zapewne trzeba będzie się pobawić również z Module Systemem. A więc podsumowując: Jak dodać NOWY banner i przypisać go do danego lorda pozostawiając inne bannery w spokoju?
Mam nadzieję, że to pytanie nie jest zbyt ogólne i niezrozumiałe. xD
Po pierwsze, nie zrozumiałeś. Wybacz, ale to co piszesz, można odebrać jako "nie chce mi się szukać rozwiązania, niech to ktoś to za mnie zrobi".
Po drugie, jeśli dodasz nowych lordów to banery będą twoim najmniejszym zmartwieniem, w zależności od miejsca dodania zepsujesz rożne aspekty oparte na założeniu o stałej liczbie lordów (np. rodzina).
Po trzecie, prawidłowe dodanie czegokolwiek do gry zawsze wymaga Module System.
Nie zbyt dobrze znam zwykłe M&B, a w swoim modzie wcześnie zrezygnowałem z wbudowanego systemu, więc w tym momencie analizuje kwestie od podstaw...
Skoro edytowałeś banery, to zakładam ze wiesz w którym pliku znajdują się meshe i znasz ich nazewnictwo.
Pierwszy krok to zlokalizować plik zawierający bannery.
Proste wyszukanie (szukałem w plikach "banner_q") zaprowadziło mnie do pliku module_scene_props.py.
("banner_a",0,"banner_a01","0", []),
....
("banner_f21", 0, "banner_a15", "0", []),
Drugi krok, to zlokalizować gdzie banery są przypisane do lordów:
Otwieram module_scripts.py i szukam słowa "banner" i znajduje kolejno:
1)
#Setting background colors for banners
(troop_set_slot, "trp_banner_background_color_array", 0, 0xFF8f4531),
....
(troop_set_slot, "trp_banner_background_color_array", 125, 0xFF3f6e39),
Łatwo się domyślić ze w tym fragmencie chodzi o ustawienie koloru tła.
2)
# Assign banners and renown.
# We assume there are enough banners for all kingdom heroes.
(assign, ":num_khergit_lords_assigned", 0),
(try_for_range, ":kingdom_hero", kingdom_heroes_begin, kingdom_heroes_end),
(store_troop_faction, ":kingdom_hero_faction", ":kingdom_hero"),
(try_begin),
(eq, ":kingdom_hero_faction", "fac_kingdom_3"), #Khergit Khanate
(store_add, ":kingdom_3_banners_begin", banner_scene_props_begin, khergit_banners_begin_offset),
(store_add, ":banner_id", ":kingdom_3_banners_begin", ":num_khergit_lords_assigned"),
(troop_set_slot, ":kingdom_hero", slot_troop_banner_scene_prop, ":banner_id"),
(val_add, ":num_khergit_lords_assigned", 1),
(else_try),
(store_sub, ":hero_offset", ":kingdom_hero", kingdom_heroes_begin),
(val_sub, ":hero_offset", ":num_khergit_lords_assigned"),#Remove khergits from offset since their banners are assigned above here
(try_begin),
(gt, ":hero_offset", khergit_banners_begin_offset),#Do not add khergit banners to non-khergit lords
(val_add, ":hero_offset", khergit_banners_end_offset),
(val_sub, ":hero_offset", khergit_banners_begin_offset),
(try_end),
(store_add, ":banner_id", banner_scene_props_begin, ":hero_offset"),
(troop_set_slot, ":kingdom_hero", slot_troop_banner_scene_prop, ":banner_id"),
(try_end),
Czyli kod automatycznie przypisujący banery do lordów (zakładając ze jest dość banerów dla wszystkich).
Trzeci krok, to sprawdzić w module_constants.py co oznaczają dziwne stałe:
banner_scene_props_begin = "spr_banner_a"
banner_scene_props_end_minus_one = "spr_banner_f21"
khergit_banners_begin_offset = 63
khergit_banners_end_offset = 84
Czwarty krok, to dodanie nowego wpisu w module_scene_props.py i ewentualne zmodyfikowanie stałych w module_constants.py.
Piąty krok, jeśli wykonałeś przednie kroki i nadal masz problemy, to dopiero w tym momencie powinieneś zadawać pytania.