Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462998 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OszTy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2535 dnia: Stycznia 30, 2014, 17:02:00 »
    Jak mogę dodać jakąś nową nację, z nowymi terenami jednostkami, i zamkami nie musi być dużo, 1-2miasta parę zamków i wiosek. Może to być np. taki teren jak w NO te księstwo palmarskie czy jakoś tak. Ale chciałbym to dodać do modu floris expanded. Może to być obojętnie jakie nawet bardzo małe ale niezależne, tak abym mógł swobodnie zmieniać w nim wszystko co chcę. Taki zalążek własnego państwa, najlepiej aby miało nawet 1miasto i parę zamków tak aby łatwo było je przejąć :D

Oraz gdzie i jak to zrobić, jakie pliki edytować trzeba co trzeba dodać i jak aby wszystko działało.

A jak by ktoś znał jakieś takie państwo z jakiegoś modu(takie małe) to bym  prosił o podanie jego nazwy.

I druga sprawa jak by wyciąć i wkleić takie państwo na mapę Warbanda?

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #2536 dnia: Lutego 04, 2014, 18:12:21 »
    Dobra, szukałem wielokrotnie za pomocą szukajki ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie:

Chciałbym zmienić animacje ładowania broni palnej. Wiem, że za animacje odpowiada plik actions.txt, ale w tym moim szczególnym przypadku nie wystarczy po prostu skopiować actions.txt z jednego moda do drugiego, bo nie zmienia mi to animacji ładowania broni palnej... tak więc chciałbym się spytać, jakim programem czy też jakim sposobem mogę przypisać tę animację do wszystkich długich broni palnych (karabinów, muszkietów itd. itp.) ale tak, żeby animacja ładowania pistoletów (standardowa z Native'a) została wciąż na swoim miejscu przypisana do krótkich broni palnych? Pytam bo doświadczyłem też czegoś takiego, przy metodzie swoich prób i błędów, że udało mi się  w końcu zmienić te karabiny, ale jednocześnie zmieniłem pistolety i one się ładowały w dość... ekhem... głupi sposób.

Konkretnie chodzi mi o "Psiphoon's OSP musket reload animation", żeby tą animację przypisać ._.
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2537 dnia: Lutego 04, 2014, 18:53:38 »
    Szukaj linijki "reload_musket" w pliku actions.txt. Powinienieś znaleźć coś takiego:
    reload_musket 0 35651644  1
      2.000000 anim_human 22650 22860 9 0 0.0 0.0 0.0 0.0

...lub podobne. Tę drugą linijkę zmieniasz na:

3.000000 musket_reload_revised 0 318 9 0 0.0 0.0 0.0 0.0

I to wszystko.

Trochę więcej zabawy jest jednak, jeśli mod korzysta z fazowego ładowania (gdy broń palna jest jako kusze). Wtedy trzeba pobawić się tymi linijkami:

reload_musket_full 0 35651644  1
      2.500000 man_reload 0 340 67108868 0 0.0 0.0 0.0 0.0
     reload_musket_two_third 0 35651644  1
      1.700000 man_reload 110 340 67108868 0 0.0 0.0 0.0 0.0
     reload_musket_one_third 0 35651644  1
      0.600000 man_reload 270 340 67108868 0 0.0 0.0 0.0 0.0

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2538 dnia: Lutego 04, 2014, 19:30:17 »
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym fazowym ładowaniem i z tym, że broń palna jest używana jako kusze, ale miałeś rację. Wystarczyło zamienić tę drugą linijkę i teraz mam te animacje, na których tak bardzo mi zależało ^^

Dziękuję bardzo :)

PS: Kolejny problem - jak zrobić, żeby w warbandzie dało się kucać tak jak w Ogniem i Mieczem? (No dobra, może niekoniecznie DOKŁADNIE tak samo, ale chodzi mi o samą animację czy też jakiś skrypt, który za to odpowiada. I oczywiście, żeby kucać klawiszem "Z", a nie żadnym innym).

Jak tak dalej pójdzie to może pokuszę się o stworzenie własnego moda :D
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2014, 19:50:22 wysłana przez Tyr »
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2540 dnia: Lutego 05, 2014, 19:58:45 »
    Witam, mam pytanie: Ponieważ w MS nie można używać polskich znaków a ja chcę zrobić moda po polsku. Chodzi o to, że chcę napisać to po polsku ale nie wiem jak ponieważ MS nie czyta polskich znaków. Jest na to jakiś sposób czy jedyna droga to napisanie tego bez znaków i następnie napisanie spolszczenia?
    I mam jeszcze takie pytanie: Jak tworzyć nowe questy?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2541 dnia: Lutego 05, 2014, 20:21:48 »
    Jako pierwszą linijkę w pliku "module_xxxx.py", w którym chcesz mieć polskie znaki wstaw:
    # -*- coding: UTF-8 -*-
    Potem z menu "Format" (zakładam, że do edycji plików używasz Notepada++) wybierz "Konwertuj na format UTF-8" i zapisz zmiany. Teraz możesz pisać po polsku...

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2542 dnia: Lutego 05, 2014, 21:51:42 »
    Kolejny problem (kucanie mam opanowane, zmienianie animacji również):

Podam przykład, żeby łatwiej było Wam zrozumieć mój problem:

W modzie OSP typu fantasy/steampunk występują różne bronie (wszystkie są przypisane do grupy Firearms): Pistolet Skałkowy, Strzelba, Karabin skałkowy, karabin maszynowy, rewolwer. Wszystkie bronie domyślnie mają animację ładowania pistoletu skałkowego z Native'a (mod pod M&B 1.011) a actions.txt jest na razie niemodyfikowane.

Chciałbym w tym modzie OSP dokonać paru zmian na podobieństwo moda 1866, gdzie istnieje więcej niż jedna animacja przeładowania i te animacje są przypisane do konkretnych przedmiotów.

Próbowałem dodać nowe animacje tak jak wcześniej dodałem (z pomocą Daedalusa) Psiphoon's OSP musket reload animation. Mój problem polega na tym, że te NOWE animacje całkowicie zastępują STARE i co gorsza - wszystkie bronie tej samej kategorii - muszkiety, karabiny (długa broń palna) i pistolety lub rewolwery (krótka broń palna) ładuje się tak samo. Czyli albo mam 100% animacji z Native'a, albo mam 100% nowych animacji, które dodałem (oczywiście nowe dzielą się na dwie kategorie - osobne nowe do krótkich broni palnych i osobne nowe do długich broni palnych).

Pytanie brzmi: jak w grze umieścić więcej niż dwie animacje przeładowania i jak przypisać określone animacje do określonych przedmiotów?
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline OszTy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2543 dnia: Lutego 06, 2014, 12:36:28 »
    Mam pytanie:
    1. Jak dodać nowe miasto w M&B Warband
    2. Jak dodać nową frakcję, może być to frakcja wycięta z innego moda.
    3. Jak stworzyć dla niej nowy teren. Tak np. jak dla księstwa Polamrskiego w Nowej Ojczyznie.

Ale chodzi mi dokładnie o Warband, ponieważ korzystając z poradników do M&B nie dałem rady tego zrobić.

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2544 dnia: Lutego 08, 2014, 13:02:15 »
    a moje pytanie brzmi: Jak zrobić postać, która by mówiła jedno zdanie i rozmowa by się kończyła ?
    no bo ja chcę zrobić postać o nazwie: Piston-postrach wsi i ta postac mówiła by tylko taki tekst: "Pójdzieszz tąd czy nie bo jak pierd*lnę siekierką..." i wtedy rozmowa by się kończyła
    Próbowałem robiąc zwykłego NPC i pisząc do niego tylko intro w module_strings.py  ale wtedy wszystkie teksty się pomieszały i jak teraz chcę rozmawiać z jakimkolwiek NPC to tylko intro jest dobrze bo jest tego 18(po 1 do każdego NPC) a liczba npc jakie wpisałem to 18 natomiast każdych tekstów poza intro jest 17 (bo dla 18 pisałem tylko intro:Pójdziesz z tąd...) no więc wtedy wszystkie inne odpowiedzi się psują
    Pytanie brzmi: Jak stworzyć taką postać na jeden tekst?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2014, 16:01:20 wysłana przez firentis »

Offline Skarin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2545 dnia: Lutego 08, 2014, 20:43:19 »
    Witam
    Mam pewne pytanie dot. zmiany wyposażenia. Szukałem, szukałem i szukałem ale nie znalazłem.
    Ostatnio zacząłem zmieniać Calradię. Nazwy królestw itp. Moje pytanie odnosi się do:
    Jak zmieniać wyposażenia jednostek. Siedzę w tych notatnikach itp. ale nic znaleźć nie mogę. Chciałbym sobie zmienić Vaegirskich Strażników na Bersekerów z Myth'a ;).
    Z góry dzięki za odp.

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2546 dnia: Lutego 08, 2014, 20:47:58 »
    to chyba można robić w troop editorze
    tutek masz tutaj: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=3914.0

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2547 dnia: Lutego 09, 2014, 11:15:00 »
    No właśnie kwestia wyposażenia. W modzie (WB) Crusader-Deus Vult (gram teraz i trochę przerabiam-lubię te czasy) u kupców nie ma "butów i rękawic". Sprawdzałem w edytorze i wszystko wygląda na to, że jest w porządku (zaznaczona opcja merchandise) podwyższyłem częstotliwość występowania a przedmiotów i tak w miastach u kupców nie ma i muszę biegać na bosaka.
    Kilka razy spotkałem jedynie jakieś "liche słomiane trzewiki" może ktoś wie, o co biega z tymi przedmiotami.

Offline Skarin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2548 dnia: Lutego 09, 2014, 17:47:48 »
    @firentis
    Wielkie dzięki. Uratowałeś mi życie ;)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2549 dnia: Lutego 09, 2014, 18:16:58 »
    No właśnie kwestia wyposażenia. W modzie (WB) Crusader-Deus Vult (gram teraz i trochę przerabiam-lubię te czasy) u kupców nie ma "butów i rękawic". Sprawdzałem w edytorze i wszystko wygląda na to, że jest w porządku (zaznaczona opcja merchandise) podwyższyłem częstotliwość występowania a przedmiotów i tak w miastach u kupców nie ma i muszę biegać na bosaka.
    Kilka razy spotkałem jedynie jakieś "liche słomiane trzewiki" może ktoś wie, o co biega z tymi przedmiotami.

O ile wszystko jest ok musisz poczekać około tygodnia/dwóch, albo zacząć grę od nowa i powinno być ok.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii