Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462673 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #1575 dnia: Listopada 28, 2010, 11:58:20 »
    Ja mam pytanie. Nie do końca z MSa, ale też do moddingu.
    Więc tak. Jeżeli zrobię nagolenniki ochraniające tylko piszczel, i wrzucę je jako buty to będę miał nagolenniki na normalnych oteksturowanych nogach czy będą same ochraniacze bez nóg?
    Niestety, ale same ochraniacze bez nóg...

Offline Xax

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1576 dnia: Listopada 28, 2010, 14:27:22 »
    Mam kilka pytan odnosnie modowania. Jestem w tym nowy, coś tam mi sie udało pozmieniać, ale wiecej rzeczy nie potrafie/nie umiem zrobic/nie ogarniam tego :)

Kożystając z tego tutoriala
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1653.0
    chciałem usunąć część towarzyszy, zostawiając tylko 5 i podkoxić im staty :)
    Wiec zamiast kopiować i dodawać nowe linie, poprostu pousówałem nadmiarowe (od npc6 w dół).
    Ten tutorial był pod 1.011, natomiast nie mogłem znaleźć do tej wersji MS więc pobrałem tą pod Warbanda.
    I właśnie ponad to co było w tutku, były też dodatkowe opcje, które musiały wynikać z tego ze do Warband, więc troche powchodziło.
    Tak więc gdy pousuwałem te nadmiarowe linie, oraz zmieniłem w odpowiednim miejscu ilość NPCów z 16 na 5.
    I tutaj pierwszy problem, czy to wystarczy, bo generalnie wyskakuje mi błąd, ale z n im może też mieć związek dalsza część tego co robiłem.

Potem musiałem pozmieniać conieco w module_scripts, bo skoro "wywaliłem" bohaterów niektórych, to np. relacje npc1 nie mogły się odnosić do npc10, którego już nie ma.
    Jednak chciałem zrobić tak, zeby bohaterowie byli w stosunku do siebie neutralni i żeby też nie zwracali uwagi na różne rzeczy typu: ucieczka z pola bitwy, czy plądrowanie wiosek,
    I tutaj takrze jak to zrobić
    (click to show/hide)
    Co tutaj musze zrobić? czy wystarczy pogrubione wartosci zmienić na 0, czy moze usunąć te linijki, czy cos innego? Jeżli inaczej to miłoby było gryby ktoś podesłał mi gotowca, albo napisał jak

2gie pytanie
    Jeżeli wpisałem statystyki str itp. powyzej 30 to wywalało również błąd, da sie jakoś to zmienic? Jak również czy da sie zdjąć ograniczenia na umiejętności typu ironflesh, powerdraw

3cie
    czy da się jakoś ingerować w umiejetności władania bronią, dodać coś swojego, jakąś nową klase (np podzielić bronie jednoręczne osobno na mieczei topory)

4te
    gdzie są opcje, które dodają na starcie rózne statystyki odpowiednie do wyboru jakiego się dokonało (syn wojownika/kupca itp)

Mam nadziej, ze to co napisałem jest zrozumiałe i z góry dziękuje.

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #1577 dnia: Listopada 28, 2010, 14:36:55 »
    4: W game menu na początku są odnośniki do tych wszystkich skryptów itp. i całe to menu tworzenia postaci jest dosyć długie.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Mathus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1578 dnia: Listopada 28, 2010, 15:37:57 »
    Witam mam do was takie pytania:
    1.jaki program jest potrzebny do edycji świata mapy
    2.jak dodać nowe drzewko rozwoju jednostek i ich samych
    3.gdzie muszę pogrzebać aby dodać nowe postacie ???
    4.jak dodaje się broń, zbroje itp.
    5.Resztę już wiem :).

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #1579 dnia: Listopada 28, 2010, 15:46:04 »
    Warband czy oryginał?
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1580 dnia: Listopada 28, 2010, 18:37:29 »

Offline Mathus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1581 dnia: Listopada 29, 2010, 15:47:04 »
    Warband a i thx

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1582 dnia: Listopada 30, 2010, 17:13:51 »
    Ponawaiam moje pytania dotyczace modowania
    Napisze je troche inaczej, bo moze wcześniej było nizrozumiale

1. Jak wywalić bohaterów. Che zostawic tylko 5, a reszty się pozbyć. Korzystałem z tego http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1653.0 poradnika, ale gdy usunąłem pozostałych 11 bohaterów i zmniejszyłem liczbe slotów z 16 na 5, to i tak spotkałem ich w tawernie. Ten poradnik był jeszcze pod zwykłego MB, a ja robiłem na Warbandzie, więc moze coś się zminiło.
    2. Co zrobić, aby bohaterowie byli w stosunku do siebie neutralni (żeby sie nie obrażali na siebie, ani też nie uwielbiali się jakoś bardziej) oraz, zeby nie pogarszały się stosunki z nimie za niewykonanie zadań/ plądrowanie wiosek, itp.
    3. Jak usunąć ograniczenie umiejętności do 10 i zwiększyć je, np do 20 oraz ograniczenie max str/int. Wiem, ze było to w Expanded gameplay.
    4. Czy da się zrobić więcej kategorii umiejętności władania bronią (1h/2h/łuki itp.) Wiem, że da się odblokować broń palną, ale czy da się poprostu zrobić nową kategorię na podstawie starej, czy to już jest w tej głównej części silnika, co jej się nie da modować?
    5. Znalazłem opcje, które odpowiadają za rozdanie umiejętnosci na początku gry, ale czy zadziała jak zmienie te wartosci na wartości liczbowe, czy w czym musze jeszcze pogrzebać (tam jakieś regX było (X-numer) i co to z tym trza zrobić?)?

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #1583 dnia: Grudnia 01, 2010, 16:26:22 »
    Kolejne pytanie.
    Jeśli mam pancerz (zmieniłem teksturę i dodałem pelerynkę) to muszę go jakoś od nowa riggować czy da radę w openbrfie lub maxie dodać kości z innego modelu? Sposób Bartusia nie działa, a w te gmaxy, fragmotiony itp nie chce się bawić, bo niezbyt pozytywne słyszałem opinie.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #1584 dnia: Grudnia 01, 2010, 17:53:13 »
    Z tego co wiem to chyba musisz od nowa riggować, ale nie jestem w 100% pewien, także poczekaj na inne wypowiedzi.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #1585 dnia: Grudnia 01, 2010, 19:52:02 »
    Raczej pozostaje ci riggowanie od nowa. Powodzenia z tym. Mnie się nie udało...

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1586 dnia: Grudnia 01, 2010, 19:56:09 »
    Odpowiedź woyo na to pytanie z innego tematu(zamiast o pelerynę chodziło tam o jakieś skrzydła czy barki). (: Pozdrawiam serdecznie.

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5856.0

EDIT. Ops. "Się spóźniłem". Woyo już tu jest. ; p
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1587 dnia: Grudnia 01, 2010, 20:32:11 »
    W OpenBrf możesz skopiować rigging z innego modelu. Działa całkiem nieźle, o ile modele są dość podobne. Jeśli będą problemy z peleryną, to możesz później poprawić jej rigging w jakimś programie do 3D.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #1588 dnia: Grudnia 01, 2010, 23:08:19 »
    W OpenBrf możesz skopiować rigging z innego modelu. Działa całkiem nieźle, o ile modele są dość podobne. Jeśli będą problemy z peleryną, to możesz później poprawić jej rigging w jakimś programie do 3D.

Możesz mi powiedzieć które opcje za to odpowiadają?

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #1589 dnia: Grudnia 02, 2010, 08:09:02 »
    Witam, mam pewien problem. Wrzuciłem głowę goblina do gry (jako hełm) i jest ona przezroczysta, wie ktoś może czego to jest wina? Tutaj screen shot z gry:
    (click to show/hide)
    A tutaj z brfa:
    (click to show/hide)