Mam kilka pytan odnosnie modowania. Jestem w tym nowy, coś tam mi sie udało pozmieniać, ale wiecej rzeczy nie potrafie/nie umiem zrobic/nie ogarniam tego :)
Kożystając z tego tutoriala
http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1653.0chciałem usunąć część towarzyszy, zostawiając tylko 5 i podkoxić im staty :)
Wiec zamiast kopiować i dodawać nowe linie, poprostu pousówałem nadmiarowe (od npc6 w dół).
Ten tutorial był pod 1.011, natomiast nie mogłem znaleźć do tej wersji MS więc pobrałem tą pod Warbanda.
I właśnie ponad to co było w tutku, były też dodatkowe opcje, które musiały wynikać z tego ze do Warband, więc troche powchodziło.
Tak więc gdy pousuwałem te nadmiarowe linie, oraz zmieniłem w odpowiednim miejscu ilość NPCów z 16 na 5.
I tutaj pierwszy problem, czy to wystarczy, bo generalnie wyskakuje mi błąd, ale z n im może też mieć związek dalsza część tego co robiłem.
Potem musiałem pozmieniać conieco w module_scripts, bo skoro "wywaliłem" bohaterów niektórych, to np. relacje npc1 nie mogły się odnosić do npc10, którego już nie ma.
Jednak chciałem zrobić tak, zeby bohaterowie byli w stosunku do siebie neutralni i żeby też nie zwracali uwagi na różne rzeczy typu: ucieczka z pola bitwy, czy plądrowanie wiosek,
I tutaj takrze jak to zrobić
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_morality_type, tmt_egalitarian), #borcha
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_morality_value, 4), #borcha
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_2ary_morality_type, tmt_aristocratic), #borcha
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_2ary_morality_value, -1),
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_personalityclash_object, "trp_npc7"), #borcha - deshavi
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_personalityclash2_object, "trp_npc16"), #borcha - klethi
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_personalitymatch_object, "trp_npc2"), #borcha - marnid
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_home, "p_village_71"), #Tshibtin
(troop_set_slot, "trp_npc1", slot_troop_payment_request, 300),
Co tutaj musze zrobić? czy wystarczy pogrubione wartosci zmienić na 0, czy moze usunąć te linijki, czy cos innego? Jeżli inaczej to miłoby było gryby ktoś podesłał mi gotowca, albo napisał jak
2gie pytanie
Jeżeli wpisałem statystyki str itp. powyzej 30 to wywalało również błąd, da sie jakoś to zmienic? Jak również czy da sie zdjąć ograniczenia na umiejętności typu ironflesh, powerdraw
3cie
czy da się jakoś ingerować w umiejetności władania bronią, dodać coś swojego, jakąś nową klase (np podzielić bronie jednoręczne osobno na mieczei topory)
4te
gdzie są opcje, które dodają na starcie rózne statystyki odpowiednie do wyboru jakiego się dokonało (syn wojownika/kupca itp)
Mam nadziej, ze to co napisałem jest zrozumiałe i z góry dziękuje.