Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak założyć własne królestwo?  (Przeczytany 149567 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jak założyć własne królestwo?
    « Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 06, 2011, 23:30:58 »
    Zacznę od końca twojego posta (od PS-a): nie wiem, nie robiłem swoich ludzi wasalami.

A teraz odpowiedź główna: Może ilość ludzi w oddziale dawnego towarzysza jest uzależniona od wysokości jego umiejętności DOWODZENIA, albo ma małą renomę (to też ma wpływ na oddział), za mała charyzma, lvl, może ma za mały dochód, by trenować większe ilość wojów... a może to po prostu błąd AI komputera... to możliwe...

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 06, 2011, 23:32:45 »
    Hm nie wiem jak to możliwe pokonać całą frakcję jakąś setką ludzi. Według mnie posiadanie wasali jest obowiązkowe, ale niech ktoś jeszcze się wypowie. :)

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 06, 2011, 23:37:16 »
    Z tymi wasalami to całkowita prawda. Jak ja próbowałem podbić (w pierwszym M&B) Calradię samotnie to w ogóle nie wychodziło to. Bo co z tego jak przejmę w tydzień kilka zamków jak cała reszta lordów mi robi wjazd na królestwo i zabiera następne tyle... krótko: sam granic nie obronisz (jeśli są rozległe ofkoż).

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 07, 2011, 01:40:38 »
    Mówiąc szczerze to beznadziejną decyzje podjąłeś, pieniądze to nie wszystko. Zaatakowałeś najgorsze państwo, sama jazda i wszystko w dużej odległości od siebie. Jeśli dopiero zdobyłeś miasto czyli to jest pierwsza wojna to myślisz o tym jak go utrzymać i zawrzeć pokój a nie o podbojach. Z setką ludzi i bez garnizonu nie można atakować i bronić się jednocześnie. Po gigantycznym zwycięstwie jakim było rozgromienie 900osobowej armii powinieneś poprosić króla o pokój może by się zgodził, robisz to za pomocą ministra jeśli jest nim któryś z twoich towarzyszy lub starasz się złapać króla możliwe że będzie w Tulga bo to stolica, pamiętaj że to ty masz go złapać by zaproponować pokój bo jak on cię złapie to będzie bitwa. Po dużych zwycięstwach łatwiej przeciwnika nakłonić do pokoju. A jak już mówimy o podbojach to masz kiepską sytuacje, najbliższą twierdzę możesz oblegać tylko za pomocą wieży oblężniczej to ok 48 godzin w czasie których przeciwnik może cię zaatakować lub co gorsza zacząć oblegać twoje miasto. Druga opcja to Ichamur. Pewnie silniejszy garnizon chyba że ktoś już te miasto szturmował, blisko stolicy więc wrogich lordów będziesz miał tuż pod nosem i trudno będzie bronić dwóch miast leżących tak daleko od siebie. Jeśli chcesz oblegać jakieś miasto, twierdze, w szczególności takie gdzie jest wieża oblężnicza najpierw starasz się osłabić lordów tak by nie przyślij z odsieczą oblężonym a dopiero potem zakładasz oblężenie. Nie da się wyeliminować frakcji mając stu ludzi w czasie jednej wojny.
    Żeby tego dokonać potrzeba kilku zwycięskich wojen. A zdobyć zamek i doprowadzić do pokoju się da. Wasale się przydają ale też nie warto mieć ich za dużo bo zacznie się problem ze zdradami. Tym więcej masz Wasali tym więcej między nimi jest konfliktów.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 07, 2011, 09:57:37 »
    W sumie nie wiem gdzie o tym napisać, ale skoro Araden napisał o fabrykach za pomocą, których możemy rozwijać swoje królestwo to "pisnę" to tutaj.
    A więc za 10.000 denarów kupiłam ziemie w Suno na której powstanie fabryka produkująca jedwab, która przyniesie mi miesięcznie 600 denarów. Teraz mając jeszcze ponad 20.000 skierowałam się do Praven aby wykupić ziemie na kolejną fabrykę. W Praven również najlepiej przynoszącą dochody jest fabryka jedwabiu 598 denarów miesięcznie. I teraz mam pytanie czy jak w Suno i Praven postawie fabryki jedwabiu to nie będzie to kolidowało z ekonomią gry? Czy raczej powinnam wybudować tutaj inną fabrykę, która zajmowała by się przykładowo wyróbką narzędzi lub temu podobnych.

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 07, 2011, 10:56:54 »
    Araden - zapomniałem napisać. Tak, zawarłem wtedy pokój i teraz mam czas rozejmu, dlatego zastanawiam się jak mam się przygotować do obrony. Miałbym już ichamur za 1szym razem gdyby nie to, że złapał mnie oddział 17 ludzi za którymi szedł ich sanjar chan. Potem musiałem na niego czekać, a w tym czasie oni zregrupowali się i najechali mi oba miasta naraz. Kiepsko było.

Zdaje sobie sprawę, że ta decyzja była ryzykowna, ale ta frakcja to i tak teraz najsłabsza w mojej grze.

Jagoda - ja mam cztery takie same fabryki (farbiarnie) w blisko położonych miastach i szczerze powiem, że nie zauważyłem znaczącego spadku dochodów (z 600 na 550 czy coś takiego).

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 07, 2011, 11:58:27 »
    Witam ja mam fabryke piwa w Veluca ale nie wiem jak sprawdzic dochody jakie dostaje jak gadam z nim to mam pusty ekwpiunek bo wszystko sprzedaje ale jakos nie zauwazylem zeby mi pieniadze rosly

Offline Araden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 07, 2011, 12:31:07 »
    Jagoda - nie ma to znaczenia. W praktyce w większości miast bedziesz miała taką samą fabryke, najdroższą, chyba tylko w 2 czy 3 bardziej opłaca się inwestować w tańsze.

FTR - Najlepszą obroną jest atak, gromadź wojsko w Narra. Jak bedziesz ponosił straty twoja armia będzie uzupełniana z garnizonu miasta. Kluczem do sukcesu w wojnie jest ciągłe posiadanie w swoim oddziale najlepszych jednostek. Jak skończą się rezerwy w Narra to zaczyna sie problem, jakość twojego wojska zacznie maleć bo rekrutów będzie trzeba szkolić w ogniu walk. Człowiek zawsze ponosi mniejsze straty niż komputer dlatego jak masz duże rezerwy to nawet sam bez Wasali jesteś w stanie wyeliminować Frakcje. Przydało by się też poprawić relacje z wioskami Khergickimi na +1 by w czasie wojny brać z nich rekruta. Czekaj aż minie rozejm i licz na to że Khergici będą w tym czasie z kimś walczyli. Jeśli niedawno prowadzili wojnę szczególnie przegraną też możesz ich zaatakować bo napewno będą osłabieni. Pierwszy cel to Ichamur, Narra będzie miała już swój garnizon więc jest szansa że głównie skupią się na odbicu miasta które zdobyłeś. I staraj się wyłapywać Lordów, jestem pewny że szybko połowa Lordów Khergickich będzie gniła w twoim więzieniu.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 07, 2011, 13:44:34 »
    Z tym morale to jednak prawda. Przez 70 dni przemierzałam bezkresne tereny i nikt mi nie dezerterował. gdy wybuchła wojna pomiędzy frakcją Nordów i Swadii, automatycznie morale nordyckich wojaków, którzy byli w mojej armii zaczęło spadać, aż doszło w końcu do tego że zaczęli masowo dezerterować. Tak więc mogę szczerze powiedzieć że walki z frakcjami wpływają negatywnie na jednostki wojaków tej samej frakcji, które są pod naszym dowództwem.

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 07, 2011, 14:04:44 »
    A ja mam problem bo nie jestem pewien jak być najemnikiem (sam mi Król zaproponuje?). Wcześniej nie grałem najemnikiem więc nie wiem :D (teraz gram "nieszlachetnie" urodzonym :D). Zyski mam 10k denarów bo wybudowałem we wszystkich miastach fabryki (straciłem ze 200k denarów, nie gram na cheatach bo importowałem sobie postać z taką kasą wypracowaną przez 300h gry w warbanda :D). A pozatym teraz nikt mi questów z wiosek nie daje chociaż pytam i pytam (jestem doświadczonym graczem i takich cudów jeszcze nigdy nie widziałem, w zwykłym m&b błagali żebym coś zrobił a w warband się doprosić nie można o questa...)....
    Pozdrawiam!

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 07, 2011, 14:15:39 »
    Król nie, wasal króla. Zapytaj się jednego z wasali króla, czy nie ma jakiegoś zadania dla ciebie, w tedy poinformuje ciebie że dostał misję od króla zwerbowania armii najemników i w tedy zapyta się ciebie czy nie zechciałbyś takowym najemnikiem zostać.

Offline Araden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 07, 2011, 15:50:25 »
    Z tym morale wygląda to tak: jeśli walczysz z nordami a w twojej armii masz Nordów i jednostki z innych narodowości to mimo że w raporcie masz że morale jest 99 punktów to Nordowie mają tylko74 (chyba w czasie wojny nie mogą osiągnąć 99) ponieważ na wstępie z powodu wojny dostają -25. Jeśli z powodu morale zwykłe jednostki dezerterują przy wyniku 30-40 puntów (jak zagłodziłem armie to przy takim wyniku mi dezerterowali, jeśli dobrze pamiętam) to Nordowie zaczną dezerterować przy 55-65 (tak przypuszczam bo w czasie wojny nie spada mi morale poniżej 80 i nikt nie dezerteruje) ponieważ od morale w raportach musisz odjąć -25 by znać faktyczne morale Nordów. Ja przynajmniej tak to rozumiem bo nigdy z tym nie miałem problemów. Tępo spadku morale zależy w dużej mierze od wielkości armii, tym większa tym morale spada szybciej, najbardziej optymalna to 150 ludzi, każdego lorda pokonasz resztę żołnierzy zostawiasz w zamku jeśli masz. Większe armie używa się tylko wtedy gdy oblegasz zamek, miasto lub chcesz zaatakować wyprawę wojenną złożoną z kilku lordów. Jak na przykład masz 200 ludzi to morale spada na łeb na szyję (ja maksymalnie na koniec gry mogłem chodzić z 216 żołnierzami). Dodatkowo dochodzi odzyskiwanie morale: tym silniejszy przeciwnik tym więcej morale za bitwę. Tym masz większą armie tym tych silnych przeciwników jest mniej.

Z wiosek rzadziej dostaje się zadania niż od lordów.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2011, 16:31:18 wysłana przez Araden »

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 07, 2011, 17:07:38 »
    Wielkie dzięki Jagoda, tak myślałem ale wolałem się upewnić (mam realistyczną metodę zapisu i nie chciałem nic lekko mówiąc zepsuć :D).

Araden problem z moralami zaczyna się od 150 osób (miałem tyle i morale spadały jak wściekłe, a przy 100 jednostkach miałem przeciętne z samymi workami przenicy w eq ;D). Tak więc z dużą armią nie opłaca się chodzić (chyba że cały czas trwają wojny i walki ;D)
    Pozdrawiam!

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 07, 2011, 18:15:00 »
    Prawda, z duża armią opłaca się chodzić tylko podczas wojny (jak dla mnie 100-150 wystarczy). Jak jest pokój to zostawiamy większość wojsk w zamku a sami, lub maks. 30 osobowym oddziale chodzimy polować na bandytów, którzy jak wszyscy wiedza wymagający nie są a my zyskujemy na znacznie szybszej mobilności i lepszemu morale.

Offline michal99950

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 08, 2011, 21:48:55 »
    Mam Pytanko:

Mam normalną wersje nie dodatek i czy w dodatku można rekrutowac jak komputer w zamku  czy tylko w e wiochach?

2 - Czy można tworzyc własne jednostki np zachodni sierżant?

3 - Ile kosztuje Dodatek?
    Veagirowie mają dobrych łuczników nie uważarz?