Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak założyć własne królestwo?  (Przeczytany 149458 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Jak założyć własne królestwo?
    « Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 04, 2011, 15:12:13 »
    Znaczy, że zostałaś wasalem Swadii? Jeśli nie masz lenna, to masz sporą szansę na to, że Ci przyznają. Zawsze możesz też poślubić jakiegoś kawalera i po jakimś czasie pogadać z nim na osobności - jest fajna opcja - mężu, czy nie uważasz, że służba u króla jest niegodna itp?.

Offline FTR

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 04, 2011, 15:14:24 »
    Sam zastanawiam się nad własnym królestwem. Kiedyś zrobiłem głupstwo robiąc królestwo bardzo wcześnie i automatycznie miałem wojnę z 3 frakcjami? Nie wiem czemu bo z żadną nie miałem stosunków osobistych ujemnych. :(

Więc zastanawam się ile wojska potrzeba żeby być na siłach do zalożenia własnego królestwa. Oraz czy moge zatrzymać zamku które zdobyłem będąc wasalem?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 04, 2011, 22:19:55 »
    Znaczy, że zostałaś wasalem Swadii? Jeśli nie masz lenna, to masz sporą szansę na to, że Ci przyznają....ciach...

No właśnie że nie mam, a honor mam już ponad 60, repka ponad 600, prawo do rządzenia 9 lub 12 i mimo to, gdy zdobędę zamek jako najemny rycerz, król za nic w świecie nie chce mi dać tego zamku/miasta.

...ciach... Zawsze możesz też poślubić jakiegoś kawalera i po jakimś czasie pogadać z nim na osobności - jest fajna opcja - mężu, czy nie uważasz, że służba u króla jest niegodna itp?.

Z tego co widzę, to chyba jedyne rozwiązanie, aczkolwiek Królestwo Swadii baty zbiera. Ze wszystkimi nacjami bezustannie prowadzi wojny, Praven i Dhirl, czy jak to miasto się nazywa zostało odebrane Swadii. Na dzień dzisiejszy Swadia posiada już tylko dwa miasta. Czyżby królestwo Swadii zmierza ku końcowi? Zastanawiam się, czy nie lepiej było by zdobyć zamek jako niczyj wasal i najemnik, a następnie stworzyć królestwo. Lecz to długa i trudna droga.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 04, 2011, 22:37:39 »
    Znaczy, że zostałaś wasalem Swadii? Jeśli nie masz lenna, to masz sporą szansę na to, że Ci przyznają....ciach...

No właśnie że nie mam, a honor mam już ponad 60, repka ponad 600, prawo do rządzenia 9 lub 12 i mimo to, gdy zdobędę zamek jako najemny rycerz, król za nic w świecie nie chce mi dać tego zamku/miasta.

...ciach... Zawsze możesz też poślubić jakiegoś kawalera i po jakimś czasie pogadać z nim na osobności - jest fajna opcja - mężu, czy nie uważasz, że służba u króla jest niegodna itp?.

Z tego co widzę, to chyba jedyne rozwiązanie, aczkolwiek Królestwo Swadii baty zbiera. Ze wszystkimi nacjami bezustannie prowadzi wojny, Praven i Dhirl, czy jak to miasto się nazywa zostało odebrane Swadii. Na dzień dzisiejszy Swadia posiada już tylko dwa miasta. Czyżby królestwo Swadii zmierza ku końcowi? Zastanawiam się, czy nie lepiej było by zdobyć zamek jako niczyj wasal i najemnik, a następnie stworzyć królestwo. Lecz to długa i trudna droga.

To w końcu złożyłaś mu hołd lenny czy nie? :O Może po prostu olej Swadie i pożyw się jej kosztem, po czym złóż hołd lenny komuś innemu?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 05, 2011, 09:05:04 »
    Nie, nie złożyłam nikomu hołdu, jestem jedynie najemnym "wojakiem" na usługach Swadii. Ale... zawsze chciałam mieć zamek Kundarr, bo bardzo zależało mi na Nordyckich huskarlach, a swadiańskich rycerzy z sojuszniczych wiosek. Miałabym w tedy armie idealną ;) Teraz gdy podsunąłeś mi pomysł, mogę zagarnąć swadiański zamek.
    Dzięki za podsunięcie pomysłu ;)   

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 05, 2011, 09:20:21 »
    Nie, nie złożyłam nikomu hołdu, jestem jedynie najemnym "wojakiem" na usługach Swadii. Ale... zawsze chciałam mieć zamek Kundarr, bo bardzo zależało mi na Nordyckich huskarlach, a swadiańskich rycerzy z sojuszniczych wiosek. Miałabym w tedy armie idealną ;) Teraz gdy podsunąłeś mi pomysł, mogę zagarnąć swadiański zamek.
    Dzięki za podsunięcie pomysłu ;)   
    No przecież, jak jesteś najemnikiem to op prostu zamku nie dostaniesz - tylko wasalowie dostają

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 06, 2011, 15:00:18 »
    Jak założyć własne państwo nie będąc nigdy wasalem?
    Bardzo prosto.
    Zatrudniamy się jako najemnik wszystko jedno gdzie. Pieniądze małe, ale za to możemy uczestniczyć w wojnach swojego pracodawcy bez konsekwencji w przypadku gdy skończymy działalność najemniczą. Następnie zaczynamy zakładać faktorię w każdym mieście. Najtrudniej założyć pierwszą działalność gospodarczą, dalej idzie łatwiej. Na samym początku nie warto rekrutować maksymalnej ilości żołnierzy bo pieniądze bardziej są potrzebne na faktorię dlatego wystarczy jak mamy armię zdolną pokonać bandytów a na lordów przyjdzie czas. W większości miast najdroższa faktoria przynosi najwięcej zysku, ale są wyjątki więc lepiej zapytać przed zakupem mistrza gildii o zyski z faktorii, np. w Jelkali garbarnia przynosi największy zysk. Z każdą nową faktorią możemy rekrutować coraz więcej żołnierzy ale tak by co tydzień zyski z fabryk były wyższe niż żołd. Oczywiście przez ten czas gdy jesteśmy najemnikiem poprawiamy sobie relacje z Lordami, wioskami mając już własne państwo nie będzie na to czasu. W odróżnieniu od wasala najemnik dostaje dużo więcej misji dlatego nawet jak chcesz być w przyszłości wasalem lepiej zahaczyć o najemnictwo.
    Jak wszystko idzie zgodnie z planem po roku mamy w każdym mieście faktorię 100000 w kieszeni
    najlepszy ekwipunek i 100 wyszkolonych wojaków mogących podbić twierdzę która się stanie pierwszą stolicą twojego państwa i nadal dzięki faktorii co tydzień zarabiamy. Ważne by o faktoriach pomyśleć przed założeniem własnego państwa a nie po i rozpaczać jakie one są drogie, bo nie są.
    Podsumowując: najpierw faktorie później wojsko na końcu własne państwo.

Teraz najtrudniejsza część w całej grze, podbicie i obronienie pierwszej twierdzy, kolebki przyszłego państwa. Skończyła się umowa najemnicza, możemy podbijać. Dobrze jak swoją ofiarę upatrzyliśmy jeszcze zanim skończyła się umowa by jako wolny strzelec nie tracić czasu na szukanie, tylko od razu jechać do celu. Najlepszy kandydat to twierdza, miasto z małym garnizonem, rzadko zmieniający właściciela (najlepiej by wcale nie zmieniał, czyli obroniła się przed szturmem) na skraju państwa, jeśli twierdza będzie w środku wrogiej frakcji będzie problem z rekrutami. Dobrze też jest jeśli twierdzę szturmujemy z drabin a nie z wież oblężniczych. Frakcja do której należy nasza przyszła ofiara powinna być już w stanie wojny i dobrze gdyby przegrywała. Oczywiście nie wszystkie warunki muszą być spełnione, ale tym więcej tym łatwiej.

Zdobyliśmy twierdzę to była ta prostsza część, teraz zaczną się schody bo trzeba ją obronić. Głównym twoim celem w tej wojnie jest zdobycie twierdzy i zadanie tak dużych strat przeciwnikowi żeby zaproponował pokój. Jeśli prowadzi wojnę z inną frakcją to możliwe że przez dłuższy czas będziemy walczyli tylko z pojedynczymi lordami i może ich wyłapiemy co na pewno ułatwi sprawę i przyspieszy pokój. Polowanie czas zacząć. Nie przejmujemy się brakiem garnizonu w twierdzy bo jak wroga frakcja zorganizuje wyprawę przeciwko naszemu państewku to i tak zdobędzie twierdzę więc lepiej by nie zorganizowała. Nasza twierdza jest pod oblężeniem, nie bronimy jej. Ja przyjmuję zasadę że lepiej stracić twierdzę niż całe wojsko. jeśli zadaliśmy spore straty przeciwnikowi to zapewne jego armia jest duża ale jakościowo słaba i jest duża szansa że w twierdzy którą na nas zdobył zostawi mały garnizon a jak tylko spuści z niej wzrok to znowu oblegamy i zdobywamy. Tak może się dziać kilkanaście razy w czasie wojny dlatego lepiej jak szturmujemy z drabin. Jeśli jednak zostawi duży garnizon no to mamy dwa wyjścia znaleźć inną twierdzę nawet u innej frakcji (jeśli się zdecydujemy na wojnę z nową frakcją lepiej najpierw podpisać pokój że starym wrogiem co nas będzie sporo kosztować ale jest prostsze do wykonania gdy nie mamy państwa) lub nadal szturmować tą samą twierdzę nawet jak szturm nie wyjdzie to garnizon trochę się skurczy a my szybciej uzupełnimy straty niż załoga w twierdzy i po którymś razie znowu twierdza będzie nasza.

Jeśli już wojnę wygraliśmy i mamy zamek nie można spocząć na laurach 30 - 40 dniowy rozejm się skończy i frakcja której zabraliśmy zamek na pewno się o niego upomni dlatego lepiej gdy my ją zaatakujemy pierwsi w najmniej dla niej korzystnym momencie, czyli gdy prowadzi wojnę z inną frakcją. Jeśli ona nas pierwsza zaatakuje na pewno natychmiast zacznie oblegać nas jedyny zamek i mimo że tym razem będziemy mieli siły większe to i tak za małe by go obronić. Zasada wojny będzie taka sama tylko że tym razem gdy zdobędziemy zamek będzie trzeba obronić dwa zamki, naszą stolicę i ten który zdobyliśmy. Na samym początku lepiej nie być zbyt zachłannym i toczyć wojny o pojedyncze twierdze czy miasta chyba że frakcja ma kilka twierdz ze słabą obsadą. Najlepiej nie atakować frakcji które nigdy nas nie atakowały (nawet jak w pobliżu mają zamek z 30 osobowym garnizonem) dopóki nie wyeliminujemy tej której zwinęliśmy pierwszy zamek i tych które nas zaatakowały w międzyczasie (dzięki temu przez całą grę możemy uniknąć walki na kilku frontach). Lepiej też nie namawiać lordów z pokojowych frakcji do przystąpienia do nas bo to też może wojnę przyspieszyć. Lepiej też zostawiać zamki które przechodziły często z rąk do rąk na koniec podbojów by nie narazić się frakcjom pokojowym które kiedyś posiadały lub zdobyły dany zamek ale go straciły.

Na koniec dodam że na morale nie ma wpływu to że w oddziale masz jednostki frakcji z którą walczysz, to jakiś mit wymyślony na forum i powtarzany przez osoby które tego nawet nie sprawdziły. One mają mniejsze morale, ale jeśli ogólne morale oddziału jest wysokie to nie ma to żadnego znaczenia. Ja nigdy nie miałem z tym problemów i z morale też nie było problemów chyba że zapomniałem jedzenia, raz mi się zdarzyło przy oblężeniu. Trzeba naprawdę mocno się postarać by morale spadło do krytycznego poziomu.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 06, 2011, 15:45:07 »
    Gratuluję spox wypowiedź, mam nadzieję że nie będzie już tworzonych następnych 5 tematów o to samo... (a to napewno się komuś przyda ;D). Pozdro!

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 06, 2011, 16:03:11 »
    No super, a zaczynać lepiej od twierdzy czy miasta? Czy bez znaczenia?

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 06, 2011, 16:15:54 »
    Miasto daje więcej kasy i ma więcej wsi, ale zamek łatwiej zdobyć. Wszystko zależy od okoliczności, np takie Dhirim jako stolica Twojego przyszłego imperium to w wielu przypadkach samobójstwo (ileż to razy ja widziałem zażarte walki o te tereny i to każda z frakcji się tam chciała mościć), zaś np Tihr, czy Bariiye (to na "zapleczu" Sarranidów) leżą dość daleko i rzadko kiedy przybędzie tam coś więcej niż wkurzony były właściciel z kolegami.

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 06, 2011, 16:31:48 »
    Tihr daleko? Nie miałeś, aby na myśli Wercheg?

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 06, 2011, 17:54:12 »
    Właśnie Tihr, bo tam mało kto zagląda, a do Wercheg często Vaegirowie chadzają.

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 06, 2011, 18:27:40 »
    Araden przetestuję twoje rady dla przyszłych pokoleń Warbandowców (;D)

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 06, 2011, 21:58:48 »
    Lepsze są miasta z dużą ilością wiosek (bo mamy co rozdawać lordom), na samym początku zysk z podatków nie ma znaczenia,faktorie w pełni pokrywają żołd 100 ludzi i jeszcze przynoszą zyski więc i większa armia zostanie opłacona. Miasta mają na ogół silniejsze garnizony i pisząc małe garnizony mam na myśli w przypadku twierdz ok 60 - 70 ludzi a w mieście będzie dwa razy tyle. Twierdz jest więcej więc łatwiej znaleźć taką by odpowiadała zaleceniom które napisałem  we wcześniejszym poście. Jeśli chodzi o miasta to najlepsze do podboju wydają się: Veluca w zależności od rozgrywki często zdobywana a później tracona przez Sarranitów lub Swadian. Blisko jest do Rhodockich i Swadianskich wiosek oraz w pobliżu mamy twierdze Rhodockie i Swadianskie miasto Uxkhard do przyszłego podbicia. Problem zaczyna się jak odbijemy Velucje z rąk Sarranidów bo wtedy mamy daleko do najbliższych wrogich twierdz. Niezłym miastem jest Uxkhart, jak Rhodocy atakują Swadian to to miasto jest jako pierwsze na ich celowniku. Zalety takie same jak w przypadku Velucji. Sargoth jest dobrym kandydatem gdy Vaegirowie wygrywają wojnę z Nordami. Jako jedyne nigdy nie jest zdobywane przy pierwszym szturmie dlatego może wcale nie zmienić właściciela a przy tym mieć osłabiony garnizon. Idealny kandydat dla nas, ale (zawsze jest jakieś ale) jest stolicą Nordów więc często przy nim kręcą się lordowie, czasami wystarczy trochę szczęścia i akurat lordowie są na wyprawie i miasto ma tylko osłabiony garnizon ( mi ostatnio się to przytrafiło). Lepiej nie interesować się twierdzami i miastami Khergickimi. Jako że na samym początku nasza twierdza nie będzie miała garnizonu to często będą ją oblegały oddziałki 30 osobowe. Khergitów trudno dogonić jak mają taki oddział co jest strasznie wkurzające.

Ogólnie uważam że początkowo nasze państwo powinno być zwarte, czyli do każdej naszej twierdzy mamy blisko co ułatwia obronę i przemieszczanie garnizonów między twierdzami.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2011, 22:08:06 wysłana przez Araden »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 06, 2011, 23:02:23 »
    Potrzebuje porady kogoś doświadczonego.

Zająłem najbogatsze miasto w królestwie, jednak.. Zaraz po przejęciu miasta Narra miałem dochód z niego 18000, teraz tylko 5000~, czemu tak jest?
    Druga sprawa - co powinienem teraz podbijać? Martwi mnie moja sytuacja ponieważ to co zdobyłem i tak zdobyłem chyba cudem. Otóż rozbiłem armie 900 ludzi swoimi 100 Swadiańskimi Rycerzami (naprawdę świetne jednostki) ale.. to było kiedy Khanat Khergicki walczył na trzy fronty i mieli osłabione wojska. Mimo to zebrali prawie tysięczną armię żeby odbić Narrę. Dlatego chciałbym zatrudnić trochę lordów, jednak kiedy to zrobiłem to np. Katrin biega od dawna z armią 16 ludzi, natomiast jakiś nowicjusz którego zatrudniłem w karczmie niedawno ma od razu 65 jednostek. Katrin jednak straciła raz armię, czemu nie rekrutują oni nowych jednostek? Zakładając królestwo spodziewałem się konkretnej pomocy ze strony towarzyszy, a tutaj taka niemiła niespodzianka.

Moja obecna sytuacja na mapie.
    http://i51.tinypic.com/zul8hx.jpg

PS: Jak to jest z ekwipunkiem bohaterów mianowanych na wasali? Sprawdziłem to w ten sposób, że rozebrałem jakiegoś i zrobiłem z niego lorda. Miał normalnie zbroje miecz itp. Czyli oni i tak stracą swój obecny ekwipunek?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2011, 23:08:07 wysłana przez FTR »