Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piractwo  (Przeczytany 28660 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Piractwo
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 11, 2010, 20:46:09 »
    Kiedy wy w końcu zrozumiecie że żyjemy w epoce wolnego rynku i jedynym sposobem na obniżenie cen gier jest ich chwilowy bojkot?
    Jest coś takiego jak zasada popytu i podaży. Czyli na nasze, cenę trzeba ustalić jak najwyższą ale jeszcze taką za którą ludzie to kupią. Czyli żeby wpłynąć na sprzedawców a pośrednio na twórców, wszyscy gracze powinni się dogadać i powiedzmy przez 3 miesiące nie kupować gier droższych niż np. 50zł. Wtedy ceny zaczęły by spadać w zastraszającym tempie... Tylko niestety jest to scenariusz całkowicie nierealny.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 12, 2010, 08:33:35 »
    No właśnie.I Policja chce zwalczać piratów co tez jest bez sensu bo za ten czas mogli by zrobić co innego i z o wiele większym skutkiem.Jedyna według mnie szansa jest obniżenie cen przez wydawców.Jak by jaka nowa grę wypuścili  np za 60zl a nie 100 to na pewno więcej tych gier sprzedano.a ich zysk raczej by nie zmienił się znacząco.Jak już to może minimalny spadek lub zysk.A piractwo w jakimś tam zmniejszyło by się.
    Ale dziś wydawcy inaczej walczą z piractwem.Przykładem może być Empire Total War.Wypuścili z ta gra program steam który uniemożliwia granie w ta grę bez internetu.Co jest żałosne.Niekiedy nie działa internet komuś internet to nie zagra w ta grę albo gra i połączeniu mu przerwało się i klops po grze.Przez ten program tez instaluje się patche co przedłuża ta instalacje i są jeszcze rożne powikłania uniemożliwiające grę mimo ze ma się połączenie z internetem.Czytałem kiedyś na jakimś forum komentarze o tej grze.I wychodziło na to ze Ci którzy kupili grę nie mogli w nia grac a piraci mogli wł ja w każdej chwili bo usunęli ten program.To tam tez miało jakieś minusy dla pirackich wersji ale fakt ze mogli grac w każdej chwili.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 12, 2010, 09:32:34 »
    Hmm... Wcale nie jest taka prosta zależność "mniejsza cena = większy zysk". Gdyby to było tak proste i logiczne, to szereg marketingowców, w tych mega korporacjach już dawno wyniuchałby kolejne $, czy € zysku, a jestem pewien, że oni znają się na tym co robią...

Tutaj można wstawić naprawdę masę wykresów i wzorów zależności wszelkiej maści, od cena/popyt, przez produkcja/cena, po podstawowe popyt/podaż, ale tego jest tak dużo, że... po pierwsze moje wiadomości z ekonomika już się zacierają, a po drugie tego jest naprawdę masa i to nie są tak proste zależności jak się może niektórym wydawać.

Do tego chcę tylko wspomnieć o prostej zależności, ponieważ podobny przykład został podany.
    Znacznie piractwo by spadło gdyby ceny produktów opadły przynajmniej o 1/3.Przykładem jest gra OiM.Tyle kasy wołają za tekstury i nowa muzykę.Bez formacji,ciekawych q i od groma bugów.
    Przykład... Załóżmy że towar X jest wydawany [sprzedawany] przez tę samą firmę, która "cofa się w czasie" - to ma tylko pokazać zależność. Przykład będzie na prawdę bardzo prosty i nie uwzględnia kosztów - stałych jak i zmiennych, marketingu, czynników społecznościowych etc. To jest po prostu prosta zależność, na którą wpływ mają setki innych czynników, których tutaj nie uwzględniam...

Pierwsza ewentualność --- Towar X sprzedawany po cenie 80 zł znajduje nabywców w liczbie 100 osób (tyle sztuk się sprzedało) co daje prostą kwotę 8000 zł.

Druga ewentualność --- Towar X gdyby był sprzedawany po 50 zł znalazłby nabywców w liczbie 150 (tyle sztuk by się sprzedało) co dałoby prostą kwotę 7500 zł.

Podsumowanie: W drugim przykładzie sprzedawca by stracił obniżając ceny, ponieważ przyrost popytu nie byłby tak duży, żeby zrównoważył niższą cenę oraz dał większe dochody. Tutaj trzeba znaleźć punkt równowagi, który wcale nie jest tak łatwo znaleźć i owszem niższa cena może dać większe zyski (podobnie jak przy krzywej laffera dotyczącej podatków), ale nie musi, gdyż przeceniając wzrost popytu firma może równie łatwo stracić.

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 12, 2010, 13:17:08 »
    O ile mi wiadomo to EA wyszedł naprzeciw piratom z projektem 10 $ tu jest dokładny opis

W skrócie chodzi o to że piraci i właściciele używek płacili za DLC
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 12, 2010, 13:38:11 »
    O ile mi wiadomo to EA wyszedł naprzeciw piratom z projektem 10 $ tu jest dokładny opis
    Według mnie ta cała akcja nie jest wymierzona przeciw piratom, a jedynie osobom które kupują gry na rynku wtórnym - w USA to jest bardzo popularne i średnio 1/3 gier znajduje się w drugim obiegu. Tak patrząc na ten plan to cały wątek piratów jest jakby wciśnięty, żeby tylko ludzie się nie burzyli, bo wystarczy pomyśleć, że pirat i tak ściągnie pirackie DLC, bo co to za problem? Natomiast ktoś kto piratem nie chce być, ale kupuje grę na rynku wtórnym zapłaci te 10$ i to właśnie te osoby ucierpią na tym całym "mega-extra-super planie" nabijania kabzy przez te pieprzone korporacje, bo twórcy i tak dostają grosze, a taki jeden gówniany Ubisoft, czy inne EA liczy tylko zera na koncie...

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 12, 2010, 18:07:17 »
    Zależy czy pirat jest konsolowcem czy PC-towcem...
    Bo jak ma konsole i ją przerobi to za połączenie z netem dostaje bana więc to nie tak łatwo a jak zapłaci te 10$ otrzyma kod i sobie ściągnie jakoś ten DLC
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 13, 2010, 15:43:57 »
    Hmm... Wcale nie jest taka prosta zależność "mniejsza cena = większy zysk". Gdyby to było tak proste i logiczne, to szereg marketingowców, w tych mega korporacjach już dawno wyniuchałby kolejne $, czy € zysku, a jestem pewien, że oni znają się na tym co robią...

Tutaj można wstawić naprawdę masę wykresów i wzorów zależności wszelkiej maści, od cena/popyt, przez produkcja/cena, po podstawowe popyt/podaż, ale tego jest tak dużo, że... po pierwsze moje wiadomości z ekonomika już się zacierają, a po drugie tego jest naprawdę masa i to nie są tak proste zależności jak się może niektórym wydawać.

Do tego chcę tylko wspomnieć o prostej zależności, ponieważ podobny przykład został podany.
    Znacznie piractwo by spadło gdyby ceny produktów opadły przynajmniej o 1/3.Przykładem jest gra OiM.Tyle kasy wołają za tekstury i nowa muzykę.Bez formacji,ciekawych q i od groma bugów.

Pierwsza ewentualność --- Towar X sprzedawany po cenie 80 zł znajduje nabywców w liczbie 100 osób (tyle sztuk się sprzedało) co daje prostą kwotę 8000 zł.

Druga ewentualność --- Towar X gdyby był sprzedawany po 50 zł znalazłby nabywców w liczbie 150 (tyle sztuk by się sprzedało) co dałoby prostą kwotę 7500 zł.

Podsumowanie: W drugim przykładzie sprzedawca by stracił obniżając ceny, ponieważ przyrost popytu nie byłby tak duży, żeby zrównoważył niższą cenę oraz dał większe dochody. Tutaj trzeba znaleźć punkt równowagi, który wcale nie jest tak łatwo znaleźć i owszem niższa cena może dać większe zyski (podobnie jak przy krzywej laffera dotyczącej podatków), ale nie musi, gdyż przeceniając wzrost popytu firma może równie łatwo stracić.

No właśnie mogą stracić.Ale jak widzisz to nie jest duża strata a piractwo zmniejszyło by się.Tylko ze wydawcy patrzą na zysk.Oni nie wydaja gier dla ludzi tylko dla kasy.Dowodem jest wcześniej wspomniane przez zemnie OiM.Zapowiedz hitu a wyszło jednak ,że shitu.Za bug landa chcą ogromną kasę a gra warta jest może 1/5 tego.A co do tych strat.Wątpię żeby stracili w ogóle stracili.Może na początku po premierze był by zastój ale jak by recenzja użytkowników była pozytywna to na pewno mieli by więcej klientów i zysk nie byl by mniejszy.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2010, 15:45:56 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Idilyon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 15, 2010, 18:34:14 »
    Firmy stawiają takie wysokie ceny za swoje produkty,to niech się liczą,że będzie kwitło piractwo na ich grach.Starają się nas wyzyskiwać,ich sprawa.Co innego,jak gra kosztuje 20 złotych,bo taką chętnie kupię,a gra za 200 zł.
    Nordowie rządzą.Kropka.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 15, 2010, 18:53:41 »
    Firmy stawiają takie wysokie ceny za swoje produkty, to niech się liczą, że będzie kwitło piractwo na ich grach. Starają się nas wyzyskiwać,ich sprawa. Co innego,jak gra kosztuje 20 złotych, bo taką chętnie kupię, a gra za 200 zł.
    Hmm... Nie rozumiem takiego podejścia z kilku powodów. Podstawowy. Gry w hierarchii potrzeb są dobrem "luksusowym" i nie są one niezbędne do życia, ponieważ bez nich da się normalnie funkcjonować. Teraz przykład. Nie stać cię na Lamborghini Gallardo za 600 tys. zł, to co zrobisz? Ukradniesz, ponieważ "firma stara się ciebie wyzyskiwać", czy zostawisz w spokoju, bo do normalnego życia nie jest ci on do niczego potrzebny? Gry należy traktować jako najzwyklejszy towar - na dodatek jak już pisałem luksusowy, i tyle. To jest wybór firmy i jeśli oni ustalają taką cenę i jest ona optymalna dla ich zysków, więc co w tym dziwnego? Ja rozumiem ludzi, którzy kradną, bo nie mają co jeść, ale gry?

Sam "bojkotuję" gry Ubisoftu z zabezpieczeniem DRM. Nie grałem w Assassins Creed 2, Silent Hunter V, Settlers 7, czy Splinter Cell: Conviction i co? Żyję dalej i jakoś nic mi się nie stało... Co prawda z Conviction wyszło jedno wielkie gówno, Settlers nigdy mnie nie interesowało, a z SH V problem by miał mój sprzęt. Jedynie zagrałbym sobie w  AC2, ale nie mam już "ciągu" do gier jak parę lat temu i nawet nie wiem czy miałbym czas w to zagrać... Pewnie nie, bo Bioshock'a kupionego dopiero w PPK za 20zł nie skończyłem, bo mi się nie chciało, oraz dlatego że nie miałem czasu. Po co to piszę? Ponieważ: Gry tak naprawdę są mało warte i da się bez nich obejść!!!

Offline Crusader11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 15, 2010, 20:46:12 »
    No to: ja nie mam absolutnie nic do piratów(sam oczywiście nie pirace), niech sobie ściągają, mi zabezpieczenia też nic a nic nie przeszkadzają bylem pograł w grę którą kupiłem! Nie wiem po co temat, jak nie możecie ich zostawić, ale dyskutujcie dalej i tak nic nie zdziałacie wiele akcji w których brało udział miliony ludzi! Tyle z mojej strony...co do różnych offtopów: ,,prać nie jest najlepszym sposobem, ani krzyki to wzbudza tylko nienawiść do rodziców :), ostatnio była akcja WoG za 1 centa! Ludzie kupowali nie tylko po dolara itd. ale też po 50 :) więc głównie chodzi tutaj o zarobek.

My fury is my sword, my glory is my shield!

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 29, 2010, 14:46:10 »
    Znalazłem takie statystyki. ;) Może kogoś zainteresują, ewentualnie skłonią nawet do jakiegoś komentarza poniżej.

Najbardziej piracone gry w roku 2010 (w nawiasie liczba kopii na podstawie danych TorrentFreak.com):

Gry na PC:
    • Call of Duty: Black Ops (4,270,000)
    • Battlefield: Bad Company 2 (3,960,000)
    • Mafia 2 (3,550,000)
    • Mass Effect 2 (3,240,000)
    • Starcraft II (3,120,000)

Gry na Xboksa 360:
    • Dante’s Inferno (1,280,000)
    • Alan Wake (1,140,000)
    • Red Dead Redemption (1.060,000)
    • Halo Reach (990,000)
    • Call of Duty: Black Ops (930,000)

Gry na Wii:
    • Super Mario Galaxy 2 (1,470,000)
    • Wii Party (1,220,000)
    • Donkey Kong Country Returns (920,000)
    • Kirbys Epic Yarn (880,000)
    • Red Steel 2 (850,000)

p.s. Danych na konsolę PlayStation 3 brak, ponieważ tam cyrk z Jailbraek'iem się kręci w kółko. :) Przez ponad 2 lata piractwa na tej konsoli nie było WCALE, a teraz Sony wciąż z nim walczy i piraci wciąż mają baaaardzo trudny orzech do zgryzienia, ponieważ jeśli już przekonwertują ów program na nową wersję firmware konsoli, to Sony wypuszcza znów update softu, tak, że... piraci znów muszę update'ować Jailbraek'a. ;)

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:04:44 »
      [...]
      Call of Duty: Black Ops (4,270,000)
      Battlefield: Bad Company 2 (3,960,000
      Mafia 2 (3,550,000)
      Mass Effect 2 (3,240,000)
      Starcraft II (3,120,000)
      [...]

Dziwi mnie, że Call of Duty jest tak często piracone. Więcej czasu spędzi się na szukaniu cracków i innych dupereli niż na samej grze :). Mamy też dobry przykład jakim jest StarCraft. Wysoka cena była głównym powodem, dla którego tyle osób ją spiraciło.[/list]

Offline wesch96

• Użytkownik
      • Piwa: 6
      « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:41:33 »
      p.s. Danych na konsolę PlayStation 3 brak, ponieważ tam cyrk z Jailbraek'iem się kręci w kółko. :) Przez ponad 2 lata piractwa na tej konsoli nie było WCALE, a teraz Sony wciąż z nim walczy i piraci wciąż mają baaaardzo trudny orzech do zgryzienia, ponieważ jeśli już przekonwertują ów program na nową wersję firmware konsoli, to Sony wypuszcza znów update softu, tak, że... piraci znów muszę update'ować Jailbraek'a. ;)
      Dlatego, ja własnie kupiłem, mogę się odgrodzić od chamstwa ^^.
      Przepraszam za offtop, ale może to argument, że mimo wyższej ceny niż Xbox dla ludzi szlachetnych będzię to argument nie do przebicia.
      "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Clexane

• Użytkownik
      • Piwa: -3
      • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
        • CGZKM
      « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 29, 2010, 18:46:43 »
      @Gacek3000

Cena ma tak naprawdę małe znaczenie. Ludzie ściągają nawet Symulator Farmy, które jest za 20 zł. Takiego CoDa, czy SC ściągają najczęściej, bo to są mega-imba-świetnie produkcje i każdy chce w to zagrać. Ja mam parę serii gier, które kupuje wszystkie, a resztę sprawdzam na demach, lub od kumpla pożyczam i testuje.

Żeby nie było że tylko gadam, że nie piracę, to jest moja kolekcja:

(click to show/hide)

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
      « Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 29, 2010, 19:56:07 »
      Ja nie pirace chociaż kiedyś się pewnie 2-3 piosenki prześlizgneły o kompa moja kolekcja obiega się na : Gothic 1,2,noc kruka, Devil may cry 3,Peter Jackson King Kong,Faces of War,Mafia,Ojciec Chrzestny II i NBA 2006.

nie wstawie zdjecia bo nie mam usb... zginelo się :P