Hmm... Wcale nie jest taka prosta zależność "mniejsza cena = większy zysk". Gdyby to było tak proste i logiczne, to szereg marketingowców, w tych mega korporacjach już dawno wyniuchałby kolejne $, czy € zysku, a jestem pewien, że oni znają się na tym co robią...
Tutaj można wstawić naprawdę masę wykresów i wzorów zależności wszelkiej maści, od cena/popyt, przez produkcja/cena, po podstawowe popyt/podaż, ale tego jest tak dużo, że... po pierwsze moje wiadomości z ekonomika już się zacierają, a po drugie tego jest naprawdę masa i to nie są tak proste zależności jak się może niektórym wydawać.
Do tego chcę tylko wspomnieć o prostej zależności, ponieważ podobny przykład został podany.
Znacznie piractwo by spadło gdyby ceny produktów opadły przynajmniej o 1/3.Przykładem jest gra OiM.Tyle kasy wołają za tekstury i nowa muzykę.Bez formacji,ciekawych q i od groma bugów.
Przykład... Załóżmy że towar X jest wydawany [sprzedawany] przez tę samą firmę, która "cofa się w czasie" - to ma tylko pokazać zależność. Przykład będzie na prawdę bardzo prosty i nie uwzględnia kosztów - stałych jak i zmiennych, marketingu, czynników społecznościowych etc. To jest po prostu prosta zależność, na którą wpływ mają setki innych czynników, których tutaj nie uwzględniam...
Pierwsza ewentualność --- Towar X sprzedawany po cenie 80 zł znajduje nabywców w liczbie 100 osób (tyle sztuk się sprzedało) co daje prostą kwotę 8000 zł.
Druga ewentualność --- Towar X gdyby był sprzedawany po 50 zł znalazłby nabywców w liczbie 150 (tyle sztuk by się sprzedało) co dałoby prostą kwotę 7500 zł.
Podsumowanie: W drugim przykładzie sprzedawca by stracił obniżając ceny, ponieważ przyrost popytu nie byłby tak duży, żeby zrównoważył niższą cenę oraz dał większe dochody. Tutaj trzeba znaleźć punkt równowagi, który wcale nie jest tak łatwo znaleźć i owszem niższa cena może dać większe zyski (podobnie jak przy krzywej laffera dotyczącej podatków), ale nie musi, gdyż przeceniając wzrost popytu firma może równie łatwo stracić.