Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piractwo  (Przeczytany 28422 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • NIE dla ACTA!
    Odp: Piractwo
    « Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 30, 2010, 12:04:06 »
    Tutaj macie filmik pokazujący jak pirat postanawia się zmienić i kupić pierwszy oryginał. Cały film nie jest o piractwie więc musicie zatrzymać w 7:38.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 30, 2010, 13:07:28 »
    Smutno mi Dedalu, że tak napisałeś. Nie oceniajcie osób, tylko ich poglądy.

Mnie też jest smutno. Jednak gdy widzę osobę, która próbuje nam w mówić, że czitowanie jest fajne, że cziterów powinniśmy szanować i się do nich dostosowywać (sic!), a potem jeszcze zachęca do piractwa i okradania muzyków, to nie mogę nie zareagować. Z doświadczenia wiem, że na niektórych skuteczna jest tylko mocna terapia szokowa i może Joker po takim kopniaku wreszcie zastanowi się co jest z nim i jego poglądami nie w porządku. Jeśli nie, to już nic tu nie pomoże. W każdym razie warto było spróbować.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 30, 2010, 13:49:26 »
    Piractwo to korzystanie z produktów bez zgody/wiedzy producenta, w dodatku za darmo, ściąganie ich za pomocą internetu.. Jak w takim razie określić kopiowanie programu, który w internecie dostępny nie jest, a firma go nie sprzedaje (nawet nie wiadomo, czy jeszcze istnieje?)? Kto komu wtedy robi na złość: producent użytkownikom czy odwrotnie? Skąd normalny, uczciwy fan może zdobyć dany produkt, jeżeli producent/wydawca itp ZACHĘCA go niejako do kradzieży/kopiowania/jak zwał, tak zwał poprzez uniemożliwienie legalnego zakupu danego produktu?
    Żeby nie było, że nawołuję do piracenia. Wszystkie gry, jakie mam, nabyłem legalnie (zresztą po paru latach tanieją). Chodzi mi o bycie wrednym producentem, który nie wypuszcza legendarnych, starych, fajnych gier jako np "kolekcja klasyki" itp. Nie tylko lenistwo użytkownika/skąpstwo są powodami piractwa - Virgin Interactive, EA itp. świeci też nie są i jako tacy są współodpowiedzialni za plagę piractwa.
    Wczoraj zepsuła mi się gra Hearts of Iron 2, reinstalacja nic nie pomogła. Szukam w necie - Lideria nie ma, Empik nie ma, merlin.pl nie ma... Znalazłem kilka sztuk do nabycia w Cenedzie (albo w CDProjekcie) i od razu kupiłęm 2 po 9 złoty sztuka. Ja sie pytam - dlaczego człowiek nie moze kupić tego, na co ma ochotę, bo wydawca ma go w poważaniu?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2010, 13:57:52 wysłana przez matigeo »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 30, 2010, 15:33:26 »
    Piractwo to korzystanie z produktów bez zgody/wiedzy producenta, w dodatku za darmo, ściąganie ich za pomocą internetu.. Jak w takim razie określić kopiowanie programu, który w internecie dostępny nie jest, a firma go nie sprzedaje (nawet nie wiadomo, czy jeszcze istnieje?)? Kto komu wtedy robi na złość: producent użytkownikom czy odwrotnie? Skąd normalny, uczciwy fan może zdobyć dany produkt, jeżeli producent/wydawca itp ZACHĘCA go niejako do kradzieży/kopiowania/jak zwał, tak zwał poprzez uniemożliwienie legalnego zakupu danego produktu?
    Żeby nie było, że nawołuję do piracenia. Wszystkie gry, jakie mam, nabyłem legalnie (zresztą po paru latach tanieją). Chodzi mi o bycie wrednym producentem, który nie wypuszcza legendarnych, starych, fajnych gier jako np "kolekcja klasyki" itp. Nie tylko lenistwo użytkownika/skąpstwo są powodami piractwa - Virgin Interactive, EA itp. świeci też nie są i jako tacy są współodpowiedzialni za plagę piractwa.
    Wczoraj zepsuła mi się gra Hearts of Iron 2, reinstalacja nic nie pomogła. Szukam w necie - Lideria nie ma, Empik nie ma, merlin.pl nie ma... Znalazłem kilka sztuk do nabycia w Cenedzie (albo w CDProjekcie) i od razu kupiłęm 2 po 9 złoty sztuka. Ja sie pytam - dlaczego człowiek nie moze kupić tego, na co ma ochotę, bo wydawca ma go w poważaniu?
    Co Ty za głupoty chrzanisz! Co Ty sobie myślisz? Że wydawca MUSI być na każde skinienie konsumenta? W głowie chyba Ci się poprzewracało... Jeżeli na rynku nie ma super Lexusa, a właściciel nie chce sprzedać jedynych egzemplarzy na ziemi to można go okraść? Jeśli nie chce sprzedawać to się od niego odpieprz, a nie będziesz mu bruździł... Nie można kazać ludziom co mają sprzedawać! Nie chce tego wydać, ani sprzedać to nie - to nie gospodarka nakazowa gdzie dostajesz odgórny nakaz sprzedaży.
    Zachowujesz się dziecko - pani w sklepie nie chce Ci sprzedać cukierka, przez co postanawiasz ją okraść. Jak czegoś nie ma rynku, to nie ma! To że nie ma jakieś tam gierki w sprzedaży nie znaczy że możesz ją sobie spiracić. A właściciel ma prawo robić ze swoim towarem co chce.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 30, 2010, 17:42:50 »
    Nie mówię, że mozna go okraść ,tylko ,ze trzeba ten przypadek wziaść pod uwagę jako jeden z powodów piractwa.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 30, 2010, 21:19:23 »
    Ale gdy kupiłem sobie np. Polanie 2 ale płytka mi się po pewnym czasie popsuła to z tego co pamiętam mogę sobie legalnie ją ściągnąć.
    Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 30, 2010, 23:45:22 »
    Nie mylisz się, w polskim prawie jest to traktowane jako kopia.

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 31, 2010, 12:14:20 »
    Dedalus każdy ma prawo do własnej opinii, zdania, pogladu, przekonania a jeśli ten pogląd nie zgadza się z Twoim to nie oznacza iż masz prawo do ubliżania tej osobie.
    Sam należę do grona osób, które nie wydaja wielkiej kasy na gry, staram się polować na perełki np takie jak pojawiły się w biedronce M&B za 9.99 PLN lub Extraklasyka.

Zasada jest prosta jeśli coś można mieć za darmo i kary z reguły za to nie ma to zawsze znajdą się osoby chętne na tego rodzaju produkty. 
    Problemem nie są tu osoby ściągające, ale wystawiające... Wg mnie z tym powinno się walczyć, bo jeśli czegoś nie będzie w sieci to będzie trzeba to kupić...

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 31, 2010, 12:34:17 »
    Crims - ale problem polega też na tym, że ten co kupi wystawi na neta i to będzie bez sensowne :P

Offline Verinen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 31, 2010, 13:04:14 »
    Spotkaj się ze swoim ulubionym wykonawcą i powiedz mu, że lubisz jego muzykę, a wszystkie jego albumy ściągnąłeś z neta. Zobaczysz, co Ci powie (albo co Ci zrobi). :)

Na portalach typu YouTube można za darmo, nieskończoną ilość razy słuchać różnych utworów, w tym całych albumów. I nie jest to piractwo. Ale gdy ściągnę na dysk, by słuchać na własnym odtwarzaczu to już kradzież. Nie jestem za piractwem ale bardzo mnie ciekawi ta absurdalna sytuacja. :)

Pozdrawiam.

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 31, 2010, 13:19:13 »
    Jestem piratem. Ale według mnie moje piractwo jest uzasadnione. Mianowicie: Gdy jakaś gra mi się podoba i chce ją mieć, to najpierw ściągam ją z internetu, ponieważ nie mam jakiegoś super komputera i chcę zobaczyć, czy po prostu moja maszyna ową grę udźwignie. Gdy gierkę ściągnę i mój komputer ją pociągnie, to grę kupuję... chyba, że jest to chłam totalny^^.

W sklepie z butami pomimo, że wiesz jaki nosisz rozmiar, to musisz sprawdzić czy buty o twoim rozmiarze wejdą ci na stopy i są wygodne, w sklepie z grami możliwości sprawdzenia czy wejdzie ci ona na kompa nie masz (pomimo, iż znam jej wymagania, to wiadomo- nie można mieć pewności), a poco męczyć siebie i sprzedawców późniejszym oddawaniem i formalnościami.

Ze ściąganie muzyki nie mam problemu odkąd Youtube wymyśliło tak cudowny wynalazek jak playlista.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 31, 2010, 13:41:06 »
    A czy określenie "wersja demonstracyjna" (czy popularniej "demo") jest ci znane? Myślę, że to rozwiązuje podobne problemy. A jak nie ma to trudno, ryzykuj...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 31, 2010, 15:47:18 »
    A czy określenie "wersja demonstracyjna" (czy popularniej "demo") jest ci znane? Myślę, że to rozwiązuje podobne problemy. A jak nie ma to trudno, ryzykuj...

A dlaczego mam ryzykować? Nie ogarniam Twojego rozumowania. Ja osobiście lubię wiedzieć co kupuję, a jeżeli producent chce mnie wydymać wciskając mi drogie guffno, to zasługuje on na to samo... Chyba, że wypuścił demo- tu się z Tobą zgodzę.

Offline Joker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 31, 2010, 17:58:53 »
    Wy chyba nie rozumiecie jednej rzeczy...
    Ściąganie WSZYSTKIEGO co jest zamieszczone w internecie jest LEGALNE TYLKO NA WŁASNY DOZWOLONY UŻYTEK.
    I tyle.
    @Conrad Shieldcrusher, nie jesteś piratem bo ściągasz na użytek własny. Jakbyś rozprowadzał w internecie to co kupiłeś/ściągnąłeś, to było by piractwo.
    Lub oczywiście jakbyś czerpał z tego jakiekolwiek korzyści.

Widzę że chyba nie przeczytaliście..
    http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/0904.htm

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 31, 2010, 18:01:36 »
    Joker, nie rób z siebie pajaca... może nie jesteś w pełnym tego słowa prawnym, paragrafowym i tak dalej znaczeniu  "piratem" za to nie masz szacunku do cudzej pracy i tyle, co potocznie nazywa się piratami. Daedalus już Ci wyjaśnił co by zrobił twórca jakbyś mu to powiedział. :p
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 19:41:34 wysłana przez MikiBar »