Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)  (Przeczytany 359217 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rayder666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)
    « Odpowiedź #315 dnia: Maja 23, 2010, 17:54:34 »
    Jakiś straszny pasztet z twojego herosa, że się dziewki przed nim chowają :)
    A tak na poważnie to nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
    Ubolewam jedynie, że czasami na tzw. "ucztach" jest mało osób np. ja + córka + jej ojciec. Mało to jakoś realistyczne.

Mam inny problem związany z grafiką. Podczas bitwy, po wczytaniu jednostek wszystko jest ok ale jak zaczynam szybko zbliżać się do wroga gra zaczyna mi się zacinać nawet przy małej liczbie jednostek (46 moich na 36 wroga).
    Ustawiam wielkość bitew na 100 a kompa mam sprawnego 2 x 2.4 Ghz (Intel) + GF 9800 1 GB + RAM 4 GB
    Stary M&B śmigał mi jak żyleta.
    Dodam, że gram na wersji 1.113 z max FPS ustawionym na 120. Może coś źle skonfigurowałem ? Jak ktoś ma jakiś pomysł to z chęcią wysłucham. Załączam fotke z moimi ustawieniami z gry.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #316 dnia: Maja 23, 2010, 18:20:17 »
    Problem może tkwić w rozdzielczości, u mnie komputer nie uwzględnia, jej przy oszacowaniu płynności gry.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #317 dnia: Maja 23, 2010, 18:49:22 »
    Z tego co widziałem na forum, wiele problemów z grafiką spowodowanych jest DX9. Zalecane jest ustawienie DX7. Być może i Tobie to pomoże.

Offline Rayder666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #318 dnia: Maja 23, 2010, 20:44:02 »
    zmiana rozdziałki o 1 oczko niżej  pomogła :)
    natomiast zmiane directX nie polecam bo gra traci na dodatkowych efektach obsługiwanych przez nowsze karty graficzne

Offline chłop z wioski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #319 dnia: Maja 24, 2010, 12:30:17 »
    też macie problem z plikami zapisu? problem z ponownym wczytaniem gry?pisałem na tym forum wcześniej o tym problemie ale chyba nikt nie może pomóc.ten problem mam tylko ja?Kilkukrotnie straciłem zaawansowaną grę,gram poraz kolejny i obawiam się że za jakiś czas znowu wszystko pójdzie w kocioł.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #320 dnia: Maja 25, 2010, 16:49:36 »
    Najpierw opis sytuacji
    Jestem wasalem Swadii. Królestwo Swadii wypowiedziało wojnę Khanatowi Khergickiemu by odzyskać utracone ziemie. Jestem Marszałkiem. Utracone ziemie odzyskałem z nawiązką. Khanat zbiera tęgie lanie, w pewnym momencie w niewoli posiadałem 8 z 21 Nojonów(drugie tyle utraciło całe swoje armie w walce ze mną), a mimo to ani Król Swadii ani Sanjar(czy jak mu tam) nie myślą o rozejmie lub końcu wojny.
    Najgorsze w tym wszystkim jest to, że o ile na początku kilku Lordów mi pomagało, to teraz muszę sam bronić całej granicy, bo Lordowie pochowali się w głębi Swadii i ani myślą mi pomóc. Mało tego moje ziemie są pierwszą linią obrony(są na granicy, wszystkie zabrane Khanatowi) i ciągle są atakowane :/
    Zamek Uhhun wymaga wieży oblężniczej, a Artimmener buduje ją 54h, co unieruchamia mnie na sporą ilość czasu, jednocześnie pozostawiając niezabezpieczone granice.
    W powietrzu wiszą kolejne trzy wojny: z Nordami, Vaegirami i Rhodokami. Tylko z Sułtanatem Swadia nie ma nierozstrzygniętych sporów... jeszcze...

Teraz pytania
    1. Czy jest jakiś skuteczny sposób na zakończenie wojny pomiędzy dwoma krajami lub chociażby podpisanie rozejmu? Pertraktacje odpadają...
    2. Czy da się jakoś zlecić Lordowi zaatakowanie zamku?
    « Ostatnia zmiana: Maja 25, 2010, 16:54:04 wysłana przez AdrianC »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #321 dnia: Maja 25, 2010, 17:26:04 »
    też macie problem z plikami zapisu? problem z ponownym wczytaniem gry?pisałem na tym forum wcześniej o tym problemie ale chyba nikt nie może pomóc.ten problem mam tylko ja?Kilkukrotnie straciłem zaawansowaną grę,gram poraz kolejny i obawiam się że za jakiś czas znowu wszystko pójdzie w kocioł.
    Jeśli gra była aktualizowana (co się ostatnio dość często zdarzało), to całkiem możliwe, ze save'y nie są kompatybilne, więc musisz zaczynć grę od nowa -- uroki przedwczesnego wydania gry...

1. Czy jest jakiś skuteczny sposób na zakończenie wojny pomiędzy dwoma krajami lub chociażby podpisanie rozejmu? Pertraktacje odpadają...
    2. Czy da się jakoś zlecić Lordowi zaatakowanie zamku?
    1. Spróbuj porozmawiać z wójtami miast, czy czasami nie są też znudzeni tą wojną -- wtenczas zlecą Ci zadanie podpisania pokoju -- dość łatwy i opłacalny quest.
    2. Jako marszałek możesz zlecać najazdy na ziemie, wątpię, by oblegali zamki itp, ale wioski powinni...

Muszę Cię zmartwić, ponieważ wybrałeś najgorszą frakcję, jeśli chodzi o AI. Tak, Swadianie, to dupy wołowe, które potrafią tylko siedzieć w zamkach i patrolować okolice, przyglądając się, jak tracą nowo pobite ziemie (coś jak szlachta polska)...
    Zawsze jako Marszałek możesz, też zwołać kampanię wojenną. Jeśli masz dożo przyjaciół, reputacji i innych współczynników przywódczych, to jest szansa, że się pojawi część osób i ruszy wraz z Tobą, co zmobilizuje nieco ten zaspany naród...

Pozdrawiam!

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #322 dnia: Maja 25, 2010, 18:41:42 »
    Mam takie pytanie.Mam ustawiono wielkosc na 150 a jak jest bitwa to czesto i tak wyswietla sie powiedzmy 120 choc powinno wiecej.Czy moze to wina tego ze mam duzo typow jednostek i jest jakies ograniczenie?

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #323 dnia: Maja 26, 2010, 03:16:39 »
    AdrianC

1. Tak jak radzi NIFN oraz: potrzeba czasu - poza tym umiejętność inżynieria na poziomie 10 (a może jedenastym?) skróci czas budowania wieży oblężniczej do 30 godzin (co i tak trwa dość długo). Jeśli wybuchnie Ci kolejna wojna z inną frakcją - wczytaj grę - ponieważ wojny są 'losowe' i po wczytaniu pewnie drugi raz nie wyskoczy (tylko trzeba uważać, ponieważ wojna może 'wybuchać co noc', jeśli frakcje mają coś do siebie - czyli do czasu aż pojawi się komunikat, że frakcja x nie odpowiada na zaczepki frakcji y, a król z traci wiele w oczach swoich poddanych)
    2. Jeśli nie jesteś marszałkiem (a moim zdaniem lepiej nie być), wtedy potrzebujesz tylko mieć dobre relacje z lordami (przynajmniej +5) - wtedy to możesz sugerować takowym, by zaatakowali zamek, za argument dając fakt (lub ściemę), że zamek ten jest słabo broniony. Marszałek nie ma takiego luksusu - trochę to bez sensu, ale tak jest.

Bolo Chan
    Po pierwsze pisz zrozumialej, bo ciężko mi było Cię zrozumieć od razu (może po prostu wolniej;]), a po drugie z bitwami tak po prostu jest - wartość trochę ponad 80% max. wielkości bitwy. Jeśli chcesz to zmienić to polecam ''battle size changer'', prosty programik.
    Wyjątkiem są bitwy na wsiach (od razu wszyscy bandyci są gotowi do jatki) i przy oblężeniach, gdzie obrońcy dostają bonus w postaci kilku jednostek.

Ktoś tam wyżej o damach wspominał - problem polega na tym, że zamki i miasta mają ograniczoną liczbę miejsc, ot tak, po prostu. I kiedy 'wybucha uczta', trzeba zjawiać się na niej jak najwcześniej - przy pierwszych lordach pojawiają się i ich słodkie córeczki/siostrzyczki, które można adorować, a jednak im więcej lordów (bo się przecież ważniejsi, prawda?) tym mniej miejsca dla kobiet (panowie zajmują miejsca pań). Z tego co pamiętam, na uczcie może być maksymalnie około 18 osób, więc źle robi ten, który wybiera przyszłą żonę z najdalszych zakątków królestwa (czyt. im dalej od stolicy, ponieważ przeważnie to królowie organizują uczty). Wiem, bo sam musiałem mocno się napracować, by na uczcie zjawili się 'odpowiedni' lordowie;]

Pozdrawiam!
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline chłop z wioski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #324 dnia: Maja 26, 2010, 11:29:12 »
    biorac wielu lordów przeciwnej frakcji w niewolę dolewasz oliwy do ognia,ich reakcja to jeszcze większa agresja.królów w niewole lepiej nie brać,lordowie mogą wywołać wojnę ale pokój podpisuje król.jesli nawet wojna się zakończy to tylko po to by mieli czas na odbudowę armii i ponowny atak.

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #325 dnia: Maja 26, 2010, 11:50:38 »
    Jest Battle sizer do Warbanda?
    Wiem ze jest do MB podstawki,ale do WB nie slyszalem.

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #326 dnia: Maja 26, 2010, 14:48:57 »
    Bolo Chan

Wygląda na to że masz rację, battle sizer nie działa do warbanda (nie sprawdzałem wcześniej), ale znalazłem sposób na forum Tale Words: wchodzisz w C:\Documents and Settings\Moje dokumenty\Mount&Blade Warband i otwierasz plik rgl_config.txt; znajdź linijkę battle_size = 1.0000 i zmień ją jak uważasz.
    (na forum piszą, że ustawienie na 6.0000 pozwala na udział ok 650 chłopa podczas bitwy - ale to trzeba mieć naprawdę dobrego kompa;])

chłop z wioski

Nie zgodzę się z Tobą - król rządzi państwem nawet z więzienia (pewnie ma gołębie pocztowe, czy coś), więc może zgodzić się na pokój będąc Twoim więźniem. Poza tym jest zupełnie odwrotnie niż mówisz - im więcej lordów więzisz, tym mniejsze szanse ma frakcja na zdobycie kolejnych ziem i SI komputera zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego w końcu oferują pakt o nieagresji. Co prawda przez niewypuszczanie jeńców tracisz na honorze, ale są sprawy ważniejsze przecież (a honor i tak stosunkowo łatwo się zyskuje). Sam sprawdź:)
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #327 dnia: Maja 26, 2010, 19:45:43 »
    Horn
    Dzieki za rade,wreszcie sa naprawde wielkie bitwy

Offline chłop z wioski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #328 dnia: Maja 27, 2010, 03:10:41 »
    a jednak podtrzymam swoją wersję,wypuszczając lordów o wysokiej renomie a szczególnie ,,głowy rodzin czy też klanów,,szybciej dojdzie do pokoju niż wymuszenie przez niewolę.Dodam jeszcze że przetrzymując wrogów w niewoli robimy sobie śmiertelnych wrogów,póżniej na tym stracimy.jednym ze sposobów na podbicie Caldari jest wymiana wszystkich królów poprzez rebelię,póżniej gdy wymienimy ostatniego króla możemy przy nim zostać jako wasal i podbić pozostałych królów których sami wrzuciliśmy na tron,są to mało agresywni królowie i słabi lub spróbować w tych okolicznościach utworzyć własne państwo,dlatego uważam iż warto mieć dobre relacje z lordami w przeciwnych frakcjach.Mogą się przydać.gdy wielu lordów jest w niewoli  frakcja może ratować sie namawiając pozostałe państwa do wojny z nami,wojna wybucha pod pretekstem zminiejszenia potegi drugiego królestwa,po podbiciu całkowitym danej frakcji lordowie rozejdą się do pozostałych frakcji,koneksje rodzinne pozostają co sprawia że częściej będa wojny na kilku frontach mając wtedy bardzo ujemne stosunki z naszymi starymi wrogami bedzie coraz trudniej.Ale każdy z nas ma swój styl i sposób na przejście gry.Zarówno podstawkę jak i warbanda przechodzę w stylu,,rycerza w lśniącej zbroi,,czyli przedewszystkim dobro,honor,przyjażń.Nie palę wsi,nie łupię karawan,nie handluję niewolnikami itp.
    « Ostatnia zmiana: Maja 27, 2010, 12:17:00 wysłana przez chłop z wioski »

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #329 dnia: Maja 27, 2010, 17:07:17 »
    Ja tam trzymam się swojej metody, czyli branie do niewoli wrogich lordów, oczywiście tylko tych, z którymi mam relacje na minusie lub na zerze.
    Nie dość, że osłabiam w ten sposób siłę militarną wroga i zapewniam sobie spokój na jakiś czas, to jeszcze cierpi na tym także gospodarka przeciwnika, gdyż po pierwsze lorda trzeba wykupić, a po drugie karawany są bardziej narażone na to, że je dopadnę, bo nie muszę koncentrować się na obronie swoich włości.