AdrianC
1. Tak jak radzi NIFN oraz: potrzeba czasu - poza tym umiejętność inżynieria na poziomie 10 (a może jedenastym?) skróci czas budowania wieży oblężniczej do 30 godzin (co i tak trwa dość długo). Jeśli wybuchnie Ci kolejna wojna z inną frakcją - wczytaj grę - ponieważ wojny są 'losowe' i po wczytaniu pewnie drugi raz nie wyskoczy (tylko trzeba uważać, ponieważ wojna może 'wybuchać co noc', jeśli frakcje mają coś do siebie - czyli do czasu aż pojawi się komunikat, że frakcja x nie odpowiada na zaczepki frakcji y, a król z traci wiele w oczach swoich poddanych)
2. Jeśli nie jesteś marszałkiem (a moim zdaniem lepiej nie być), wtedy potrzebujesz tylko mieć dobre relacje z lordami (przynajmniej +5) - wtedy to możesz sugerować takowym, by zaatakowali zamek, za argument dając fakt (lub ściemę), że zamek ten jest słabo broniony. Marszałek nie ma takiego luksusu - trochę to bez sensu, ale tak jest.
Bolo Chan
Po pierwsze pisz zrozumialej, bo ciężko mi było Cię zrozumieć od razu (może po prostu wolniej;]), a po drugie z bitwami tak po prostu jest - wartość trochę ponad 80% max. wielkości bitwy. Jeśli chcesz to zmienić to polecam ''battle size changer'', prosty programik.
Wyjątkiem są bitwy na wsiach (od razu wszyscy bandyci są gotowi do jatki) i przy oblężeniach, gdzie obrońcy dostają bonus w postaci kilku jednostek.
Ktoś tam wyżej o damach wspominał - problem polega na tym, że zamki i miasta mają ograniczoną liczbę miejsc, ot tak, po prostu. I kiedy 'wybucha uczta', trzeba zjawiać się na niej jak najwcześniej - przy pierwszych lordach pojawiają się i ich słodkie córeczki/siostrzyczki, które można adorować, a jednak im więcej lordów (bo się przecież ważniejsi, prawda?) tym mniej miejsca dla kobiet (panowie zajmują miejsca pań). Z tego co pamiętam, na uczcie może być maksymalnie około 18 osób, więc źle robi ten, który wybiera przyszłą żonę z najdalszych zakątków królestwa (czyt. im dalej od stolicy, ponieważ przeważnie to królowie organizują uczty). Wiem, bo sam musiałem mocno się napracować, by na uczcie zjawili się 'odpowiedni' lordowie;]
Pozdrawiam!