Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104684 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojak

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #285 dnia: Lipca 02, 2012, 20:33:28 »
    Dobra idź dalej graj na najłatwiejszym poziomie...Nie zrozumiesz....
    Satysfakcja...To coś co kocham....Zawsze przy mnie ! Zawsze czeka na mnie ! Im trudniejsze wyzwanie tym większa SATYSFAKCJA !
    Dobra...Jak ktoś jakiś początkujący gracz ma jakieś pytanie lub potrzebuje pomocy...Z chęcią mu pomogę wystarczy napisać :) Czas nabić trochę postów !
    "Odkopywanie tematów" Jak dla mnie to gówno....
    Renesansowe królestwa ! Polska Was potrzebuje ! Nie koniecznie do wojny z Czechami,lecz dla ekonomi i przyjaznej gry :) !

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #286 dnia: Lipca 02, 2012, 20:49:05 »
    Dla twojej wiadomości, nie gram na najłatwiejszym poziomie. Dla mnie po prostu po 400h grania nie są takim problemem, i tak jak mówiłem, nie gram na najłatwiejszym.

Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Wojak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #287 dnia: Lipca 02, 2012, 20:58:48 »
    Pierdu.pierdu.Nie ważne ile grasz...Dobra wale nie będę się droczył bo jak mówiłem.Nie zrozumiesz...Szkoda mego czasu
    Satysfakcja...To coś co kocham....Zawsze przy mnie ! Zawsze czeka na mnie ! Im trudniejsze wyzwanie tym większa SATYSFAKCJA !
    Dobra...Jak ktoś jakiś początkujący gracz ma jakieś pytanie lub potrzebuje pomocy...Z chęcią mu pomogę wystarczy napisać :) Czas nabić trochę postów !
    "Odkopywanie tematów" Jak dla mnie to gówno....
    Renesansowe królestwa ! Polska Was potrzebuje ! Nie koniecznie do wojny z Czechami,lecz dla ekonomi i przyjaznej gry :) !

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #288 dnia: Lipca 02, 2012, 21:10:51 »
    Oh, szlachta się burzy.
    (click to show/hide)

Offline Falken

• Użytkownik
    « Odpowiedź #289 dnia: Lipca 04, 2012, 16:29:59 »
    Moja ulubiona frakcja to Nordowie, jakoś tak zawsze sentyment do krajów skandynawskich. Dlatego też Vaegirów lubię, ze względu na ich lekko wschodni charakter - od razu kojarzą mi się z Waregami.
    Mój trzon armii, stanowi silna piechota od Nordów, gdzie ściana tarcz jest nieoceniona do obrony i zdobywania zamków, do tego wspomagam Vaegirskimi strzelcami. Całość dopełnia kawaleria Vaegirów oraz Swadian... Tworzę imperium totalne ! ;)
    Tak na poważnie, jakoś ten styl gry mi najbardziej podchodzi, najbardziej wnerwiają mnie boje z Rhodokami, ponieważ czasami są zbyt pancerni i wtedy trzeba mieć trochę więcej Swadian, by rozjechać to tałatajstwo, oraz Khelgici działają na nerwy, aby to dogonić, ale trochę strategii i wykorzystania terenu i ich atuty da się zniwelować :)

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #290 dnia: Lipca 04, 2012, 20:32:36 »
    Tak na poważnie, jakoś ten styl gry mi najbardziej podchodzi, najbardziej wnerwiają mnie boje z Rhodokami, ponieważ czasami są zbyt pancerni i wtedy trzeba mieć trochę więcej Swadian, by rozjechać to tałatajstwo, oraz Khelgici działają na nerwy, aby to dogonić, ale trochę strategii i wykorzystania terenu i ich atuty da się zniwelować :)

Co do Khergitów, to strategia jest częściowo prosta: Filmik instruktażowy (Lektor PL). Działa do pierwszego starcia, a potem wyłapujemy pojedyncze sztuki - zob. link, pkt.2 akap.5 myślnik 3.

Metoda na Rhodoków też tam jest, ale właśnie oni są wyposażeni w broń drzewcową, więc są piechotą defensywną idealną do obrony przed szarżami kawalerii. Na "długą broń" dobrą metodą jest piechota, bo broń drzewcowa na bliski zasięg jest praktycznie bezużyteczna, co wiemy już od Rzymian (Bitwa na Psich Głowach, w linku cz.1, ale argument potwierdzony jest na początku cz.3). Oczywiście rhodocka piechota to nie falanga; ma nie tylko glewie, kosy i piki, ale też tasaki, miecze i inny sprzęt do walki w zwarciu, ale przynajmniej w starciu z piechotą schowają broń drzewcową i wyjmą sprzęt krótszego zasięgu. Teraz kawaleria uderza im w plecy i robi wrogowi problem, gdyż ten musi się teraz rozdwoic.

Ogólnie rzecz biorąc, opisane sposoby w podanym linku powinny zadziałac u Ciebie, bo sam mam podobny skład drużyny.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #291 dnia: Lipca 14, 2012, 01:48:33 »
    Veagirowie, mam do nich sentyment, bo to właśnie nimi zacząłem przygodę z M&B.
    Do tego balans, który mi odpowiada - miód :)
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Sargon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Lipca 14, 2012, 15:24:32 »
    Najbardziej lubię Swadię, są w stylu zachodnioeuropejskim, a on najbardziej mi się podoba. Ponadto mają świetnych rycerzy. Zagłosowałbym na Rhodoków, bardzo mi się podobają, ale boli mnie, że nie mają żadnej kawalerii.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #293 dnia: Lipca 14, 2012, 17:48:45 »
    Eeee na multi czy na singlu ? Jeśli chodzi o singla to nordowie/ vaegirowie bo tylko oni są dobrzy na oblężenie atak/obrona. Swadia ma okropne położenie więc zawsze dostaje baty. A na multi ? nordowie(toporki do rzucania, topory 2H)/rhodokowie(kusza,glewia) /swadia (miecze 2H).
    Ocenię ze względu na singleplayer. Chyba większość osób nie umie czytać "Forum Tawerny Four Ways » Mount&Blade Warband » Rozmowy o Warband - SINGLEPLAYER »......
    Więc oczywiście nordowie bo bardziej mi się podobają niż vaegirzy ze względu że nordowie mają tak jakby "charakter"
    EDIT
    Jak czytam dziecinne komentarze "bo dla kogoś ci są barbarzyńscy czy tam ich kultura" to idzie się za głowę złapać. Wgl nie rozumiem dlaczego na multi nie ma serwera gdzie mogliby być khegrici. Frakcja jak każda. Ale odbiegłem trochę....  Swadia ? Niech ktoś mi powie dlaczego. Nie żebym na siłę kogoś zmuszał do zmiany poglądów, ale to jest naprawdę dla mnie szok. Przecież jedyne w swadii co jest dobrego  to Sw. Rycerz, Kusz weteran. Przecież tych bojówkarzy, kuszników, piechote (do sierżanta) to się wycina jak nic. Spójrzmy np na Khegritów. Tam zwykły harccownik jest denerwujący i uciążliwy, u nordów szkolony piechur jest już dobrą jednostką. U rhodoków w sumie każda jednostka oprócz rekruta jest już pożyteczna. O sarranidach się nie wypowiem bo nigdy nimi nie grałem. Jako że grałem w pierwszego m&b to single pl. warband trochę się nie chce grać ;).Vaegirowie oni są chyba najlepsi. Mają bardzo zróżnicowane wojsko. Mają dobrą piechotę, strzelców i jazdę. Mają wszystko. Najlepsza frakcja.  A swadia? Moja pierwsza kampania wgl m&b nimi była. Najgorzej wspominam. Nie dość że kraj zawsze plądrowany to zwykle każde wojsko było lepsze niż moje.
    Bez przerwy jakiś hrabia pokonywany.. I proszę wszystkich forumowiczów o jedno : wypowiadać się obiektywnie a nie że ktoś grał swadia na easy, pokonał khegritów i mówi że są słabi. Zagrajcie sobie  na normalnym dmg . Wtedy czujesz się jak żołnierz, nie jak dowódca/heros ;). Ja grałem każdą frakcją (oprócz sarranidów) i wiem( przynajmniej myślę że wiem ;D) że swadia jest słaba...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2012, 18:08:12 wysłana przez LeperMessiah »
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #294 dnia: Lipca 14, 2012, 19:14:23 »
    Raczej każda frakcja jest dobra na swój sposób :) Ja przykładowo w grach MMORPG chciałbym zagrać magiem/łucznikiem, ale nie idzie mi to tak dobrze jak bycie wojownikiem, twardym barbarzyńcą, który rozpruwa swoich rywali potężnym mieczem. Nie powinno się oceniać innych po tym, że woli Swadian, czy Nordów. Sam teraz gram Veagirami i lordowie dostają tęgie baty od innych, bo co sojusz, to następna wojna i tak ciągle, nie można zebrać armii. Frakcja dobra, ale dostajemy baty od Rhodaków :) Swadia potężna w polu, słabsza na zamkach, Rhodacy słabsi w polu, potężni na zamkach i to jest piękno tej gry.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Tracer882

• Użytkownik
    « Odpowiedź #295 dnia: Lipca 14, 2012, 21:36:57 »
    Popieram Niesamowitego "Raczej każda frakcja jest dobra na swój sposób".

Ja z kolei uwielbiam szarże Swadii, niestety grając tą frakcją trzeba się liczyć z beznadziejnym położeniem a raczej średnia obrona/atak zamków potęguje trudność przetrwania jako lennik Harlausa. Z 110 wiernymi żołnierzami 40-60 z nich mam zbrojnych i rycerzy, a reszta to rozwijające się jednostki, piechote się po prostu masakruje :D I to uwielbiam! Nawet Nordowie czy Rhodokowie muszą ulec w polu. Sam moge w taki sposób pokonać do 350 jednostek oczywiście na normalnych obrażeniach i dobrych umiejętnościach botów. To się wiąże z dużymi kosztami jeśli jestem daleko od zamku i niestety trzeba plądrować, ale w polu walczy się super,  szybki atak czasem można zostawić piechote i kawalerią zaatakować z boku czy z tyłu.
    Dlatego jeśli ktoś już troche się obezna z Calradią polecam Swadie chyba, że lubi tylko walki o zamki i miasta wtedy zdecydowanie Nordowie lub Veagierowie.
    A na początek polecam Nordów, myśle że nimi gra się najłatwiej, a odradzam Khergitów- tam trzeba się borykać z grupami kilkudziesięciu irytujących bandytów.

Najlepiej jest cały czas próbować gry w innych frakcjach, dla większej zabawy! ;]

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #296 dnia: Lipca 14, 2012, 22:33:04 »
    Swadia ? Niech ktoś mi powie dlaczego. Nie żebym na siłę kogoś zmuszał do zmiany poglądów, ale to jest naprawdę dla mnie szok. Przecież jedyne w swadii co jest dobrego  to Sw. Rycerz, Kusz weteran. Przecież tych bojówkarzy, kuszników, piechote (do sierżanta) to się wycina jak nic. Spójrzmy np na Khegritów. Tam zwykły harccownik jest denerwujący i uciążliwy, u nordów szkolony piechur jest już dobrą jednostką. U rhodoków w sumie każda jednostka oprócz rekruta jest już pożyteczna. O sarranidach się nie wypowiem bo nigdy nimi nie grałem. Jako że grałem w pierwszego m&b to single pl. warband trochę się nie chce grać ;).Vaegirowie oni są chyba najlepsi. Mają bardzo zróżnicowane wojsko. Mają dobrą piechotę, strzelców i jazdę. Mają wszystko. Najlepsza frakcja.  A swadia? Moja pierwsza kampania wgl m&b nimi była. Najgorzej wspominam. Nie dość że kraj zawsze plądrowany to zwykle każde wojsko było lepsze niż moje.
    Bez przerwy jakiś hrabia pokonywany.. I proszę wszystkich forumowiczów o jedno : wypowiadać się obiektywnie a nie że ktoś grał swadia na easy, pokonał khegritów i mówi że są słabi. Zagrajcie sobie  na normalnym dmg . Wtedy czujesz się jak żołnierz, nie jak dowódca/heros ;). Ja grałem każdą frakcją (oprócz sarranidów) i wiem( przynajmniej myślę że wiem ;D) że swadia jest słaba...

Grałem ze Swadią na początku. Jest to moja ulubiona frakcja. I według Ciebie, skoro tak mówię, to gram na "easy"?  Albo nie na "normalnym dmg"?
    Piszesz, że wiesz, że Swadia jest słaba. Nie doceniasz tego, co mają najlepsze, czyli Rycerzy. Ja mając na stanie 40 byłem w stanie pokonać zgraję lordów o liczebności ponad 500. I to nie znaczy, że gram na "easy".

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #297 dnia: Lipca 15, 2012, 10:50:47 »
    Przypomnę wam, że tu nie chodzi o najsilniejszą frakcje, a naszą ulubioną.
    Jeśli już wydrążyliście temat o Swadii, to tu jest akurat racja, bo już na początku gry wyżyna się ich bardzo łatwo. Na 60 żołnierzy, 40 to bojówkarze czy rekruci. I to nie po pokonaniu ich ileś tam razy, a zaraz po wypowiedzeniu wojny i spotkaniu samotnego oddziału (nie widziałem jeszcze kampanii Swadian).
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #298 dnia: Lipca 15, 2012, 14:50:43 »
    Grałem ze Swadią na początku. Jest to moja ulubiona frakcja. I według Ciebie, skoro tak mówię, to gram na "easy"?  Albo nie na "normalnym dmg"?
    Piszesz, że wiesz, że Swadia jest słaba. Nie doceniasz tego, co mają najlepsze, czyli Rycerzy. Ja mając na stanie 40 byłem w stanie pokonać zgraję lordów o liczebności ponad 500. I to nie znaczy, że gram na "easy".
    Swadia ma świetną kawalerię. Najlepszą, to niezaprzeczalne. Słuchaj, na easy w pierwszym m&b uwierz czy nie, mógłbym przysiąc SAM (bez armii) pokonywałem 1000 armię swadian (easy).   Tylko zważ że rycerz to ostatni stopień rozwoju swadiańskiej jednostki. To tak samo jakbym miał 40 huskarlów, veagirskich rycerzy czy mameleuków.... to też bym zgraje lordów pokonał. 
    A bojówkarze, kusznicy, nawet piechota... to wszystko jest słabe. Oczywiście że rycerz robi dużo kłopotów, ale jak jakaś frakcja ma jedną faworyzującą jednostkę to... nie dziw się, że mówię o słabości.  Mów o całokształcie, nie o rycerzach bo jakbym miał oceniać frakcje na podstawie najlepszej jednostki to każda frakcja (może oprócz rhodoków) byłaby "najlepsza".  Ja grałem z swadianam i przeciw nim. Tak jak każdą frakcją.  I na podstawie tego oceniam.  Proszę żeby każdy tak robił.
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #299 dnia: Lipca 15, 2012, 17:50:04 »
    Na easy? Na easy to ja mogę sam zamek podbijać, bo na co mi wojsko, skoro najlepsze jednostki biją mnie po 0-1? Swadianie to bardzo dobra frakcja, gracz zawsze będzie miał stosunkowo łatwiej od przeciwnika sterowanego przez komputer. Położenie Swadii na środku, jest równoznaczne z potęgą jaką mają w polu.
    Chcesz, aby oceniano frakcje ogólnie? Swadia ma słabych bojówkarzy, piechotę... Nordowie nie mają kawalerii, czyli są bardzo słabi, tak? :) Bezsensem jest ocenianie frakcji ogólnie, bo każda ma swój styl. Swadia ma najlepszą kawalerię, a słabą piechotę, chyba logiczne, że gdyby Swadia miała i dobrą piechotę i kawalerię, to by była najpotężniejsza w grze. Każdy mógłby wejść i napisać "Nordowie mają dobrą piechotę, ale nie mają kawalerii i są słabi".
    I argument, że dajesz radę sam położyć 1000 swiadian na easy... To jest śmieszne, bo gra jest łatwa i nie trzeba filozofii, żeby samemu wyciąć całą kampanie.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)