Witam,chciałbym wtrącić parę słów do wątku o uzbrojeniu żołnierzy polskich na przełomie X i XI wieku.
Piechota Mieszka I składała się z piechoty strzelniczej która była uzbrojona w oszczepy, łuki a czasami w procę, tarczowników wyposażonych w tarcze, włócznie( myślę że była to broń miotana) i topory( nie mieli pancerzy) oraz rycerzy najemnych z Normandii uzbrojonych w topory, tarczę, hełm oraz kolczugę.
Tarczownik: Rycerz Normandzki :

Miecze posiadali TYLKO najbogatsi.
Co do kawalerii to dzieliła się na ciężkozbrojną i lekkozbrojną. Ciężka jazda uzbrojona była w miecz, topór, włócznię(broń miotana), tarczę, hełm i kolczugę. Lekka kawaleria różniła się tylko tym że nie miała kolczugi.
Myślę że w modzie powinien być większy nacisk na broń miotaną niż na łuki(nie wspominając o kuszach których jeszcze wtedy nie było).
Co do drzewa rozwoju jednostek wielkopolskich mogło by wyglądać to tak :
Chłop ---> Wielkopolski Poborowy ---- > Wielkopolski Tarczownik --- > Wielkopolski Piechur
| |
| |
| V
| Wielkopolski Konny ---- > Wielkopolski Zbrojny
|
V
Wielkopolski Oszczepnik --- > Wielkopolski Strzelec
A Rycerze Normandzcy byli by dostępni jako najemnicy w ''karczmach'' za nie dużą cenę i nie przewyższali by siłą tarczowników. A wojsko konne powinno być drogie w utrzymaniu.
Co do uzbrojenia tych jednostek proponowałbym :
Chłop - Tunika + Buty Koczownika + Nóż
Wielkopolski Poborowy - Tunika + Topór + Buty Koczownika i ewentualnie tarcza
Wielkopolski Oszczepnik - Tunika + Tarcza + Buty Koczownika + np. 10 włóczni
Wielkopolski Tarczownik - Tunika + Tarcza + Topór + 2 oszczepy + Skórzane buty
Wielkopolski Strzelec - Pancerz skórzany + Łuk i strzały + Skórzane buty
Wielkopolski Konny - Tunika + Tarcza + Hełm (tzw. Szłom) + Miecz + Topór +2 Oszczepy + skórzane buty + Koń :)
Wielkopolski Piechur - Skórzane buty + Kolczuga + Hełm + Tarcza + Miecz + 2 oszczepy
Wielkopolski Zbrojny - Kolczuga + Tarcza + Hełm (tzw. Szłom) + Miecz + Topór +2 Oszczepy + skórzane buty + Koń
Normandzki Najemnik - Kolczuga + Hełm + Skórzane buty + Tarcza + Topór
Mam nadzieje że pomogłem :)